Οι αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας Τράμπ και Μαδούρο από την νέα τάξη πραγμάτων
Μετά την επίθεση στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η Anya Parampil έκανε μια λεπτομερή ματιά στην αποτυχημένη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον ρόλο της Ουάσιγκτον στην συνωμοσία στο νέο της βιβλίο, «Εταιρικό πραξικόπημα:
Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress θα κλείσει οριστικά μέσα στο Φθινόπωρο του 2024.
Βενεζουέλα και το τέλος της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Σε μια εποχή που ο Τραμπ παρουσιάζεται πρόθυμα ως ο ειρηνοποιός, αλλά όπου βλέπουμε τους άμεσους συμβούλους του, όπως ο Πομπέο – που ήταν ήδη βοηθός του Τζον Μπόλτον στις βρώμικες πράξεις του – να επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της πολιτικής του Μπάιντεν, είναι καλό να δούμε πώς οι ενέργειες της CIA και εκείνων άλλων συμβούλων (ή ακόμη και συμμάχων όπως ο Νετανιάχου που σίγουρα πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο για να κάνει μια ομιλία στο Κογκρέσο) οδηγούν σε μόνιμη κλιμάκωση, ακόμη και αν σημαίνει δολοφονία των «διαπραγματευτών» την κατάλληλη στιγμή. Σημειώστε σχετικά τη δολοφονία ενός από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές από τους συντρόφους του όταν η συνθήκη ειρήνης είχε μόλις υπογραφεί και καταγγέλθηκε από την παρέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας, μια καταγγελία που ακολούθησε αμέσως ως συνήθως από ψεύτικος ομαδικός τάφος του Bucha, όπως η σφαγή του Παναμά. καλυμμένο από τον ψεύτικο ομαδικό τάφο της Τιμισοάρα… (σημείωση και μετάφραση από την Danielle Bleitrach στο histoireetsociete)
Σημείωση συντάκτη: Βενεζουέλα: Ο Πρόεδρος Nicolas Maduro αντέδρασε στην απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου 2024 σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια λέγοντας: «Θέλω, εκ μέρους όλης της Βενεζουέλας και του λαού μας, να απορρίψω, να καταγγείλω την επίθεση στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. » Ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία από έναν ηγέτη που κατηγόρησε προσωπικά τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα δολοφονίας με drone που παραλίγο να τον σκοτώσει κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής συγκέντρωσης τον Αύγουστο του 2018 στο Καράκας.
Στο παρακάτω απόσπασμα από το νέο της βιβλίο, Corporate Coup , η Anya Parampil περιγράφει πώς ο Τραμπ πρότεινε ενδιαφέρον για μια συμφωνία με τη Βενεζουέλα, ενώ ο Μπόλτον και μια κλίκα νεοσυντηρητικών σχεδίαζαν την αλλαγή καθεστώτος κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη χώρα και που στη συνέχεια προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τραμπ. δική της κυβέρνηση. Ο Μαδούρο αποκάλυψε έκτοτε ότι ο Τραμπ κανόνισε μια συνάντηση μαζί του, αλλά ότι ο Μπόλτον και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τη σαμποτάρουν. «Αν είχαμε συναντηθεί, ο Τραμπ και εγώ θα είχαμε καταλάβει ο ένας τον άλλον – θα είχαμε γίνει ακόμη και φίλοι», είπε ο Μαδούρο τον Φεβρουάριο. «[Ο Μπόλτον και ο Πομπέο] έβαλαν τον Τραμπ να αποτύχει. Ψεύτικοι σύμβουλοι!
Το παρακάτω απόσπασμα βοηθά να δημιουργηθεί το σκηνικό για μια πιθανή δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ και την αναπόφευκτη μάχη της με το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής Beltway που φαίνεται αποφασισμένο να τον καταστρέψει – εάν δεν μπορέσει πρώτα να συμμετάσχει ή να συντρίψει τον πρόεδρο.
Πάρτε ένα αντίγραφο του βιβλίου της Anya Parampil, Corporate Coup: Venezuela and the End of US Empire, εδώ .
«Ως κάποιος που βοήθησε στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων –όχι εδώ, αλλά ξέρετε, αλλού– χρειάζεται πολλή δουλειά. »
Ο Τζον Μπόλτον είπε αυτά τα λόγια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον Τζέικ Τάπερ του CNN τον Ιούλιο του 2022, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο Τραμπ. Όταν ο Τάπερ ζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με το φαινομενικά εγκληματικό παρελθόν του Αμερικανού αξιωματούχου, ο Μπόλτον απάντησε: «Λοιπόν, έγραψα για τη Βενεζουέλα στα [απομνημονεύματα μου] και αποδείχτηκε ανεπιτυχές». »
Για τους Βενεζουελάνους, η ομολογία του Μπόλτον υπογράμμισε τον ήδη διαφανή ρόλο του στην ηγεσία του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Ουάσιγκτον στο Καράκας – και το διαβόητο και ανίκανο στρατιωτικό πραξικόπημα που τελικά το συνόδευε.
Από την αρχή της αυτοαποκαλούμενης προεδρίας του Γκουαϊδό, ο Μπόλτον ήταν ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του μέσα στον Λευκό Οίκο. Μέρες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό τον Ιανουάριο του 2019, ο Μπόλτον εμφανίστηκε στο Fox Business για να διατυπώσει τις προκλήσεις της νέας πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Βενεζουέλα.
«Θα έκανε μεγάλη διαφορά στην οικονομία των ΗΠΑ αν μπορούσαμε να πείσουμε τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να παράγουν πετρελαϊκή ικανότητα στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο βετεράνος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια, ο Μπόλτον κατέρριψε τον μύθο ότι η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη Βενεζουέλα είχε τις ρίζες της σε μια αφηρημένη ηθική δέσμευση για ιδανικά όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.
Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τραμπ ήταν πάντα σκεπτικιστής για την ικανότητα του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρούσε «πολύ έξυπνο και πολύ σκληρό» για να πέσει. Στα απομνημονεύματά του , ο Μπόλτον αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί απευθείας με τον Μαδούρο και να «λύσει τα προβλήματά μας με τη Βενεζουέλα» σε πολλές περιπτώσεις. Αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος δεν ήθελε καν να δημοσιοποιήσει την αρχική δήλωση του Λευκού Οίκου για την υποστήριξη του Γκουαϊδό με το όνομά του, μόνο υποχώρησε αφού ο Αντιπρόεδρος Πενς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον άγνωστο πολιτικό της Βενεζουέλας την παραμονή της αυτοδιεύθυνσής του. τελετή ορκωμοσίας».
Ο Μπόλτον έτυχε να είναι σε ετοιμότητα για αυτή τη συζήτηση. Αργότερα αφηγήθηκε πώς, «μετά την κλήση, έγειρα πάνω από το γραφείο του Πενς για να του σφίξω το χέρι και είπα: «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή». Ωστόσο, ακόμη και μήνες πριν από την απροσδόκητη άνοδο του Γκουαϊδό, ο Μπόλτον κατηγορήθηκε για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.
«Όλα αυτά δείχνουν τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει μια εγκληματική νοοτροπία, μια νοοτροπία δολοφόνου», είπε ο Μαδούρο στον Μαξ σε συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2019. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφερόταν σε μια απόπειρα δολοφονίας που επέζησε τον προηγούμενο χρόνο, μήνες πριν από την ανάληψη του Γκουαϊδό.
Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 2018, ο Μαδούρο εκφωνούσε μια υπαίθρια ομιλία στις τάξεις της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας όταν ξέσπασε μια καταιγιστική έκρηξη στον ουρανό από πάνω του. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρέμεινε ακίνητος, αλλά ήταν εμφανώς ανήσυχος όταν οι σωματοφύλακες ανέπτυξαν προστατευτικές ασπίδες για να τον υπερασπιστούν από την ξαφνική έκρηξη. Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς σκορπίστηκαν στους δρόμους σαν να έπεσαν σε ενέδρα.
Ενώ ο Μαδούρο, η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες και οι χιλιάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς που ήταν παρόντες κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς σοβαρό τραυματισμό, οι αρχές απέδωσαν το κάψιμο που μοιάζει με φωτιά σε πυροτεχνήματα σε ένα ζευγάρι χειροκίνητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα βόμβες που ανακτήθηκαν από η σκηνή. Ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε γρήγορα το περιστατικό ως απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο υπό την ηγεσία ξένων, άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπόλτον, το απέρριψαν γρήγορα ως ψεύτικη επιχείρηση.
«Μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτό», δήλωσε ο Μπόλτον στο Fox News την Κυριακή , μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από την επίθεση, λέγοντας ότι ήταν ένα «πρόσχημα που τέθηκε σε εφαρμογή από το ίδιο το καθεστώς».
Η θεωρία του Μπόλτον απαξιώθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν μια ομάδα αποστάτες από τον στρατό της Βενεζουέλας ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη δολοφονία, δείχνοντας βίντεο από το κινητό του CNN που τεκμηριώνει την προετοιμασία τους για την επίθεση. Οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι αφού δημιούργησαν μια βάση επιχειρήσεων σε μια αγροτική φάρμα της Κολομβίας, αγόρασαν drones στο Διαδίκτυο και πέρασαν βδομάδες εξασκώντας τα πετώντας «αρκετά ψηλά για να αποφύγουν τον εντοπισμό προτού «χτυπήσουν σε απότομη γωνία για να χτυπήσουν τον στόχο τους». Τελικά δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις αρχές στο Καράκας, οι οποίες κατέστρεψαν τα drones κατά τη διάρκεια της πτήσης αφού παρατήρησαν την παραβίαση του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας.
Δεν είναι σαφές τι ενέπνευσε τις ομολογίες των επίδοξων δολοφόνων στον Τύπο. Στο δημόσιο λογαριασμό τους, ωστόσο, οι συνωμότες φρόντισαν να τονίσουν ότι οι αρχές της Μπογκοτά και της Ουάσιγκτον αγνοούσαν παντελώς το σχέδιο τους. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκαν περίεργα ότι συναντήθηκαν με «πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ» τρεις φορές μετά την επίθεση – και πάλι, για λόγους που παραμένουν ασαφείς.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η δική της έρευνα για το σχέδιο δολοφονίας αποκάλυψε στοιχεία που οδηγούσαν μέχρι τον Λευκό Οίκο.
********
Ο Μαδούρο συμφώνησε να μιλήσει με τη Γκρίζα Ζώνη τον Αύγουστο του 2019, κατά τη δεύτερη επίσκεψή μας στη Βενεζουέλα. Για την τοποθεσία της συνέντευξης, το γραφείο του προέδρου επέλεξε το Εθνικό Πάρκο El Ávila ( Waraira Repano για τον τοπικό αυτόχθονα πληθυσμό) που βρίσκεται στην κεντρική οροσειρά Cordillera de la Costa, ανάμεσα στο βόρειο Καράκας και την Καραϊβική Θάλασσα. Περίεργοι για το γιατί ο πρόεδρος ήθελε να μας συναντήσει στις ψηλές πλαγιές ενός παράκτιου βουνού, κάναμε με ενθουσιασμό την ανώμαλη πεζοπορία στο χωμάτινο μονοπάτι της El Ávila, ενθουσιασμένοι να εξερευνήσουμε ένα από τα πιο όμορφα φυσικά θαύματα του κόσμου στη Βενεζουέλα. Μετά από μια τριάντα λεπτά ανάβαση, φτάσαμε στον τελικό μας προορισμό: ένα φυλάκιο της Εθνοφρουράς σκαρφαλωμένο στην προεξοχή του βουνού. Πέρα από το καταπράσινο τοπίο της El Ávila, η τοποθεσία πρόσφερε εκπληκτική θέα στην πολύβουη πρωτεύουσα της Βενεζουέλας στο βάθος, το τέλειο σκηνικό για μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της χώρας.
Ενώ περιμέναμε τον Μαδούρο, ο Μαξ και εγώ συναναστραφήκαμε με μια ομάδα ένστολων που περιπολούσαν στο φυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου του εύσωμου αρχηγού μιας τοπικής συλλογικής που μίλησε εκτενώς για την ενημέρωση του στρατηγού Σμέντλεϊ Μπάτλερ το 1935 σχετικά με την εταιρική επιρροή στον αμερικανικό στρατό, το War Is a Racket . Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με ρύζι, γιούκα και ψητό κοτόπουλο, μας ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος επισκεπτόταν την Ελ Άβιλα για να μιλήσει σε μια τελετή αποφοίτησης για τις πυρκαγιές της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων της Βενεζουέλας. Σύντομα, ακούσαμε το basso profundo του Μαδούρο να βροντάει πάνω από τις επευφημίες των φλογερών μαθητών που συγκεντρώθηκαν εκεί κοντά.
«Καταπολεμούν τις φωτιές με drones! Ο Μαδούρο αστειεύτηκε καθώς μας χαιρετούσε, μια αναφορά στην απόπειρα δολοφονίας το προηγούμενο καλοκαίρι. Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019, σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από την ημέρα του περιστατικού με drone.
«Είμαι άνθρωπος με πίστη. Πιστεύω πολύ στον Θεό», είπε ο πρόεδρος αφού επέζησε από την επίθεση. «Πιστεύω ότι υπήρξε ένα γεγονός εκείνη την ημέρα. ότι ο Θεός μας έσωσε τις ζωές».
Κατά την άποψη του Μαδούρο, η δολοφονία του θα είχε βυθίσει τη Βενεζουέλα σε μια «βαθύτερη φάση» «ένοπλης επανάστασης» εάν είχε πετύχει, κινδυνεύοντας έτσι να πλήξει τον εμφύλιο πόλεμο.
«Το σχεδίασαν τέλεια, με τόση δυσκολία, να μας δολοφονήσουν», τόνισε, επιμένοντας ότι οι «διανοούμενοι συντάκτες» και οι «χρηματοδότες» της πλοκής με έδρα το Μαϊάμι ήταν μεταξύ των «δικτύων που δημιούργησε ο Λευκός Οίκος».
«Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Μαδούρο για την έρευνα της κυβέρνησής του για τη συνωμοσία.
«Αλλά έχω όλα τα στοιχεία για να κατηγορήσω και να απαιτήσω μια ιστορική έρευνα για τον Τζον Μπόλτον», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. «Είναι εγκληματίας. Αυτός απέτυχε “.
Ο Μπόλτον αργότερα θα παραθέσει τη συνέντευξη του Μαξ στα απομνημονεύματά του, The Room Where It Happened , λέγοντας ότι το «ηθικό του ήταν υψηλό» όταν έμαθε για τις κατηγορίες του Μαδούρο εναντίον του.
