Θα φανούν στον ορίζοντα οι καβαλάρηδες της Αποκάλυψης
Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια ιστορική υλιστική προσέγγιση, μια προσέγγιση που να μην είναι απλός εξελικτικός ή που να θεωρεί την ιστορία ως αιώνια επανάληψη.
Ο κόσμος απειλείται για άλλη μια φορά με παγκόσμιο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου πυρηνικού, για ανάλυση τις ιστορικές καταβολές της κατάστασης (όπως λέει ο Μαρξ, η ανατομία του ανθρώπου αμφισβητεί αυτή του πιθήκου, οι ανεπτυγμένες μορφές που καθιστούν δυνατή την αντίληψη της πραγματικής κίνησης της προέλευσης και όχι το αντίστροφο). Αυτή η επιστροφή στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο «Ψυχρός Πόλεμος» από τη νίκη των Συμμάχων με τη χρήση της πυρηνικής έκρηξης ρίχνει φως στον κυρίαρχο ιμπεριαλισμό που προέκυψε από αυτόν τον πόλεμο και που παρουσιάστηκε ως το απόλυτο μοντέλο, αυτό του τέλους ιστορία καθώς ξεκίνησε η πτώση της αυτοκρατορίας.
Η πρόσκληση των ιππέων της αποκάλυψης δεν είναι παρά η άρνηση να εξετάσουμε την πραγματικότητα, δηλαδή ακριβώς τη μη αιωνιότητα της αυτοκρατορίας και τον τρόπο με τον οποίο ο ψευδοαχαλίνωτος θρίαμβος της ήταν η εκδήλωση του τέλους της. Ο καταστροφισμός είναι συχνά ο απόλυτος τρόπος για να αρνηθεί κανείς να δει το τέλος αυτού του τρόπου παραγωγής, τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό και κάτω από «μηδενιστικές» προσωπίδες η έκκληση για καταστροφικό πόλεμο μια από τις πτυχές του φασισμού ως έσχατη λύση και τη συνέχιση της απαγόρευσης του σοσιαλισμού και του συλλογική, συνεργασία (σημείωση της Danielle Bleitrach μετάφραση Marianne Dunlop)
Από τις 17 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 1945, η γερμανική πόλη του Πότσνταμ φιλοξένησε μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την ΕΣΣΔ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, τις τρεις νικήτριες χώρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την έναρξη της συνόδου κορυφής, η Αμερική είχε ετοιμάσει μια έκπληξη που κυριολεκτικά γκρέμισε τα θεμέλια του παλιού κόσμου. Η εκδήλωση, που διήρκεσε μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα, άλλαξε τα πάντα: πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές στρατηγικές, συστήματα διαχείρισης, μεθόδους σχεδιασμού, δημοσιονομικούς υπολογισμούς κ.λπ.
Είναι η αρχή της ατομικής εποχής
Θυμηθείτε αυτή τη μέρα. Στις 16 Ιουλίου 1945, στις πέντε και τριάντα λεπτά και πέντε η ώρα, στο χώρο δοκιμών Alamogordo στο Νέο Μεξικό, μια ατομική βόμβα που ονομάζεται “The Thing”, με ισχύ 15 έως 20 κιλοτόνων ισοδύναμου TNT, εκρήγνυται σε έναν πύργο. πολλά μέτρα ύψος. Το περίεργο κοινό, ενθουσιασμένο από την ασυνήθιστη λάμψη της ατμόσφαιρας και την εμφάνιση ενός σύννεφου μανιταριού στον ουρανό, ηρεμεί με τη δημοσίευση δελτίου τύπου για τη φωτιά πυρομαχικών και πυροτεχνικών προϊόντων σε αποθήκες από την τοπική στρατιωτική αεροπορική βάση. Στέλνεται τηλεγράφημα στο Πότσνταμ: «Η επιχείρηση έγινε σήμερα το πρωί. Η διάγνωση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται ικανοποιητικά και ήδη ξεπερνούν τις προσδοκίες». Το μήνυμα αποκρυπτογραφείται εύκολα: από εδώ και πέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη και, μέχρι στιγμής, η μόνη πυρηνική δύναμη.
