Η παρέλαση των ηττημένων από τον Μιχαήλ Κοστρίκοφ
Μερικές υπενθυμίσεις αφού, όπως λέει ο Zyuganov, οι Δυτικοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τα μαθήματα από την εισβολή στη Ρωσία, μερικές υπενθυμίσεις για το πώς οι περισσότερες από τις αποστολές που ισχυρίστηκαν ότι παρέλασαν νικηφόρα στη Μόσχα βρέθηκαν να συμμετέχουν σε μια τελείως διαφορετική γιορτή.
Η παρωδία που έχει μαγέψει τα μέσα μας σίγουρα δεν μπορεί να διεκδικήσει την επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά με το Κουρσκ όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη μάχη των τανκς (κατασκευάστηκε με κολασμένο ρυθμό από τα εργοστάσια του Ντονμπάς που μεταφέρθηκαν από ένα πρωτάκουστο κατόρθωμα στα Ουράλια ) αναμφίβολα θέλαμε να παίξουμε με σύμβολα… Που είναι πάντα επικίνδυνο. (σημείωση της Danielle Bleitrach μετάφραση της Marianne Dunlop)
https://gazeta-pravda.ru/
La Pravda, No. 74 (31567) 16-17 Ιουλίου 2024
Συγγραφέας: Mikhail KOSTRIKOV, Διδάκτωρ ιστορικών επιστημών.
Στις 17 Ιουλίου 1944, η γερμανική μπότα πάτησε το πόδι της στο έδαφος της Μόσχας. Λίγο σε κακή κατάσταση, είναι αλήθεια. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Βέρμαχτ και των SS –στρατιώτες, αξιωματικοί και μια ομάδα στρατηγών– παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σοβιετικής Ένωσης. Σίγουρα περίμεναν αυτή τη στιγμή από την επίθεση στην ΕΣΣΔ. Είναι γνωστό ότι ο Φύρερ ετοιμαζόταν να επανεξετάσει προσωπικά την παρέλαση των γερμανικών στρατευμάτων το 1941 στη Μόσχα. Θα γινόταν μετά την άλωση της πόλης. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι ούτε οι ηγέτες του «Τρίτου Ράιχ» ούτε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση πίστευαν ότι αυτή η «παρέλαση» θα γινόταν με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς όπλα ή σημαίες, υπό τη συνοδεία μαχητών της NKVD και υπό το αυστηρό βλέμμα πολλών Μοσχοβιτών, παρελαύνουν τα απομεινάρια της Ομάδας Στρατού «Κέντρο», που ηττήθηκαν κατά τη Λευκορωσική επίθεση του Κόκκινου Στρατού.
Οι πρώτες σιδηροδρομικές νηοπομπές που μετέφεραν Γερμανούς αιχμαλώτους άρχισαν να φτάνουν στη Μόσχα στις 14 Ιουλίου. Γνωρίζουμε ότι η διάθεση των χιτλερικών ήταν, το λιγότερο, κακή. Αρχίζουν να διαδίδονται φήμες ότι οι σοβιετικές αρχές ετοιμάζουν τη μαζική τους εκτέλεση.
Οι Γερμανοί είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν. Όχι ότι συνηθιζόταν στην ΕΣΣΔ να σφαγιάζουν αιχμαλώτους πολέμου. Αντίθετα, γνωρίζουμε σήμερα ότι δεν υπήρχαν μαζικές εκτελέσεις Γερμανών στρατιωτών, αλλά ότι ήταν μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των ίδιων των Ναζί (ένα νεύμα προς τους πεισματάρους υποστηρικτές της «σοβιετικής εκδοχής» του πυροβολισμού Πολωνών στρατιωτών – Σημείωση του συγγραφέα ). Οι Γερμανοί λοιπόν έκριναν απλώς σύμφωνα με τις πρακτικές τους: θυμόντουσαν καλά τον τρόπο με τον οποίο είχαν συμπεριφερθεί οι ίδιοι στους αιχμαλώτους πολέμου του Κόκκινου Στρατού και τη φρίκη που είχαν επιφέρει στους Σοβιετικούς αμάχους. Ήταν λοιπόν φυσιολογικό να μην περίμεναν τίποτα καλό σε αντάλλαγμα.
