Ειρηνικά εδάφη και θάλασσες

Στη Νέα Καληδονία, ένας σκληρός αγώνας μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών και των γαλλικών αποικιακών αρχών έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της στρατιωτικοποίησης του Ειρηνικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

 

 

 

Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress θα κλείσει οριστικά μέσα στο Φθινόπωρο του 2024. Υποστηρίξτε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Ακόμη και με 2 ευρώ τον μήνα. Η οικονομική ανεξαρτησία κάθε Μέσου Μαζικής Ενημερώσεως είναι το βασικό πρόβλημα για την επιβίωση του και για την ανεξαρτησία του.

 

Το Mytilenepress είναι αποδεδειγμένα και εντελώς ενάντια στον Διονυσιακό πολιτισμό χωρίς συμβιβασμούς. Για αυτό δεν είναι ενταγμένο σε κανένα κόμμα-φορέα και σχηματισμό για να χρηματοδοτείτε. Το περιοδικό μας έχει έσοδα αποκλειστικά από τις δωρεές των αναγνωστών του καθώς δεν έχει καμία διαφήμιση. Βασικός στόχος είναι να παραμείνει το Mytilenepress. ανεξάρτητο-πατριωτικό και να συμβάλει τα μέγιστα κατά την κορύφωση του υβριδικού πολέμου.

 

Ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η ΔΙΚΗ σας υποστήριξη.  Με ελάχιστη συμμετοχή 2 ευρώ το μήνα ή την εφάπαξ δωρεά σας όταν και όποτε κρίνεται ότι την αξίζει το ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress, θα συμμετέχετε ενεργά στην διατήρηση ενός μέσου ενημέρωσης που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην περίοδο των υβριδικών απειλών και της Εθνικής επιβιώσεως. με ειδικές εργασίες ο Γεωστρατηγικής-Γεωπολιτικής, Ιστορίας και επιβίωσης από τις υβριδικές απειλές. Υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601). ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ.

Από τον Μάιο, ένας άγριος αγώνας συγκλονίζει το Κανάκι ή τη Νέα Καληδονία, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Ειρηνικό, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας.

Το νησί, ένα από τα πέντε υπερπόντια εδάφη στην Ασία-Ειρηνικό που διοικείται από τη Γαλλία, βρίσκεται υπό γαλλική αποικιακή κυριαρχία από το 1853. Οι ιθαγενείς Kanak ξεκίνησαν αυτόν τον κύκλο διαμαρτυρίας αφού η γαλλική κυβέρνηση «Εμμανουέλ Μακρόν επέκτεινε το δικαίωμα ψήφου στις επαρχιακές εκλογές σε χιλιάδες Γάλλους αποίκους στα νησιά.

Η αναταραχή οδήγησε τον Μακρόν να αναστείλει τους νέους κανόνες ενώ υπέβαλε τους νησιώτες σε σοβαρή καταστολή.

Τους τελευταίους μήνες, η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας στα νησιά και ανέπτυξε χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες που ο Μακρόν είπε ότι θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία « όσο χρειαστεί ».

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για την ανεξαρτησία του Κανάκ όπως ο Κρίστιαν Τέιν, ο επικεφαλής του Κυττάρου Συντονισμού Επιτόπου Δράσης (CCAT), και μερικοί από αυτούς στάλθηκαν στη Γαλλία για να δικαστούν εκεί. Οι κατηγορίες εναντίον του Tein και άλλων, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος, θα ήταν γελοίες αν οι συνέπειες δεν ήταν τόσο δραματικές.

Εάν η Γαλλία έχει καταπνίξει τόσο σοβαρά τις διαδηλώσεις στη Νέα Καληδονία, είναι επειδή το παλιό αυτοκρατορικό έθνος χρησιμοποιεί τις αποικίες του όχι μόνο για να εκμεταλλευτεί τους πόρους του (η Νέα Καληδονία κατέχει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου στον κόσμο), αλλά και για να επεκτείνει την πολιτική επιρροή του σε τον κόσμο – σε αυτήν την περίπτωση, για να σηματοδοτήσει τη στρατιωτική του παρουσία στα περίχωρα της Κίνας.

