Τεχνητή Νοημοσύνη και η Αποδόμηση της Ανθρωπότητας

« Μέσα στο αυγό του σώματος, είσαι ένα υπέροχο πουλί. ενώ είσαι μέσα στο αυγό, δεν μπορείς να πετάξεις. Όταν σπάσει το κέλυφος του σώματος, θα ανοίξεις τα φτερά σου και θα αποκτήσεις το πνεύμα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Ο Ιησούς δηλώνει «Έρχομαι σε σένα με ένα σημάδι από τον Κύριό σου: Θα σου δημιουργήσω από πηλό μια μορφή πτηνών. Θα τους δώσω [ζωή] και θα γίνουν πουλιά, με την άδεια του Αλλάχ», Κοράνι σούρα 3, στίχος 49.

Η επιστήμη καταρρίπτει όλο και περισσότερους ηθικούς φραγμούς. Επιπλέον, η ανθρωπότητα χάνει έδαφος μπροστά σε μια κατακτητική και μη συναισθηματική επιστήμη. Εάν πολλά από τα επιτρεπόμενα κατορθώματα είναι ευπρόσδεκτα, το αντίστροφο είναι επικίνδυνο με την έννοια ότι ο συνδυασμός των γνωστικών επιστημών της βιοτεχνολογίας και οι γνωστικές επιστήμες βρίσκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης του μέλλοντος που θα έχει μόνο μια μακρινή σχέση με όσα γνωρίζουμε για το της ανθρωπότητας από την έλευση της.

Οι θρησκείες έχουν παραλύσει. Οι μάχες οπισθοφυλακής τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί σε θρησκευτικές αφηγήσεις όπως αυτή η ανωμαλία του Jesus AI και  του Hadith AI .

Ακόμη χειρότερα, συνειδητοποιούμε μέσω της χάρης του Google Amazon ότι ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, το μετασύμπαν όπου θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να έχουμε ένα avatar, να συνομιλούμε μαζί του και να μοιραζόμαστε την «ανθρωπιά» μας.  Οι γκουρού του μεταανθρωπισμού μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς την αιωνιότητα, ειδικά αν μετά τον επισκευασμένο άνθρωπο, φτάσουμε στον επαυξημένο άνθρωπο που τελικά θα γίνει σάιμποργκ, μισό κρέας, μισή μηχανή.

Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε ένα aggiornamento για να σώσουμε την ανθρωπότητα όπως τη γνωρίζουμε εδώ και 10.000 χρόνια και που σχεδόν προβληματίστηκε από τον Covid, τη ζημιά του οποίου δεν έχουμε ακόμη κάνει ψυχολογική εκτίμηση.1  Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia, είναι: «Ένα σύνολο θεωριών και τεχνικών που αναπτύσσουν πολύπλοκα προγράμματα υπολογιστών ικανών να προσομοιώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης νοημοσύνης (συλλογισμός, μάθηση κ.λπ.).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνέβη με πρωτοφανή ταχύτητα. Τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν τεράστια ποσότητα ενέργειας και απαιτούν συνεχή ψύξη.   Για το BBC , « Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και μεταμορφώνει πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής. Αυτή η τεχνολογία είναι η βάση των φωνητικών εικονικών βοηθών Siri και Alexa.

Το AI επιτρέπει στην Amazon να αναλύει τις αγοραστικές συνήθειες των πελατών της για να προτείνει μελλοντικές αγορές, το ChatGPT και το Snapchat Το My AI είναι δύο ισχυρές εφαρμογές που βασίζονται στο AI. Το AI συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται «chatbot», το οποίο «μιλάει» σε ανθρώπινους χρήστες μέσω κειμένου. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παραπληροφόρησης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία.