********
Ο Μπόλτον δημιούργησε τη φήμη ενός από τους πιο αδίστακτους πραξικοπηματίες στον κόσμο τον Απρίλιο του 2019, περίπου τρεις μήνες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό. Μέχρι τότε, ο Τραμπ είχε υιοθετήσει την άποψη ότι ο Γκουαϊδό ήταν ένα «παιδί» για το οποίο «κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ» και αναγνώρισε ότι ο Μαδούρο εξακολουθούσε να διατηρεί την υποστήριξη, σύμφωνα με τα λόγια του, «όλων αυτών των όμορφων στρατηγών». Ο Μπόλτον, από την άλλη πλευρά, ενίσχυσε την εκτίμηση του Γκουαϊδό ότι το 80 τοις εκατό του στρατού της Βενεζουέλας και το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της υποστήριζαν κρυφά το σκιερό καθεστώς του που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ – μια εκτίμηση που ακόμη και οι πιο πιστοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης θα είχαν γελοιοποιήσει. Στις 30 Απριλίου, ο Μπόλτον έβαλε σε δοκιμασία την αυτοπεποίθησή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπόλτον , αυτή η ημερομηνία αντιπροσώπευε μια καμπή για την οποία ο Γκουαϊδό και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του είχαν προετοιμαστεί από καιρό. Θυμάται ότι ξεκίνησε τη μέρα με ένα τηλεφώνημα στις 5:25 π.μ. με τον υπουργό Εξωτερικών και πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο. Όπως ενημέρωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, μια ομάδα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας άρχισε να κλείνει τμήματα της κύριας οδού του Καράκας, του αυτοκινητόδρομου Francisco Fajardo. Τότε, για πρώτη φορά από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο ένα χρόνο νωρίτερα, ο Μπόλτον πήρε την απόφαση να ξυπνήσει τον πρόεδρο από τον λήθαργο για να του πει σημαντικά νέα: μια στρατιωτική εξέγερση βρισκόταν σε εξέλιξη στο Καράκας.
Η απάντηση του κ. Τραμπ συνοψίζεται σε «Ουάου», υποδηλώνοντας ένα μείγμα αδιαφορίας και ελαφριάς αμηχανίας.
Είκοσι λεπτά μετά τη συνομιλία του Μ.Μ. Μπόλτον και Πομπέο, ο κ. Γκουαϊδό ξεκίνησε μια ζωντανή ροή στο Twitter από τη θέση του στη μέση του αυτοκινητόδρομου, λίγο έξω από την αεροπορική βάση Generalissimo Francisco de Miranda στο ανατολικό Καράκας. Ο επίδοξος ηγέτης κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση κατά του Μαδούρο, κουνώντας τα χέρια του για να τονίσει την έκκλησή του για μαζική εξέγερση.
«Προχωράμε, θα επιτύχουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα», υποσχέθηκε στο τέλος της αμήχανης έκκλησής του.
Το φως του ήλιου μόλις είχε αρχίσει να απλώνεται στις κορυφογραμμές του El Ávila που συνορεύει με το Καράκας. Παρόλα αυτά, ήταν σαφές ότι μόνο μια χούφτα στρατιωτικού προσωπικού – λιγότερο από μια ντουζίνα – πλαισίωσε τον Guaidó καθώς μιλούσε. Αν και η δήλωσή του δεν απέδειξε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια σοβαρή ανταρσία, ένας από τους σιλουέτες συνεργούς του Γκουαϊδό ήταν αξιοσημείωτος. Ακριβώς πάνω από τον αριστερό του ώμο στεκόταν ο Λεοπόλντο Λόπες, το αμμώδες αστέρι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που πιστεύεται ευρέως ότι τραβάει τα νήματα του σκιώδους καθεστώτος του Γκουαϊδό. Βασικός αρχιτέκτονας της συνεχιζόμενης απόπειρας πραξικοπήματος με την ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία», ο Λόπες είχε καταφέρει να ξεφύγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό, όπου εξέτιε ποινή δεκατεσσάρων ετών για τον ρόλο του στην ηγεσία των θανατηφόρων ταραχών του γκουαρίμπα, στις 2 Φεβρουαρίου.
Καθώς το δράμα εκτυλισσόταν στο Καράκας, αδιάφοροι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας με διαβεβαίωσαν ότι η απόπειρα εξέγερσης του Γκουαϊδό ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Πράγματι, μέχρι τα μέσα το απόγευμα, το Reuters ανέφερε ότι μια «άβολη ειρήνη είχε επιστρέψει» στους δρόμους «και ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η αντιπολίτευση σχεδίαζε να πάρει την εξουσία με στρατιωτική βία». Μέχρι το βράδυ, ο López και η οικογένειά του κατέφυγαν σύμφωνα με πληροφορίες στην τοπική διπλωματική κατοικία της Χιλής (τελικά εγκαταστάθηκαν στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας) και ο Guaidó δεν βρέθηκε πουθενά.
Πολυάριθμες μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης της Bolton, αποκάλυψαν αργότερα ότι ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ είχε εξαπατήσει τον Λεοπόλντο, τον Γκουαϊδό και τους Αμερικανούς πράκτορές τους να συνεχίσουν το τρελό σχέδιο τους παρέχοντας «παθητική υποστήριξη». Ο στενός κύκλος του Τραμπ παρέμεινε πεπεισμένος ότι ο Padrino López ήταν ο σωστός άνθρωπος μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν αυτός και οι δυνάμεις του τάχθηκαν στο πλευρό του Maduro.
******
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της αποτυχημένης ανταρσίας του Γκουαϊδό, εύπιστοι ανταποκριτές εταιρικών μέσων ενημέρωσης επανέλαβαν τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα κατέρρεε σύντομα. Ο Πομπέο είπε μάλιστα στο CNN ότι ο πρόεδρος Μαδούρο επρόκειτο να καταφύγει στην Αβάνα της Κούβας.
«Είχε ένα αεροπλάνο στην άσφαλτο. Ήταν έτοιμος να φύγει σήμερα το πρωί, από ό,τι καταλαβαίνουμε, και οι Ρώσοι του υπέδειξαν ότι έπρεπε να μείνει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Καθώς περνούσαν ώρες χωρίς να σημειωθούν εξελίξεις στο Καράκας, ο κ. Μπόλτον συνέχισε να εκφράζει δημόσια τη φαντασία του για αλλαγή καθεστώτος.
“Ο χρόνος σου τελείωσε. Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία», έγραψε στο Twitter ο μουστακοφόρος στρατιωτικός στους αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Padrino López.
«Αποδεχτείτε την αμνηστία του προσωρινού Προέδρου Γκουαϊδό, προστατέψτε το Σύνταγμα και απομακρύνετε τον Μαδούρο και θα σας αφαιρέσουμε από τη λίστα κυρώσεων μας. Μείνετε με τον Μαδούρο και κατεβείτε με το πλοίο», απείλησε ο κ. Μπόλτον, παραδεχόμενος σιωπηρά ότι οι κυρώσεις ήταν εργαλείο εκβιασμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά την προφανή αποτυχία του Γκουαϊδό, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αμέλησαν να εξετάσουν εξονυχιστικά την αφήγηση του Μπόλτον και του Πομπέο για τον επικείμενο θρίαμβο του Καράκας. Ο Τζέικ Τάπερ του CNN, ένας σκληροπυρηνικός νεοσυντηρητής που έχει περάσει τις μέρες του θρηνώντας για την αποτυχία του Ομπάμα να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση, ήταν ιδιαίτερα καυτός στο σχέδιό τους. Αν και συχνά προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των τηλεθεατών -ή τουλάχιστον των είκοσι τριών εργαζομένων της Media Matters που πλήρωναν για να παρακολουθούν το CNN πλήρους απασχόλησης- με ασυνήθιστους προπηλακισμούς κατά του Τραμπ, απεικονίζοντας τον πρόεδρο ως μια Ρωσική μαριονέτα που πρόδωσε τις μεγάλες παραδόσεις της αμερικανικής εξαιρετικότητας, ο Τάπερ ήταν απόλυτα συγχρονισμένος με τον Λευκό Οίκο όταν επρόκειτο για τη Βενεζουέλα. Για έναν αυτάρεσκο διασκεδαστή του οποίου η προσωπικότητα μοιάζει με μπογιά που στεγνώνει, φαινόταν ότι το να χτυπάει τον Τραμπ ενώ ζητούσε ατελείωτο πόλεμο για αλλαγή καθεστώτος ήταν η τέλεια φόρμουλα για να προωθήσει τη μέση διασημότητά του στο Beltway.
