Η Κίνα και η νέα πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ

Ο αγγλοσαξωνικός άξονας θα είχε αναπτύξει ένα σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα συνεπαγόταν την αποκατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιου αστυνομικού μέσω μιας έκτακτης αύξησης των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στο εξωτερικό.

 

Αυτό γίνεται για την ανάκτηση της μονοπολικότητας στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σχέδιο, με το Δόγμα Wolfowitz το οποίο σκιαγράφησε «μια πολιτική μονομερούς δράσης» και «προληπτικής στρατιωτικής δράσης για την καταστολή πιθανών απειλών από άλλα έθνη και την αποτροπή των δικτατοριών από το να αποκτήσουν καθεστώς υπερδύναμης».

 

 

Σύμφωνα με τους  New York Times , ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  τον Μάρτιο ενέκρινε  ένα εξαιρετικά διαβαθμισμένο πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται   Πυρηνική Καθοδήγηση για την Απασχόληση . Αυτό το σχέδιο στοχεύει, για πρώτη φορά, να προετοιμάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανές συντονισμένες πυρηνικές προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα και, για πρώτη φορά, να επαναπροσανατολίσει την αμερικανική στρατηγική αποτροπής ώστε να επικεντρωθεί στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας Και « αυτή η αλλαγή έρχεται καθώς το Πεντάγωνο εκτιμά ότι τα αποθέματα της Κίνας θα ανταγωνιστούν αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε μέγεθος και ποικιλομορφία κατά την επόμενη δεκαετία .

Το έγγραφο ενημερώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά είναι τόσο υψηλής διαβάθμισης που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα, μόνο ένας μικρός αριθμός έντυπων αντιγράφων που διανέμονται σε λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και διοικητές του Πενταγώνου. Έτσι, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, « ο Λευκός Οίκος  δεν έχει ανακοινώσει δημόσια την έγκριση του σχεδίου από τον Μπάιντεν, αλλά αναμένεται μια αταίριαστη κοινοποίηση στο Κογκρέσο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του ».

Η πυρηνική τριάδα. Η πυρηνική επέκταση της Κίνας φέρεται να πυροδότησε τον κώδωνα του κινδύνου στο Πεντάγωνο επειδή θα προχωρούσε πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της αλλαγής που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετά την εγκατάλειψη της παλιάς στρατηγικής διατήρησης μιας «ελάχιστης αποτροπής» και υιοθέτησης του δόγματος της πυρηνικής τριάδας για « ταίριασμα ή υπέρβαση του μεγέθους των ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών οπλοστασίων έως το 2035 » .

Από την προεδρία του Χάρι Τρούμαν, αυτή η στρατηγική επικεντρώθηκε κυρίως στο οπλοστάσιο του Κρεμλίνου, αλλά για πρώτη φορά, η Κίνα εμφανίζεται στις νέες κατευθύνσεις του Μπάιντεν ενόψει των στοιχείων αλλαγής στον παγκόσμιο πυρηνικό χάρτη. Η νέα στρατηγική τονίζει «την ανάγκη» να αποτραπεί ταυτόχρονα η Ρωσία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Βόρεια Κορέα.

Έτσι, σύμφωνα  με εκτιμήσεις του Πενταγώνου  , η πυρηνική δύναμη της Κίνας θα αυξηθεί σε 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030 και σε 1.500 έως το 2035, γεγονός που θα καθιστούσε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας ίσο με τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που κατέχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Αυτό είναι μέρος της νέας πυρηνικής τριάδας με την οποία το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα ήταν σαφώς κατώτερο από τον ρωσο-κινεζικό άξονα σε περίπτωση πυρηνικής πυρκαγιάς.

