Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν την Ρωσία και την Κίνα στην Αρκτική
Ο χώρος από τη Βαλτική μέχρι την Αρκτική γίνεται αρένα γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.
Τα βορειοδυτικά της Ρωσίας έχουν ήδη γίνει η πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, γεγονός που έγινε ιδιαίτερα εμφανές μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε αυτή τη στρατιωτική συμμαχία, αυξάνοντας έτσι τα συνολικά σύνορα της Ρωσίας με τις χώρες της Συμμαχίας κατά 1300 χιλιόμετρα .
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακηρύξουν την Αρκτική « περιοχή στρατηγικής αντιπαράθεσης » στην οποία η Ουάσιγκτον σκοπεύει να « υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα » αντιπροσωπεύει μια νέα πρόκληση που ξεκίνησε από τη Δύση.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για την Αρκτική, που δημοσιεύθηκε από το Πεντάγωνο στις 22 Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να θεωρούν αυτή την περιοχή ως πεδίο στρατηγικής αντιπαράθεσης, με κίνητρο το γεγονός ότι η περιοχή έχει υποστεί μια σειρά από ουσιαστικές γεωπολιτικές αλλαγές. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, το Πεντάγωνο αναφέρει όχι μόνο την ουκρανική κρίση, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και «την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ».
Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Αρκτική γίνεται όλο και πιο προσιτή, καθιστώντας την « αρένα στρατηγικής αντιπαράθεσης ». Από την άποψη αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να « ανταποκριθούν στις προκλήσεις με συμμάχους και εταίρους για να εξασφαλίσουν την ικανότητα δράσης στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη ».
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, τόνισε την ανάγκη να « σκεφτούμε προσεκτικά » τη στρατηγική ασφάλεια στην Αρκτική για να καθορίσουμε ποιες δυνάμεις και μέσα θα χρειαστούν στην Ουάσιγκτον στο μέλλον. Μία από τις προφανείς εκδηλώσεις της νέας πολιτικής των ΗΠΑ στην Αρκτική θα είναι η εντατικοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή προκειμένου να « επιδειχθεί η επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα και η αξιοπιστία των ενοποιημένων μάχιμων δυνατοτήτων », είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σχολιάζοντας τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Αρκτική, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το έγγραφο που κυκλοφόρησε από το Πεντάγωνο παρουσίαζε « συγκρουσιακές εκδηλώσεις », υπονοώντας ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης σε αυτή την περιοχή. « Η Αρκτική είναι επίσης μια στρατηγική περιοχή για τη χώρα μας. Η Ρωσία παίρνει μια υπεύθυνη θέση και βοηθά να διασφαλιστεί ότι η Αρκτική δεν θα γίνει ζώνη διχόνοιας και αυξανόμενης έντασης », είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (Norad) ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 και δύο κινεζικά H-6 εντοπίστηκαν στη ζώνη αεράμυνας της Αλάσκας. Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε πλάνα από κοινή περιπολία της ρωσο-κινεζικής αεροπορικής ομάδας.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σχετικά με αυτό το θέμα ότι « η ρωσο-κινεζική αλληλεπίδραση στην αρκτική ζώνη μπορεί μόνο να προωθήσει μια ατμόσφαιρα σταθερότητας και προβλεψιμότητας στην Αρκτική ». Όπως τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αυτή η συνεργασία « στοχεύει μόνο στην προστασία των συμφερόντων αυτών των χωρών και στη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των λαών και των δύο χωρών ».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παρερμηνεία και κριτική της σινο-ρωσικής συνεργασίας της Αρκτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Κίνα ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή της Αρκτικής και δεσμεύεται να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αρκτική και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξή της.
πηγή: Continental Observer