«Το CNN ζει στη Βενεζουέλα καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο κουρεύει πολίτες στους δρόμους», έγραψε ο Τάπερ το απόγευμα της 30ης Απριλίου, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία των Βενεζουελανών στρατιωτών που πυροβολούν τα όπλα τους σε έναν στόχο έξω από την κάμερα. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: Οι στρατιώτες που περιέγραψε ο Τάπερ φορούσαν τα μπλε περιβραχιόνια που είχαν υιοθετήσει τα στρατεύματα της Βενεζουέλας που είχαν υιοθετήσει όλη την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ήταν σύμμαχοι με τον Γκουαϊδό – όχι την κυβέρνηση Μαδούρο. Ο κ. Tapper διέγραψε το tweet του μετά από ώρες συνεχούς κοροϊδίας.
Ενώ ο Γκουαϊδό πάλευε μπροστά στον κόσμο, η μοναδική νίκη της Ουάσιγκτον, στις 30 Απριλίου, έγινε στο θέατρο της προπαγάνδας. Εν μέσω της έκρηξης της φανταχτερής κάλυψης, κάλεσα κάποιον που ήξερα ότι ήταν πρόθυμος να διαταράξει την ρακετά των μέσων αλλαγής καθεστώτος. Έχοντας συναντήσει τον Τάκερ Κάρλσον σε μια από τις πιο σημαντικές διπλωματικές συναντήσεις της προεδρίας του Τραμπ, ήμουν βέβαιος ότι ο οικοδεσπότης του Fox θα ήταν σύμμαχος στον αγώνα κατά της περαιτέρω επέμβασης στη Βενεζουέλα.
******
Το καλοκαίρι του 2018, ταξίδεψα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να καλύψω την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκληθείσα στο αποκορύφωμα της υστερίας του «Russiagate», η συνάντηση του Ελσίνκι αντιπροσώπευε μια άμεση απάντηση στα αμερικανικά γεράκια και στους συνεργάτες τους στα μέσα ενημέρωσης, που και οι δύο είχαν στόχο να σαμποτάρουν οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Εκείνη την εποχή, εργαζόμουν ως περιπλανώμενος ανταποκριτής και παρουσιαστής ειδήσεων για το αμερικανικό παράρτημα του κύριου κρατικά χρηματοδοτούμενου μέσου της Μόσχας, RT.
Παρόλο που είχα τα επίσημα διαπιστευτήρια του Λευκού Οίκου ως ανταποκριτής για το RT America – το μέσο στο επίκεντρο της υποτιθέμενης συνωμοσίας του Πούτιν να επηρεάσει το αμερικανικό κοινό και την εκλογική διαδικασία υπέρ του Τραμπ – αποξενώθηκα, όπως ήταν αναμενόμενο, από τα μοντέλα των ΜΜΕ Beltway που είχαν ανατεθεί στο Ελσίνκι εκδρομή. Ενώ περίμενα να περάσω από την ασφάλεια για τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Πούτιν στην τραπεζαρία ενός ξενοδοχείου με θέα στη Βαλτική Θάλασσα, άκουγα τις αμερικανίδες τηλεοπτικές προσωπικότητες να ταράζονται στην ιδέα ότι ο πρόεδρος μας μπορεί να μην είναι -τι να καθίσει απέναντι από τον Ρώσο ομόλογό του . Κάποια στιγμή, άκουσα έναν δημοσιογράφο να αστειεύεται ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν έκαναν σεξ επειδή η διμερής τους συνάντηση ήταν καθυστερημένη. Αλίμονο, θα ήταν παράλογο να τεθεί αυτή η καθυστέρηση σε έντονες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, τον πόλεμο στη Συρία και την Ουκρανία ή τη μείωση των πυρηνικών όπλων!
Η παιδική άποψη του δημοσιογραφικού σώματος του Λευκού Οίκου για τον κόσμο εμφανίστηκε πλήρως όταν τελικά ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Πούτιν και είχα μια θέση στην πρώτη σειρά για το μελόδραμα του ψυχρού πολέμου. Η συνέντευξη Τύπου περιελάμβανε εναρκτήριες δηλώσεις από κάθε ηγέτη και τέσσερις ερωτήσεις: δύο από την αμερικανική πλευρά, που εκπροσωπούνται από το AP και το Reuters, και δύο από τη ρωσική πλευρά, που εκπροσωπούνται από το Interfax και το RT International.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στα ουσιαστικά ζητήματα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, με το Interfax να ωθεί τον Τραμπ και τον Πούτιν να συζητήσουν το μέλλον του Nord Stream 2, ενός αγωγού που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, αποτελεί αντικείμενο εμμονής για την Ουάσιγκτον, επειδή θα επέτρεπε στο Βερολίνο να αποκτήσει ενέργεια από τη Ρωσία και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, το RT International ρώτησε εάν οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στη Συρία. Καθώς ο Πούτιν ολοκλήρωσε την απάντησή του, ένα μέλος της συνοδείας του πλησίασε την εξέδρα με μια μπάλα ποδοσφαίρου.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ μόλις ανέφερε ότι ολοκληρώσαμε επιτυχώς το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου», είπε ο κ. Πούτιν, χαμογελώντας καθώς αναφέρθηκε στο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η Ρωσία εκείνο το καλοκαίρι. «Μιλώντας για ποδόσφαιρο, στην πραγματικότητα, κύριε Πρόεδρε, θα σας δώσω αυτή την μπάλα – και τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο σας».
Μια χούφτα Ρώσων δημοσιογράφων χειροκρότησαν καθώς ο κ. Πούτιν έδωσε την μπάλα στον κ. Τραμπ, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομόλογό του και είπε ότι θα μεταδώσει το δώρο στον γιο του, Μπάρον, πριν το πετάξει στη Μελάνια Τραμπ, που καθόταν στην πρώτη σειρά. . Αυτή η φιλική χειρονομία εμφύσησε αισιοδοξία στην αίθουσα και για μια στιγμή φάνηκε ότι μια σημαντική ανακάλυψη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ήταν πράγματι δυνατή. Αυτό το κύμα ελπίδας διαψεύστηκε λίγες στιγμές αργότερα, όταν ο ρεπόρτερ του AP Jonathan Lemire ανέβηκε στη σκηνή για να ζητήσει από τον κ. Τραμπ να απαντήσει στους «υψηλά αξιόπιστους» ισχυρισμούς αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία είχε παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να εξασφαλίσει τη νίκη του κ. Τραμπ.
