ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ ΓΑΛΛΩΝ

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΠΙΝΟΣ Κωνσταντίνος 

[email protected]

 

Οι Γάλλοι όπως και οι Άγγλοι διέπρεψαν στην αρχαιοκαπηλία εις βάρος της Ελλάδος. Τότε που η Ελλάδα στέναζε κάτω από το βάρβαρο τουρκικό φέσι, το Παρίσι η χώρα του φωτός όπως την αποκαλούν ακόμη και σήμερα, έστειλε με ειδικές αποστολές ότι αποβράσματα είχε, για να λεηλατήσουν τις αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, αγάλματα, χειρόγραφα, νομίσματα, επιγραφές και κάθε είδους τέχνης.   

Πρεσβευτές πρόξενοι ναύαρχοι στρατηγοί, έμποροι, αρχαιολόγοι, ερευνητές, απλοί ταξιδιώτες και κάθε είδους τυχοδιώκτες λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, που οι περισσότεροι σήμερα βρίσκονται  στα Γαλλικά Ιδρύματα Αρχαιοκαπηλίας και Κλεπταποδοχής (αυτοί τα λένε Μουσεία) τα οποία βρίθουν από κλεμμένους Ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς.  

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχαιοκαπηλίας και Κλεπταποδοχής που κατ’ ευφημισμό φέρει την ονομασία Μουσείο του Λούβρο, λάμπουν τα αναρίθμητα ελληνικά έργα τέχνης θύματα κλοπής των αρχαιοκαπήλων. Στις αίθουσες του βλέπουμε:

 

1) ΑΡΧΑΪΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ: Η Ήρα της Σάμου, το περίφημο άγαλμα γυναικός, η κεφαλή ιππέως, η κεφαλή Κόρης, τα αγάλματα καθιστών γυναικών, ο κορμός του Απόλλωνα, κα

 

2) ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ: Δύο μετόπες από τον ναό του Διός από την Ολυμπία, το τμήμα της ζωοφόρου των Παναθηναίων, η μισοξαπλωμένη γυναίκα, κ.α

 

3) ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΕΙΔΙΑ: Τα ανάγλυφα του Ερμή, του Ορφέα, και της Ευρυδίκης. Ο κορμός της Αθηνάς.

 

4) ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ: Το άγαλμα της Αφροδίτης, της Αθηνάς, και του Άρη.

 

5) ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗ: Η Αφροδίτη, ο Απόλλων Σαυροκτόνος, ο κορμός της Κνιδίας Αφροδίτης, το άγαλμα της Αρτέμιδος, 

 

6) ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΥΛΟΥ: Το περιώνυμο άγαλμα. Η Αφροδίτη της Μήλου είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2,02 μ. Χρονολογείται γύρω στο 150 – 50 π.Χ. κατά πάσα πιθανότητα από τον γλύπτη Αγήσανδρο ή Αλέξανδρο, γιο του Μηνίδη από την Αντιόχεια. Στον Αγήσανδρο αποδίδεται και ένα άλλο έργο που εκτίθεται στο Λούβρο -μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε βρεθεί στη Δήλο..

 

7) ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΥΣΙΠΠΟΥ: Ο Ερμής που δένει το σανδάλι του, ο Έρως με το τόξο, 

 

8) ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Αγάλματα του Μεγάλου στρατηλάτη Αλεξάνδρου

 

9) ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ: Η Άρτεμης κυνηγός, η Αφροδίτη, ο βασανισμός του Μαρσύα, 

 

10) ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΦΙΓΓΑΣ: Έργα τέχνης από την Ιωνία 

 

11) ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ: Μωσαϊκά.

 

Διεσπαρμένα και σε άλλες αίθουσες βλέπουμε εκατοντάδες άλλα γλυπτά αριστουργήματα όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Δισκοβόλος, ο Βάκχος, ο Φαύνος με το παιδί, η Αταλάντη, η Μελπομένη, η Πολύμνια, ο Διόνυσος κ.α.   

 

ΠΗΓΗ: 

«Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» Κυριάκου Σιμόπουλου