Ένωση Κεντρικών Τραπεζών όλων των χωρών! Το ΔΝΤ ζητά παγκόσμιο blockchain! Τι ισχύει με τους BRICS
Η λύση στο πρόβλημα που διογκώνεται
Αποδολαριοποίηση, εθνικά χρέη, πληθωρισμός, ύφεση, πιθανό κραχ, κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου! Τι προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Τον Αύγουστο, το ΔΝΤ δημοσίευσε ένα νέο έγγραφο εργασίας στο οποίο προτείνεται οι κεντρικές τράπεζες να έχουν το δικό τους παγκόσμιο blockchain. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα πληρωμών βασισμένο στην τεχνολογία Distributed-Ledger του blockchain, το οποίο έχει σκοπό να λύσει τα προβλήματα της ανεπαρκούς ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων και υποτίθεται επίσης να αποτρέπει την έλλειψη διαφάνειας στο τρέχον τραπεζικό σύστημα. Αυτό το «blockchain κεντρικής τράπεζας» προορίζεται επίσης να αντικαταστήσει το σύστημα πληρωμών SWIFT στο μέλλον.
Το υπερεθνικό, κεντρικό blockchain, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει σύντομα να είναι διαθέσιμο, προκειμένου να ελέγχονται νομίσματα και κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι «πάροχοι ιδιωτικών δικτύων» – όπως τα blockchains του Bitcoin (BTC), του Ethereum (ETH), του Solana (SOL), του Cardano (ADA) ή του Polkadot (DOT) – θα πρέπει να συνεργαστούν!
Ωστόσο, ιδιαίτερα εν όψει των φιλόδοξων νομισματικών στόχων του οργανισμού BRICS, παραμένει αμφίβολο πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος ομοιογενής, γεωπολιτικά ουδέτερος συγχρονισμός των τραπεζών και συμφωνία υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Εκτός και αν προταθεί κάτι άλλο όπως θα δείτε παρακάτω!
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό το blockchain που έχουν επιμεληθεί ως νέο σύστημα διακανονισμού θα πρέπει να είναι “ανοιχτού κώδικα”. Κατά συνέπεια, θα επιτρέψουν σε τρίτους προγραμματιστές πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς και μεταφορές χρημάτων. Όπως λένε, θα πρέπει να δοθεί προς χρήση μια ποικιλία χρηματοπιστωτικών μέσων, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους σχετικούς θεσμούς.
Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CDBC), το οποίο θα λειτουργούσε σε αυτό το δικό του blockchain, είναι πολύ ύποπτο ως το λεγόμενο «προγραμματιζόμενο χρήμα» – ακόμα κι αν ισχυρίζεται εκ των προτέρων ότι «επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να το προγραμματίσει». Στην πραγματικότητα, θα είναι μόνο το κράτος ή ακριβέστερα η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία στην κορυφή που μπορεί και θα «προγραμματίσει» χρήματα στον εκάστοτε πολίτη, σχολιάζουν ΜΜΕ. Ποιος επιτρέπεται να πληρώνει τι, πόσα και για ποιόν σκοπό και ποιός όχι; Αυτά είναι ερωτήματα που θέτονται για τα ψηφιακά χρήματα κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αναλογιστεί κανείς τις μέχρι σήμερα πολιτικές αποφάσεις σχετικά με τους κρατικούς περιορισμούς, τις διώξεις, τις διακρίσεις και την προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (βλ σύλληψη Πάβελ Ντουρόφ επικεφαλής του Telegram)!
Με κεντρικά «προγραμματιζόμενο χρήμα», αυτό το είδος δρακόντειας νέας οικονομίας θα ήταν ακόμη εκθετικά απλοποιημένο και πιο αυθαίρετο, τονίζουν αναλυτές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθούν στο μέλλον νέα χρηματοοικονομικά μέσα, τα οποία θα παρουσιαστούν ως δικαιότερα και ενδεχομένως θα δημιουργούνται και θα ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη!
Το έγγραφο παραδέχεται στην σελίδα 27 ότι η προοπτική του «προγραμματιζόμενου χρήματος» στα χέρια της κεντρικής τράπεζας εγείρει ερωτήματα: “Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στην εισαγωγή προγραμματιζόμενου χρήματος λόγω της μοναδικής θεσμικής τους θέσης. Η ενσωμάτωση κανόνων και περιορισμών στο νόμισμα θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπέρβαση των παραδοσιακών ορίων της εποπτείας της κεντρικής τράπεζας.”
Αυτό είναι ακριβώς το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα μπορούσε να ξεπεράσει το ΔΝΤ λόγω της υποτιθέμενης έλλειψης οικονομικής ψηφιοποιημένης εκπαίδευσης των περισσότερων πολιτών, όπως σχολιάζεται!