Η Κίνα γίνεται πιο ελκυστική καθώς οι αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας καταρρέουν
Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress θα κλείσει οριστικά μέσα στο Φθινόπωρο του 2024.
Η υπόθεση προχωρά ακόμη περισσότερο αφού η Κίνα, η οποία έχει γίνει ελκυστική λόγω της σταθερότητάς της, κινδυνεύει να πάρει τη θέση της Ιαπωνίας στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που φέρουν την τάση αυτή τη φορά με το γιουάν – ενώ αφήνουμε τη δύστυχη Ιαπωνία να τα βγάλει πέρα με την απαραίτητη άνοδο του γιεν και τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της για την αγοραστική δύναμη καθώς και για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα – επειδή η Κίνα θα έπρεπε τότε να προστατευτεί επειδή αυτή η έλξη μπορεί να αποτελέσει παγίδα, κινέζικα Οι μετοχές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται υποτιμημένες σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης αναταραχής στα αμερικανικά και ιαπωνικά χρηματιστήρια. Πώς το γιουάν και η σοσιαλιστική Κίνα θα ξεφύγουν από αυτή την παγίδα χωρίς να απαρνηθούν το άνοιγμα στους επενδυτές… Θα το μάθετε παρακολουθώντας αυτή τη συναρπαστική σαπουνόπερα της δικτατορίας του προλεταριάτου που παίζει τη γάτα με το ποντίκι με την αγορά και τους καπιταλιστές επενδυτές… (σημείωση και μετάφραση από την Danielle Bleitrach για το histoireeetsociete)
από τον William Pesek , 8 Αυγούστου 2024
Οι κινεζικές μετοχές αρχίζουν να φαίνονται υποτιμημένες σε σύγκριση με τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Εικόνα: X ScreenshotΚαθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές απορρίπτουν τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι ελάχιστα χτυπημένες αγορές της Κίνας φαίνονται ξαφνικά πιο ελκυστικές.
Η συζήτηση για το αν η Κίνα είναι « μη επενδυτή» έχει τεθεί ως εκβιασμός προς την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ από τα τέλη του 2020. Αυτό ήταν την εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα του Σι Τζινπίνγκ κατέστρεψε τις τεχνολογικές πλατφόρμες, ξεκινώντας από τον Όμιλο Alibaba του Τζακ Μα.
Δεν βοήθησε το γεγονός ότι τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού του Covid-19 του Xi Jinping έσπρωξαν την ανάπτυξη της Κίνας στο κόκκινο. Ή ότι το κόμμα του Xi άργησε να προσθέσει νέα μέτρα τόνωσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας όταν αναμφισβήτητα το χρειαζόταν περισσότερο (σημείωση του μεταφραστή αλλά ίσως αυτή η άρνηση να αγκαλιάσει έπαιξε ρόλο στην τρέχουσα σταθερότητα;)
Σήμερα, η Κίνα έχει μια μοναδική ευκαιρία να λάμψει ως προπύργιο σταθερότητας καθώς οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνεται, τρομάζοντας τους παγκόσμιους παίκτες που είχαν συνηθίσει την οικονομία προσθέτοντας περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , εν τω μεταξύ, άργησε να μειώσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά κοντά στο 3%.
Σε αυτό το δράμα προστίθεται η ακραία πολιτική πόλωση καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να επιλέξουν νέο πρόεδρο στις 5 Νοεμβρίου. Αυτό, στο πλαίσιο ενός αμερικανικού εθνικού χρέους που ξεπερνά τα 35.000 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο Τόκιο, οι αγορές έχουν πληγεί βαθιά από την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 31 Ιουλίου. Τη Δευτέρα, ο δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από τη « Μαύρη Δευτέρα » το 1987. Αν και οι τιμές των μετοχών στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν, οι φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την BOJ έβαλαν τους παγκόσμιους επενδυτές σε αδιέξοδο.
Μια σημαντική ανησυχία είναι η έκρηξη του εμπορίου γεν-carry. Από το 1999, όταν η BOJ μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχουν δανειστεί φθηνά σε γιεν και χρησιμοποίησαν αυτά τα κεφάλαια για να στοιχηματίσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε όλο τον κόσμο.
Αυτό εξηγεί γιατί οι ξαφνικές κινήσεις του γεν μπορούν να καταστρέψουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ντουμπάι, τη Σεούλ και τη Σαγκάη. Και εγείρετε ερωτήματα σχετικά με τα hedge funds που εκτινάσσονται παντού.
Όλα αυτά προσφέρουν στην Κίνα την ευκαιρία να εμφανιστεί πάνω από τη μάχη. Σίγουρα, αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι η Κίνα θα μπορούσε πράγματι να προσφέρει την ηρεμία που αναζητούν οι παγκόσμιοι επενδυτές. Πολύ περισσότερο που τα γεγονότα από την Ουάσιγκτον μέχρι το Τόκιο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ωστόσο, απαιτεί από την ομάδα του Xi να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αναβιώσει τη «μεταρρύθμιση» της Κίνας που ανεβαίνει στην αγορά ως επενδυτικός προορισμός.
Πριν από μια δεκαετία, ο Xi δεσμεύτηκε να αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς να διαδραματίσουν « αποφασιστικό » ρόλο στις αποφάσεις σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, μια ξαφνική πτώση των τιμών των μετοχών επιβράδυνε τη διαδικασία μεταρρύθμισης.
Εκείνη την εποχή, η China Inc έκανε κύκλους στα βαγόνια. Το Πεκίνο κατεύθυνε κύματα δημόσιας χρηματοδότησης στις αγορές, ανέστειλε τις συναλλαγές για χιλιάδες εταιρείες, απέσυρε όλες τις IPO και επέτρεψε στους ηπειρωτικούς να ενεχυριάσουν κατοικίες ως εγγύηση για δάνεια περιθωρίου. Έσπευσε μάλιστα να ξεκινήσει μοντέρνες εκστρατείες μάρκετινγκ για να ενθαρρύνει την αγορά μετοχών ως μορφή πατριωτισμού.
Αυτό το μοτίβο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων αντί να τολμήσει να μεταρρυθμίσει έχει επαναληφθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της θητείας του Xi. Και αυτό εξηγεί γιατί η κινητοποίηση του κρατικού-βιομηχανικού-δημόσιου συμπλέγματος για να σωθεί η κατάσταση, για άλλη μια φορά, μπορεί να γίνει το εμπόδιο στις επενδύσεις.
Αυτό το επεισόδιο, και άλλα έκτοτε, καταδεικνύουν γιατί τα κέρδη στις κινεζικές μετοχές, όπως θα ήταν λογικό για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκαν από μέτρα που στοχεύουν στην υπεράσπιση του ιδιωτικού τομέα, στην αύξηση της διαφάνειας ή στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Τα τελευταία χρόνια, η απογοήτευση των επενδυτών έχει διώξει τα κεφάλαια από την Κίνα. Από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2024, μια έξοδος 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ηπειρωτικές μετοχές συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές. Αν και οι κινεζικές μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως έκτοτε, ο δείκτης Shanghai-Shenzhen CSI 300 εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 13,5% φέτος.
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα, με αναλογίες τιμής/κέρδους 13 σε σύγκριση με 22 για τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones και 23 για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei Stock Average, είναι εάν η Κίνα είναι «επενδύσιμη».
«Τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να γίνουν καλύτερη επιλογή για τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια σε αυτόν τον γύρο της παγκόσμιας αναταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από τις προσδοκίες για ύφεση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Zhang Qiyao, αναλυτής της Industrial Securities, λέγοντας ότι η αγορά έχει χαμηλές αποτιμήσεις και βελτιώνει τα θεμελιώδη μεγέθη.
Οι αναλυτές της Shanghai Securities ανέφεραν σε σημείωμα ότι «πιστεύουν ότι μια βαθιά διόρθωση στην ιαπωνική αγορά έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις μετοχές της Κίνας A». Τα κεφάλαια αναμένεται να επιστρέψουν στη μετοχή Α. Πιστεύουμε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά του εξωτερικού και οι αυξημένες προσδοκίες για μια πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να ωθήσουν τα κεφάλαια να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ένα από αυτά είναι η έκρηξη του «γιεν και φέρνω εμπόριο». Η ανάκαμψη του Nikkei αυτή την εβδομάδα, μια μέρα μετά το κραχ της αγοράς, ήρθε ως ανακούφιση για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Αλλά το γεγονός ότι οι επενδυτές καυχιούνται για τις επιπτώσεις «μεταδοτικότητας» δεν είναι καλό σημάδι σε αυτόν τον τομέα. Όχι περισσότερο από τη συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά του γεν μετά από έναν ισχυρό σεισμό που ήδη ανησυχεί τις παγκόσμιες αγορές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι στο Τόκιο προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda θα ανακριθεί από κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι νομοθέτες είναι ξεκάθαρα τρομαγμένοι από τον πανικό της αγοράς σχετικά με μια μάλλον ήπια αύξηση των επιτοκίων στις 31 Ιουλίου.
