Νέο πολεμικό μέτωπο «σιγοβράζει» στον κόσμο – Σύγκρουση Γαλλίας – Κίνας για το νικέλιο της Νέας Καληδονίας

Αν η Γαλλία έχανε κάποια από τα εδάφη της στον Ειρηνικό και την πρόσβαση στην τεράστια θαλάσσια περιοχή που παρέχει, η παγκόσμια επιρροή και η θέση της θα μειωνόταν σημαντικά

Η ώθηση της Νέας Καληδονίας για ανεξαρτησία από τη Γαλλία κινδυνεύει να εδραιώσει τη στρατηγική επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο από Αυστραλούς αναλυτές.
Η γαλλική επικράτεια είχε εμπλακεί σε πολύμηνες αναταραχές νωρίτερα αυτό το έτος, αφού η Γαλλία προσπάθησε μάταια να εισαγάγει μια εκλογική μεταρρύθμιση.
Οι προτεινόμενες αλλαγές επικρίθηκαν ως προσπάθεια εκτροχιασμού του κινήματος ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τον Μάιο πέταξε μέχρι το αρχιπέλαγος, ένα ταξίδι 25 ωρών, για να ηρεμήσει την κατάσταση και να ανακτήσει τον έλεγχο.
Η Νέα Καληδονία ψήφισε όχι στην ανεξαρτησία το 2018, το 2020 και το 2021 σε τρία δημοψηφίσματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Παρισιού και της Νουμέα, αλλά η τοπική αντίσταση στη γαλλική κυριαρχία παρέμεινε.
Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας κατήγγειλε τις «αποικιακές τακτικές» της Γαλλίας μετά τη μεταφορά αρκετών ακτιβιστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων αναταραχών στην ηπειρωτική Γαλλία για δίκη.
Σύμφωνα με το νέο έγγραφο — «Όταν η Κίνα χτυπά την πόρτα της Νέας Καληδονίας», που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας — εάν η Γαλλία έχανε το έδαφος, θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την παρουσία της Δύσης στον Νότιο Ειρηνικό.
Το Πεκίνο θα επωφεληθεί.
1_766.JPG
Το ενδιαφέρον της Κίνας

Η Νέα Καληδονία «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για την Κίνα επειδή είναι μια «στρατηγικά σημαντική περιοχή για τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ», δήλωσε η Anne-Marie Brady, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία που συνέγραψε την εργασία.
«Η συμφωνημένη μετάβαση της Νέας Καληδονίας σε μεγαλύτερη αυτονομία πρέπει να περιλαμβάνει συζητήσεις για το πώς μια κυρίαρχη ανεξάρτητη ή ημιαυτόνομη Νέα Καληδονία/Κανάκι [το όνομα του νησιού που χρησιμοποιείται από το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας] θα αμυνόταν έναντι εξωτερικών απειλών, καθώς και άλλους κινδύνους», υποστήριξε.
«Η Γαλλία και η Νέα Καληδονία πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διαχειριστούν τους κινδύνους, καθώς και τις ευκαιρίες, από τη συνεργασία με την Κίνα».
Προς το παρόν, η γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Νέα Καληδονία, μαζί με αυτή στη Γαλλική Πολυνησία, είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του αποτυπώματος της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, προσβλέπει σε μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, ωθώντας τις ΗΠΑ να αντιδράσουν και να εντείνουν τη διπλωματική τους προσέγγιση.
«Τα γαλλικά στρατιωτικά μέσα είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν την Κίνα να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στον Ινδο-Ειρηνικό και στον Νότιο Ειρηνικό πιο συγκεκριμένα», γράφει η Brady.
«Αν η Γαλλία έχανε κάποια από τα εδάφη της στον Ειρηνικό και την πρόσβαση στην τεράστια θαλάσσια περιοχή που παρέχει, η παγκόσμια επιρροή και η θέση της θα μειωνόταν σημαντικά.
Αυτή η κατάσταση θα ταίριαζε στα συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας».
Η ερευνητική εργασία τόνισε την αργή πρόοδο του Πεκίνου στην επιρροή της κοινωνίας της Νέας Καληδονίας, εν μέρει χάρη στη Γαλλία.

Τα λάθη της Γαλλίας

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της Brady, ήταν μια απόφαση του Παρισιού να ασκήσει βέτο σε μια κινεζική προσφορά εξαγοράς ενός ορυχείου νικελίου στη Νέα Καληδονία το 2019.
Το νικέλιο, ένα κρίσιμο ορυκτό για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της νησιωτικής επικράτειας.
Ωστόσο, «παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας να περιορίσει τις [κινεζικές] επενδύσεις στην εξόρυξη νικελίου Νέας Καληδονίας, η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για αυξημένη πρόσβαση στο νικέλιο της Νέας Καληδονίας… [και] επέκτεινε σημαντικά τη συμμετοχή της στην οικονομία νικελίου της Νέας Καληδονίας», σημειώνει η Brady.
Μέχρι το 2022, το 62,3% όλων των εξαγωγών της Νέας Καληδονίας, η πλειονότητα των οποίων ήταν ορυκτά, πήγαιναν στην Κίνα.

www.bankingnews.gr