Δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ μεταφέρθηκαν στην Ρωσία

Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ έχουν αποσταλεί στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσαν την εξαγωγή των τραπεζογραμματίων τους στη χώρα αυτή τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που είδε το Reuters.

 

 

 

 

 

 

Αυτά τα άνευ προηγουμένου στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές μετρητών και υποδηλώνουν ότι τα δολάρια και τα ευρώ παραμένουν χρήσιμα εργαλεία για το εμπόριο και τα ταξίδια, ακόμη και όταν η Μόσχα εργάζεται για να μειώσει την έκθεσή της σε ισχυρά νομίσματα.

Τα τελωνειακά δεδομένα, που ελήφθησαν από έναν εμπορικό πάροχο που καταγράφει και συλλέγει τις πληροφορίες, δείχνουν μετρητά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία. Η χώρα προέλευσης άνω του μισού του συνόλου δεν αναφέρεται στα έγγραφα.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις με κυρώσεις και επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024.

Το κινεζικό γουάν ξεπέρασε το δολάριο και έγινε το ξένο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Μόσχα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πληρωμών.

Ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στην Astra Asset Management στη Ρωσία, είπε ότι πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να θέλουν ξένο νόμισμα σε μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και για μικρές εισαγωγές και εγχώριες αποταμιεύσεις.

« Για τους ιδιώτες, το δολάριο παραμένει ένα αξιόπιστο νόμισμα », είπε στο Reuters .

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), η αρχή κυρώσεων των ΗΠΑ, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ρωσία άρχισε να χαρακτηρίζει το δολάριο και το ευρώ « τοξικά » το 2022, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έκοψαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρεμποδίζοντας τις πληρωμές και το εμπόριο. Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας στην Ευρώπη έχουν παγώσει.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις εφαρμογής κυρώσεων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τρίτες χώρες όταν υποψιάζεται ότι οι κυρώσεις παρακάμπτονται.

Τα τελωνειακά έγγραφα καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 και το Reuters δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατα δεδομένα.

Τα έγγραφα δείχνουν αύξηση των εισαγωγών μετρητών λίγο πριν την εισβολή. Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια δολαρίων και ευρώ εισήλθαν στη Ρωσία, σε σύγκριση με μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.

Ο Ντάνιελ Πίκαρντ, επικεφαλής της ομάδας διεθνούς εμπορίου και εθνικής ασφάλειας στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Buchanan Ingersoll & Rooney, είπε ότι η άνοδος των αποστολών πριν από την εισβολή υποδηλώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι ήθελαν να προστατευτούν από πιθανές κυρώσεις.

« Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν μάθει τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών, η Ρωσία έχει μάθει να αποφεύγει και να μετριάζει αυτές τις ίδιες συνέπειες », είπε ο Πίκαρντ. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία σχεδόν σίγουρα υποτίμησαν τις πραγματικές ροές νομισμάτων.

Περιορισμένες εξόδους

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε γρήγορα τις αναλήψεις συναλλάγματος από ιδιώτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να στηρίξει την αποδυνάμωση του ρουβλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο 98 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια δολαρίων και ευρώ έφυγαν από τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022 έως το τέλος του 2023.

Οι εισροές συναλλάγματος, από την άλλη, ήταν πολύ μεγαλύτερες. Ο μεγαλύτερος καταθέτης ξένων νομισμάτων ήταν μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία, η Aero-Trade, η οποία προσφέρει υπηρεσίες αγορών αφορολόγητων ειδών στα αεροδρόμια και στις πτήσεις. Ανέφερε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Aero-Trade κατέγραψε 73 αποστολές των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ η καθεμία, εκτελωνισμένες όλες στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, έναν διεθνή κόμβο κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Οι αποστολές περιγράφονταν στις τελωνειακές διασαφήσεις ως εμπορικές συναλλαγές ή εισπράξεις από εμπορικές συναλλαγές επί του πλοίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Aero-Trade εμφανιζόταν μόνο ως ο διασαφιστής, δηλαδή ο φορέας που συντάσσει και υποβάλλει τελωνειακά έγγραφα. Το Reuters δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους πελάτες της Aero-Trade και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή ή τον προορισμό των χρημάτων.