«Μόλις τώρα, ο Πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με παρέμβαση στις εκλογές του 2016, όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έκανε», γκρίνιαξε ο Λεμίιρ πριν ζητήσει να μάθει ποιον πίστευε ο Τραμπ.
«Θα λέγατε στον Πρόεδρο Πούτιν τώρα, με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί, να καταγγείλει αυτό που συνέβη το 2016 και να τον προειδοποιήσει να μην το ξανακάνει ποτέ;» συνέχισε ο κ. Λεμίρ, ωθώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να φερθεί στον Ρώσο ομόλογό του σαν άτακτο παιδί.
Η πράξη του κ. Λεμίρ μιμήθηκε αυτήν που είχε παρουσιάσει ο συνάδελφός του στο Reuters λίγες στιγμές νωρίτερα, όταν πίεσε επίσης τον κ. Τραμπ να καταγγείλει τη ρωσική κυβέρνηση. Η άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί την αφήγησή τους για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 εξόργισε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία χρησιμοποίησαν τη σύνοδο του Ελσίνκι για να παρουσιάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως μαριονέτα της Μόσχας. Αντί να αναλύσουμε το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πούτιν και του Τραμπ, σχεδόν όλη η αμερικανική και ευρωπαϊκή κάλυψη της συνόδου κορυφής περιλάμβανε κάποια παραλλαγή των ακόλουθων επικεφαλίδων:
– Ο Τραμπ τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον του FBI στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι (BBC)
– Η υπόκλιση του Τραμπ στο Ελσίνκι στον Πούτιν αφήνει τον κόσμο μπερδεμένο: Γιατί; (NPR)
– Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι ήταν τρομακτικός. Ακύρωση της συνέχειας στην Ουάσιγκτον. (USA Today)
Για να μην ξεφύγει από τη σφαίρα της φιλοπολεμικής υστερίας, το CNN έκανε μια παράλογη, συνωμοτική στροφή στην απόπειρα ποδοσφαιρικής διπλωματίας του Ρώσου προέδρου, δημοσιεύοντας μια αναφορά ότι «ο Πούτιν έδωσε στον Τραμπ ένα ποδοσφαιρικό ποδόσφαιρο που θα μπορούσε να περιέχει ένα τσιπ πομπού».
Η παπαγαλική ζούγκλα της εχθρότητας του Ψυχρού Πολέμου των κυρίαρχων ΜΜΕ διακόπηκε μόνο από την παρουσία του Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος ταξίδεψε στο Ελσίνκι για να δώσει μια συνέντευξη με τον Πρόεδρο Τραμπ. Έχοντας εγκαταλείψει εδώ και καιρό το σήμα κατατεθέν παπιγιόν και τις συμβατικές πολιτικές απόψεις που κάποτε καθόριζαν την καριέρα του, ο Τάκερ είχε αναδειχθεί, την εποχή της επανένωσης του Ελσίνκι, ως ο κορυφαίος κριτικός του κατεστημένου της Ουάσιγκτον για την εξωτερική πολιτική στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το πιο σημαντικό, ο Τάκερ έχει επιδείξει προθυμία να εξετάσει τα επιχειρήματα ανεξάρτητα από τα υποτιθέμενα πολιτικά σιλό τους, γεγονός που ανακάλυψα όταν καλωσόρισε τον Μαξ για να προσφέρει μια «αριστερή» κριτική στο Russiagate τους μήνες μετά την εκλογή του Τραμπ.
Ενώ πολλοί επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης προβάλλουν έντονες δημόσιες περσόνες για να καλύψουν τη ματαιοδοξία και την έλλειψη γοητείας τους στον πραγματικό κόσμο, η μεγαλύτερη προσωπικότητα που εμφανίστηκε στον αέρα ο Τάκερ ήταν ο πραγματικός του χαρακτήρας. Το ανήσυχο βλέμμα του, το υπερβολικό γέλιο του και το άτακτο μάτι του δεν ήταν παιχνίδι για την κάμερα. Και ενώ ο ίδιος μπορεί να προσφέρει μια ατελείωτη ροή συναρπαστικών ανέκδοτων για τη ζωή του (όπως την εποχή που συνόδευσε το σύμβολο των πολιτικών δικαιωμάτων Al Sharpton και τον αριστερό ακαδημαϊκό Cornel West στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβερία), ήταν το ίδιο περίεργος προσωπικά καθώς ήταν με τους καλεσμένους στην εκπομπή του. Όταν συνάντησα τον Tucker στη Φινλανδία, διαπίστωσα ότι παρά τις φαινομενικά αποκλίνουσες πολιτικές μας πίστεις, συμφωνήσαμε σε αρκετά. Σε αντίθεση με τα πήλινα σκυλιά του Ελσίνκι, ο Τάκερ ήταν αρκετά άνετος στις τάξεις του ώστε να βλέπει την ελίτ της Ουάσιγκτον με περιφρόνηση – μια σταθερή προσωπική ασφάλεια που επέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, ο Τάκερ εδραίωσε τη θέση του ανάμεσα στις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης στην ιστορία των ΗΠΑ, με την εκπομπή του στο Fox primetime, Tucker Carlson Tonight, που τελικά κέρδισε τον τίτλο της πιο δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής ειδήσεων όλων των εποχών. Ο Τάκερ ξεχώρισε από άλλους παρουσιαστές ειδήσεων της τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Fox, ως η πιο εύγλωττη –και χιουμοριστική– φωνή της βάσης της Αμερικής που αφύπνισε για πρώτη φορά ο Τραμπ. Κάθε βράδυ, ο Τάκερ μιλούσε εκ μέρους εκατομμυρίων Αμερικανών που είχαν υποστεί το βάρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών όπως η NAFTA, η αποβιομηχάνιση και οι ατυχίες του στρατού στη Μέση Ανατολή. Προσωπικά καμένος από την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ πριν από χρόνια, ο Τάκερ είχε γίνει μέχρι το 2019 ένθερμος αντιπαρεμβατιστής που άνοιγε τακτικά την εκπομπή του με μακροσκελείς μονολόγους που απομυζούσαν συστηματικά την αφήγηση των συναδέλφων του στα μέσα ενημέρωσης.
«Οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές στο Κογκρέσο, στα μέσα ενημέρωσης, στις υπηρεσίες πληροφοριών μας και σχεδόν σε κάθε υπερχρηματοδοτούμενο think tank στην Ουάσιγκτον ευθυγραμμίστηκαν ξαφνικά απόψε σε ένα μόνο σημείο συμφωνίας: η Αμερική πρέπει να ξεκινήσει πόλεμο στη Συρία αμέσως». ανακοίνωσε στην έναρξη μιας εκπομπής στις 9 Απριλίου 2018, ώρες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση ότι διεξήγαγε επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.
«Αυτό θα πρέπει να σε κάνει νευρικό. Η οικουμενική δικομματική συμφωνία για οτιδήποτε είναι συνήθως το πρώτο σημάδι ότι κάτι βαθύτατα παράλογο πρόκειται να συμβεί, έστω και μόνο επειδή δεν μένει κανείς να κάνει σκεπτικιστικές ερωτήσεις. Και θα πρέπει να είμαστε δύσπιστοι ως προς αυτό», είπε ο κ. Τάκερ στους τηλεθεατές, κατηγορώντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι σχεδιάζουν «προπαγάνδα με σκοπό να χειραγωγήσουν τους Αμερικανούς».
