Γιατί οι νόμοι είναι γραμμένοι με ακατανόητο ύφος – Ο απίστευτος λόγος που ισχυρίζεται μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) έχει ρίξει φως στο γιατί τα νομικά έγγραφα γράφονται συχνά με ύφος που είναι εμφανώς δύσκολο να κατανοηθεί, ακόμη και για τους δικηγόρους.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτή η περίπλοκη γλώσσα, εξυπηρετεί έναν σκοπό παρόμοιο με αυτόν των αρχαίων μαγικών ξόρκων – μεταδίδοντας εξουσία και δύναμη…

Δημοσιευμένη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , η έρευνα που διεξήχθη από γνωστικούς επιστήμονες στο MIT αποκαλύπτει ότι η περίπλοκη γλώσσα των νομικών εγγράφων μπορεί να μην είναι απλώς αποτέλεσμα παράδοσης ή συνήθειας, αλλά μάλλον μια σκόπιμη επιλογή που σημαίνει ένα ειδικό είδος εξουσίας. Οι συγγραφείς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του Έντουαρντ Γκίμπσον, καθηγητή γνωστικών και εγκεφαλικών επιστημών, υποστηρίζουν ότι όπως τα μαγικά ξόρκια χρησιμοποιούν αρχαϊκούς όρους και συγκεκριμένες δομές για να επιδείξουν τη δύναμή τους, η νομική γλώσσα χρησιμοποιεί παρόμοια στρατηγική για να επιβεβαιώσει τη σημασία της.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία άρχισε να μελετά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της νομικής γλώσσας το 2020, ανέλυσε νομικές συμβάσεις συνολικού ύψους περίπου 3,5 εκατομμυρίων λέξεων. Συνέκριναν αυτά τα έγγραφα με άλλες μορφές γραφής, όπως σενάρια ταινιών, άρθρα εφημερίδων και ακαδημαϊκές εργασίες. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι τα νομικά έγγραφα περιέχουν συχνά «ενσωματωμένες στο κέντρο ρήτρες», όπου μακροσκελείς ορισμοί ή πρόσθετες πληροφορίες εισάγονται σε προτάσεις. Αυτή η δομή, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κάνει το κείμενο πολύ πιο δύσκολο να κατανοηθεί.

Αυτή η πολυπλοκότητα δεν είναι πρόκληση μόνο για λαϊκούς. Δημιουργεί επίσης δυσκολίες για τους επαγγελματίες νομικούς. Σε μια μελέτη παρακολούθησης που διεξήχθη το 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ίδιοι οι δικηγόροι προτιμούν συχνά απλούστερες εκδοχές νομικών εγγράφων. Ο Γκίμπσον σημείωσε ότι ακόμη και οι δικηγόροι βρίσκουν τη νομική γλώσσα ακατανόητη και περίπλοκη, εγείροντας το ερώτημα γιατί τα νομικά έγγραφα συνεχίζουν να γράφονται με αυτόν τον τρόπο.

Η μελέτη διερεύνησε διάφορες υποθέσεις για να εξηγήσει την επιμονή των νομικών. Μια θεωρία, η «υπόθεση αντιγραφής και επεξεργασίας», πρότεινε ότι τα νομικά έγγραφα αρχίζουν απλά και γίνονται πολύπλοκα καθώς περισσότερες πληροφορίες και ορισμοί προστίθενται στις υπάρχουσες προτάσεις. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειχναν μια διαφορετική εξήγηση, την «υπόθεση για το μαγικό ξόρκι». Αυτή η θεωρία προτείνει ότι ακριβώς όπως τα μαγικά ξόρκια κατασκευάζονται με ένα συγκεκριμένο στυλ για να μεταδώσουν την ειδική τους θέση, η περίπλοκη γλώσσα των νομικών εγγράφων εξυπηρετεί παρόμοια λειτουργία.

Για να δοκιμάσουν αυτές τις ιδέες, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στα οποία συμμετείχαν περίπου 200 μη δικηγόροι που κλήθηκαν να συντάξουν νόμους και ιστορίες. Οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από την εργασία, χρησιμοποίησαν ρήτρες ενσωματωμένες στο κέντρο κατά τη σύνταξη νόμων αλλά όχι όταν έγραφαν ιστορίες. Αυτό το μοτίβο παρέμεινε ακόμη και όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προσθέσουν πρόσθετες πληροφορίες αργότερα, υποδηλώνοντας ότι η σύνθετη δομή είναι μια σκόπιμη επιλογή και όχι μια αναγκαιότητα.

Σε ένα άλλο πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν νόμους και στη συνέχεια να τους εξηγήσουν σε άτομα από άλλη χώρα. Και πάλι, χρησιμοποίησαν περίπλοκες δομές για τους νόμους αλλά όχι για τις εξηγήσεις, υποστηρίζοντας περαιτέρω την ιδέα ότι η νομική γλώσσα είναι σκόπιμα σχεδιασμένη για να σηματοδοτεί την εξουσία.

Οι ερευνητές διερευνούν τώρα την ιστορική προέλευση αυτού του στυλ σε νομικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του αν μπορεί να αναχθεί σε αρχαίους νομικούς κώδικες όπως ο Κώδικας του Χαμουραμπί. Ελπίζουν ότι το έργο τους θα ενθαρρύνει τους νομοθέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο απλοποίησης της νομικής γλώσσας, καθιστώντας την πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.

Παρά τις προσπάθειες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όταν ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ζήτησε οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί να συντάσσονται σε απλά αγγλικά, η νομική γλώσσα έχει αλλάξει ελάχιστα. Ωστόσο, ο Γκίμπσον είναι αισιόδοξος ότι οι πρόσφατες γνώσεις σχετικά με το τι κάνει τη νομική γλώσσα τόσο περίπλοκη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας τους νόμους πιο κατανοητούς για όλους.