Στο βιβλίο του «Ο Παγκόσμιος Ψυχρός Πόλεμος» (Μόσχα, «Eksmo» – «Αλγόριθμος», 2005), ο Ρώσος ιστορικός Ανατόλι Ούτκιν υπενθυμίζει στους αναγνώστες τα γεγονότα της εποχής: «Το πρωί της 21ης Ιουλίου 1945, Υπουργός Εξωτερικών Ο Στίμσον έλαβε τις γραφικές λεπτομέρειες της πυρηνικής έκρηξης και τις παρουσίασε αμέσως στον Πρόεδρο Τρούμαν και στον Υπουργό Εξωτερικών Μπερνς… Ο Τσόρτσιλ έγραψε ότι μετά από αυτό, ο Τρούμαν «ήταν άλλος άνθρωπος. Είπε στους Ρώσους πού ήταν η θέση τους και, γενικά, συμπεριφερόταν σαν το αφεντικό από εδώ και πέρα».
Οι συναντήσεις των «μεγάλων τριών» συνεχίζονται. Στις 24 Ιουλίου, ο Χάρι Τρούμαν μίλησε στον Ιωσήφ Βισσαριόνοβιτς Στάλιν για να του πει ένα «μεγάλο μυστικό»: οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργήσει ένα όπλο τεράστιας καταστροφικής ισχύος. Σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αυτό το μήνυμα δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Σοβιετικό ηγέτη. Η αντίδραση του Στάλιν είναι απολύτως κατανοητή αν γνωρίζουμε ότι ο Κλάους Φουξ, μέλος του αμερικανικού ατομικού έργου «Μανχάταν», είχε αναφέρει προ πολλού στον κάτοικο την κατά προσέγγιση ημερομηνία της πρώτης δοκιμής της ατομικής βόμβας, το σχεδιασμό και την εκτιμώμενη ισχύ της υπηρεσίες πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τελευταίος έστειλε τις πληροφορίες στη Μόσχα.
Καταδικασμένος σε καταστροφή
Μεταξύ των στόχων που πρότεινε ο επικεφαλής του ατομικού έργου του Μανχάταν, ταξίαρχος Leslie Groves, ήταν το Κιότο, το κέντρο του αρχαίου πολιτισμού και πρώην πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Στο βιβλίο του «Now You Can Talk About It» (Μόσχα, «Gosatomizdat», 1964), ο Groves εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους της επιλογής του. Ο πληθυσμός αυτής της πόλης είναι περίπου ένα εκατομμύριο, γεγονός που υπόσχεται φυσικά υψηλή απόδοση των εκρηκτικών. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έκταση καταστροφής. Ο αμερικανικός ανθρωπισμός είναι αμείλικτος. Όμως ο Γκρόουβς έχει ξαφνικά έναν αντίπαλο: τον Υπουργό Πολέμου Στίμσον, ο οποίος επισκέφτηκε την πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας στα νιάτα του. Έχοντας λάβει την υποστήριξη του Τρούμαν, επέμεινε να αποκλείσει το Κιότο από τη λίστα των καταδικασμένων πόλεων. Στη λίστα παραμένουν μόνο οι Χιροσίμα, Κοκούρα, Νιιγκάτα και Ναγκασάκι. Η επιλογή της κλήρωσης εξαρτιόταν από τον καιρό, τον βαθμό προετοιμασίας των βομβών και τις συνθήκες παράδοσης της Ιαπωνίας.
Είναι αδύνατο να μην επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών σε μια άλλη απόφαση. Έχετε μπροστά σας ένα έγγραφο που παραθέτει ο Αυστριακός δημοσιογράφος Robert Jung στο βιβλίο του «Brighter than a Thousand Suns» (Μόσχα, «Gosatomizdat», 1961):
«1. Η βόμβα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά της Ιαπωνίας το συντομότερο δυνατό.