Ενώ διεξήγαγε τακτικές εξετάσεις παραπληροφόρησης υπέρ του πολέμου, ο Τάκερ εξέτασε εξονυχιστικά τους κορυφαίους πολιτικούς της Ουάσιγκτον μπροστά σε εκατομμύρια δυσαρεστημένους Αμερικανούς που διψούσαν για μια πρόκληση στην ελίτ τους.
«Όταν σας ακούμε να λέτε ότι το καθεστώς Άσαντ πρέπει να ανατραπεί και ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στη Συρία, αναρωτιόμαστε αν δεν πρέπει να επιλέξετε άλλο επάγγελμα. Να πουλάς ασφάλειες, να βάφεις σπίτια, κάτι που ξέρεις να κάνεις;» Ο Τάκερ επιτέθηκε στον Μαξ Μποτ, μια εμβληματική προσωπικότητα της νεοσυντηρητικής διανόησης της Ουάσιγκτον και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, κατά τη διάρκεια μιας αξιομνημόνευτης αντιπαράθεσης τον Ιούλιο του 2017.
«Δεν υπάρχει τιμωρία για ένα λάθος όπως κάνατε;» Ο Τάκερ συνεχίζει να παρενοχλεί μια εμφανώς κουνημένη Μπότα.
Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν έχει προκαλέσει την οργή του κ. Τάκερ περισσότερο από τους αξιωματούχους του κ. Τραμπ που έχουν υπονομεύσει ενεργά την ατζέντα του προέδρου «Πρώτα η Αμερική». Περιφρονούσε ιδιαίτερα τον κ. Μπόλτον, τον οποίο περιέγραψε ως «γραφειοκρατικό σκουλήκι».
«Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς, δεν μπορείς να τον διώξεις», είπε ο Τάκερ για τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ σε εκπομπή που προβλήθηκε τον Ιούνιο του 2019. «Φαίνεται να ζει για πάντα στα σπλάχνα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αναδυόμενος περιοδικά για να προκαλέσει πόνο και βάσανα».
Η επίθεση του Τάκερ στον Μπόλτον ήρθε λίγες μέρες αφότου το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone που είχε παραβιάσει τον κυρίαρχο εναέριο χώρο του. Την επομένη της απάντησης της Τεχεράνης στην απροκάλυπτη επιθετικότητα της Ουάσιγκτον, οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο κ. Μπόλτον και άλλα μέλη του Λευκού Οίκου είχαν πιέσει τον κ. Τραμπ να βομβαρδίσει το Ιράν – πολεμική συμβουλή που ο πρόεδρος απέρριψε χάρη στην παρέμβαση του κ. Τάκερ.
«Ενώ οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας υποστήριζαν ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν, ο κ. Κάρλσον είχε πει στον κ. Τραμπ τις τελευταίες ημέρες ότι η απάντηση στις προκλήσεις της Τεχεράνης με βία ήταν ανοησία», ανέφεραν οι Times, πιστώνοντας τον Τάκερ για την προσωπική αποτροπή ενός πολέμου με το Ιράν. και ίσως Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος).
Η επιρροή του Τάκερ στον Τραμπ ξεπέρασε την προσωπική τους σχέση. Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό ζευγάρι μάτια (από τα εκατομμύρια) που καρφώθηκε στο σόου του Τάκερ όλα τα χρόνια του Τραμπ ανήκε στον ίδιο τον πρόεδρο. Καθώς οι «ειδικοί» της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον έσπευσαν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα του Γκουαϊδό στις 30 Απριλίου 2019, επικοινώνησα με τον Τάκερ για να τον ρωτήσω κάτι. Καθώς ο Γκουαϊδό καλούσε στρατιωτικούς αποστάτες στους δρόμους του Καράκας, έφτασε στα εισερχόμενά μου μια πρόσκληση στο στούντιο του Fox στην Ουάσιγκτον.
*********
Η εκπομπή του Tucker, που μεταδόθηκε το βράδυ της 30ης Απριλίου, ήταν ένα ένθερμο αντιπολεμικό ξέσπασμα, που ίσως δεν είχε δει στα καλωδιακά ειδησεογραφικά δίκτυα από το 2003, όταν η μαχητική αντίθεση του παρουσιαστή του MSNBC Phil Donahue στην εισβολή στο Ιράκ τον έκανε τον πιο δημοφιλή παρουσιαστή του καναλιού ( που οδήγησε στην απόλυσή του).
«Η ανατροπή του Μαδούρο θα κάνει τη Βενεζουέλα μια πιο σταθερή και ευημερούσα χώρα; Πιο συγκεκριμένα, θα ήταν καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες;». Ο κ. Τάκερ ρώτησε τους θεατές του. Στη συνέχεια χλεύασε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, ο οποίος ζήτησε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox νωρίτερα την ίδια μέρα.
«Πριν απογειωθούν τα βομβαρδιστικά, ας απαντήσουμε σε μερικές γρήγορες ερωτήσεις, ξεκινώντας από το πιο προφανές: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανακατευτήκαμε με επιτυχία στην πολιτική ζωή μιας άλλης χώρας; Αυτό λειτούργησε ποτέ; Πώς πάνε απόψε οι δημοκρατίες που δημιουργήσαμε στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και το Αφγανιστάν; Πώς θα ήταν διαφορετική η Βενεζουέλα; Εξήγησέ μας, σε παρακαλώ, και πάρε το χρόνο σου», συνέχισε ο οικοδεσπότης.
Καθώς περνούσα από τα γραφεία της Fox και έμπαινα στην αίθουσα σύνταξης, ένας ψηλός άνδρας με στρογγυλό στήθος με σκούρο κοστούμι με πλησίασε και με χαιρέτησε. Ήταν ο Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, ένας συνταξιούχος συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, γνωστός στις στρατιωτικές τάξεις για τις καινοτομίες του στη στρατηγική του πεδίου μάχης – και αποδοκιμαζόταν στην ευγενική κοινωνία της Ουάσιγκτον για την άμεση προσέγγισή του και τον ρεαλισμό του στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Οι φίλοι μου στον περιθωριοποιημένο κύκλο της Ουάσιγκτον των πρώην στρατιωτικών και επαγγελματιών πληροφοριών με αντι-επεμβατικές απόψεις ήλπιζαν ότι ο Μακγκρέγκορ θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τον υπερστρατοκρατικό Μπόλτον στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ. Εν τω μεταξύ, ενώ ο Τραμπ παρέμενε δέσμιος της νεοσυντηρητικής μάζας των λατινοαμερικανών εκπατρισμένων, των δεξαμενών σκέψης που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία όπλων και των αρχηγών του προσωπικού του Πενταγώνου, ο Μακγκρέγκορ υποβιβάστηκε στο στούντιο από το Fox. Και από εκεί ήταν που ο Ρεπουμπλικανός με την κατασκευή ροκέ, που είχε οδηγήσει αμερικανικά τανκς στο Ιράκ κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, ξεσηκώθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε νέα επέμβαση στη Βενεζουέλα.
«Τελικά, η ιστορία μας στη Λατινική Αμερική είναι μια καταστροφή», προειδοποίησε ο κ. Macgregor, δηλώνοντας την άποψή του με έναν έγκυρο βαρύτονο. «Θα προσελκύσουμε εχθρότητα από τον πληθυσμό, ο οποίος θα θέλει να φύγουμε τελικά. Και αν ο [Guaidó] θεωρείται μαριονέτα, θα συναντήσει εχθρότητα από τον πληθυσμό.
