Το OCS παρουσιάζει τους στόχους του

Οι ηγέτες των δέκα χωρών-μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) υπέγραψαν δεκάδες συμφωνίες εμπορίου και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν.

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Η συνάντηση της Πέμπτης σηματοδότησε την ένταξη της Λευκορωσίας στον οργανισμό, ο οποίος ήδη περιλάμβανε την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν – μια σύνθεση που τοποθετεί την καρδιά του SCO στην Κεντρική Ασία.

Στο τέλος αυτής της συνόδου κορυφής στο Καζακστάν, η SCO δημοσίευσε μια τελική δήλωση που επικαιροποιεί τη θέση της σχετικά με την παγκόσμια διακυβέρνηση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πολυπολικότητα

Τα μέλη της SCO έχουν « στενές ή συμπτωμένες αξιολογήσεις » για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια « νέα δημοκρατική, δίκαιη, πολιτική και οικονομική διεθνή τάξη » , σύμφωνα με το έγγραφο.

Αυτή η μετάβαση αντιμετωπίζει αντίσταση με τη μορφή « αυξημένης χρήσης βίας, συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων » που αποτελούν κινδύνους για τα μέλη της SCO, προσθέτει το έγγραφο.

Μη παρεμβολή

Οι ηγέτες της SCO δεσμεύτηκαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θα συμμετάσχουν σε « οποιεσδήποτε αποφάσεις που αποσκοπούν στην ανάμειξη » στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών ή σε εκείνες που « έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο » .

Ως παράδειγμα ακατάλληλων ενεργειών, η δήλωση αναφέρει την παρέμβαση υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι αυτά τα δικαιώματα είναι ήδη καθολικά, αδιαίρετα και αλληλένδετα και πιστεύουν ότι τα κυρίαρχα έθνη έχουν την ευθύνη να τα υποστηρίζουν εντός των αντίστοιχων δικαιοδοσιών τους.

Αδιαίρετη ασφάλεια

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να παραμείνουν το κύριο διεθνές φόρουμ για τον συντονισμό των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Για να είναι αποτελεσματικές, απαιτείται μεταρρύθμιση « για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών » , ανέφερε η δήλωση.

Αν και η SCO είναι ασια-κεντρική, η προσέγγιση των μελών της για τη δημιουργία μη συγκρουσιακών σχέσεων « μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για τη δημιουργία μιας ισότιμης και αδιαίρετης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία » .

Παράγοντες αστάθειας

Οι ηγέτες της SCO εντόπισαν αρκετούς παράγοντες παγκόσμιας αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών ορισμένων χωρών να αναπτύξουν παγκόσμια συστήματα αντιβαλλιστικών πυραύλων. Αυτό ισοδυναμεί με « διασφάλιση της δικής τους ασφάλειας εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών » , διαβάζουμε στη δήλωση.

Το έγγραφο υποστηρίζει διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση και τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής. Ο κόσμος χρειάζεται καλύτερους μηχανισμούς παρακολούθησης και επιβολής που θα έχουν νομικά δεσμευτική ισχύ σε όλα τα υπογράφοντα έθνη για τον έλεγχο των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, προσθέτει το έγγραφο.

Η SCO εκφράζει επίσης τη δέσμευσή της για την ειρηνική χρήση του διαστήματος, η οποία « θα πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένη από όπλα κάθε είδους » , σύμφωνα με το έγγραφο.

Τρομοκρατία

Η Διακήρυξη της Αστάνα αναφέρει την τρομοκρατία ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα. Τα μέλη της SCO θεωρούν απαράδεκτη τη χρήση « τρομοκρατικών, αυτονομιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων για ιδιοτελείς σκοπούς » και καλούν όλες τις χώρες να αποφύγουν τα διπλά μέτρα και μέτρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

« Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσει σθεναρά οποιαδήποτε υποστήριξη ή καταφύγιο παρέχεται σε τρομοκράτες » , αναφέρεται στο έγγραφο. Αυτά τα έθνη πρέπει να « απομονωθούν και να εκτεθούν » .

Το SCO ζητά μέτρα για την αφαίρεση εξτρεμιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο και την καταπολέμηση ιδεολογιών που ενθαρρύνουν «τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, τον επιθετικό εθνικισμό και τις εθνοτικές και φυλετικές διακρίσεις » .

Η δήλωση αναφέρεται στη σύγκρουση στη Γάζα, εκφράζοντας τη λύπη του για τον υψηλό αριθμό θυμάτων αμάχων που προκλήθηκαν από εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών μαχητών. Απαιτεί « μια συνολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός » και ισχυρίζεται ότι μόνο μια δίκαιη και συνολική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Δίκαιη συναλλαγή

Η Διακήρυξη της Αστάνα ζητά ένα διεθνές εμπορικό σύστημα που είναι « ανοιχτό, διαφανές, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις και πολυμερές » . Τα μέλη της SCO αποδοκιμάζουν τον προστατευτισμό, τις μονομερείς κυρώσεις και άλλους εμπορικούς περιορισμούς.

Οι μονομερείς κυρώσεις, ειδικότερα, « είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου » και βλάπτουν τρίτα μέρη και το διεθνές εμπόριο στο σύνολό της, τονίζεται στο έγγραφο.

Οι ηγέτες της SCO υποστηρίζουν την αυξημένη χρήση των εθνικών νομισμάτων και την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων πληρωμών για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

Τα μέλη στοχεύουν επίσης να εναρμονίσουν και να ενοποιήσουν τις υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου τους και άλλα στοιχεία της ψηφιακής οικονομίας, ενώ συνεργάζονται για την καταπολέμηση τυχόν οικονομικών μονοπωλίων.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Το έγγραφο περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο τομέων, που κυμαίνονται από την ατομική ενέργεια έως τον τουρισμό, την υγειονομική περίθαλψη έως τη διαχείριση απορριμμάτων, στους οποίους συνεργάζονται τα κράτη της SCO. Απαριθμεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έγγραφα που διέπουν τις κοινές προσπάθειές τους.

Ο οργανισμός επί του παρόντος εστιάζει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία θα διασφάλιζε την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διακήρυξη ζητά τη μεταφορά σχετικών πράσινων τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τονίζει ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών ενέργειας.

πηγή: Russia Today

loading...