2. Πρέπει να χρησιμοποιείται έναντι εγκατάστασης διπλής χρήσης: μιας αμιγώς στρατιωτικής εγκατάστασης ή ενός στρατιωτικού εργοστασίου με κτίρια… και άλλες κατασκευές σε άμεση γειτνίαση που μπορούν εύκολα να καταστραφούν.
3. η βόμβα πρέπει να ρίξει χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση».
Η θανατική ποινή για τους Ιάπωνες καταδικάστηκε από μια προεδρική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο οι επικεφαλής του στρατού, του State Department και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και παγκοσμίου φήμης επιστήμονες. Θα αφήσουμε αυτό το γεγονός χωρίς σχόλια, περιοριζόμενοι σε μια παρατήρηση: η καταπολέμηση του κακού σε πλανητική κλίμακα απαιτούσε την εγκατάλειψη ορισμένων ηθικών και ηθικών περιορισμών. Αυτό θα έγραφαν αργότερα οι βιογράφοι του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και των συνεργατών του, που επέβλεπαν το αμερικανικό ατομικό έργο.
Εκτός από αυτούς, τα πληρώματα των βομβαρδιστικών Β-29 που επιτέθηκαν στην Ιαπωνία με ατομικά όπλα έλαβαν κάποια επιείκεια. Η βόμβα ουρανίου «Little Boy», που έπεσε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, σκότωσε 70 έως 80.000 ανθρώπους απευθείας από τις επιπτώσεις της έκρηξης. Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε από τις λεγόμενες καθυστερημένες επιπτώσεις των βομβαρδισμών – οξεία ασθένεια ακτινοβολίας και άλλες ανίατες ασθένειες της νέας ατομικής εποχής. Στις 9 Αυγούστου, μετά την έκρηξη πλουτωνίου «Fat Man» πάνω από το Ναγκασάκι, σχεδόν 60.000 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους σε μία έκρηξη. Τους επόμενους πέντε μήνες, περίπου 30.000 ακόμη πολίτες υπέκυψαν στις επιπτώσεις του βομβαρδισμού. Από τότε, ο αριθμός των θυμάτων έχει μόνο πολλαπλασιαστεί.
Ένας κόσμος χωρίς ειρήνη
Αναλύοντας την επίδραση του ατομικού παράγοντα στην αμερικανική πολιτική, ο Ρώσος ιστορικός Ανατόλι Ούτκιν γράφει:
«Πολλά αξιώματα έχουν καθιερωθεί στην Ουάσιγκτον.
Πρωτα απο ολα. Μετά την περίοδο 1914-1945, η Ευρώπη αποδυναμώθηκε ριζικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κέντρο του κόσμου πέρασε πέρα από τον ωκεανό… Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί θα εδραιωθούν σε κάθε ήπειρο και θα προσφέρουν τις λύσεις τους σε μεγάλα επίμαχα ζητήματα, από τις Φιλιππίνες μέχρι την Ελλάδα.
Κατα δευτερον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλύψουν το κενό που άφησε η κατάρρευση της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη, οι σύμμαχοι και τα θύματα της Γερμανίας θα γίνουν αμερικανικοί δορυφόροι. Ο Ειρηνικός Ωκεανός θα γίνει μια αμερικανική λίμνη και τα γύρω έθνη θα λάβουν τα πάντα από τους Αμερικανούς, από το σύνταγμα μέχρι ένα μερίδιο της αμερικανικής αγοράς.
Τρίτον. Η Ρωσία…θα οικοδομήσει την ασφάλειά της στη βάση της αμερικανικής φιλίας. δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το αμερικανικό μονοπάτι κατά μήκος των σοβιετικών συνόρων. Αποδυναμωμένη από τερατώδεις δοκιμασίες, η Μόσχα θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις στον χειρισμό του γερμανικού ζητήματος, στα Βαλκάνια, στην Πολωνία, στην Άπω Ανατολή.
