Γιατί φοβούνται την κόκκινη μέλισσα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Η ανακάλυψη της Apis florea στη Μάλτα εγείρει φόβους για καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών, ισχυρίζονται επιστήμονες.
Η κόκκινη μέλισσα – νάνος δημιούργησε μια αποικία στην Ευρώπη για πρώτη φορά, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Η μέλισσα, Apis florea , είναι εγγενής στην Ασία και η ανακάλυψή της έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους μελισσοκόμους και οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών.

«Είναι ανησυχητικό ότι η Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα », δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. « Το Apis florea είναι πιθανό να ανταγωνιστεί για τη γύρη και το νέκταρ με τους γηγενείς επικονιαστές μας, μια ομάδα εντόμων που είναι ήδη σε παρακμή. Είναι επίσης πολύ πιθανό αυτές οι μέλισσες να φέρουν πολλαπλές ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες μπορεί να έχουν μικρή αντοχή».

Προηγούμενες αναφορές δείχνουν ότι το είδος του κόκκινου νάνου έχει επεκτείνει αργά την επικράτειά του από την Ασία στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Αν είναι στη Μάλτα, αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση μιας μέλισσας στην Ευρώπη που δεν είναι η δυτική μέλισσα, Apis mellifera », είπε ο Francis Ratnieks, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Όταν η αποικία, που αποτελείται από περισσότερες από 2.000 ενήλικες μέλισσες, ανακαλύφθηκε να περικυκλώνει ένα κλαδί δέντρου, έγινε δοκιμή DNA για την ταυτοποίηση του είδους. Μόλις το είδος αναγνωρίστηκε ως Apis florea αφαιρέθηκε και καταστράφηκε. Αλλά οι ερευνητές, που έγραψαν στο Journal of Apicultural Research , υποπτεύονται ότι μια ομάδα μελισσών είχε ήδη εγκαταλείψει την κυψέλη για να δημιουργήσει μια νέα αποικία.

Η εγγύτητα της αποικίας στο ελεύθερο λιμάνι Birżebbuġa, τον σημαντικό κόμβο φορτίου της Μάλτας, υποδηλώνει ότι οι μέλισσες μπορεί να έφτασαν μέσω εμπορικού σκάφους.

«Αυτή είναι μια από τις κύριες (και πιο γρήγορες) διαδρομές μέσω των οποίων διαφορετικά υποείδη της Apis mellifera , καθώς και άλλα είδη μέλισσας, σφήκας και άλλων ιπτάμενων εντόμων μπορούν να μετακινηθούν από τις εγγενείς περιοχές τους σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες», δήλωσε η Juliana Rangel, καθηγήτρια. μελισσοκομίας στο Texas A&M University, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήπιοι χειμώνες στη Μάλτα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης ευνοούν την επιβίωση αυτού του χωροκατακτητικού είδους. Η κόκκινη νάνος μέλισσα βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ.

Θα μπορούσε να είναι «θέμα λίγων μόλις ετών» για αυτό το είδος να εξαπλωθεί σε άλλη τοποθεσία, είπε ο Rangel. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού νησιών στη Μεσόγειο που είναι σχετικά κοντά το ένα στο άλλο, και του γεγονότος ότι η ηπειρωτική χώρα είναι επίσης τόσο κοντά, είναι πολύ εύλογο ότι θα συμβούν περισσότερες από αυτές τις εισβολές στο μέλλον, απειλώντας τη βιοποικιλότητά μας με τρόπους που μπορεί να μην καταλάβουμε ακόμη.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση, να αναφέρουμε τυχόν παρατηρήσεις δειγμάτων ή σμηνών που φαίνονται διαφορετικά ή καινούργια, να αφαιρέσουμε τα δείγματα μόλις εντοπιστούν θετικά, να ψάξουμε στη γύρω περιοχή για άλλα δείγματα και να συνεχίσουμε με τις προσπάθειες παρακολούθησης. ειδικά σε λιμάνια εισόδου όπου τα σμήνη μπορούν να ταξιδεύουν σε πλοία», αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.