Ο ιδιοκτήτης της Aero-Trade, Artem Martynyuk, δήλωσε στο Reuters ότι αμφιβάλλει για τη γνησιότητα των τελωνειακών εγγράφων. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι « η Aero-Trade δεν ασχολείται με την προμήθεια σκληρού νομίσματος στη Ρωσία ».

Σύμφωνα με τελωνειακά έγγραφα, ένα φορτίο 20 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειριζόταν η Aero-Trade εισήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο από την Yves Rocher Vostok, θυγατρική του γαλλικού ομίλου καλλυντικών Yves Rocher, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί δεκάδες καταστήματα στη Ρωσία. Καμία χώρα προέλευσης ή όνομα προμηθευτή δεν αναφέρεται στα δεδομένα.

Η Groupe Rocher, η μητρική εταιρεία στη Γαλλία, είπε ότι ούτε ο όμιλος ούτε η Yves Rocher Vostok είχαν ποτέ καμία σχέση με την Aero-Trade ούτε ζήτησαν την εν λόγω μεταβίβαση.

« Η Yves Rocher Vostok, όπως όλες οι οντότητες του Ομίλου Rocher, σέβεται το νόμο », δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας. « Ποτέ δεν προσπάθησε και δεν θα προσπαθήσει ποτέ να παρακάμψει τις κυρώσεις στις εισαγωγές τραπεζογραμματίων δολαρίων και ευρώ στη Ρωσία ».

Χρυσός, όπλα, τράπεζα

Πάνω από το ένα τέταρτο των χαρτονομισμάτων των 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήχθη από τις τράπεζες, κυρίως ως πληρωμή για πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία και ένα άτομο που γνωρίζει τις συναλλαγές.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έλαβαν μετρητά αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό μεταξύ Μαρτίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023 και εξήγαγαν περίπου ισοδύναμες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων. Σε πολλές περιπτώσεις, αποστολές χρυσού ή αργύρου πήγαιναν στις εταιρείες που παρείχαν τα τραπεζογραμμάτια, σύμφωνα με αρχεία.
Για παράδειγμα, ο ρωσικός δανειστής Vitabank εισήγαγε 64,8 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια από την τουρκική εταιρεία εμπορίας χρυσού Demas Kuyumculuk το 2022 και το 2023. Κατά την ίδια περίοδο, η Vitabank εξήγαγε 59,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και ασήμι δολάρια στην τουρκική κοινωνία.

Άτομο που είναι εξοικειωμένο με τις λειτουργίες του Demas επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία συμμετείχε σε μια σειρά συναλλαγών μετρητά έναντι χρυσού με τη Vitabank και δύο άλλους Ρώσους δανειστές μεταξύ Μαρτίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με αυτό το άτομο, η παράδοση τραπεζογραμματίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Τα Αραβικά Εμιράτα προς τη Ρωσία ήταν η μόνη λύση που βρήκε ο Demas για την εκτέλεση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υπέγραψαν πριν από την έναρξη ισχύος των δυτικών κυρώσεων με Ρώσους προμηθευτές χρυσού, με σεβασμό των τουρκικών και διεθνών κανονισμών σχετικά με τις διασυνοριακές πληρωμές.

Καθώς οι κυρώσεις είχαν ουσιαστικά αποκόψει τη Ρωσία από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ήταν πλέον δυνατή η πληρωμή λογαριασμών με παραδοσιακή τραπεζική μεταφορά.

Η παραίτηση από τις υπάρχουσες συμφωνίες θα είχε εκθέσει τον Demas σε οικονομικές κυρώσεις και κινδύνους για τη φήμη, πρόσθεσε το άτομο. Ο Τούρκος έμπορος χρυσού δεν είχε ποτέ συναλλαγές με οντότητες που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις και τηρεί αυστηρά όλες τις εγχώριες και διεθνείς διαδικασίες συμμόρφωσης, πρόσθεσε το πρόσωπο.

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προπολεμικές συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες, ο Demas τερμάτισε το διμερές εμπόριο, είπε το πρόσωπο.

Η Vitabank, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό .

Άλλοι σημαντικοί εισαγωγείς μετρητών περιελάμβαναν οντότητες που ελέγχονται από τη Rostec, τον κρατικό στρατιωτικό-βιομηχανικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, δείχνουν τα έγγραφα.

Η Rostec, η οποία τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2014, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις πληρωμές σε μετρητά που έλαβε.

πηγή: Geopolintel