Τέταρτος. Η ατομική δύναμη θα ισοπεδώσει όλες τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων που έχουν αποδυναμωθεί από τον πόλεμο να αποκαταστήσουν ένα μέρος της παγκόσμιας ισορροπίας. Μια καθυστερημένη χώρα όπως η Ρωσία θα χρειαζόταν αρκετές δεκαετίες για να φτιάξει το δικό της «απόλυτο» όπλο… Η ατομική βόμβα θα γινόταν ένα αδιαμφισβήτητο επιχείρημα της αμερικανικής διπλωματίας, το «πλεονέκτημα» που θα βοηθήσει την Αμερική σε όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα».
Έχουν περάσει σχεδόν ογδόντα χρόνια, και σήμερα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: η ιστορία δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον Τρούμαν, αλλά σύμφωνα με τους νόμους του Ψυχρού Πολέμου, ο ανακαλύπτων των οποίων είναι ένας Βρετανός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Στο άρθρο «The Atomic Bomb and You», που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1945 στην εβδομαδιαία εφημερίδα Tribune του Λονδίνου, προέβλεψε ότι το κράτος που είχε κάνει στάχτη τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα έχανε σύντομα το μονοπώλιο στην κατοχή πυρηνικών όπλων. Το επόμενο θα ήταν η ΕΣΣΔ: «Για διάφορους λόγους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη το μυστικό της κατασκευής της ατομικής βόμβας, αλλά από την άλλη, όλα δείχνουν ότι θα το έχουν μέσα σε λίγα χρόνια “. Και δεν είναι μόνο αυτό: ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο «ψυχρός πόλεμος» στη δημόσια κυκλοφορία.
Έτσι μπορούμε να διαβάσουμε: «…Μέχρι τώρα, λίγοι άνθρωποι μπόρεσαν να υπολογίσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο, δηλαδή την κοσμοθεωρία, το είδος των πεποιθήσεων και την κοινωνική δομή ενός αήττητου κράτους σε κατάσταση διαρκούς ψυχρού πολέμου με τους γείτονές του». . Τέλος, ένα τελευταίο απόφθεγμα: «Αν η ατομική βόμβα είναι πράγματι ένα σπάνιο και ακριβό αντικείμενο…. είναι πιθανό να θέσει ένα αόριστο τέλος σε πολέμους μεγάλης κλίμακας με κόστος μια ειρήνη που δεν θα είναι τέτοια». Χωρίς να περιμένουμε τις κραυγές του «Ο συγγραφέας στη σκηνή!», ας τον πούμε: Τζορτζ Όργουελ. Αυτόν τον ίδιο Όργουελ που κάποιοι στη Ρωσία έβαλαν με ενθουσιασμό στο βάθρο και που άλλοι προσπαθούν να τον ρίξουν κάτω. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς έλεγαν για αυτόν στην Αγγλία ότι «στην αρχαιότητα είτε θα ήταν άγιος είτε θα έκαιγε στην πυρά».
Ήταν η σειρά του superbomb
Η Ουάσιγκτον αυταπατήθηκε πιστεύοντας ότι θα χρειαζόταν η Ρωσία αρκετές δεκαετίες για να αναπτύξει τα «απόλυτά» της όπλα. Αξιολογώντας τα επιτεύγματα στον τομέα της πυρηνικής έρευνας σε διάφορες χώρες κατά την προπολεμική περίοδο, ο φυσικός Maurice Goldhaber, που εργαζόταν στο Cambridge, μοίρασε τα «βραβεία»: το βραβείο πηγαίνει σε επιστήμονες από το βρετανικό εργαστήριο Cavendish, ακολουθούμενο από τους Γάλλους από το συνοδεία του Frédéric Joliot-Curie και της ρωμαϊκής σχολής του Enrico Fermi. «Τότε», συνεχίζει ο Goldhaber, «ο Κουρτσάτοφ και οι συνεργάτες του. Έκαναν καλή δουλειά».
Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο Ιγκόρ Κουρτσάτοφ που είχε αναλάβει να ηγηθεί της ανάπτυξης και της υλοποίησης του ατομικού έργου της ΕΣΣΔ. Στις 29 Αυγούστου 1949, η πρώτη σοβιετική ατομική βόμβα πυροδοτήθηκε σε σημείο δοκιμών κοντά στο Σεμιπαλατίνσκ. Ο Αμερικανός ιστορικός της επιστήμης, καθηγητής David Holloway του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, περιέγραψε λεπτομερώς πώς διεξήχθη το πρώτο στάδιο της πυρηνικής κούρσας στο βιβλίο του “Stalin and the Bomb” (Novosibirsk, “Sibirsky Chronograph”, 1997):
«Ο Κουρτσάτοφ έδωσε εντολή να πυροδοτηθεί η βόμβα. Ο πίνακας ελέγχου άρχισε να λειτουργεί σε αυτόματη λειτουργία… Ο Komelkov (συμμετέχοντας στο ατομικό έργο της ΕΣΣΔ. – VR) παρουσίασε μια εξαιρετική περιγραφή ολόκληρου του σκηνικού της έκρηξης που φαίνεται από το βόρειο σημείο παρατήρησης: «Η νύχτα ήταν κρύα, ανέμους , ο ουρανός σκεπάστηκε με σύννεφα. Ξημέρωσε σταδιακά. Έπνεε δυνατός βόρειος άνεμος. Είκοσι άτομα ήταν μαζεμένα σε ένα μικρό δωμάτιο και έτρεμαν…..
Τα σήματα προέρχονται από την κεντρική κονσόλα. Μια φωνή από τον πίνακα ελέγχου ακούγεται μέσω του δικτύου επικοινωνιών: «Τριάντα λεπτά στο λεπτό». Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα έχουν ενεργοποιηθεί. «Δέκα λεπτά λιγότερα». Ολα ειναι καλά. Χωρίς να συμβουλεύονται ο ένας τον άλλον, βγαίνουν όλοι από την καμπίνα και παρατηρούν. Εδώ πάνε τα σήματα. Μπροστά μας φαινόταν μέσα από τα χαμηλά σύννεφα ο μικροσκοπικός πύργος που φαινόταν από μακριά φωτισμένος από τον ήλιο και το εργαστήριο συναρμολόγησης… Στο πλάι μας το άγριο γρασίδι κουνιόταν στο χωράφι. «Μείον πέντε λεπτά, μείον τρία, ένα, τριάντα δευτερόλεπτα, δέκα, δύο, μηδέν!
Ένα αφόρητα έντονο φως ξεχύθηκε από την κορυφή του πύργου. Εξασθενεί για μια στιγμή και μετά αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα με ανανεωμένο σθένος. Μια λευκή σφαίρα φωτιάς κατακλύζει τον πύργο και το κατάστημα και, που επεκτείνεται γρήγορα, αλλάζει χρώμα, ορμάει προς τα πάνω. Το βασικό κύμα, που σαρώνει κτίρια, πέτρινα σπίτια και μηχανές στο πέρασμά του σαν πηγάδι, απομακρύνεται από το κέντρο, ανακατεύοντας πέτρες, ξύλο, κομμάτια μετάλλου και σκόνη σε μια χαοτική μάζα. Η μπάλα της φωτιάς, που ανεβαίνει και περιστρέφεται, έγινε πορτοκαλί και μετά κόκκινη. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν σκοτεινά στρώματα. Μπροστά από τον πύρινο ανεμοστρόβιλο, το ωστικό κύμα, χτυπώντας την ανώτερη ατμόσφαιρα, πέρασε από πολλά επίπεδα αναστροφής και εκεί, όπως στο δωμάτιο του Wilson, άρχισε η συμπύκνωση των υδρατμών… Το σύννεφο μανιταριών παρασύρθηκε προς τα νότια, χάνοντας τα περιγράμματα του, που μεταμορφώνονται σε μια άμορφη και σχισμένη μάζα από σύννεφα μιας τεράστιας πυρκαγιάς…».
