Η πτώση της Wall Street αποκαλύπτει τον οικονομικό παρασιτισμό
Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress θα κλείσει οριστικά μέσα στο Φθινόπωρο του 2024.
Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Ο Χριστιανός Ν. Τζόκοβιτς ισοπέδωσε τους μετόχους του Διονυσιακού πολιτισμού και ο μεγάλος Τεντόγλου ταπείνωσε τον Ελληνικό Ναζισμό. Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής.
Έχει δίκιο να επιμένει στην οικονομική «κερδοσκοπία» που έρχεται σε αντίφαση με τις νέες τεχνολογίες, η μονιμότητα αυτής της αντίφασης όχι μόνο με τη χρηματιστηριακή της μετάφραση υπήρχε από την επαγρύπνηση των πρώτων χρεοκοπιών τραπεζών όπως φαίνεται στην πολιτική ανατροπή των «παραγόντων». στον κόσμο της δυτικής «καινοτομίας» και αναφέρεται στην ίδια τη δομή της κρίσης, στο ότι δεν είναι μόνο οικονομική και ότι κάθε «ρύθμιση» των κεντρικών τραπεζών, ιδρυμάτων όπως βαθαίνουν λίγο περισσότερο το κύμα.
Το παράδοξο βρίσκεται στην αδυναμία μιας εναλλακτικής, η Κίνα που στην πραγματικότητα έχει την ικανότητα για μετασχηματισμό είναι πολύ προσεκτική –και αυτό είναι σωστό– μπροστά σε αυτήν την πολιτική αδυναμία, το πρόβλημα είναι πολύ πραγματικό, είναι θεμελιώδες, είναι πολιτικό, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα όπως είπε η Ρόζα… (σημείωση της Danielle Bleitrach για το histoireetsociete)
Οι διακυμάνσεις στη Wall Street και στις παγκόσμιες αγορές υπογραμμίζουν την ακραία ευθραυστότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω της κερδοσκοπίας και του χρηματοπιστωτικού παρασιτισμού, η οποία έχει τροφοδοτηθεί από την ένεση φθηνού χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες τράπεζες.
Η Δευτέρα ξεκίνησε με νέα πτώση στην Ιαπωνία, όπου η αγορά του Τόκιο είχε φτάσει σε υψηλά ρεκόρ. Ο δείκτης Nikkei 225, ο οποίος βίωσε τη χειρότερη μέρα του από το κραχ του Οκτωβρίου 1987 την Παρασκευή, υποχώρησε ακόμη 5,9%. Τώρα έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από την ιστορική κορύφωση τον περασμένο μήνα. Η πτώση άνω των 4.451 μονάδων που καταγράφηκε την Παρασκευή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της από πλευράς μορίων.
[AP Photo/Peter Morgan]
Η πτώση ήρθε ως απάντηση στην απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια σε θετικό έδαφος, τερματίζοντας ένα καθεστώς μηδενικών επιτοκίων που επικρατούσε για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία.
Η Wall Street σημείωσε σημαντική πτώση την Παρασκευή, ακολουθούμενη από βουτιά όταν οι αγορές άνοιξαν το πρωί της Δευτέρας, κάτι που ήταν ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος είχε οδηγήσει την αγορά σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο. Οι μετοχές ανέκαμψαν κάπως το απόγευμα, αλλά παρέμειναν χαμηλότερα σε γενικές γραμμές. Ο Dow έχασε περισσότερες από 1.000 μονάδες για να κλείσει την ημέρα με πτώση 2,6%. Ο NASDAQ υποχώρησε 3,43% και ο S&P 500 υποχώρησε 3%. Για τον Dow και τον S&P 500, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Οι πτώσεις επικεντρώθηκαν σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας που αποτέλεσαν αντικείμενο κερδοσκοπίας. Από την αρχή του έτους και έως τον Ιούλιο, οι λίγες εταιρείες γνωστές ως «Magnificent Seven» – Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google), Tesla, Meta (η μητρική εταιρεία του Facebook) και Nvidia – αντιπροσώπευαν 52% της ανόδου του δείκτη S&P 500.
Εκτός από την Intel, η οποία είδε τις μετοχές της να πέφτουν 26% την Παρασκευή μετά την απόφασή της να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας, η Nvidia, η οποία κατασκευάζει τσιπ που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI), χτυπήθηκε σκληρά. Οι μετοχές της υποχώρησαν 15% καθώς άνοιξαν οι αγορές, πριν ανακάμψουν λίγο αργότερα μέσα στην ημέρα για να τερματίσουν πτώση 6%. Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούν περίπου 30% από την κορύφωση τον Ιούνιο.
Η Apple επλήγη επίσης από την ανακοίνωση του Warren Buffett, επικεφαλής του ταμείου Berkshire Hathaway, ότι είχε πουλήσει τις μισές μετοχές του στην εταιρεία κατά το δεύτερο τρίμηνο, για ποσό 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και είχε τοποθετήσει τα χρήματα στο δημόσιο. χρεωστικούς τίτλους.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix, γνωστός ως «μετρητής φόβου» στη Wall Street, έφτασε στο 65 το πρωί, αφού ήταν μονοψήφιος τις τελευταίες εβδομάδες.