Ο Tucker, ωστόσο, φρόντισε να ακούσει μια φωνή υπέρ του Guaidó στην εκπομπή του το βράδυ της 30ης Απριλίου. Αυτός ήταν ο Ρεπουμπλικανός Κογκρέσος Mario Díaz-Balart, ένας πυλώνας του κουβανοαμερικανικού λόμπι για την αλλαγή καθεστώτος στο Μαϊάμι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χρόνο ομιλίας του για να μιλήσει για μια ομάδα ξένων εγκληματιών που εκμεταλλεύονται τη Βενεζουέλα ως βάση από την οποία απειλούν – ακόμη και επιτίθενται – την αμερικανική πατρίδα. Αυτό ήταν ένα καλά δοκιμασμένο σενάριο που η κουβανική κοινότητα των ομογενών είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια σε ανεπιτυχείς εκκλήσεις για εκδίκηση στον Κόλπο των Χοίρων που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
«Υπάρχει η Χεζμπολάχ, υπάρχει η Κούβα, υπάρχει το Ιράν, υπάρχει η Ρωσία, υπάρχει η Κίνα», θρηνούσε ο κ. Díaz-Balart, «φανταστείτε λοιπόν να επιζήσει αυτό το καθεστώς, το οποίο αυτή τη στιγμή υφίσταται ισχυρή διεθνή πίεση; Είναι αυτό ή δεν είναι ένα πράσινο φως, μια ανοιχτή πόρτα για τους Ρώσους, τους Κινέζους και άλλους να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους ενάντια στα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας, ακριβώς εδώ στο ημισφαίριο μας;».
Ο Τάκερ κοιτάζει τον Ντίαζ-Μπαλάρ μπερδεμένος. “Ναι όχι ; Θέλω να πω ότι είναι δύσκολο να καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάς». Στη συνέχεια, ο οικοδεσπότης γύρισε τη συζήτηση προς τα σύνορα των ΗΠΑ, απευθυνόμενος σιωπηρά στον πιο σημαντικό θεατή του: στον Πρόεδρο Τραμπ.
«Υποτίθεται ότι είναι απειλή γιατί, γιατί; Κανείς δεν το εξηγεί πραγματικά. Γιατί να μην ανησυχώ για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που φεύγουν από τη Βενεζουέλα;» Ρώτησε ο κ. Τάκερ, αναφερόμενος σε έκθεση της Brookings του 2018 που υπολόγιζε ότι οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες θα εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα σε περίπτωση αυξημένης αστάθειας.
Μέχρι τότε, ο Díaz-Balart είχε ξεμείνει από θέματα για να μιλήσει και πιθανότατα είχε χάσει το κοινό του Tucker των υποστηρικτών της America First. Ψάχνοντας για μια απάντηση, είπε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εισροή Βενεζουελανών προσφύγων στα σύνορα των ΗΠΑ είναι να «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι το καθεστώς δεν είναι πλέον εκεί».
«Ή ότι το καθεστώς παραμένει στη θέση του, αλλά δεν υπάρχει σκηνή όπως αυτή», απάντησε ο κ. Τάκερ, δείχνοντας στην οθόνη εικόνες της κακής εξέγερσης του κ. Γκουαϊδό. «Εννοώ ότι αυτό είναι το μήνυμα από τη Συρία», πρόσθεσε.
Το προσεκτικά σκηνοθετημένο αντι-παρεμβατικό θέατρο του Τάκερ – που καλύπτεται από την παράσταση του συνταγματάρχη Μακγκρέγκορ, ο οποίος θα συμβούλευε τη στρατηγική αποχώρησης του Τραμπ στο Αφγανιστάν (και θα υπονομευόταν συστηματικά από τους Κοινούς Αρχηγούς στην πορεία) – πρότεινε ότι η υποστήριξη για τον Γκουαϊδό περιοριζόταν στο Μαϊάμι και την Ουάσιγκτον. πολεμικό λόμπι, αυτό που ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του αποκαλούσαν «το βαθύ κράτος». Ο ίδιος ο Τραμπ πρέπει να γνώριζε ότι ένα σημαντικό μέρος της βάσης του, από σκληροπυρηνικούς μετανάστες έως απομονωτικούς παλαιοσυντηρητικούς, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια κλιμάκωση της βίας κατά της Βενεζουέλας που θα αποσταθεροποιούσε μια άλλη περιοχή του πλανήτη και θα πυροδοτούσε μια νέα μεταναστευτική κρίση – αυτή τη φορά στο δικό τους δικά του σύνορα.
Σκόπευα να χρησιμοποιήσω τον χρόνο ομιλίας μου για να ενισχύσω αυτό το μήνυμα κάνοντας μια άμεση έκκληση στον Τραμπ. Όταν κάθισα απέναντι από τον Τάκερ, είχαν μείνει λιγότερο από τέσσερα λεπτά για την παράσταση. Καθώς ο Τάκερ ρώτησε τη γνώμη μου για τα γεγονότα της ημέρας, ένιωσα την αδρεναλίνη μου να κυλάει.
«Τα ψεύτικα μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα», ξεκίνησα, φαντάζομαι ότι μιλούσα στον ίδιο τον πρόεδρο. «Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής: φανταστείτε ότι η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα μετά την ήττα από τον Πρόεδρο Τραμπ το 2016, ότι συγκέντρωσε μια ομάδα είκοσι τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών και προσπάθησε να καταλάβει τον Λευκό Οίκο με τη βία; Δεν νομίζω ότι θα περπατούσε ελεύθερα στους δρόμους όπως κάνει ο Χουάν Γκουαϊδό αυτή τη στιγμή στο Καράκας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκα σε αναφορές για μια ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν αναγνώρισαν ποτέ τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην πυροδότηση της. Για να δείξω την άποψή μου, παρέθεσα μια έκθεση που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες νωρίτερα από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής και Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις των ΗΠΑ συνέβαλαν σε χιλιάδες υπερβολικούς θανάτους στη Βενεζουέλα μόνο μεταξύ 2017 και 2018.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ, αν νοιαζόταν πραγματικά για τον λαό της Βενεζουέλας –και τον αμερικανικό λαό, εν προκειμένω– θα τερμάτιζε αυτή την καταστροφική πολιτική», είπα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, νιώθοντας το ρολόι να χτυπά. «Θα τελείωνε τις κυρώσεις και θα κοίταζε στα μάτια τον Τζον Μπόλτον και τον Έλιοτ Άμπραμς και τον Μάικ Πομπέο και έλεγε: «Απολύθηκες. Με οδηγείτε σε έναν καταστροφικό δρόμο, έναν άλλο πόλεμο για το πετρέλαιο».
«Είσαι παθιασμένος! » Ο Τάκερ γέλασε. Είχε δίκιο. Για μένα, το να μιλώ ανοιχτά κατά του πολέμου στη Βενεζουέλα ήταν μια υπεράσπιση των ανθρώπων που είχα γνωρίσει στη χώρα μήνες πριν—πολλούς από τους οποίους συγκαταλέγω στους πιο αγαπημένους μου φίλους μέχρι σήμερα.
“Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με όλα όσα είπες, αλλά χαίρομαι που μπόρεσες να τα πεις εδώ”, ανακοίνωσε ο Tucker στο τέλος του τμήματός μας. «Ήσουν ακριβώς εκεί και δεν νομίζω ότι θα σου επιτρεπόταν να το πεις αυτό σε καμία άλλη εκπομπή. »
Συμφώνησα με την εκτίμηση του Τάκερ πριν ξεκινήσω την τελική αποκήρυξη της ομάδας Τραμπ: «Ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να στραγγίξει τον βάλτο και πλημμύρισε την ομάδα εθνικής ασφαλείας του με αυτόν τον ίδιο βάλτο! »
«Λοιπόν, συμφωνώ με αυτό, στην πραγματικότητα», κατέληξε ο Τάκερ.