Ωστόσο, η πειραματική έκρηξη ενός ατομικού φορτίου 22 κιλοτόνων σε ισοδύναμο TNT σήμαινε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε «προλάβει» μόνο: Η Σοβιετική Ένωση είχε «προλάβει» μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες του 1945. Το χάσμα στον πυρηνικό αγώνα μειώθηκε μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν διεξήχθη μια σειρά δοκιμών βομβών σε ένα σημείο δοκιμών σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους Novaya Zemlya, του οποίου η ισχύς μετρήθηκε σε μεγατόνους και όχι σε κιλοτόνια. Στις 30 Οκτωβρίου 1961, ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί η θερμοπυρηνική βόμβα Tsar Bomba. Για να μάθετε τα αποτελέσματά του, αρκεί να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του διάσημου συγγραφέα, νικητή του Κρατικού Βραβείου της ΕΣΣΔ Βλαντιμίρ Γκούμπαρεφ «Υπερβόμβα για μια υπερδύναμη» (Μόσχα, «Αλγόριθμος», 2013):
«Η υπερβόμβα εξερράγη στις 11:33 π.μ. ώρα Μόσχας… Ο ακαδημαϊκός YA Trutnev λέει: «Η λάμψη του φωτός ήταν τόσο φωτεινή που, παρά το συμπαγές σύννεφο, ήταν ορατή χίλια χιλιόμετρα μακριά. Τριάντα πέντε λεπτά μετά την έκρηξη, το σύννεφο είχε δομή δύο επιπέδων, με άνω διάμετρο 95 χιλιόμετρα και κάτω διάμετρο 70 χιλιόμετρα. Το γιγάντιο μανιτάρι είχε φτάσει σε ύψος 67 χιλιομέτρων. Μια ομάδα συμμετεχόντων στο πείραμα, που βρίσκεται σε απόσταση 270 χιλιομέτρων από το σημείο έκρηξης, όχι μόνο είδε μια φωτεινή λάμψη μέσα από τα σκοτεινά προστατευτικά γυαλιά, αλλά αισθάνθηκε ακόμη και την πρόσκρουση του παλμού φωτός. Σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που βρίσκεται 400 χλμ. από το επίκεντρο, ξύλινα σπίτια καταστράφηκαν και πέτρινα σπίτια έχασαν τις στέγες, τα παράθυρα και τις πόρτες τους. Η ισχύς της έκρηξης ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ισχύ όλων των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν από όλες τις εμπόλεμες χώρες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ατομικών εκρήξεων στις πόλεις της Ιαπωνίας.
Ποιος είναι ο κίνδυνος ενός «μικρού πυρηνικού σταθμού»;
Το 1957, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το βιβλίο «Πυρηνικά Όπλα και Εξωτερική Πολιτική» του Χένρι Κίσινγκερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έγινε ένα πραγματικό πολιτικό μπεστ σέλερ. Οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο το οποίο έλεγε εν μέρει: «Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ, υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνητικών κύκλων ενδιαφέρονται για τη θεωρία του «μικρού» πολέμου ή του «περιορισμένου» πολέμου. . Η συζήτηση δεν ξεκίνησε από κανέναν που συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά από τον ειδικό των διεθνών σχέσεων Henry A. Kissinger στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Φυσικά, αν ξεχάσουμε τη θορυβώδη διαφημιστική καμπάνια που συνόδευε την έκδοση του μπεστ σέλερ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι είναι απλώς μια διασκευή τραγουδιών που έχουν ήδη παιχτεί. Και η αρχική συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κόλπο μάρκετινγκ πριν από την πώληση. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ήταν μια επιτυχία. Το βιβλίο έγινε ένα είδος εφαλτηρίου για την καριέρα του Κίσινγκερ. Η μετέωρη άνοδος του καθηγητή του Χάρβαρντ στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον έγινε κύριος του Λευκού Οίκου. Ήταν αυτός που διόρισε τον Κίσινγκερ πρώτα ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και μετά ως υπουργό Εξωτερικών. Τέτοια συσσώρευση τόσο σημαντικών λειτουργιών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε συμβεί ποτέ πριν.