Τρένα κρατουμένων φτάνουν το ένα μετά το άλλο στις γραμμές από τα δυτικά. Σε τρεις μέρες έφτασαν στην πρωτεύουσα 25 τρένα. Μετέφεραν περισσότερους από 57.000 ανθρώπους. Η εκφόρτωσή τους γίνεται στους σταθμούς Belorusskaya-Tovarnaya και Begovaya.
Παρά τις φιλελεύθερες ιστορίες ότι η ΕΣΣΔ του Στάλιν ήταν ένα πραγματικό γκουλάγκ, δεν υπήρχαν ειδικά μέρη στην πρωτεύουσα για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρόλο που η εργασία των φυλακών χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή, για παράδειγμα, του καναλιού της Μόσχας, η κλίμακα αυτών των «ζωνών» δεν είναι συγκρίσιμη με τον αριθμό των Γερμανών κρατουμένων. Χρειάστηκε λοιπόν να αυτοσχεδιαστεί η διαμονή τους.
Ορισμένοι χώροι που βρίσκονται σχετικά κοντά στην τοποθεσία εκφόρτωσης επιλέγονται ως χώροι προσωρινής κράτησης. Αυτοί είναι ο ιππόδρομος στην οδό Begovaya, το γήπεδο ποδοσφαίρου “Dinamo” στο Leningrad Causeway, καθώς και μέρος της περίφημης επικράτειας Khodynka, συμπεριλαμβανομένου του χώρου γυμναστικής του συντάγματος ιππικού του τμήματος NKVD που ονομάστηκε από τον Felix Dzerzhinsky.
Εδώ συμβαίνει το πρώτο σοκ για τους Γερμανούς. Δεν χτυπήθηκαν και δεν επρόκειτο να τους πυροβολήσουν. Αντίθετα, λαμβάνουν ζεστό φαγητό και νερό. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κράτηση. Οι κρατούμενοι πραγματικά δεν υπέφεραν από δίψα. Υπεύθυνοι για την επίλυση αυτού του προβλήματος ήταν οι μητροπολιτικοί πυροσβέστες. Αλλά στους κρατούμενους δεν έδιναν νερό για να πλυθούν. Από τη μια πλευρά, θα δυσκόλευε τα πράγματα για τις σοβιετικές αρχές. Αλλά υπήρχε επίσης ένα κρυφό νόημα σε αυτό: οι κρατούμενοι δεν πρέπει να φαίνονται πολύ περήφανοι.
Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση των ηττημένων περπάτησαν περίπου στην κατάσταση στην οποία συνελήφθησαν. Όσοι παραδόθηκαν γρήγορα είχαν μια λίγο πολύ αξιοπρεπή εμφάνιση και όσοι έτρεχαν μέσα από τα δάση και τους βάλτους της Λευκορωσίας προσπαθώντας να βγουν από τα “καζάνια” είχαν μερικές φορές μια πολύ αξιοθρήνητη εμφάνιση: βρώμικες και σκισμένες στολές, φθαρμένα παπούτσια ή αγνοούμενοι, και μερικά από αυτούς φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους.
Εξαίρεση γίνεται για τους αιχμαλώτους στρατηγούς και συνταγματάρχες. Τους επιτρεπόταν όχι μόνο να καθαρίζουν τις στολές τους, αλλά ακόμη και να φορούν τα μετάλλιά τους. Αυτό δεν εμπόδισε κάποιους από αυτούς, ένοχους εγκλημάτων πολέμου, να δικαστούν και να εκτελεστούν αργότερα. Ωστόσο, από τη σοβιετική πλευρά, υπάρχει ένα σημάδι σεβασμού. Ούτε επιδιώξαμε να ταπεινώσουμε τους τραυματίες αναγκάζοντάς τους να παρελαύνουν. Επιπλέον, πριν ακόμη σταλεί στη Μόσχα, έγινε ιατρική εξέταση και απορρίφθηκαν όλοι όσοι ήταν σωματικά ανίκανοι να αντέξουν. Στην πραγματικότητα, μόνο το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των χιτλερικών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Λευκορωσίας επιλέχθηκαν για την πορεία.
Τώρα ας πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί μια τέτοια παρέλαση δεν έγινε νωρίτερα, για παράδειγμα, μετά τη Μάχη της Μόσχας ή τη Μάχη του Στάλινγκραντ. Άλλωστε, ήταν απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τους συμπατριώτες μας, να ανεβάσουν το ηθικό τους.