Επιδιώκει το ΝΑΤΟ να υποτάξει την Κίνα και τη Ρωσία; Ο Zbigniew Brzezinski, στο βιβλίο του « Between Two Ages: The Role of the United States in the Technotronic Age » (1971), αναφέρει ότι « η εποχή της επανεξισορρόπησης της παγκόσμιας ισχύος έφτασε, δύναμη που πρέπει να περάσει στα χέρια μιας νέας παγκόσμιας πολιτική δύναμη » σε μια διάταξη που βασίζεται σε μια τριμερή οικονομική σχέση μεταξύ Ιαπωνίας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα τέτοιο δόγμα θα συνεπαγόταν την υποταγή της Ρωσίας και της Κίνας και θα περιλάμβανε την πιθανότητα μιας προληπτικής πυρηνικής επίθεσης των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πυραύλους Trident II εναντίον ζωτικών ρωσικών και κινεζικών στόχων.

Έτσι, η παρουσία Πολωνών, Βρετανών και Αμερικανών στρατιωτών στην επίθεση Ουκρανίας-ΝΑΤΟ στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ θα επιβεβαίωνε την είσοδο του ΝΑΤΟ σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία του Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, θα επέτρεπε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει «μη -πυρηνικά όπλα.” Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που ονομάζονται επίσης “τακτικά πυρηνικά όπλα”, η Ρωσία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων,  έχει  περίπου 1.860 κεφαλές και οι Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 230, συμπεριλαμβανομένων 20 στην Türkiye (Αεροπορική Βάση Incirlik), 15 στο Βέλγιο ( Αεροπορική βάση Kleine Brogel), 15 στην Ολλανδία (αεροπορική βάση Volkel), 15 στη Γερμανία (αεροπορική βάση Büchel), 35 στην Ιταλία (αεροπορική βάση Aviano & Ghedi Torre).

Έτσι, σύμφωνα με το εν λόγω πυρηνικό δόγμα, η Ρωσία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε περίπτωση που « μια εχθρική επίθεση με συμβατικά όπλα απειλήσει την ύπαρξη της Ρωσίας », μια υπόθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας Ουκρανίας-ΝΑΤΟ. στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ.

Το AUKUS και η πυρηνική κρίση. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορές σχετικά με την αυτονομία και το καθεστώς της Ταϊβάν, καθώς και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα γνωρίζει πλήρως ότι η στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως AUKUS, συμβολίζει μια αλλαγή στην παγκόσμια γεωπολιτική χαρτογραφία μετατοπίζοντας το σενάριο του Ατλαντικού προς τον Ινδο-Ειρηνικό ως το επίκεντρο του γεωπολιτικού παλμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών. κράτη και Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του κύριου φόρουμ για την ασφάλεια της ασιατικής ηπείρου που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος στρατηγός, Jing Jianfeng,  κατηγόρησε  τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν « μια εκδοχή του ΝΑΤΟ στην Ασία για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους» . Έτσι, ο αμερικανικός στόχος θα ήταν να δημιουργήσει ένα τόξο πυρηνικής κρίσης γύρω από την Κίνα που θα εκτείνεται από το Ινδικό Κασμίρ στην Ιαπωνία, μέσω της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων και το κλείσιμο του τόξου με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία για να αποτρέψει την Κίνα από την περιπέτεια της κινεζικής κυριαρχίας στη θάλασσα. .

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες  διέθεσαν  1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ανεφοδιασμό της Ταϊβάν με όπλα, ενώ ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα εκτόξευσης εδάφους για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Typhoon στο νησί Γκουάμ, το οποίο θα χρησιμεύσει ως σαφής προειδοποίηση προς το Πεκίνο να περιορίσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες. Παρομοίως, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να καταφύγει σε μια επίθεση ψευδούς σημαίας εναντίον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που αναπτύχθηκε στα νησιά κοντά στην Ταϊβάν (υπενθυμίζοντας την έκρηξη του θωρηκτού Maine στην Κούβα το 1898) και μια προληπτική πυρηνική επίθεση εναντίον ζωτικών κινεζικών στόχων, χρησιμοποιώντας πυραύλους Trident II.

Εν ολίγοις, βρισκόμαστε σε ένα αβέβαιο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες για το ανθρώπινο είδος και το μέλλον του πλανήτη.

πηγή: Continental Observer