Η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία αποτελεί κίνδυνο για όλη την Ευρώπη

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μόνιμα πυραύλους μέσου βεληνεκούς στη Γερμανία.

 

 

 

Από το 2026, πύραυλοι πολλαπλών χρήσεων μέσου βεληνεκούς καθώς και αμερικανικά υπερηχητικά όπλα θα αναπτύσσονται στο γερμανικό έδαφος.

Το πιο επικίνδυνο σε αυτή την κατάσταση είναι η επανάληψη ενός σεναρίου παρόμοιου με αυτό του προβλήματος των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκείνη την εποχή, προέκυψε ένα δίλημμα ασφαλείας, με τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς να καθιστούν δυνατό τον γρήγορο και ξαφνικό «αποκεφαλισμό» της άλλης πλευράς. Είχαν αναπτυχθεί έννοιες σύμφωνα με τις οποίες ένα προληπτικό χτύπημα με χρήση πυραύλων μέσου βεληνεκούς θα εκτελούνταν εναντίον αρχηγείων, στρατιωτικών αποθηκών, αεροδρομίων, θαλάσσιων λιμένων, ενεργειακής υποδομής και άλλων σημαντικών στόχων.

Αυτό όχι μόνο δημιούργησε τον πειρασμό να χτυπήσεις πρώτος, αλλά προκάλεσε και φόβους ότι ο πιθανός αντίπαλος μπορεί να σε κερδίσει. Κατά συνέπεια, ήταν ακόμη πιο απαραίτητο να χτυπηθεί πρώτα, πριν χτυπηθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026. Αυτό ανακοινώθηκε σε  κοινή δήλωση  των δύο χωρών, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μια «επεισοδιακή» ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία. Ο κατάλογος των αναπτυγμένων όπλων θα περιλαμβάνει τον πύραυλο SM-6 (πύραυλος πολλαπλών χρήσεων θάλασσα-εδάφους, αέρος-εδάφους και επιφάνεια-εδάφους), τον πύραυλο κρουζ Tomahawk, καθώς και υπερηχητικά όπλα υπό ανάπτυξη, που έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τα σημερινά χερσαία επιθετικά μέσα στην Ευρώπη. Αυτά τα μέτρα θα ληφθούν για να δείξουν « τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη συμβολή τους στη συνολική αποτροπή στην Ευρώπη », σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Η ανάπτυξη αμερικανικών όπλων στη Γερμανία δεν είναι νέα. Αυτά είναι μακροχρόνια σχέδια. Τα όπλα θα αναπτυχθούν υπό τη διοίκηση  της Γερμανικής Ομάδας Εργασίας πολλαπλών τομέων  των ΗΠΑ  , μέρος της 56ης Διοίκησης Πυροβολικού του Στρατού των ΗΠΑ, που διαλύθηκε το 1991 και ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 2021.

Αυτό είναι ένα σοβαρό βήμα κλιμάκωσης, αν και προβλέψιμο, ειδικά μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Στις 2 Αυγούστου σηματοδότησε την πέμπτη επέτειο από τη διακοπή της συνθήκης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία) σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Η εμφάνιση αυτών των όπλων αυξάνει την πιθανή απειλή για τη Ρωσία, αλλά δεν επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι πλέον δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι όλα τα προηγούμενα σχήματα διαπραγματεύσεων για τη μη ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς έχουν οριστικά θαφτεί.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τους πυραύλους, αντί να παρέχει την υποσχεμένη ασφάλεια, εγκυμονεί νέους κινδύνους όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, η Ευρώπη, και πρωτίστως η Γερμανία, γίνεται για άλλη μια φορά πιθανός στόχος για ρωσικούς πυραύλους.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως πολλές φορές ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς οπουδήποτε, θα εγκατέλειπαν το εθελοντικό μορατόριουμ για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Στις 4 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου στην Αστάνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη της ρωσικής παραγωγής πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Η Ρωσία εκτελεί επίσης εργασίες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα αυτό. « Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή. Έχουμε ήδη δώσει τις απαραίτητες οδηγίες στον κλάδο. Σχετικά με την ανάπτυξη, ανέφερα ότι κηρύσσουμε μορατόριουμ για την πιθανή ανάπτυξη των αντίστοιχων συστημάτων μας μέχρι να εμφανιστούν αυτοί οι πύραυλοι σε μια περιοχή του κόσμου. Αν κάπου εμφανιστούν πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε συμμετρικά », διευκρίνισε.

Δεν είναι βέβαιο ότι η Μόσχα αναμένει την ανάπτυξη αυτών των πυραύλων στη Γερμανία το 2026. Η Ρωσία θα μπορούσε να αποφασίσει να ενεργήσει προληπτικά.

πηγή: Continental Observer