Η αρχή του τέλους – Έλλειμμα αφηγήματος από την κυβέρνηση – Τελείωσαν οι εφεδρείες, οι πολίτες θέλουν εναλλακτική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον δεν μπορεί να ορθώσει ένα σοβαρό αφήγημα για το μέλλον της χώρας.
Σε όλα τα μέτωπα απέτυχε ή τουλάχιστον δεν πέτυχε αυτά που ήθελε.
Στο μέτωπο της κρατικής μηχανής πολυδιαφήμισε το επιτελικό κράτος, όπως είδε να καίγεται το 37% των δασών της Αττικής χωρίς να υπολογίσουμε την περιφέρεια όπως τον Έβρο, τις πλημμύρες στην Κεντρική Ελλάδα και την πλήρη καταστροφή της Εύβοιας.
Μηδαμινές οι θετικές ειδήσεις στα οικονομικά
Στο μέτωπο της οικονομίας, αναμφίβολα η κυβέρνηση πέτυχε κάποιες επιδόσεις όμως είναι ασήμαντες.
Πέτυχε μία αναιμική ανάπτυξη που στηρίζεται στην κατανάλωση κυρίως, πέτυχε μία μείωση ανεργίας που στηρίζεται στα προγράμματα, πέτυχε μειώσεις φόρων οι οποίες όμως καλύφθηκαν από το απαράδεκτο νομοθέτημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέτυχε μία μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως, το ονομαστικό χρέος ανήλθε στα 407 δισ. ευρώ, νούμερο ρεκόρ, πέτυχε απορρόφηση κονδυλίων στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι μικρομεσσαίοι αλλά οι γνωστοί επιχειρηματίες και τα funds.
Η παραπλάνηση με τις ετήσιες απολαβές και ο πάτος της αγοραστικής δύναμης
Πέτυχε αύξηση των μισθών αλλά ήταν πολύ μικρή σε σχέση με το κόστος ζωής που δημιούργησε στον πολίτη η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το χαρτί της Eurostat που ανακίνησαν πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες ότι οι ετήσιες απολαβές βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε είναι παραπλανητικό.
Έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την χειρότερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με όλη τις άλλες χώρες της Ε.Ε και φυσικά τις απολαβές τους οι πολίτες της κερδίζουν δουλεύοντας περισσότερες ώρες από όλους τους άλλους πολίτες των ευρωπαικών χωρών. Κοινώς, τα ποιοτικά στοιχεία συντείνουν στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχασαν την αγοραστική τους δύναμη επί Μητσοτάκη λόγω ακρίβειας και πολλά αγαθά είναι άπιαστα για το μέσο εισόδημα.
Θεσμικές ανεπάρκειες
Παράλληλα, είδαμε ότι στα ζητήματα των θεσμών η κυβέρνηση πέρασε σε αρνητικές επιδόσεις.
Οι υποκλοπές, τα Τέμπη, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που ψάχνει η Ε.Επιτροπή, όλα είναι ζητήματα θεσμικής ανεπάρκειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση χτύπησε και στις αξίες της οικογένειας με ένα νόμο για τα ΛΟΑΤΚΙ που ήταν άκαιρος και αχρείαστος.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε 80 γάμοι ομοφυλων ζευγαριών.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση με το νομοθέτημά της έχασε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους και μείωσε την επιρροή της στα δεξιά κοινά.
Χωρίς σοβαρό αφήγημα το επόμενο διάστημα
Τι άλλο μένει; Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Δεν περιμένουμε θεαματικές αλλαγές πλην του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
Και φυσικά την Προεδρία της Δημοκρατίας που όπως φαίνεται ο Μητσοτάκης εχει δρομολογήσει αλλαγή φρουράς με πρόσωπα με δεξιά χαρακτηριστικά.
Όμως, αυτή η στροφή προς τα δεξιά του Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει. Η αξιοποίηση του Τζιτζικώστα, η είσοδος περισσότερων δεξιών στελεχών στους γενικούς γραμματείς και τώρα η Προεδρία δεν είναι ικανά να σώσουν την παρτίδα.
Η ελληνική οικογένεια δεν στενάζει μόνο από πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ αλλά έχει πρόβλημα στέγασης, παίρνει τα μικρότερα επιδόματα για παιδιά από όλη την Ε.Ε.
Η ΝΔ βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά και αυτό λέει πολλά
Στις ευρωεκλογές, το ποσοστό της ΝΔ έπεσε στο 28% και οι δημοσκοπήσεις πλέον την φέρνουν κάτω του 22% μετά και την πλήρη αποτυχία του μηχανισμού στην καταστροφική πυρκαγιά του Βαρνάβα.
Η μόνη θετική πτυχή για την κυβέρνηση είναι ότι η αντιπολίτευσή της δεν υπάρχει.
Όμως, παρόλα αυτά το 22% λέει πολλά για τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες πλέον τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.
Ο κόσμος ζητάει αλλαγή από την κυβέρνηση, θέλει κάπου να πιαστεί αλλά μέχρι τώρα οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά δεν έχουν αναδείξει το πρόσωπο που θα αποτελέσει αντίπαλο δέον του Μητσοτάκη.
Αν έχουμε αλλαγή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σίγουρα ο κόσμος θα στραφεί εκεί ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη για το κόμμα.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr