Η Τουρκία τελειώνει από αέρος την Ελλάδα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο – Θα μάθει τα πλεονεκτήματα και τα τρωτά των Rafale
Την ίδρυση της Κοινής Αεροπορικής Μοίρας Τουρκίας-Κατάρ εντός της Κοινής Συνδυασμένης Διοίκησης Τουρκίας-Κατάρ στην Ντόχα στις 27 Αυγούστου ανακοίνωσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο διοικητής της τουρκικής αεροπορίας, πτέραρχος Ziya Cemal Kadıoğlu, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, υποπτέραρχο Jassim Mohammed Ahmed Al-Mannai.
Στις 30 Ιουλίου 2024 έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναπτύχθηκαν μόνιμα στο Κατάρ.
Με την άφιξη των F-16, η παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στους Στρατώνες Tariq bin Ziyad, όπου εδρεύει η Μικτή Συνδυασμένη Διοίκηση Τουρκίας-Κατάρ, αυξήθηκε σημαντικά.
Σημειώνεται πως η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ έχει δώσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην κοινή μοίρα.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα από το 2021 χρησιμοποιεί γαλλικά αεροσκάφη Rafale ενώ έχει δώσει νέες παραγγελίες για την επέκταση του στόλου της.
Αυτή η εξέλιξη ώθησε την Τουρκία να αναζητήσει βοήθεια για την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας εναντίον αυτών των προηγμένων αεροσκαφών.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, υπογράφηκε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ τον Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με αυτήν, 36 μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ και 250 άτομα στάθμευαν στην Τουρκία υπό τη δικαιοδοσία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
Ενσωματώνοντας αεροσκάφη Rafale σε κοινές ασκήσεις και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει να αντιληφθεί πώς αυτά τα προηγμένα μαχητικά λειτουργούν.
Αυτή η συμφωνία όχι μόνο ενισχύει τους στρατιωτικούς δεσμούς Τουρκίας-Κατάρ, αλλά παρέχει επίσης στην Τουρκία πολύτιμη εμπειρία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και τη λειτουργία παράλληλα με τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αποτελούν βασικό πλεονέκτημα στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας.
Tουρκικό ναυτικό
Εκτός από την αεροπορία, το τουρκικό ναυτικό έχει αυξήσει την παρουσία του και στο Κατάρ.
Στις 26 Ιουλίου το ναυτικό απέστειλε δύο περιπολικά πλοία, το TCG Kuşadası και το TCG Kumkale, στο Κατάρ στο πλαίσιο της Κοινής Συνδυασμένης Διοίκησης Τουρκίας-Κατάρ.
Από το 2015 η Τουρκία αναπτύσσει χερσαίες δυνάμεις στο Κατάρ.
Το 2017, η Τουρκική Διοίκηση Συνιστώσας Εδάφους μετονομάστηκε σε Κοινή Συνδυασμένη Διοίκηση Τουρκίας – Κατάρ.
Από την ίδρυσή της, αυτή η διοίκηση επιβλέπει μια τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, η οποία σήμερα φιλοξενεί περίπου 3.000 στρατιώτες.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών μέσων στο Κατάρ γίνεται σύμφωνα με διμερείς συμφωνίες, με στόχο την ενίσχυση των κοινών ασκήσεων.
Ωστόσο, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ έχει στόχο να συμβάλει στην άμυνα του μικρού έθνους του Κόλπου.
Το 2017, όταν το Κατάρ αντιμετώπισε διπλωματική κρίση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, η Τουρκία αύξησε την παρουσία των στρατευμάτων της στο Κατάρ για να υποστηρίξει την ασφάλειά του.
Αυτές οι χώρες του Κόλπου ζήτησαν αργότερα από τα τουρκικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Κατάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για εξομάλυνση των σχέσεων με την Ντόχα.
Με την πάροδο του χρόνου, η Τουρκία εργάστηκε για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, και το θέμα της στρατιωτικής βάσης πλέον δεν ενοχλεί.
Μάλιστα, για να υποστηρίξει τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, η Τουρκία έστειλε δύναμη 3.250 αξιωματικών στην Ντόχα, συμπεριλαμβανομένων μελών της επίλεκτης μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της.
Το Κατάρ και η Τουρκία βρίσκονται σε στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Κύκλοι της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani είναι στην πραγματικότητα επιχειρηματικοί εταίροι.
Όπως επισημαίνεται, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εργοστασίων και των εταιρειών στην Τουρκία που αγόρασαν πρόσφατα επιχειρηματίες του Κατάρ είναι η οικογένεια Erdogan.
Το 2020 ο Πρόεδρος Erdogan χαρακτήρισε την κριτική για διμερείς οικονομικές συμφωνίες που παρέχουν προνόμια στο Κατάρ ως φασιστική, δηλώνοντας: «Όταν ο επενδυτής είναι Αμερικανός ή Βρετανός, δεν υπάρχει κατακραυγή, αλλά όταν ο επενδυτής είναι Κατάρ, εξαπολύουν άγριες επιθέσεις».
www.bankingnews.gr