Διάφοροι παράγοντες συνδυάστηκαν για να προκαλέσουν αυτήν την πτώση, όπως το σκάσιμο της φούσκας της τεχνητής νοημοσύνης, η κατάρρευση των συναλλαγών μεταφοράς που βασίζονται στο ιαπωνικό γιεν και οι φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία και την ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων. Όμως, όπως όλες οι προόδους αυτού του τύπου (θυμόμαστε τη φούσκα του Διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που κορυφώθηκε με την «τεχνολογική καταστροφή»), συνοδεύτηκε από αχαλίνωτες εικασίες που βασίζονται σε υπερβολικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της εισροής χρημάτων για την απόκτηση μετοχών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, από φόβο μήπως χάσουμε κερδοσκοπικά κέρδη.
Σε μια απόδειξη της παγκόσμιας διασυνδεδεμένης φύσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να σταματήσει την υποχώρηση του γιεν στις αγορές συναλλάγματος είχε άμεσο αντίκτυπο στη Wall Street. Η άνοδος άνω του 11% της αξίας του γιεν έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες (από 161,96 ανά δολάριο στις αρχές Ιουλίου σε 143,46 προχθές) έχει προκαλέσει πλήγμα στις πράξεις μεταφοράς, οι οποίες συνίστανται σε δανεισμό επενδυτών. χρήματα από την Ιαπωνία για να επενδύσουν σε αγορές των ΗΠΑ, όπου μπορούν να κερδίσουν υψηλότερο ποσοστό απόδοσης.
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Reuters, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, μεγάλο μέρος των επενδύσεων σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας, που τις οδήγησαν σε υψηλά ρεκόρ, μπορεί να χρηματοδοτήθηκαν από συναλλαγές μεταφοράς. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτίμησε ότι ο διασυνοριακός δανεισμός γιεν αυξήθηκε κατά 742 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2021.
Ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε από τον Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Société Générale, περιγράφει αυτή τη διαδικασία. «Δεν μπορούμε να ξετυλίξουμε τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος χωρίς να κάνουμε μερικά κεφάλια να κυλήσουν», έγραψε.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ενισχύονται από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Αυτή η έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα ήταν 114.000, πολύ χαμηλότερος από τις προσδοκίες των 175.000. Σε αυτό προστίθεται η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3%. Η αύξηση ανέβασε το ποσοστό στο 0,6% από το χαμηλότερο επίπεδό του, εφιστώντας την προσοχή στον λεγόμενο κανόνα Sahm, ο οποίος υποδηλώνει ύφεση όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών μετατοπίζεται τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το χαμηλότερο επίπεδό του τα προηγούμενα 12. μήνες.
Η πτώση της αγοράς οφείλεται στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που προτρέπει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια για να βγάλει χρήματα φθηνότερα και έντονη δυσαρέσκεια για την απόφασή της την περασμένη Τετάρτη να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο. Η σαφής ένδειξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η οποία αρχικά επικροτήθηκε από τις αγορές, έχει πλέον χαρακτηριστεί ανεπαρκής.
Η καθολική έκκληση είναι: δώστε μας περισσότερα χρήματα!
Εκτός από τα άμεσα ζητήματα που προκάλεσαν την πτώση, άλλες ισχυρές δυνάμεις εργάζονται. Μετά τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, η προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές απειλούνται επίσης από το κλιμακούμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο τώρα ανέρχεται σε περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται με ρυθμό που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Federal Reserve περιγράφουν ως «μη βιώσιμο».
Δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η ακριβής εξέλιξη των γεγονότων, αλλά οι τάσεις είναι ξεκάθαρα εμφανείς. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μετατραπεί σε ένα σπίτι από χαρτιά που μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και να ριχθεί σε κρίση από ακόμη και φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αντίδραση της άρχουσας τάξης σε μια κρίση. Όπως δείχνουν οι πικρές εμπειρίες του 2008 και του 2020, θα εντείνει τις επιθέσεις της στην εργατική τάξη.
Το 2008, εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, οι μισθοί περικόπηκαν και τα σπίτια κατασχέθηκαν, ενώ οι εταιρείες και οι τράπεζες των οποίων οι ενέργειες πυροδότησε την κρίση ανταμείφθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από την κρατική βοήθεια και τα φθηνά χρήματα που παρείχε η Federal Reserve. Και το 2020, όταν χτύπησε το COVID-19, η κρατική βοήθεια κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, ενώ η Federal Reserve παρείχε για άλλη μια φορά εξαιρετικά φθηνά χρήματα, τροφοδοτώντας νέες κερδοσκοπίες εν μέσω ώθησης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων δημόσιας υγείας για την εξάλειψη του ιού.
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη της κατάστασης, οι τελευταίες αναταράξεις είναι μια νέα έκφραση της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Βαραίνει καθημερινά σαν δαμόκλειο ξίφος την εργατική τάξη, απειλώντας την με κοινωνική καταστροφή και υπογραμμίζοντας την αντικειμενική αναγκαιότητα ενός πολιτικού αγώνα για το σοσιαλισμό.κ