Αυτή η ιστορία απέχει πολύ από το να είναι νέα: μεταξύ 1966 και 1996, για παράδειγμα, η Γαλλία χρησιμοποίησε νησιά στον Νότιο Ειρηνικό για πυρηνικές δοκιμές. Μία από αυτές τις δοκιμές, η Επιχείρηση Centaure, τον Ιούλιο του 1974, επηρέασε τους 110.000 κατοίκους της ατόλης Mururoa, στη Γαλλική Πολυνησία.

Ο αγώνας των ιθαγενών Kanak της Νέας Καληδονίας δεν αφορά μόνο την απελευθέρωση από την αποικιοκρατία, αλλά και την τρομερή στρατιωτική βία που ασκείται σε αυτά τα εδάφη και τα νερά από τον παγκόσμιο Βορρά. Η βία που μαινόταν από το 1966 έως το 1996 αντανακλά την περιφρόνηση των Γάλλων για τους νησιώτες, τους οποίους αντιμετωπίζουν σαν απορριπτόμενους, σαν ναυαγούς σε αυτά τα εδάφη.

Η τρέχουσα αναταραχή στη Νέα Καληδονία έχει ως συνέπεια την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση του Ειρηνικού από τον Βορρά, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί του παρόντος, 25.000 στρατιωτικό προσωπικό από 29 χώρες συμμετέχουν στο Rim of the Pacific (RIMPAC), μια στρατιωτική άσκηση που εκτείνεται από τη Χαβάη έως τα πέρατα της ασιατικής ηπείρου.

Tricontinental: Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας συνεργάστηκε με μεγάλο αριθμό οργανισμών –μερικοί από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό– για την παραγωγή Red Alert #18 σχετικά με αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη. Τα ονόματά τους εμφανίζονται παρακάτω.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους οργανώνουν ασκήσεις Rim of the Pacific ( RIMPAC ) από το 1971. Οι πρώτοι εταίροι σε αυτό το στρατιωτικό πρόγραμμα είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης τα πρώτα μέλη των Πέντε Δίκτυο πληροφοριών Eyes (τώρα Fourteen Eyes ) , που δημιουργήθηκε για να μοιράζεται πληροφορίες και να διεξάγει συντονισμένες ασκήσεις επιτήρησης.

Είναι επίσης οι κύριες αγγλόφωνες χώρες του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949) και μέλη της Στρατηγικής Συνθήκης Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας-Ηνωμένων Πολιτειών (ANZU.S.), που υπογράφηκε το 1951.

Το RIMPAC έχει γίνει μια σημαντική διετής στρατιωτική άσκηση προσελκύοντας μια σειρά από χώρες με διάφορες μορφές πίστης στον Βορρά (Βέλγιο, Βραζιλία, Μπρουνέι, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαλαισία) , Μεξικό, Ολλανδία, Περού, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Τόνγκα).

Το RIMPAC 2024 ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως τις 2 Αυγούστου. Διαδραματίζεται στη Χαβάη, μια περιοχή που καταλαμβάνεται παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κίνημα ανεξαρτησίας της Χαβάης αντιστάθηκε ιστορικά στο RIMPAC, το οποίο θεωρείται μέρος της κατοχής των κυρίαρχων εδαφών της Χαβάης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 150 αεροσκάφη, 40 πλοία επιφανείας, τρία υποβρύχια, 14 εθνικές μονάδες ξηράς και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός από 29 χώρες, αν και το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της άσκησης είναι η « διαλειτουργικότητα », δηλαδή η ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων (κυρίως ναυτικών) διαφορετικών χωρών με αυτές των Η.Π.Α.

Η κύρια διοίκηση και ο έλεγχος της άσκησης διαχειρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η καρδιά και η ψυχή του RIMPAC.

Fatu Feu’u, Σαμόα, «Mata Sogia», 2009.