Γεγονός είναι ότι η παρέλαση των ηττημένων στη Μόσχα το 1944 δεν ήταν η πρώτη. Το 1914, μια στήλη Αυστριακών κρατουμένων βάδισε στο κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Κόκκινης Πλατείας. Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος. Ωστόσο, η εντύπωση αυτής της παρέλασης καταστράφηκε από το γεγονός ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στην πτώση και των δύο αυτοκρατοριών: της Ρωσικής και της Αυστροουγγρικής. Είχαμε δηλώσει τη νίκη πολύ νωρίς. Ο Στάλιν σίγουρα δεν ήθελε να επαναλάβει τα λάθη των άλλων και είχε δίκιο: τον χειμώνα του 1941-1942, τίποτα δεν είχε ακόμη αποφασιστεί.
Όσο για τη νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ, είναι αλήθεια ότι με αυτήν την ευκαιρία αιχμαλωτίστηκε και μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Δαχτυλίδι» για την καταστροφή της ομάδας του Χίτλερ που περικυκλώθηκε στο Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός συνέλαβε περίπου 91,5 χιλιάδες εχθρικούς στρατιώτες. Γιατί, το 1943, κανείς δεν είχε την ιδέα να οργανώσει την πορεία του ως μαρτυρία της νίκης;
Το ερώτημα δεν είναι αν, το 1944, είχαν αυτή την ιδέα και αποφάσισαν να την κάνουν, και αν, το 1943, δεν την είχαν. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες των σοβιετικών νικών ήταν πολύ διαφορετικές. Η γερμανική 6η Στρατιά στο Στάλινγκραντ παραδόθηκε μετά από δύο μήνες μάχης στην περικύκλωση κατά τη διάρκεια ενός σκληρού χειμώνα. Η κατάσταση των κρατουμένων ήταν άθλια.
Ήδη μετά τον πόλεμο, χρησίμευσε ως βάση για μια ορισμένη αντισοβιετική κερδοσκοπία: η πλειοψηφία των αιχμαλωτισμένων στρατιωτών δεν θα είχε επιζήσει από την αιχμαλωσία τους. Ο αριθμός των μόλις 5.000 επιζώντων έχει μάλιστα προβληθεί. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου ήταν πράγματι υψηλό εκείνη την εποχή. Υπήρχαν λόγοι για αυτό: ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων υπέφερε από κρυοπαγήματα, ήταν αδυνατισμένοι λόγω υποσιτισμού, υπέφεραν από τύφο και μια σειρά από άλλες ασθένειες. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1943, περίπου το 30 τοις εκατό των κρατουμένων ήταν νεκροί.
Αυτό το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία του σοβιετικού κράτους και μια επιτροπή που δημιουργήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό διερεύνησε τα αίτια αυτού του φαινομένου. Οργανώθηκαν επτά νοσοκομεία για ασθενείς και τραυματίες. Έχουν ληφθεί επίσης ορισμένα μέτρα για τη βελτίωση της προσφοράς τροφίμων. Είναι σαφές ότι εκείνη την εποχή δεν επρόκειτο για οργάνωση πορειών: υπήρχαν πολύ πιο πιεστικά προβλήματα.
Στην περίπτωση της επιχείρησης «Bagration», η κατάσταση ήταν ριζικά διαφορετική και δεν αφορούσε μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Η ήττα της Ομάδας Στρατού «Κέντρο» ήταν αστραπιαία. Θυμηθείτε ότι η σοβιετική επίθεση ξεκίνησε στη βόρεια πλευρά στις 23 Ιουνίου και στη νότια πλευρά στις 24, ορισμένες γερμανικές μονάδες περικυκλώθηκαν και παραδόθηκαν τις πρώτες ημέρες. Οι κύριες δυνάμεις, που απωθήθηκαν πίσω στο «καζάνι» ανατολικά του Μινσκ, συνθηκολόγησαν στις 8 Ιουλίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σοβιετικής επιχείρησης.
