Τον Σεπτέμβριο 2024 «κληρώνει» για τα «κουρέματα» στις αντικειμενικές τιμές των 12 δήμων – «Πιάνουν δουλειά» οι ιδιώτες εκτιμητές

Μόνο σε 12 Δήμους από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις θα προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επανεξέταση των αντικειμενικών τιμών στους 12 Δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις με το επιχείρημα ότι είναι υψηλότερες από τις εμπορικές με την ομάδα των εκτιμητών να πιάνει αμέσως δουλειά για να υποβάλλουν έως το Σεπτέμβριο το πόρισμα τους.
Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η επανεξέταση των τιμών δεν συνεπάγεται αυτόματο «κούρεμα» στις αξίες των δήμων ενώ εάν υπάρξουν διορθώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα ισχύσουν αναδρομικά.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και στους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.
Πάντως μετά την υποβολή των προτάσεων από τους ιδιώτες εκτιμητές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τελικό λόγο για τα «κουρέματα» στις τιμές εκκίνησης για τις 36 ζώνες και το «βάθος» της μείωσης θα έχει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Επίσης οι μειώσεις θα ισχύσουν από τη ημερομηνία δημοσιεύσεως της υπουργικής απόφασης.
ADVERTISEMENT

Επισημαίνεται ότι μόνο σε 12 Δήμους από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις θα προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών, καθώς οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ως μη αιτιολογημένες και λόγω του γεγονότος ότι η σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά υπερκάλυψε τη διαφορά, όπου υπήρχε μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.
Σε περίπτωση «κουρέματος» των αντικειμενικών τιμών στους 12 δήμους αυτόματα θα μειωθούν μια σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως:

1. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.
2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Επέκταση του «αστερισμού» των αντικειμενικών

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για η σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτη φάση αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αττική όπου το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), τα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), και η Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγ. Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

www.bankingnews.gr

loading...