Γιατί να θέλει ο Πούτιν τον πόλεμο; Διαβάστε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή με την Ρωσική Ομοσπονδία

Η Ρωσία θέλει να χορηγήσει περισσότερα κρατικά δάνεια σε άλλες χώρες και ξένα νομικά πρόσωπα φέτος από πέρυσι. Τέτοιες επενδύσεις ενισχύουν την θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή και αποφέρουν έσοδα στο κρατικό ταμείο, λένε οι ειδικοί.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έμαθαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εκδώσει 492 δισεκατομμύρια ρούβλια (σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ) σε κρατικά δάνεια σε άλλες χώρες και ξένα νομικά πρόσωπα το 2024. Όπως δείχνει μια ανασκόπηση από το Ρωσικό Λογιστικό Επιμελητήριο, αυτό είναι σχεδόν ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι δαπανήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται κυρίως για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην οικονομία των χωρών εταίρων, κοινά έργα υποδομής και δάνεια για την αγορά εγχώριων προϊόντων, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατο ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδα Izvestia , η οποία έχει δει έγγραφα σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι ρωσικές αρχές δεν δίνουν στην δημοσιότητα πληροφορίες για τους μεγαλύτερους δανειολήπτες της χώρας, εξηγούν οι αρθρογράφοι της IZvestia. Ο λόγος για αυτό είναι η προστασία των κρατικών μυστικών. Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Izvestia γράφει :

“Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το συνολικό εξωτερικό χρέος προς την Ρωσία στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια με την συναλλαγματική ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας στις 25 Ιουλίου). Κατά την διάρκεια του έτους αυτό το χρέος αυξήθηκε κατά σχεδόν εννέα τοις εκατό, ή αλλιώς κατά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι μεγαλύτεροι οφειλέτες της Ρωσίας στο τέλος του 2022 ήταν οι ακόλουθες χώρες:

Λευκορωσία – 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μπαγκλαντές – 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ινδία – 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αίγυπτος – 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βιετνάμ – 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα περισσότερα από τα δάνεια (28 δισεκατομμύρια δολάρια) ήταν μακροπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά με διάρκεια ενός έτους ή περισσότερο».

Τα περισσότερα από τα δάνεια που χορηγεί η Ρωσία στο πλαίσιο διακυβερνητικών συμφωνιών προορίζονται για την χρηματοδότηση κοινών εμπορικών έργων από τα οποία η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα!

” Πέρυσι, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την ολοκλήρωση μιας σιδηροδρομικής γραμμής 162 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Ραστ και Αστάρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ρωσία θα παρέχει δάνειο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το απαιτούμενο 1,6 δις ευρώ για το σκοπό αυτό! Το έργο θα είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος στον διεθνή διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου. Η εμπορική οδός θα συνδέει την Ινδία, το Ιράν, την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και ορισμένες άλλες χώρες .

Γιατί λοιπόν να θέλει τον πόλεμο ο Πούτιν;

Με πληροφορίες από Izvestia/Russia Today