Αυτή η νίκη του Κόκκινου Στρατού είναι πραγματικά ηχηρή. Η επιχείρηση Bagration παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα του γερμανικού στρατού στην ιστορία του. Αλλά αυτό είναι που γνωρίζουμε σήμερα. Και στη συνέχεια, η πίστη στην κατάρρευση σχεδόν ενός εκατομμυρίου στρατιωτών της Ομάδας Στρατού «Κέντρο» με μια πτώση έθεσε τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο για το Βερολίνο, αλλά και για τους συμμάχους της ΕΣΣΔ.
Την ίδια στιγμή, τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, αντιμετώπισαν προβλήματα. Η επιχείρηση «Overlord» καθηλώθηκε, αν και αρχικά ενάμισι εκατομμύριο στρατιώτες των Συμμάχων αντιμετώπισαν μόνο 380.000 Γερμανούς. Η υπεροχή του υλικού απέχει επίσης πολύ από το να είναι στο πλευρό των Ναζί. Κι όμως, τα πρώτα αποτελέσματα της αμερικανικής και βρετανικής επίθεσης είναι πολύ μέτρια.
Εξ ου και η δυσπιστία σχετικά με τον θρίαμβο των σοβιετικών στρατευμάτων. Τι μισό εκατομμύριο ανεπανόρθωτες ζημιές στη Γερμανία; Τι 158.000 κρατούμενοι; Ποιοι είναι οι 21 στρατηγοί που συνελήφθησαν; Υπήρχαν 47 από αυτούς στην Ομάδα Στρατού «Κέντρο» και κάποιοι πέθαναν. Και πριν από αυτό, συνολικά 22 Γερμανοί στρατηγοί έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Σοβιετικούς από την έναρξη του πολέμου. Δεν γίνεται, είναι ο καλύτερος στρατός στον κόσμο! Επιπλέον, ακόμη και σήμερα, η δυτική ιστοριογραφία επιχειρεί να κρύψει εκ των υστέρων το μέγεθος της καταστροφής της Βέρμαχτ στη Λευκορωσία. Ωστόσο, οι εικόνες της παρέλασης των ηττημένων στην πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ λειτούργησαν πριν από οκτώ δεκαετίες και εξακολουθούν να προστατεύουν την αλήθεια της ιστορίας σήμερα. Δεν είναι λοιπόν ντροπή να μαθαίνουμε από τους σοβιετικούς προπαγανδιστές.
Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ποιος είναι ο συγγραφέας της ιδέας της διοργάνωσης μιας παρέλασης των ηττημένων στη Μόσχα. Αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε μια υπόθεση. Αυτή η επιχείρηση ονομάστηκε «La Grande Valse». Το ίδιο όνομα δόθηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ αμερικανικό μιούζικαλ, που γυρίστηκε το 1938 από τον σκηνοθέτη Julien Duvillier. Αυτή η ταινία κυκλοφόρησε το 1940 στους σοβιετικούς κινηματογράφους. Τι σχέση έχει αυτό με τον αμερικανικό κινηματογράφο; Εκτιμήθηκε από πολλούς Σοβιετικούς θεατές, συμπεριλαμβανομένου ενός που το παρακολούθησε περισσότερες από δώδεκα φορές: του Ιωσήφ Στάλιν.
Η επιχείρηση «The Great Waltz» πραγματοποιήθηκε στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα: μεταξύ της συνθηκολόγησης των χιτλερικών κοντά στο Μινσκ και της έναρξης της επιχείρησης, πέρασε λιγότερο από μια εβδομάδα. Όλα τα μεγαλύτερα στρατόπεδα Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου στην ΕΣΣΔ βρίσκονταν ανατολικά της πρωτεύουσας. Οι νηοπομπές που μετέφεραν τους νέους κρατούμενους δεν μπορούσαν επομένως να αποφύγουν τον σιδηροδρομικό κόμβο της Μόσχας. Στην πορεία μάλιστα σταματούν για λίγες μέρες και μετά συνεχίζουν στην επόμενη στάση.
