Οι Εξεγέρσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το τέλος της δυτικής κυριαρχίας
Αυτό το κείμενο είναι αξιοσημείωτο για την ηρεμία και την απόσταση χωρίς εχθρότητα. Εάν, όπως κάνουμε στο ιστολόγιό μας Histoireetsociete, υιοθετήσουμε πράγματι την ευρεία προοπτική της γεωπολιτικής πραγματικότητας ενός κόσμου που έχει μεταμορφωθεί ανεπανόρθωτα.
Για αυτό μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο «στενός φακός» μέσα από τον οποίο ολόκληρος ο γαλλικός πολιτικός κόσμος, χωρίς την ελάχιστη εξαίρεση, υποφέρει από αυτό το ρομαντικό όραμα και αυτή την οπισθοδρομική ψευδαίσθηση που αρνείται την πραγματικότητα, οδηγεί στο γεγονός ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα, οποιαδήποτε ανάλυση γεγονότων είναι τις περισσότερες φορές, όπως αυτοί οι άτυχοι ταραχοποιοί, καταδικασμένοι σε ανίκανη βία.
Δεν υπάρχει διέξοδος παρά μόνο ένας συνεργατικός αγώνας ενάντια στα προβλήματα της εποχής μας και η επίγνωση της αλληλεξάρτησης στην οποία είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να δράσουμε. Η βία είναι απλώς ένας τρόπος να προσπαθείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, κάτι που είναι αδύνατο.
Οι Γάλλοι κομμουνιστές δεν είναι οι χειρότεροι, αντιθέτως, αλλά το πρόβλημά τους είναι πράγματι ο στενός φακός μέσα από τον οποίο οραματίζονται μια ουσιαστική «ένωση». Δεν ξέρω αν θα μου επιτραπεί να μιλήσω στο θερινό πανεπιστήμιο του Μονπελιέ την επόμενη εβδομάδα, αν θα αρθεί η λογοκρισία που έχω υποστεί για περισσότερα από τριάντα χρόνια στον Τύπο και στις επίσημες αρχές αυτού του κόμματος, εάν η παρέμβαση Πρότεινα με τον τίτλο Θεωρία και διεθνισμός , αλλά θα ήταν μια ανάλυση αρκετά συγκρίσιμη με αυτήν γιατί είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στενός φακός δεν θέλει να ξανασκεφτεί τη δυτική υπεροχή, ο ατλαντισμός που είναι η πραγματική αιτία της αποτυχίας του
Η δίκαιη προσέγγιση του PCF για την αυτονομία που ξεκίνησε στο 38ο Συνέδριο. Είτε μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό το γεγονός, να το συζητήσουμε είτε είναι η επιλογή της παρακμής για το PCF, για την αριστερά, για τη Γαλλία, τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που είναι και επείγουσα και απαιτεί χρόνο, η οποία απορρίπτεται σήμερα θα είναι απαραίτητη. μέρα ή άλλη είναι απλά χαμένος χρόνος. (σημείωση και μετάφραση από την Danielle Bleitrach histoireetsociete)
Εικονογράφηση: Chen Xia/GT
Το καλοκαίρι του 2024, η Βρετανία αντιμετώπισε και πάλι τον κίνδυνο ταραχών. Από την αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε στο Σάουθπορτ στις 30 Ιουλίου, ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν οργανώσει αρκετές βίαιες διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική αστυνομία, αυτά τα βίαια γεγονότα έχουν την υποστήριξη της διαλυμένης πλέον ακροδεξιάς ομάδας, English Defense League.
Ο David Olusoga, Βρετανός ιστορικός, έγραψε στο The Observer ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προϊόν βίαιου ρατσισμού που τροφοδοτήθηκε από τον λαϊκισμό. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία χρόνια, παρόμοιες σκηνές έχουν διαδραματιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με στόχο όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και τον ίδιο τον ιστό μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Αντικατοπτρίζει βαθύτερα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με το πώς βλέπουν οι Δυτικοί την κατάσταση και την ταυτότητά τους στον κόσμο. Τι παρακινεί αυτούς τους ταραξίες; Τι πραγματικά αναζητούν και μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους;
Με την πρώτη ματιά, τα παράπονα των ταραχοποιών φαίνονται περίπλοκα, αλλά ουσιαστικά συνοψίζονται στον φόβο της απώλειας οικονομικών ευκαιριών, καθώς και της κοινωνικής τους θέσης και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Καθώς η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος αναδιαμορφώνουν τις οικονομίες, οι παραδοσιακές βιομηχανίες μειώνονται και η ανισότητα αυξάνεται. Πολλοί λαχταρούν μια περασμένη εποχή σταθερότητας και αφθονίας. Αισθάνονται ότι απειλούνται ως προς την κοινωνική τους θέση και την πολιτιστική τους ταυτότητα, ιδιαίτερα ενόψει της αυξανόμενης ποικιλομορφίας και των δημογραφικών αλλαγών. Οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται αυτές τις ανησυχίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να τροφοδοτούν παρορμήσεις για βία, διοχετεύοντάς τες σε εχθρότητα προς τις μειονότητες και τους μετανάστες.
Ωστόσο, η «χρυσή εποχή» όταν η Δύση ηγήθηκε και ωφελήθηκε περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, την οποία αυτοί οι ταραχοποιοί επιδιώκουν να διεκδικήσουν, είναι μια ρομαντική ψευδαίσθηση. Η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες αλλαγές στις οικονομικές και κοινωνικές δομές των δυτικών χωρών.
Το να προσπαθείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω είναι σαν να προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις ένα αυγό – είναι απλά αδύνατο. Το παρελθόν, με όλες τις αντιληπτές δόξες του, έχει φύγει οριστικά.
Η κοσμοθεωρία της λευκής υπεροχής περιορίζει περαιτέρω την οπτική τους για τις παγκόσμιες αλλαγές. Αυτός ο στενός φακός τους εμποδίζει να αγκαλιάσουν την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Αντί να εσωστρέφονται και να αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα, κάνουν εξωτερικούς αποδιοπομπαίους τράγους για τις δυσκολίες τους. Αυτή η νοοτροπία χρωματίζει το όραμά τους για την παγκοσμιοποίηση και επηρεάζει τις εξωτερικές πολιτικές των χωρών τους. Καθορίζει επίσης πώς θα δουν την άνοδο μιας σημαντικής ανατολικής χώρας – της Κίνας.
Το να δει η Δύση την ανάπτυξη της Κίνας με πιο δίκαιο και ορθολογικό πρίσμα εξαρτάται από την ικανότητά της να απεγκλωβιστεί από τη λαϊκιστική παγίδα. Η αδυναμία επιστροφής σε αυτό το εξιδανικευμένο παρελθόν απαιτεί μια επαναβαθμονόμηση της προσέγγισης της Δύσης στις διεθνείς σχέσεις. Η παγκοσμιοποίηση έχει αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και η Δύση δεν είναι πλέον η μόνη κυρίαρχη δύναμη. Όπως λένε: «η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή». Η συμφιλίωση με μια εποχή όπου η Δύση δεν οδηγεί είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα έθνη τον νέο αιώνα.
Όπως είπε κάποτε ο Βρετανός φιλόσοφος Άλαν Γουότς: «Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσετε την αλλαγή είναι να βυθιστείτε σε αυτήν, να κινηθείτε μαζί της και να συμμετάσχετε στο χορό». » Μόνο με την αποδοχή της αλλαγής μπορούμε να βρούμε νέες ευκαιρίες και ευτυχία. Αυτό σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο ανοιχτής και περιεκτικής προσέγγισης στις εξωτερικές σχέσεις, αναγνώριση και σεβασμό των συμφερόντων και των προοπτικών άλλων εθνών. Μόνο τότε μπορεί η Δύση να βρει τα πόδια της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και να επιτύχει πραγματική ευημερία και σταθερότητα.
Σε αυτή τη διαδικασία, οι άνθρωποι των δυτικών εθνών πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τη νοοτροπία τους, να εγκαταλείψουν την προσήλωσή τους στο παρελθόν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την αλλαγή.
Η άπιαστη «χρυσή εποχή» δεν είναι απλώς μια νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά μια πρόκληση για το μέλλον. Εν μέσω της παλίρροιας της παγκοσμιοποίησης, τα δυτικά έθνη πρέπει να αποδεχθούν ότι η πολυπολικότητα είναι το μέλλον της παγκόσμιας τάξης.