Διεθνής κινητοποίηση χωρών AES κατά της τρομοκρατίας του Κιέβου
Το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, κράτη μέλη της Συμμαχίας και της Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ (AES), επικοινώνησαν με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να καταγγείλουν τη στάση του ουκρανικού καθεστώτος όσον αφορά την υποστήριξή του στη διεθνή τρομοκρατία.
Αυτή η διπλωματική προσέγγιση των τριών χωρών συνοδεύεται επίσης από κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών εντός των τριών κρατών και ακόμη και πέραν αυτών.
Η ανοιχτή υποστήριξη της Ουκρανίας στη διεθνή τρομοκρατία: η Συνομοσπονδία των κρατών του Σαχέλ παραπέμπει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας – γράφει το Maliweb . Όπως αναφέρουν επίσης τα μέσα ενημέρωσης του Μάλι – για το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, η στάση της Ουκρανίας είναι επιθετική απέναντί τους, άμεση απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια και κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τρεις χώρες καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενάντια σε αυτές τις ανατρεπτικές ενέργειες που ενισχύουν τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική.
Εξ ονόματος των κυβερνήσεων των τριών χωρών της Συνομοσπονδίας της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ (AES), οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα, αντίστοιχα Karamoko Jean-Marie Traoré, Abdoulaye Diop και Bakary Yaou Sangaré, έστειλε κοινή επιστολή, με ημερομηνία 19 Αυγούστου 2024, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει την ανοιχτή και υποτιθέμενη υποστήριξη των ουκρανικών αρχών στη διεθνή τρομοκρατία, ιδίως στο Σαχέλ.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες διεκδικεί η Ουκρανία, το επιτιθέμενο κράτος, συνιστούν άμεση απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, ιδίως για την περιοχή του Σαχέλ και την Αφρική. Με τον τρόπο αυτό, καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενάντια σε αυτές τις ανατρεπτικές ενέργειες που ενισχύουν τρομοκρατικές ομάδες στην αφρικανική ήπειρο.
Αλλά και που αποτελεί την εκδήλωση της εμπλοκής ξένων κρατικών χορηγών στην επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή, την οποία τα κράτη μας έχουν τακτικά καταγγέλλει. Για τους αρχηγούς της διπλωματίας, αυτές οι επιθετικές ενέργειες, πέρα από το να επιτύχουν τον στόχο τους, αντίθετα ενισχύουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα, στο πλαίσιο της Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ. Καθώς και να επεκτείνουν με περισσότερο σθένος την αποφασιστική τους πορεία προς την ενίσχυση της κυριαρχίας τους και τον έλεγχο της μοίρας τους, σύμφωνα με τις βαθιές φιλοδοξίες των πληθυσμών της ΑΕΣ.
Όσον αφορά τις προοπτικές, πρέπει καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι η προσέγγιση των χωρών της Συμμαχίας και της Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – ακολουθεί τη διακοπή που έχει ήδη ανακοινωθεί από το Μάλι και τις διπλωματικές σχέσεις του Νίγηρα με το καθεστώς του Κιέβου. Είναι επίσης πολύ πιθανό η Μπουρκίνα Φάσο να κάνει το ίδιο. Περαιτέρω, ο διπλωματικός απεσταλμένος του ουκρανικού καθεστώτος κλήθηκε επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης μετά τη δημοσίευση του εν λόγω προσώπου ότι εικάζει την ουκρανική συμμετοχή στην υποστήριξη τρομοκρατών στο βόρειο Μάλι, στα σύνορα με την Αλγερία.
Δεν είναι μόνο αυτό. Η κοινωνία των πολιτών και στις δύο χώρες μέλη της AES, αλλά και στη Σενεγάλη, ήδη κινητοποιείται μέσω διαδηλώσεων για να εκφράσει την οργή για τις ενέργειες του ουκρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος. Επιπλέον, αυτά είναι ακριβώς τα συνθήματα που εξέφρασαν πολλοί διαδηλωτές. Αυτή η κινητοποίηση, σε ένα παναφρικανιστικό πλαίσιο, είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί καταδεικνύει τη σταθερή αποφασιστικότητα των πληθυσμών ορισμένων αφρικανικών χωρών να μην ανέχονται πλέον στο εσωτερικό τις ενέργειες, στην πραγματικότητα τρομοκράτες, μιας παγκόσμιας μειονότητας και των λακέδων της. .
Εάν η προσέγγιση στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας – λόγω της παρουσίας τριών δυτικών καθεστώτων (αμερικανικό, βρετανικό, γαλλικό) σε αυτό και που είναι ακριβώς οι χορηγοί (στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Βρετανίας – οι κύριοι αυτά) του καθεστώτος του Κιέβου, ωστόσο καταδεικνύει ότι τα έθνη της Συμμαχίας και της Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ, σε ένα αληθινό παναφρικανικό, κυριαρχικό και υπέρ-πολυπολικό πνεύμα, δεν σκοπεύουν να παραμείνουν χωρίς να ενεργήσουν απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι δήθεν «εξαιρετικοί» και «άθικτοι». Κάτι που ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ.
Όσο για τη λαϊκή κινητοποίηση των κοινωνιών των πολιτών –η οποία πιθανότατα θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε άλλες αφρικανικές χώρες– έχει το πλεονέκτημα να κάνει τους χορηγούς και τους δράστες της διεθνούς τρομοκρατίας να καταλάβουν – ότι ο ύπνος τους στη γη της Αφρικής, όπως και σε πολλά άλλα μέρη στον κόσμο – στο εξής δεν θα είναι ούτε βαθύ ούτε καταπραϋντικό.
Mikhail Gamandiy-Egorov