Ο στρατηγός PA Artemyev, διοικητής της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας, ήταν υπεύθυνος για τις στήλες των αιχμαλώτων πολέμου που περνούσαν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Συμμετείχε άμεσα στη Μάχη της Μόσχας στην πιο δύσκολη στιγμή, μετά την περικύκλωση των σοβιετικών στρατευμάτων κοντά στο Vyazma. Στις 12 Οκτωβρίου 1941 ανέλαβε τη διοίκηση της αμυντικής ζώνης της Μόσχας. Τότε ήταν απαραίτητο να ανοικοδομηθεί το μέτωπο μπροστά από την πρωτεύουσα, να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη εισροή αποθεμάτων, να χτιστούν νέες οχυρώσεις και ο Αρτέμιεφ εκπλήρωσε αυτά τα καθήκοντα. Διοίκησε επίσης την παρέλαση των σοβιετικών στρατευμάτων στις 7 Νοεμβρίου 1941 στην Κόκκινη Πλατεία.
Υπό τη διοίκηση του στρατηγού Αρτέμιεφ, τα στρατεύματα της NKVD μεταφέρουν στήλες Γερμανών αιχμαλώτων στους δρόμους της Μόσχας. Το πέρασμά τους χωρίζεται σε δύο στάδια. Ο αριθμός των κρατουμένων δεν είναι ίδιος για το πρώτο και το δεύτερο στάδιο. Οι διαδρομές διέλευσης είναι επίσης διαφορετικές.
Οι Μοσχοβίτες, φυσικά, έμαθαν για την άφιξη Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη. Ήταν απλά αδύνατο να κρύψεις έναν τέτοιο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο, οι σοβιετικές αρχές απέφυγαν από οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση μέχρι την τελευταία στιγμή και μόλις στις 7 το πρωί της 17ης Ιουλίου μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο το πρώτο μήνυμα για την προγραμματισμένη παρέλαση των ηττημένων.
Το πρωί της ημέρας της παρέλασης, οι Γερμανοί άρχισαν να χωρίζονται σε ομάδες των 600 ατόμων, να βγαίνουν από τα προσωρινά κέντρα κράτησης και να παρατάσσονται στην αρχή της οδού του Λένινγκραντ. Η στήλη αποτελείται από σειρές των 20 ατόμων. Οι πρώτοι είναι 19 στρατηγοί και 6 Γερμανοί συνταγματάρχες. Ακολουθούν ομάδες αξιωματικών που ξεπερνούν τα 1.200 άτομα, μετά από όλους τους άλλους, μέχρι τους απλούς στρατιώτες, που ανεβάζουν τα μετόπισθεν.
Αρχικά μετακινήθηκαν 42.000 κρατούμενοι. Φτάνουν στον Λευκορωσικό Σταθμό μέσω της οδού Λένινγκραντ και ακολουθούν την οδό Γκόρκι. Ο Μπόρις Πολεβόι αφηγείται την κλίμακα αυτής της στήλης στο δοκίμιό του «Είδαν τη Μόσχα», που γράφτηκε για την «Πράβντα»: «Παρέλασαν σε μεγάλες σειρές 20 ατόμων. Σειρά μετά από σειρά, μια σταθερή και αδιάκοπη ροή. Και όταν η κεφαλή της στήλης έστριψε στην πλατεία Μαγιακόφσκι, η ουρά κινούνταν ακόμα στο πεζοδρόμιο του Λένινγκραντ». Αφού έστριψε προς το βόρειο τμήμα της Ζώνης του Κήπου, η στήλη των αιχμαλώτων έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουρσκ, όπου περίμεναν 18 νηοπομπές για να συνοδεύσουν τους Γερμανούς στα στρατόπεδα αιχμαλώτων. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με διαφορετικά στοιχεία, ήταν από 2 ώρες 25 λεπτά έως 2 ώρες 45 λεπτά.
Μια μικρότερη στήλη 15.600 ατόμων συμμετείχε στο δεύτερο στάδιο της πορείας. Περπάτησε επίσης κατά μήκος της οδού Λένινγκραντ και της οδού Γκόρκι, αλλά έστριψε προς το νότιο τμήμα της ζώνης του κήπου, έφτασε στη γέφυρα της Κριμαίας και διέσχισε τον ποταμό Μόσχα. Η διαδρομή σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι Γερμανοί να μπορούν να δουν μια τεράστια έκθεση τροπαίου εξοπλισμού, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γκόρκι. Στη συνέχεια, η στήλη αφήνει τη Ζώνη του Κήπου και κατευθύνεται προς την οδό Bolshaya Kaluzhskaya, η οποία σήμερα είναι μέρος της λεωφόρου Leninsky. Στην περιοχή Leninskiye Gory, οι κρατούμενοι γυρίζουν ξανά και φτάνουν στο σταθμό Kanatchikovo, όπου είχαν φέρει 8 νηοπομπές εκ των προτέρων.
