Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει τον πυρηνικό εκβιασμό σε άλλο επίπεδο – Τι κρύβουν πίσω από την νέα στρατηγική για τα πυρηνικά;
Γιατί οι Αμερικανοί βιάζονται; – Ο φόβος της πυρηνικής αναρχίας και τα απαρχαιωμένα πυρηνικά των ΗΠΑ
Στα πυρηνικά όπλα οι αμερικανοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και… έτσι ξεκίνησαν τα παιχνίδια εκβιασμού…
Την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μια νέα στρατηγική για την πυρηνική αποτροπή και ήταν τόσο μυστική που δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί.
Ακούγεται αρκετά τρελό, φυσικά.
Αλλά ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι διέρρευσε στον Τύπο από τη νέα ιδέα.
Εικάζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τώρα να «περιορίσουν πυρηνικά» τη Ρωσία, την Κίνα και την Βόρεια Κορεά ταυτόχρονα.
Προηγουμένως, όλες οι στρατηγικές των ΗΠΑ λάμβαναν υπόψη κυρίως το πυρηνικό δυναμικό της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τώρα οι Αμερικανοί κατηγορούν την Κίνα ότι δήθεν αύξησε τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών.
Αν προηγουμένως πίστευαν ότι η Κίνα είχε περίπου 500 κεφαλές στη διάθεσή της, τώρα το Αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύει ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 και μέχρι το 2035 σε 1.500 πυρηνικές κεφαλές, άρα θα φθάσει τις αμερικανικές και τις ρωσικές εφεδρείες αναφέρει το Ρωσικό Ria Novosti.
Η Κίνα αρνείται όλους αυτούς τους υπολογισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα οπλοστάσια της δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αμερικανικά.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανησυχεί για τις πολλές δεκάδες πυρηνικές κεφαλές που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, έχει η Βόρεια Κορέα…
Και επίσης για το γεγονός ότι η κατοχή νέων τεχνολογιών επιτρέπει στη Βόρεια Κορέα σήμερα να συγχρονίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να απαντήσει γιατί αυτές οι χώρες πρέπει να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κινδυνεύοντας να καταστρέψουν τόσο την οικονομία όσο και τον πληθυσμό τους ταυτόχρονα.
Αλλά το εμπόριο κινδύνου… είναι κλασική αμερικανική συνταγή και τεχνογνωσία.
Εάν πείσουν τον πληθυσμό και τους πολιτικούς ότι η κακή Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα πρόκειται να επιτεθούν στα κράτη, τότε ανοίγει η πρόσβαση στα χρήματα του προϋπολογισμού.
Οι χρηματοοικονομικές ροές θα πάνε όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων, αλλά και για την οικοδόμησή νέων.
Ο ρόλος των New York Times και η συνθήκη START III
Γιατί ανατέθηκε στους New York Times να αναφέρουν αυτές τις εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την άκρως απόρρητη πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ τώρα;
Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του πυρηνικού εκβιασμού με τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια.
Σε ενάμιση μόλις χρόνο, θα λήξει η θεμελιώδης ρωσοαμερικανική συνθήκη START III για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Η αμερικανική πλευρά δεν σταματά να ζητά από την Ρωσία διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα – παρ΄ότι οι ΗΠΑ τώρα πολεμούν σχεδόν ανοιχτά εναντίον της Ρωσίας στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων…
Η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει τα αμερικανικά αιτήματα.
Κανείς δεν πιστεύει τα ψέματα των αμερικανών
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Κινέζους να υπογράψουν συμφωνία για μέτρα πυρηνικού ελέγχου.
Αυτό ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών του Biden με τον Κινέζο Πρόεδρο το 2023.
Οι Αμερικανοί ήθελαν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις για πυρηνικές δοκιμές στην Κίνα και γενικά να «ανταλλάσσουν πληροφορίες».
Φυσικά, είναι εντελώς ασύμφορο για την Κίνα να υπογράφει συμφωνίες σε αυτόν τον τομέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρώτον, επειδή το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι πολύ μικρότερο και αυτό θα είναι αρχικά μια άνιση συνθήκη.
Και δεύτερον, οι Αμερικανοί έχουν εξαπατήσει τους πάντες τόσες φορές που απλά κανείς δεν τους πιστεύει πια, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζουν να τροφοδοτούν με όπλα την Ταϊβάν.
Η δημοσίευση των New York Times της ύπαρξης μιας άκρως απόρρητης πυρηνικής στρατηγικής έχει σκοπό να τρομάξει τη Ρωσία και την Κίνα, ωθώντας τους σε διαπραγματεύσεις.
Αλλά ο Biden θέλει να λύσει ένα ακόμη πρόβλημα.
Οι αμερικανοί δεν θέλουν την σύμπλευση Ρωσίας – Κίνας
Οι Αμερικανοί αναλυτές επιμένουν να επισημαίνουν στην ηγεσία τους ότι το κύριο καθήκον της Ουάσιγκτον είναι να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Μία από τις επιλογές για να προσπαθήσουμε να βάλουμε σε αντίθεση τη Ρωσία και την Κίνα είναι να τις βάλουμε εναντίον της άλλης βάσει μιας πυρηνικής συμφωνίας.