Έχοντας πρόσβαση στους μοχλούς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ο υποψήφιος Νίξον κατάλαβε ότι η έννοια του «περιορισμένου» πυρηνικού πολέμου ήταν εσφαλμένη. Σίγουρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν μια «δεύτερη Χιροσίμα» στο έδαφος ενός κράτους που δεν έχει όπλα αντιποίνων στο οπλοστάσιό του. Αλλά μια τέτοια προσέγγιση είναι θανατηφόρα για την ΕΣΣΔ, η οποία δοκίμασε επιτυχώς μια βόμβα υδρογόνου με χωρητικότητα άνω των πενήντα μεγατόνων TNT το 1961. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας «μικρός πυρηνικός πόλεμος» δεν θα κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
Η άφιξη του Κίσινγκερ στη Μόσχα ήταν καλυμμένη με τέτοιο πέπλο μυστικότητας που δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί κανείς. Ακόμη και ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΣΣΔ δεν γνώριζε τίποτα για την άφιξη του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου, ούτε την ουσία της μιάμιση ώρας συνομιλίας του με τον Μπρέζνιεφ, κατά την οποία συζητήθηκαν, καλά ακούστηκαν, λεπτομέρειες για την επόμενη επίσκεψη του Νίξον στην ΕΣΣΔ το Μάιος 1972.
Η Pravda έχει επανειλημμένα αναφέρει για μια σειρά συμφωνιών που συνήψε ο Μπρέζνιεφ με τον Νίξον και με τον Φορντ, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως πρόεδρος. Μιλώντας για αυτές τις συμφωνίες, που κατέστησαν δυνατή τη μείωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΕΣΣΔ και Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το εξής ερώτημα: γιατί ο Ρίτσαρντ Νίξον τόλμησε να εφαρμόσει την πολιτική της ύφεσης που είχε διακηρύξει, ενώ η Δύση ήταν ακόμα θρηνείς τους πρώτους δημοκρατικούς σπόρους της «Άνοιξης της Πράγας» που συνθλίβονται από τα ίχνη των σοβιετικών τανκς τον Αύγουστο του 1968; Παραδόξως, είναι η στρατιωτική και πολιτική ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου επέτρεψε στα στρατεύματα της ΕΣΣΔ και άλλων κρατών μελών του Οργανισμού Συνθήκης της Βαρσοβίας (ΠΟΕ) να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της τσεχοσλοβακικής επικράτειας σε ένα εικοσιτετράωρο. , το οποίο ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν το αυτονόητο: το μπλοκ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας είναι στρατηγικές οντότητες το ένα με το άλλο.
Η Σοβιετική Ένωση επέκτεινε τις ζώνες επιρροής της στην Ασία, την Αφρική, ακόμη και τη Λατινική Αμερική, ακριβώς δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν μιλάμε για τις προοπτικές ενός διπολικού κόσμου που πλησιάζει, διαφαίνονται ήδη στον ορίζοντα. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η προοπτική έχει υλοποιηθεί. Αυτό το θεωρούμε προφανές: ναι, συνέβη, είναι χαραγμένο στις πλάκες της σύγχρονης ιστορίας. Ή είναι απλώς ένας αντικατοπτρισμός; Η πολιτική ύφεσης που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μετατραπεί, ας πούμε, σε μια «στρατηγική δύο όπλων»: στο ένα, ένα περιστέρι με ένα κλαδί ειρήνης και στο άλλο, ένα γεράκι που κουβαλά μια βόμβα στο ράμφος του. Ο Κίσινγκερ ήταν ο καταλληλότερος για να εφαρμόσει τέτοιους συνδυασμούς. Ξεκίνησε από τη δημόσια πεποίθησή του: «Μια χώρα που απαιτεί ηθική τελειότητα στην εξωτερική της πολιτική δεν θα πετύχει ούτε τελειότητα ούτε ασφάλεια».
Πώς μπορούμε ακόμα να μιλάμε για κόκκινες γραμμές;
Η ατομική εποχή, που ξεκίνησε με τη θανατηφόρα συγκομιδή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, οδήγησε τον κόσμο να κοιτάξει στην απόσταση με ανησυχία: οι ιππείς της Αποκάλυψης διαφαίνονται στον ορίζοντα;
Εικονογράφηση: Igor Kourchatov, στο βήμα του (απροσδιόριστες πληροφορίες, ένα καλό σημείο για όποιον μπορεί να μου πει, MD).