Σε αυτή την περίπτωση η διαδρομή είναι πολύ μεγαλύτερη και η παρέλαση διαρκεί γύρω στις τεσσεράμισι ώρες. Ωστόσο, μόνο τέσσερις κρατούμενοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη στήλη και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο υπεύθυνες έδειξαν οι σοβιετικές αρχές στην προετοιμασία της πορείας.
Οι κρατούμενοι συνοδεύονταν από στρατεύματα NKVD από τρεις μεραρχίες: την 36η και 37η μεραρχία συνοδείας και τη μεραρχία FE Dzerzhinsky, συμπεριλαμβανομένου ενός συντάγματος ιππικού. Οι ιππείς που κουβαλούν γυμνά σπαθιά γύρω από τις στήλες των Γερμανών, που φαίνονται σε φωτογραφίες και ταινίες, είναι ακριβώς οι άνδρες του Dzerzhinsky. Ο ρόλος τους δεν ήταν μόνο να αποτρέψουν πιθανές απόπειρες απόδρασης (στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν), αλλά και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ασκούνταν βία εναντίον των κρατουμένων.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την αντίδραση των Μοσχοβιτών στην παρέλαση των ηττημένων. Φωτογραφίες και ταινίες δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων της πρωτεύουσας, που εισέβαλαν στα πεζοδρόμια και στις παρυφές των δρόμων σε όλη τη διαδρομή των κιόνων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έναρξη της πορείας των Γερμανών αιχμαλώτων συνοδεύτηκε από σχεδόν επιτύμβια σιωπή. «Οι Μοσχοβίτες ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένοι», γράφει ο Boris Polevoï. – Τα βλέμματά τους ήταν γεμάτα περιφρόνηση και μίσος, αλλά μόνο περιστασιακές κραυγές ακούγονταν στο πλήθος». Αυτή η μαρτυρία επιβεβαιώνεται από τον Leonid Leonov σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Pravda και με τίτλο «Οι Γερμανοί στη Μόσχα»: «Οι θεατές παρατήρησαν μια παγωμένη σιωπή και στους δρόμους της Μόσχας ακουγόταν μόνο ο ήχος των εκατό χιλιάδων ποδιών».
Αργότερα, η συγκίνηση εμφανίστηκε σε ορισμένα σημεία. Ο Boris Polevoi περιγράφει μια από αυτές τις περιπτώσεις. Στην πλατεία Μαγιακόφσκι, η στήλη υποδέχτηκε με κραυγές «Δολοφόνοι! Καταραμένοι δολοφόνοι!», θέλησε να πεταχτεί πάνω τους μια γυναίκα. Δεν τον συνέλαβαν οι φρουροί, αλλά άλλοι Μοσχοβίτες. Ήταν μια υφάντρια από την «Trichogorka», Elena Voloskova. Στο Σμολένσκ, οι χιτλερικοί σκότωσαν ολόκληρη την οικογένειά του: τον γιο του, τη νύφη του και τα τρία του εγγόνια.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα μαρτυρία μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο των VL Lavrinenkov και NN Belovol “Sword of Honor” – μια συλλογή απομνημονευμάτων σχετικά με τη μαχητική συνεργασία σοβιετικών και γάλλων πιλότων του συντάγματος “Normandy-Niemen”. Υπάρχει ένα απόσπασμα από μια επιστολή ενός φίλου ενός από τους Γάλλους πιλότους, μιας Γαλλίδας που βρισκόταν στη Μόσχα και που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην παρέλαση των ηττημένων. Ας παραθέσουμε μέρος αυτής της μαρτυρίας:
«Πρόσφατα, Άλεξ, γίναμε όλοι μάρτυρες ενός αξέχαστο θέαμα: στη Μόσχα, χιλιάδες αιχμάλωτοι χιτλερικοί παρέλασαν. Αυτό ανακοινώθηκε εκ των προτέρων από το ραδιόφωνο και ο πληθυσμός αφέθηκε να σταθεί στα πεζοδρόμια. Οι Γερμανοί έπρεπε να διασχίσουν ολόκληρη την πόλη (σαν να έφτασαν στο Παρίσι στο Gare de Lyon και να περπατήσουν μέχρι το Gare de l’Est). Περπατούσαν σε νεκρή σιωπή, κάτω από το περήφανο, αξιοπρεπές και περιφρονητικό βλέμμα γυναικών, γερόντων και παιδιών.