Επίσημα έγγραφα και δηλώσεις σχετικά με το RIMPAC υποδεικνύουν ότι αυτές οι ασκήσεις επιτρέπουν στα ναυτικά να εκπαιδεύονται ” για ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο .” Ωστόσο, από τα αμερικανικά στρατηγικά έγγραφα και τη συμπεριφορά Αμερικανών αξιωματούχων στην επικεφαλής του RIMPAC είναι σαφές ότι η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών τους. Τα έγγραφα στρατηγικής καθιστούν επίσης σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κίνα ως μια σημαντική, αν όχι την κύρια, απειλή για την αμερικανική κυριαρχία και πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί.

Αυτός ο έλεγχος έχει ως αποτέλεσμα έναν εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, αλλά κυρίως σε ένα σύνολο στρατιωτικών ελιγμών από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτοί οι ελιγμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ σε εδάφη και χώρες που περιβάλλουν την Κίνα, τη χρήση στρατιωτικών πλοίων των ΗΠΑ και των συμμάχων για να προκαλέσουν την Κίνα μέσω ασκήσεων «ελεύθερου ιστιοπλοΐας», την απειλή τοποθέτησης πυραύλων πυρηνικών όπλων μικρής εμβέλειας σε χώρες και εδάφη συμμαχίας. με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, την επέκταση της αεροπορικής βάσης της Ταϊβάν, την εφαρμογή συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και συστήματος ελέγχου πρόσβασης στον εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, επέκταση του αεροδρομίου του Ντάργουιν, στην Αυστραλία, για την ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλάνων εξοπλισμένων με πυρηνικούς πυραύλους, την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Ασία με όρους που αποδεικνύουν ακριβώς την πρόθεσή τους να εκφοβίσουν την Κίνα και την οργάνωση ελιγμών RIMPAC, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αν και η Κίνα προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο RIMPAC 2014 και στο RIMPAC 2016, όταν οι εντάσεις δεν ήταν τόσο υψηλές, δεν έχει προσκληθεί από το RIMPAC 2018.

Αν και τα έγγραφα του RIMPAC υποδηλώνουν ότι αυτοί οι στρατιωτικοί ελιγμοί πραγματοποιούνται για ανθρωπιστικούς σκοπούς, είναι απλώς ένας δούρειος ίππος. Ένα παράδειγμα αυτού παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του RIMPAC 2000, όταν ο στρατός πραγματοποίησε τη διεθνή εκπαιδευτική άσκηση ανθρωπιστικής απάντησης Strong Angel .

Το 2013, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες συνεργάστηκαν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον καταστροφικό τυφώνα Χαϊγιάν . Αμέσως μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (2014), η οποία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση στις βάσεις του στρατού των Φιλιππίνων για να διατηρήσουν τις αποθήκες όπλων τους και τα στρατεύματά τους.

Με άλλα λόγια, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία.

Το RIMPAC είναι μια στρατιωτική εκδήλωση με ζωντανά πυρά. Το πιο θεαματικό μέρος της άσκησης είναι η Άσκηση Βύθισης (SINKEX), μια άσκηση που περιλαμβάνει βύθιση παροπλισμένων πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης.

Το πλοίο – στόχος για το RIMPAC 2024 θα είναι το U.S. Δεν έχει διεξαχθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τακτική βύθιση αυτών των πλοίων σε νερά κοντά σε νησιωτικά έθνη, ούτε είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οργάνωσης αυτών των τεράστιων στρατιωτικών ασκήσεων, όχι μόνο στον Ειρηνικό, αλλά παντού αλλού στον κόσμο.

Το RIMPAC είναι μέρος του νέου Ψυχρού Πολέμου κατά της Κίνας που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν στην περιοχή. Έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί σύγκρουση. Αυτό κάνει το RIMPAC μια πολύ επικίνδυνη άσκηση.

Kelcy Taratoa, Aotearoa, «Who Am I Episode 0010 Επεισόδια», 2004.

