Η Κίνα συνεχίζει τις επαφές της με τις ΗΠΑ για να σταθεροποιήσει τη μακροοικονομική κατάσταση
Η μακροοικονομική σταθερότητα στο επίκεντρο σε ένα πλαίσιο πληροφοριών για τις σινοαμερικανικές συνομιλίες.
Η Ουάσιγκτον χρειάζεται συντονισμό με το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες. Αυτή ακριβώς είναι η στάση που έχουν οι κομμουνιστές, αναζητώντας ειρήνη, σταθερότητα χωρίς ψευδαισθήσεις για τον αντίπαλο, αλλά αναγκάζοντάς τους σε μια μόνιμη ισορροπία δυνάμεων να διαπραγματεύονται αντί να διεξάγουν πόλεμο. Και λέμε ότι κάνουμε και κάνουμε ότι λέμε.
Ως εκ τούτου, η τελευταία ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής αποφάσισε προσανατολισμούς που, ενώ δίνουν νόημα στην αρμονική ανάπτυξη της Κίνας και του κόσμου, συνεχίζουν την πολιτική του ανοίγματος – που δεν αποκλείει, μακριά από αυτήν, να κρατούν τους μοχλούς σχεδιασμού. και το νόμισμα υπό έλεγχο… ο σοσιαλισμός της αγοράς βιώνει τον εαυτό του έχοντας όλο και λιγότερο μοντέλο.
Διάγραμμα Κίνας-ΗΠΑ: GT
Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας και των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέο γύρο συνομιλιών για την Οικονομική Ομάδα Εργασίας αυτή την εβδομάδα στη Σαγκάη, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υποδεικνύοντας ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνεχίζουν τον διάλογό τους εν μέσω αυξανόμενων διμερών εμπορικών εντάσεων και αυξανόμενων κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία .
Οι συνομιλίες, που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, έρχονται μετά την τρίτη σύνοδο ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) που περιέγραψε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της Κίνας για τα επόμενα χρόνια. και καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προοπτικές για την οικονομία των Η.Π.Α. που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πέσει σε μια ήδη αισθητή ύφεση.
Μέσα στα οικονομικά της δεινά, η Ουάσιγκτον χρειάζεται συντονισμό με την Κίνα για να ανταποκριθεί σε πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις και να διασφαλίσει τη συνολική οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είπαν οι αναλυτές. Και η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ κινέζων και αμερικανών αξιωματούχων θα βοηθήσει στην ένταξη μιας αίσθησης σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο αβέβαιη παγκόσμια γεωοικονομική κατάσταση, είπαν αναλυτές, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να πολιτικοποιούν εμπορικά θέματα και να άρουν τους περιορισμούς και τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Brent Neiman, βοηθό υπουργό Οικονομικών για τα διεθνή οικονομικά, αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα και οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη και Παρασκευή, ανέφεραν οι New York Times τη Δευτέρα. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την κεντρική τράπεζα και άλλα τμήματα, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει δημόσια τις συνομιλίες από την ώρα Τύπου την Τρίτη. Αυτή θα είναι η πέμπτη συνάντηση της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας, η οποία ιδρύθηκε το 2023 ως μέρος των προσπαθειών των δύο χωρών να ενισχύσουν την επικοινωνία σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Η τέταρτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νομισματικών πολιτικών, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής συνεργασίας.
Ενώ οι επερχόμενες συνομιλίες πιθανότατα θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε παρόμοια ζητήματα, θα συζητηθούν νέα πιεστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ που έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν προσοχή στις κινεζικές πολιτικές και επιδιώκουν διάλογο με την Κίνα σε μεγάλο βαθμό λόγω των δικών τους συμφερόντων, ειδικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση», δήλωσε στους Global Times την Τρίτη, Xin Qiang, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών και διευθυντής του Κέντρου Ταϊβάν Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan. «Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει πέσει στα ιδανικά επίπεδα και τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας ήταν απογοητευτικά, εκθέτοντας υποκείμενα οικονομικά προβλήματα. Ορισμένες αναλύσεις υποδηλώνουν μάλιστα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίζει μια ήδη αισθητή ύφεση.
Υπογραμμίζοντας την επιθυμία τους να βελτιώσουν την επικοινωνία με την Κίνα εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν επίσης τις προθέσεις τους για επερχόμενες συνομιλίες.