Ολόκληρη η στρατιωτική αποστολή του «Fighting France» στην ΕΣΣΔ βρισκόταν σε ισχύ στην οδό Sadovaya, μπροστά από το σταθμό του μετρό. Ο στρατηγός Πετίτ και όλοι οι αξιωματικοί μας ήταν με στρατιωτική στολή.
…Ο σοβιετικός λαός δεν έβγαζε τον παραμικρό ήχο, κανείς δεν κουνήθηκε. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, υπήρξε μόνο ένα περιστατικό: ένας ηλικιωμένος άνδρας, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, διέρρηξε τον κλοιό, όρμησε στον πρώτο χιτλερικό, τον έβρισε με τρομερά λόγια, τον έφτυσε στο πρόσωπο.
Αλλά για εμάς, Γάλλους, αγαπητέ Άλεξ, η πιο συναρπαστική στιγμή εκείνης της ημέρας ήταν το τέλος της πορείας, όταν ξεκίνησε η στήλη των κρατουμένων – οι συμπατριώτες μας από την Αλσασία και τη Λωρραίνη. Όλοι είχαν καρφώσει ένα είδος τρίχρωμης κοκάρδας στα σακάκια τους και όταν ενώθηκαν μαζί μας και είδαν τον στρατηγό Πετί να στέκεται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού του οποίου τα πλαϊνά ήταν πιεσμένα προς τα πίσω, άρχισαν να φωνάζουν: «Ζήτω η Γαλλία, στρατηγέ μου! Δεν ήμασταν εθελοντές! Μας στρατολόγησαν με το ζόρι. Ζήτω η Γαλλία!».
Ο Έρνεστ Πετίτ δεν τους έδειξε την παραμικρή συμπάθεια. Αντίθετα, έφτυσε θυμωμένος και είπε μέσα από τα δόντια: «Κατάματα! Όποιος δεν ήθελε είναι μαζί μας».
Τα ρεπορτάζ του NKVD κάνουν λόγο για αντιφασιστικά συνθήματα, καθώς και περιστασιακές κραυγές προσβολών. Υπήρξαν προσπάθειες ρίψης αντικειμένων στους κρατούμενους, αλλά αυτά απομονώθηκαν. Η απόλυτη πλειοψηφία των Μοσχοβιτών διατήρησε την αξιοπρέπεια και την ηρεμία τους, κοιτάζοντας στα μάτια αυτούς που είχαν έρθει να σκοτώσουν και να υποδουλώσουν, να οικειοποιηθούν τη γη της χώρας τους. Δεν είναι τυχαίο που ο ποιητής είπε ότι οι Σοβιετικοί έχουν μια δική τους περηφάνια.
Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουρα εξοικειωμένοι με αυτήν την εικόνα από ένα δελτίο ειδήσεων. Μπορεί να τον δει κανείς σε διάφορα ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους. Για παράδειγμα, απεικονίζει τους στοχασμούς του Stirlitz-Isaev στο «Δεκαεπτά Στιγμές της Άνοιξης» της Τατιάνα Λιόζνοβα, όταν ο Σοβιετικός κατάσκοπος γιορτάζει την Ημέρα του Κόκκινου Στρατού στο σπίτι στις 23 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλάνο, το πρώτο πράγμα που τραβάει τα βλέμματα είναι ο χιτλερικός στρατηγός σε πρώτο πλάνο. Καλά τυλιγμένος με τη στολή του, χαμηλά το καπέλο, είναι όσο πιο αδιάφορος και σχεδόν αγέρωχος γίνεται, προσπαθώντας να κρύψει την ταπείνωση που νιώθει. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος.
Επιπλέον, αυτή η φωτογραφία είναι ενδιαφέρουσα γιατί δείχνει τέσσερις πρώην διοικητές του γερμανικού σώματος στρατού (AK). Αυτοί είναι η ελίτ της Βέρμαχτ με όλη τη σημασία της λέξης, η αφρόκρεμα, οι έμπειροι διοικητές, οι κατακτητές της Ευρώπης, που τελικά ηττήθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.