Το Ισραήλ, μια χώρα που δεν συνορεύει με τον Ειρηνικό Ωκεανό, συμμετείχε αρχικά στο RIMPAC 2018, στη συνέχεια στο RIMPAC 2022 και στο RIMPAC 2024. Αν και το Ισραήλ δεν διαθέτει αεροσκάφη ή πλοία στη στρατιωτική άσκηση, εντούτοις συμμετέχει στο στοιχείο «διαλειτουργικότητάς» του, ιδίως με την καθιέρωση συντονισμένων διοίκηση και έλεγχος και συνεργασία στο τμήμα πληροφοριών και επιμελητείας της άσκησης.

Το Ισραήλ συμμετέχει στο RIMPAC 2024 ακόμη και όταν εμπλέκεται σε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα . Αν και αρκετά από τα κράτη παρατηρητές του RIMPAC 2024 (όπως η Χιλή και η Κολομβία) έχουν καταδικάσει ανοιχτά τη γενοκτονία, συνεχίζουν να συμμετέχουν στο RIMPAC 2024 μαζί με τον ισραηλινό στρατό . Δεν έχει γίνει δημόσια αναφορά για την απροθυμία τους να εμπλέξουν το Ισραήλ σε αυτές τις επικίνδυνες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Το Ισραήλ είναι μια αποικιστική χώρα που συνεχίζει το δολοφονικό απαρτχάιντ και τη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού.

Στον Ειρηνικό, οι αυτόχθονες κοινότητες από την Aotearoa (Νέα Ζηλανδία) έως τη Χαβάη διαμαρτυρήθηκαν κατά του RIMPAC τα τελευταία 50 χρόνια, καταγγέλλοντας ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε κλεμμένη γη και νερό, αδιαφορώντας για τον αρνητικό αντίκτυπο στις κοινότητες των ιθαγενών, των οποίων τα εδάφη και τα νερά είναι σκηνή ασκήσεων με πραγματικά πυρά (συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές), που συμβάλλουν στην κλιματική καταστροφή που ανεβάζει τα επίπεδα των υδάτων και απειλεί την ύπαρξη νησιωτικών κοινοτήτων.

Αν και η συμμετοχή του Ισραήλ δεν προκαλεί έκπληξη, το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στη συμμετοχή του στο RIMPAC όσο στην ίδια την ύπαρξη του RIMPAC. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος απαρτχάιντ που πραγματοποιεί γενοκτονία και το RIMPAC είναι ένα αποικιακό έργο που απειλεί έναν πόλεμο εξόντωσης εναντίον των λαών του Ειρηνικού και της Κίνας.

Ralph Ako, Νήσοι Σολομώντος, «Toto Isu», 2015.

Te Kuaka (Aotearoa)

Red Ant (Αυστραλία)

Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές (Μπανγκλαντές)

Συντονιστής για την Παλαιστίνη (Χιλή)

Judíxs Anti-Sionistas contra la Ocupación y el Apartheid (Χιλή)

Partido Comunes (Κολομβία)

Congreso de los Pueblos (Κολομβία)

Συντονισμός Política y Social, Marcha Patriótica (Κολομβία)

Σοσιαλιστικό Κόμμα του Τιμόρ (Λέστο Τιμόρ)

Hui Aloha ??ina (Χαβάη)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Απελευθέρωση (Ινδία)

Federasi Serikat Buruh Demokratik Kerakyatan (Ινδονησία)

Federasi Serikat Buruh Militan (Ινδονησία)

Federasi Serikat Buruh Perkebunan Patriotik (Ινδονησία)

Pusat Perjuangan Mahasiswa untuk Pembebasan Nasional (Ινδονησία)

Solidaritas.net (Ινδονησία)

Gegar Amerika (Μαλαισία)

Parti Sosialis Μαλαισία (Μαλαισία)

No Cold War Awami Workers Party (Πακιστάν)

Κόμμα Haqooq-e-Khalq (Πακιστάν)

Mazdoor Kissan Party (Πακιστάν)