Μέρος αυτής της παράνοιας αντανακλά αναμνήσεις από όσα συνέβησαν το 2006 και το 2007, την τελευταία φορά που η BoJ προσπάθησε να απομακρύνει τα επιτόκια από το μηδέν. Τότε, η κεντρική τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,5%.
Η ύφεση που ακολούθησε εξακολουθεί να στοιχειώνει το Τόκιο. Το 2008, η BoJ μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν και επανέφερε την ποσοτική χαλάρωση. Αυτό που θέλουν να απαντήσουν οι νομοθέτες είναι ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Ιαπωνία θα υποστεί επανάληψη αυτού του επεισοδίου.
Ο Ουέντα δεν μπορεί να το πει αυτό, φυσικά. Κανείς δεν μπορεί. Καμία χώρα της Ομάδας των Επτά δεν κράτησε ποτέ τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για 25 χρόνια. Η Ou οδήγησε ένα πείραμα 23 ετών για την ποσοτική χαλάρωση, το οποίο τώρα αποτυγχάνει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Ο παράγοντας αβεβαιότητας εδώ είναι αρκετά επικός. Αυτό προκύπτει από τον ρόλο του γιεν ως βασικό νόμισμα χρηματοδότησης. Το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, το πιο πολυσύχναστο εμπόριο δανειζόταν φθηνά σε γιεν και αναδιανείμει αυτά τα κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε όλο τον κόσμο.
Αυτό το εμπόριο μεταφοράς γιεν εξηγεί γιατί οι απότομες αυξήσεις του γεν τείνουν να σπρώχνουν το κάτω μέρος των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Νέα Υόρκη στη Σεούλ. Η άνοδος του γεν κατά 13% από το χαμηλότερο επίπεδό του τον Ιούλιο έχει περιορίσει τις παγκόσμιες αγορές.
Υπάρχουν τώρα ανησυχίες για παρόμοια δυναμική στο κινεζικό νόμισμα. «Το επόμενο αποτέλεσμα του εμπορίου μεταφοράς θα μπορούσε να είναι το γιουάν», λέει ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην ANZ.
Τη Δευτέρα, το γιουάν ανέκαμψε έναντι του δολαρίου ταυτόχρονα με το γιεν . Η κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το επιχείρημα της Κίνας ως ασφαλούς καταφυγίου καθώς οι αγορές από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Ωστόσο, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών, το Πεκίνο πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των κεφαλαιαγορών της Κίνας. Αυτό είναι το κλειδί για την αύξηση της απήχησης του γιουάν ως βασικό νόμισμα στο εμπόριο και τα οικονομικά.
«Εάν ήθελαν πραγματικά να αποδολαριοποιήσουν το κινεζικό εμπόριο, κατά προτίμηση μεταφέροντας τουλάχιστον μερικά σε ρενμίνμπι με την πάροδο του χρόνου, οι Κινέζοι ηγέτες θα έπρεπε να βεβαιωθούν για δύο πράγματα», δήλωσε ο Louis Gave, αναλυτής της Gavekal Research.
«Το ρενμίνμπι θα πρέπει να παραμείνει σταθερό νόμισμα και όχι υπερβολικά ασταθές. Δεδομένου του μεγέθους της εξαγωγικής βιομηχανίας της Κίνας, η νομισματική σταθερότητα αποτελούσε πάντα προτεραιότητα πολιτικής, αλλά η προσπάθεια διεθνοποίησης του ρενμίνμπι την έκανε ακόμη πιο σημαντική.
Σημείωσε ότι είναι επίσης σημαντικό τα κινεζικά κρατικά ομόλογα (CGB) να αρχίσουν να υπερβαίνουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. «Αν η Κίνα ήθελε να πείσει τις κεντρικές τράπεζες της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής ή της Νότιας Κορέας να μεταφέρουν μέρος των αποθεματικών τους από τα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ σε CGB, τότε οι διαχειριστές αποθεματικών αυτών των τραπεζών Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταμειφθούν για τις θαρραλέες αποφάσεις τους να απομακρυνθούν. από το δολάριο ΗΠΑ», είπε ο κ. Gave.
Πράγματι, προσθέτει, «τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αποδόσεις της CGB συνέτριψαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιαπωνία – τις άλλες μεγάλες αγορές ομολόγων του κόσμου . Η υπεραπόδοση της Κίνας είναι σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή με την καταστροφή κεφαλαίου που υπέστησαν οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί κάτοχοι ομολόγων. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Κίνα ήταν η μόνη σημαντική αγορά ομολόγων όπου οι επενδυτές που βασίζονται σε δολάρια ΗΠΑ μπόρεσαν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κ. Gave σημειώνει: «Καμία από τις μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων δεν έχει συμβαδίσει με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά για άλλη μια φορά, τα CGB ξεπέρασαν τις άλλες. Και τα τελευταία τρία χρόνια, τα CGB είναι τα μόνα ομόλογα που έχουν δημιουργήσει θετικές ονομαστικές αποδόσεις, αν και δεν επαρκούν για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις ήταν άνισες. Η ανακοίνωση στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το Πεκίνο αυξάνει την αδιαφάνεια γύρω από τις ροές κεφαλαίων – περιορίζοντας τα καθημερινά δεδομένα σχετικά με το ύψος των διεθνών κεφαλαίων που αναπτύσσονται προς και έξω από την Κίνα – είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.
Τα μηνύματα ήρθαν την ίδια εβδομάδα που η China Securities Regulatory Commission (CSRC) δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις λειτουργίες της αγοράς, να ενισχύσει τις δυνατότητες ολοκληρωμένης έρευνας, να εμβαθύνει τους μηχανισμούς απόκρισης για τη διαχείριση των κινδύνων της αγοράς και να βελτιώσει τη ρύθμιση των συναλλαγών.
Ωστόσο, η ακραία αστάθεια από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ελκυστικότητα της Κίνας ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού. Η ομάδα του Xi Jinping χρειάζεται απλώς να ανεβάσει ταχύτητα στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.
Με τριπλή μετωπική για τους δασμούς κινδυνεύουν Ευρώπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει σε ανακωχή του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ είχαν επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και ατσάλι με την ΕΕ να ανταποδίδει με σχέδιο για δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως μοτοσυκλέτες, σκάφη και ουίσκι.
Με τις πιθανότητες να επανεκλεγεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές να δείχνουν αυξημένες, οι ευρωπαίοι φέρονται να εξετάζουν ήδη την απάντησή τους –εάν η Ουάσιγκτον επιδιώξει να επιστρέψει ξανά σε πιο σκληρή και επιθετική εμπορική πολιτική. Η απάντηση των Βρυξελλών φαίνεται να αφορά διπλωματική προσέγγιση αλλά και προετοιμασία για χειρότερα σενάρια με ανταποδοτικούς δασμούς από την ΕΕ, αναφέρουν νέες πληροφορίες των Financial Times.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την ομάδα Τραμπ εάν αυτός κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο και πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντά του, ώστε να συζητήσουν ποια προϊόντα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΕ σε μεγαλύτερες ποσότητες τείνοντας χείρα συνεργασίας.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουάσιγκτον, Πεκίνου και Βρυξελλών – Βαρόμετρο οι προεδρικές εκλογές ΗΠΑ το Νοέμβριο
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα για τεχνολογίες μικροτσίπ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες εισαγωγές. Το ίδιο έχει κάνει από την πλευρά της απέναντι στο Πεκίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατηγορεί τις κινεζικές εταιρείες για πρακτικές ντάμπινγκ σε ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ.
Μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα έκανε ακόμη πιο έντονο έναν εμπορικό πόλεμο και παγκόσμια οικονομική αποσύνδεση με άλλες χώρες, εκτιμούν οικονομολόγοι στο CNBC. Όσο ήταν πρόεδρος ο Τραμπ είχε επιβάλλει μεγάλους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας άνω των 250 δις δολαρίων.
Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έχει φέρει στην πρώτη γραμμή της οικονομικής του πολιτικής τον περιορισμό της Κίνας στο εμπόριο, αλλά οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο από τυχόν νέα προεδρία Τραμπ. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μια εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα οδηγούσε πιθανότατα σε συνέχιση των πολιτικών Μπάιντεν -που έχουν επίσης ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις με την Κίνα. Ο Μπάιντεν αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κατασκευής Κίνας ακόμη και στο 100% διατηρώντας ταυτόχρονα δασμούς που είχε επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα η προηγούμενη κυβέρνηση.
Κίνα και Ευρώπη
Μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η ΕΕ δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σύγκρουση με το Πεκίνο. ΕΕ και Κίνα βρίσκονται σε συνομιλίες για να αποφευχθεί μεγαλύτερη σύγκρουση και απάντηση του Πεκίνου με δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως μπράντι και χοιρινό.
Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή δασμών έως 38% σε εισαγόμενα, κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, την ώρα που οι Βρυξέλλες διεξάγουν έρευνα για αθέμιτες επιδοτήσεις από το Πεκίνο σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής τέτοιων οχημάτων.