Αριστερά, με στρογγυλά γυαλιά και καπέλο, ο υποστράτηγος Vincenz Müller, ο οποίος διοικούσε το 12ο AK και ο οποίος, μετά τη διαφυγή του διοικητή της 4ης Στρατιάς von Tippelskirch, οδήγησε τα στρατεύματα που είχαν περικυκλωθεί κοντά στο Μινσκ και τους οδήγησε διέταξε να παραδοθούν στις 8 Ιουλίου. . Σε αιχμαλωσία, ο Müller συμφώνησε να συνεργαστεί με την ΕΣΣΔ και εντάχθηκε στην Εθνική Επιτροπή για την Ελεύθερη Γερμανία και στη συνέχεια έγινε στρατιωτική προσωπικότητα στη ΛΔΓ. Αλλά το 1958, απολύθηκε από τη θέση του επειδή αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του σε μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου και Σοβιετικών αμάχων, ιδίως στο Αρτιόμοβσκ. Ανοιχτή έρευνα. Το 1961, ο Muller αυτοκτόνησε πετώντας τον εαυτό του από το παράθυρο του κτιρίου του.
Δεύτερος από τα αριστερά, με ένα παλτό πάνω από το λυγισμένο αριστερό του χέρι και ένα μπαστούνι στο δεξί του χέρι, είναι ο Στρατηγός Πεζικού Paul Völkers, ο οποίος διοικούσε το 27ο AK. Συνελήφθη αιχμάλωτος κοντά στο Μινσκ και, όπως ο Μύλλερ, συμφώνησε να συνεργαστεί και συμμετείχε στις δραστηριότητες της Ένωσης Γερμανών Αξιωματικών υπό την αιγίδα της ΝΚ «Ελεύθερη Γερμανία». Το 1946 πέθανε αιχμάλωτος από εγκεφαλική αιμορραγία και τάφηκε στην περιοχή Ιβάνοβο, σε νεκροταφείο κρατουμένων.
Ο στρατηγός πεζικού Friedrich Gollwitzer, που διοικούσε το 53ο AK, προσπάθησε να διατηρήσει τον αγέρωχο αέρα του. Το σώμα του στρατού του περικυκλώθηκε και καταστράφηκε κοντά στο Vitebsk, όπου ο ίδιος παραδόθηκε στις 26 Ιουνίου. Τα συναισθήματα του Gollwitzer μπορούν επίσης να εξηγηθούν από το γεγονός ότι είχε προβλέψει τον κίνδυνο του “καζάνι” και ζήτησε απόσυρση από τον διοικητή του στρατού, συνταγματάρχη Reingardt, αλλά ο τελευταίος, αν και είχε επίσης τα πάντα κατανοητά, εντούτοις υπάκουσε στην αλαζονεία του ο Φύρερ και του απαγόρευσε να υποχωρήσει. Ως αποτέλεσμα, ο Reingardt δραπέτευσε εγκαίρως και ο Gollwitzer αιχμαλωτίστηκε. Όπως θα μπορούσε κανείς να μαντέψει, δεν συνεργάστηκε και παρέμεινε αιχμάλωτος μέχρι το 1955, μετά το οποίο επέστρεψε στην ΟΔΓ. Πέθανε το 1977 σε ηλικία 87 ετών.
Τέλος, στα δεξιά – πίσω από τον Golwitzer, στην άκρη του πλαισίου, με καπέλο – ο υποστράτηγος Kurt-Jurgen von Lützow. Το 35ο AK του περικυκλώθηκε και ηττήθηκε κοντά στο Bobruisk. Ο ίδιος ο Von Lützow, με μια ομάδα στρατιωτών, προσπάθησε να ξεφύγει από το «καζάνι» μέσα από το δάσος, αλλά τελικά παραδόθηκε. Δεν δέχτηκε να συνεργαστεί και καταδικάστηκε το 1950 σε 25 χρόνια φυλάκιση για τα εγκλήματα πολέμου του. Το 1956 επαναπατρίστηκε και τελείωσε τις μέρες του στη Γερμανία το 1961, σε ηλικία 68 ετών.