«Σκοπεύουμε αυτή η συνάντηση της FWG να περιλαμβάνει συζητήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέματα διασυνοριακών δεδομένων, δανεισμό και πληρωμές, προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της μετάβασης και συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής πίεσης», είπε ο Neiman πριν. το ταξίδι, παραπέμποντας στη συντομογραφία της οικονομικής ομάδας εργασίας, σύμφωνα με τους New York Times.
Αυτό δείχνει ότι η αμερικανική πλευρά θέλει να συντονιστεί με την Κίνα όσον αφορά τις μακροοικονομικές πολιτικές και τις απαντήσεις στα διαφαινόμενα οικονομικά προβλήματα, είπαν οι αναλυτές.
«Δεδομένων των τρεχουσών χαμηλών προσδοκιών για την οικονομική ανάπτυξη και της ανάγκης να αποφευχθούν παγκόσμιες κρίσεις που προκαλούνται από μεγάλες προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής, τα θέματα για συζητήσεις είναι επίκαιρα και επείγοντα», δήλωσε ο Zhang Monan στους Global Times την Τρίτη, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αμερικανών και European Studies of the China Center for International Economic Exchanges στο Πεκίνο.
Ο Ζανγκ είπε ότι ο συντονισμός της πολιτικής και η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών και είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. «Καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ο συντονισμός της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής τους πολιτικής έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς», είπε.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αναντικατάστατο ρόλο της Κίνας στην επίλυση παγκόσμιων και αμερικανικών οικονομικών προβλημάτων, ειδικά καθώς η Κίνα συνεχίζει να προωθεί ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και υψηλού επιπέδου άνοιγμα, είπαν οι αναλυτές.
Πράγματι, ένα από τα κύρια θέματα των επερχόμενων συζητήσεων στη Σαγκάη μπορεί να επικεντρωθεί στα μεταρρυθμιστικά μέτρα που παρουσιάστηκαν στην τρίτη σύνοδο ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, ανέφεραν.
«Η Τρίτη Ολομέλεια παρέχει μια σημαντική πυξίδα για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της Κίνας και έχει προσελκύσει την προσοχή του κόσμου. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα θα απελευθερώσει δυναμική ανάπτυξης μέσω ενός νέου γύρου μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος στο μέλλον, που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο Zhang, σημειώνοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωσαν πολύ καλά. προσοχή στις πολιτικές της Κίνας σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η πρόσβαση στην αγορά.
Σε αντίθεση με ορισμένες εσωστρεφείς και προστατευτικές τάσεις σε ορισμένες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κίνα συνεχίζει να αγωνίζεται για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και άνοιγμα υψηλού επιπέδου. «Η ανοιχτότητα είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του κινεζικού εκσυγχρονισμού. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη βασική πολιτική του κράτους για άνοιγμα προς τον έξω κόσμο και να συνεχίσουμε να προάγουμε τις μεταρρυθμίσεις μέσω του ανοίγματος», ανέφερε το ανακοινωθέν της τελευταίας τρίτης συνόδου ολομέλειας.
Σύμφωνα με αναλυτές, όπως δηλώνει ξεκάθαρα το ανακοινωθέν, η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί υψηλής ποιότητας βιώσιμη ανάπτυξη και να επεκτείνει το άνοιγμα υψηλού επιπέδου, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τον κόσμο, και οι σχετικές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να σπιλώνουν τις κινεζικές πολιτικές και να σταματήσουν να πολιτικοποιούν την οικονομική και εμπορικά θέματα.
Ακόμη και ενώ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους, οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν την καταστολή των κινεζικών προϊόντων και εταιρειών. Για παράδειγμα, μετά τον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσθετους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, τον Μάιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθυστερήσει έκτοτε την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένα προϊόντα.
Στις προσεχείς συνομιλίες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να εκφράσουν ανησυχίες για τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε οι αναλυτές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα επιδεινώσει τον αμερικανικό πληθωρισμό», είπε ο Xin, προσθέτοντας ότι παρά την αντίληψη αυτή, οι Αμερικανοί πολιτικοί, για πολιτικούς λόγους, επιλέγουν να αψηφούν τους θεμελιώδεις οικονομικούς νόμους.
Ο He Weiwen, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, υπό την εσωτερική οικονομική πίεση, να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είναι απίθανο να τερματίσουν το lockdown μακροπρόθεσμα για την Κίνα. «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη κατανόηση αυτού, επιδιώκοντας παράλληλα να σταθεροποιήσουμε και να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε στους Global Times την Τρίτη.