Εάν η Ρωσία συμφωνήσει με την αμερικανική ιδέα να συμπεριληφθεί η Κίνα σε μια νέα συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων, η Κίνα θα προσβληθεί από τους Ρώσους – επειδή η Κίνα, επαναλαμβάνουμε, δεν βρίσκεται σε ίση θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι Κινέζοι απλά δεν επωφελούνται από συμφωνίες με τους Αμερικανούς.
Και αν η Κίνα ξεκινήσει διάλογο για το πυρηνικό ζήτημα με την Ουάσιγκτον, τότε οι Ρώσοι θα προσβληθούν.
Σε τελική ανάλυση, η απαίτηση της Ρωσίας – να συμπεριληφθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν σημαντικά πυρηνικά αποθέματα – στις διαπραγματεύσεις αγνοείται από τους Αμερικανούς.
Αποδεικνύεται ότι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι θα παραμείνουν γενικά εκτός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά οι Ρώσοι καταλαβαίνουν… που θα στοχεύσουν οι πύραυλοι της Βρετανίας και Γαλλίας.
Γιατί οι Αμερικανοί βιάζονται; – Ο φόβος της πυρηνικής αναρχίας και τα απαρχαιωμένα πυρηνικά των ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αγνοούν όλες τις προόδους των Αμερικανών.
Αλλά γιατί υπάρχει τέτοια βιασύνη στην Ουάσιγκτον;
Το θέμα δεν είναι μόνο η επικείμενη λήξη της συνθήκης START-3, μετά την οποία ο κόσμος, στην πραγματικότητα, θα επιστρέψει στην πυρηνική αναρχία που βασίλευε την παραμονή των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Γεγονός είναι ότι τα αμερικανικά στρατηγικά όπλα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Ενώ οι Κινέζοι και οι Ρώσοι εκσυγχρόνιζαν τα οπλοστάσια τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι Αμερικανοί στηρίζονταν στις δάφνες της νίκης τους στον Ψυχρό Πόλεμο.
Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν συστήματα αεράμυνας ικανά να προστατεύσουν τη χώρα από υπερηχητικούς πυραύλους και όλα είναι πολύ άσχημα με τα επίγεια στρατηγικά συστήματα. Νέοι αμερικανικοί στρατηγικοί πύραυλοι Sentinel θα εμφανιστούν σε υπηρεσία έως το 2030.
Μέχρι στιγμής, μόνο οι παλιοί Minutemen, ηλικίας άνω των 50 ετών, είναι υπεύθυνοι για το επίγειο τμήμα της αμερικανικής αμυντικής ασπίδας.
Αρχικά, η διάρκεια ζωής τους ήταν δέκα χρόνια, αλλά παρατάθηκε πολλές φορές.
Ο αμερικανικός στρατιωτικός τύπος γράφει ανοιχτά για την αξιοθρήνητη κατάσταση των στρατηγικών πυραύλων – αναφέρουν τη σκουριά, την έλλειψη ανταλλακτικών, την ακατανόητη κατάσταση των πυρηνικών φορτίων και, το πιο σημαντικό, τη φρικτή κατάσταση της υποδομής, η οποία είναι ακόμη πιο παλιά από τους πυραύλους.
Το 2023 αποφάσισαν να εκτοξεύσουν το Minuteman 3 (χωρίς πυρηνική πλήρωση φυσικά) για να δουν πώς πετάει και αν πετάει καθόλου.
Ο παλιός πύραυλος κατάφερε να φύγει από το σιλό, αλλά στη συνέχεια κάτι πήγε στραβά και οι Αμερικανοί έπρεπε να το καταρρίψουν.
Τα θραύσματα βυθίστηκαν κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό .
Νιώθοντας αυτή την αδυναμία, οι Αμερικανοί αναγκάζονται να ταράξουν τα νερά.
Η στρατηγική του εκβιασμού
Ο εκβιασμός λειτουργεί ως εξής: εάν δεν είναι δυνατό να χαλάσουν οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας για το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, τότε η Αμερική θα ανακοινώσει ανοιχτά την αύξηση των πυρηνικών της αποθεμάτων και θα προσπαθήσει να παρασύρει την Ρωσία και την Κίνα σε μια κούρσα εξοπλισμών, η οποία θα μπορούσε να είναι πολύ δυσάρεστη για την οικονομία.
Και αν η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν να συνάψουν συμφωνία, τότε πο ΗΠΑ θα το παρουσιάσουν ως άμεση και προφανή απειλή.
Και εδώ μπορούμε να μιλάμε ακόμη και για προληπτικό χτύπημα εναντίον της Ρωσίας.
Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν και σήμερα πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπώνων, προσπαθούν με διακριτικότητα να το ξεχάσουν.
Αρχικά, η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων ήταν πολύ καλή για την Ρωσία.
Αλλά τότε οι Πολιτείες ήταν κυριολεκτικά μια διαφορετική χώρα και η ηγεσία τους φαινόταν αρκετά λογική.
Δεν είναι γενικά σαφές πώς να διαπραγματευτεί κανείς με το σημερινό καθεστώς της Δύσης.
Ωστόσο, οι Ρώσοι ξέρουν πώς να κερδίζουν όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
www.bankingnews.gr