Partido Manggagawa (Φιλιππίνες)

Partido Sosyalista ng Pilipinas (Φιλιππίνες)

Διεθνές Κέντρο Στρατηγικής (Δημοκρατία της Κορέας)

Janatha Vimukthi Peramuna (Σρι Λάνκα)

Tricontinental: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ (Ενωμένο Σοσιαλιστικό)

CODEPINK: Women for Peace (Ηνωμένες Πολιτείες)

Nodutdol (Ηνωμένες Πολιτείες)

Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση (Ηνωμένες Πολιτείες)

Όταν οι λαϊκές κινητοποιήσεις σάρωσαν τη Νέα Καληδονία τον Μάιο, έσπευσα να πάρω στα χέρια μου μια συλλογή ποιημάτων του ακτιβιστή της ανεξαρτησίας του Kanak Déwé Gorodé (1949-2022) με τίτλο « Κάτω από τις στάχτες των κογχών » (1974). Σε αυτό το βιβλίο, που γράφτηκε την ίδια χρονιά που η Déwé Gorodé εντάχθηκε στη μαρξιστική πολιτική ομάδα Red Scarves , έγραψε το ποίημα « Zoneinterdite », το οποίο τελειώνει ως εξής:

“ Reao Vahitahi Nukutavake Pinaki Tematangi Vanavana Tureia Maria Marutea Mangareva MORUROA FANGATAUFA Απαγορευμένη ζώνη κάπου στην Πολυνησία η λεγόμενη «γαλλική» Πολυνησία ».

Αυτά είναι τα ονόματα των νησιών που έχουν ήδη χτυπηθεί από γαλλικές πυρηνικές δοκιμές. Δεν υπάρχει σημείο στίξης μεταξύ των ονομάτων, απόδειξη, αφενός, ότι η εξαφάνιση ενός νησιού ή μιας χώρας δεν σημαίνει το τέλος της πυρηνικής μόλυνσης και ότι τα νερά που λούζουν τα νησιά δεν χωρίζουν τους λαούς που ζουν σε απέραντες εκτάσεις του ωκεανού, αλλά να τις ενώσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αυτή η ορμή ώθησε τον Déwé Gorodé να ιδρύσει την Ομάδα του 1878 (που πήρε το όνομά της από την εξέγερση του Kanak εκείνης της χρονιάς), στη συνέχεια το Κόμμα Απελευθέρωσης Kanak (PALIKA) το 1976, το οποίο προέκυψε από την Ομάδα του 1878 έως το 1977 για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον αγώνα της ΠΑΛΙΚΑ για ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η κ. Gorodé δημιούργησε την Ομάδα των γυναικών Kanak που εκμεταλλεύονται στον αγώνα με τη Susanna Ounei. Μετά την αποφυλάκισή τους, αυτές οι δύο γυναίκες συμμετείχαν στη δημιουργία του Κανάκ και του Σοσιαλιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου το 1984. Χάρη σε έναν συντονισμένο αγώνα, ο Déwé Gorodé εξελέγη αντιπρόεδρος της Νέας Καληδονίας το 2001.

Stéphane Foucaud, Νέα Καληδονία, «MAOW», 2023.

Το 1985, δεκατρείς χώρες του Νοτίου Ειρηνικού υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ραροτόνγκα , η οποία καθιέρωσε μια ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας έως τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Ως γαλλικές αποικίες, ούτε η Νέα Καληδονία ούτε η Γαλλική Πολυνησία την υπέγραψαν, αλλά άλλες το υπέγραψαν, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων του Σολομώντα και του K’ki ‘Airani (Νήσοι Κουκ). Ο Déwé Gorodé είναι πλέον νεκρός και τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα πρόκειται να διεισδύσουν στη βόρεια Αυστραλία, κατά παράβαση της συνθήκης. Όμως ο αγώνας δεν εξασθενεί για όλα αυτά.

Οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι. Οι καρδιές είναι πάντα ξύπνιες.

πηγή: Consortium News KK