Με αυτό, ο Τάκερ μετέτρεψε τα ερτζιανά του Fox σε έναν εμφανώς άβολο Sean Hannity, τον χακάρ του GOP που κυριολεκτικά φορούσε την πίστη του στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον στο μανίκι του, φορώντας μια καρφίτσα της CIA και του FBI στο σακάκι του κάθε βράδυ. Ο Hannity προσπάθησε να συγκρατήσει την περιφρόνηση και την έκπληξή του καθώς άντεξε για λίγα δευτερόλεπτα αστειευόμενος με τον Tucker. Ωστόσο, αυτό το τμήμα ηλεκτροδότησε εκατομμύρια άλλους.
Μέχρι το επόμενο πρωί, η συνέντευξή μας είχε μεταφραστεί στα ισπανικά και έγινε viral στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα, η οποία μετέδωσε την ανταλλαγή από την κρατική τηλεόραση. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τάκερ με ενημέρωσε ότι η συνέντευξή μας όχι μόνο είχε κορυφαίες βαθμολογίες (που έπεσαν προβλέψιμα όταν ξεκίνησε ο Χάνιτι ), αλλά είχε τραβήξει την προσοχή από τον ίδιο τον Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τάκερ, ο πρόεδρος του τηλεφώνησε λίγο μετά τα γεγονότα της 30ης Απριλίου για να σεβαστεί τις προοπτικές που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του εκείνο το βράδυ. Ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι αν είχε ακούσει πραγματικά τη συμβουλή του Μπόλτον, θα είχε ήδη ξεκινήσει «παγκόσμιους πολέμους τρίτος, τέσσερις και πέντε», εξηγώντας ότι απλώς κράτησε το λυσσασμένο γεράκι στον ώμο του για να στείλει ένα μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες ότι «όλοι επιλογές» ήταν στο τραπέζι.
Πράγματι, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τον Μπόλτον ως το «μεγάλο ραβδί» του στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, διαμορφώνοντας τον νεοσυντηρητικό ως στήριγμα στη διπλωματία του Art of the Deal . Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Μπόλτον ξεπέρασε τον πρόεδρο, εκμεταλλευόμενος τις βαλτώδεις συνδέσεις του και τον έλεγχο της ροής πληροφοριών στον Λευκό Οίκο για να σαμποτάρει ουσιαστικά κάθε ουσιαστική προσπάθεια εμπλοκής του Τραμπ. Στα απομνημονεύματά του, ο Μπόλτον καυχήθηκε ότι υπονόμευσε τις προσπάθειες του Τραμπ να μειώσει τη στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία καθώς και τις προσπάθειες του προέδρου να χαλαρώσει με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
Ο Μπόλτον έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, παραδεχόμενος μάλιστα ότι ήλπιζε ότι «ο Τραμπ θα εκνευριζόταν αρκετά» από την καθυστερημένη άφιξη του Πούτιν «ότι θα ήταν πιο σκληρός» με τον Ρώσο ομόλογό του (Bolton 2020, 153). Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών. Περιέγραψε επίσης ότι ζήτησε από τον Τραμπ να απορρίψει τις νέες διμερείς συμφωνίες για τη μείωση των όπλων με τη Ρωσία, καθώς και την άποψή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF). Ο Τραμπ άκουσε αυτή τη συμβουλή και ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη INF τον Φεβρουάριο του 2019, σηματοδοτώντας μια στροφή 180 μοιρών από την πολλά υποσχόμενη και φιλική στάση που είχε καθορίσει με τον Πούτιν στο Ελσίνκι πριν από μόλις επτά μήνες.
Αν και η προδοτική συμπεριφορά του Μπόλτον οδήγησε τελικά στην απόλυσή του, του κέρδισε ένα κάλυμμα σεβασμού στον αυτοκρατορικό βόθρο της ελίτ της Ουάσιγκτον — και την ιδιότητα του ήρωα μεταξύ της φιλελεύθερης αντίστασης κατά του Τραμπ που ενσαρκώνουν άνθρωποι όπως ο Τζέικ Τάπερ του CNN. Χωρίς αυτήν την αλλαγή επωνυμίας, ο πυρήνας της κληρονομιάς του Μπόλτον θα ήταν αντ’ αυτού η προώθηση του καταστροφικού πολέμου στο Ιράκ και της διαταραγμένης συνωμοσίας του Άξονα του Κακού.
Αν και ο Τραμπ απέλυσε τον Μπόλτον μέχρι τον Σεπτέμβριο, η απογοήτευση του προέδρου με τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια έφτασε σε οριακό σημείο μετά τα γεγονότα της 30ης Απριλίου 2019. Απηχώντας την αφήγηση του Τάκερ για την αντίδραση του Τραμπ στην αυθαιρεσία της Βενεζουέλας, η Washington Post ανέφερε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είπε ότι ο πρόεδρος αισθάνθηκε «παραπλανημένος» από τον Μπόλτον και άλλους συμβούλους, οι οποίοι είπε ότι « υποτίμησαν
«Η δυσαρέσκεια του προέδρου έχει αποκρυσταλλωθεί γύρω από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον και αυτό για το οποίο γκρίνιαξε ο Τραμπ είναι μια παρεμβατική στάση σε αντίθεση με την άποψή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μείνουν μακριά από τους ξένους τέλματα», αποκάλυψε η Post .
Η πολιτική πραξικοπήματος του Μπόλτον όχι μόνο είχε αποτύχει, αλλά είχε αποτέλεσμα μπούμερανγκ. Όταν έγινε σαφές ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες της Βενεζουέλας είχαν απορρίψει την έκκλησή του για ανταρσία, μια φωτογραφία του Γκουαϊδό που στέκεται στη μέση ενός έρημου αυτοκινητόδρομου με μια έκπληκτη έκφραση στο πρόσωπό του και ένα κινητό τηλέφωνο πιεσμένο στο αυτί του κυκλοφόρησε ευρέως. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς ήταν στην άλλη γραμμή, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου αστειεύτηκαν ότι ο Πομπέο και ο Μπόλτον πιθανώς τιμωρούσαν την άχρηστη μαριονέτα τους επειδή τους ντρόπιασαν τόσο άσχημα.
Σχεδιασμένη για να πείσει τον Τραμπ για τη δύναμη του Γκουαϊδό, η αποτυχημένη εξέγερση αντίθετα άφησε τον αρχάριο πολιτικό να δείχνει βλάκας, ανεπιθύμητος και μόνος. Τις ημέρες μετά τις 30 Απριλίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Τραμπ είχε αρχίσει να αναφέρεται στον Μαδούρο ως «σκληρό τύπο» σε συνομιλίες γύρω από τον Λευκό Οίκο (Gearan et al. 2019). Εν τω μεταξύ, ο Μπόλτον είπε ότι ο πρόεδρος είχε αποφασίσει να περιγράψει τον Γκουαϊδό ως τον «Μπέτο Ο’Ρουρκ της Βενεζουέλας» (Bolton 2020, 277), εξισώνοντας με ακρίβεια τον ηγέτη του πραξικοπήματος United που υποσυτηρίχθηκε από τις ΗΠΑ με μια ανέμπνευστη μίμηση του Ομπάμα.