Σε ένα χειρότερο σενάριο, οι μηχανές θα μπορούσαν να γίνουν τόσο έξυπνες που να αναλάβουν την εξουσία, οδηγώντας στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον κόσμο της εργασίας, Μια πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs προτείνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως. χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να εντοπίσουν καρκίνους του μαστού και οι επιστήμονες τη χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν νέα αντιβιοτικά ».2  Η

«ανδρεία» που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε όλα τα μητρώα. Μερικά είναι πολύ χρήσιμα. Έτσι, η ιατρική είναι ένας κλάδος που έχει δανειστεί πολλά από άλλες επιστήμες. Αύριο, ο ασθενής θα μπορεί να κάνει τη διάγνωσή του μόνος του με τον υπολογιστή του, βοηθούμενος, αν χρειαστεί, από επαγγελματία υγείας που δεν είναι γιατρός…

Το κόστος της αλληλουχίας DNA έχει εκδημοκρατιστεί, ο απόλυτος κωδικός για τον καθένα μας πήγε από 3 εκατομμύρια δολάρια (2003) έως 1000 δολάρια (2016), Η νέα γενιά sequencers υπόσχεται μάλιστα να αυξήσει το κόστος ενός πλήρους γονιδιώματος στα 200 δολάρια το 2024. Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο άνθρωπος  επισκευάζεται όλο και περισσότερο και στη συνέχεια αυξάνεται  χάρη στις προσθέσεις.

Εισαγωγή ολόκληρου γονιδίου στο γονιδίωμα των ανθρώπινων κυττάρων Η γενετική τροποποίηση του ανθρώπινου εμβρύου βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης από τη χρήση της τεχνικής CRISPR/Cas9, ενός πραγματικού «ελβετικού μαχαιριού» που επιτρέπει σε κομμάτια του γονιδιώματος να κοπούν και να αντικατασταθούν à la carte: « Ερευνητές του Broad Institute από Το MIT και το Χάρβαρντ έχουν τελειοποιήσει την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδιώματος, που είναι πλέον ικανή να εισάγει ή να αντικαταστήσει ολόκληρα γονίδια σε ανθρώπινα κύτταρα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές .3 . Αυτό ανοίγει επίσης το κουτί της Πανδώρας με το μπλοκ DNA που μπορεί να οδηγήσει στον πειρασμό του τέλειου μωρού ή του ενισχυμένου ανθρώπου.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται στον άνθρωπο να ζήσει 1000 χρόνια! Μεταξύ των προγονικών φαντασιώσεων που στοιχειώνουν πολιτισμούς για αιώνες, καμία δεν είναι τόσο ιλιγγιώδης όσο αυτή της ανθρώπινης αθανασίας: « Ο Raymond Kurzweil, συγγραφέας και διευθυντής μηχανικής από το 2012 στη Google, εξήγησε στο πρόσφατο βιβλίο του «The Singularity is Nearer» κάτι περισσότερο από τολμηρό. θεωρία: τα νανορομπότ  θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης του ανθρώπου, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε μακροζωία χιλιετίας.

Η συμβίωση μεταξύ νανοτεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης κρύβει το μυστικό αυτής της μακροζωίας. Η ανθρώπινη γήρανση έγκειται στη σταδιακή συσσώρευση σφαλμάτων στα κύτταρα κάθε φορά που διαιρούνται.

Εάν οι τρέχουσες θεραπείες αντιγήρανσης στοχεύουν να μετριάσουν αυτά τα σφάλματα για να βελτιστοποιήσουν τη σωματική αναγέννηση, ο Kurzweil στοχεύει να «θεραπεύσει την ίδια τη γήρανση»,  έναν στόχο που θεωρεί εφικτό χάρη στις νανοτεχνολογικές ανακαλύψεις . Στο όραμά του, προβλέπει  την εμφύτευση αρκετών εκατοντάδων νανορομπότ σε κάθε ανθρώπινο σώμα , τα οποία θα δούλευαν ακούραστα για να επισκευάσουν και να βελτιώσουν τα όργανα που παρουσιάζουν βλάβη .4

Επαναφέροντας στη ζωή εξαφανισμένα είδη: Άλλη μια φαντασίωση Με την ίδια σειρά, οι διανθρωπιστές πιστεύουν ότι είναι δυνατή η αναζωογόνηση εξαφανισμένων ειδών: Η ιδέα είναι απλή: « Πώς να επαναφέρετε τα εξαφανισμένα είδη στη ζωή ανασυνθέτοντας το γονιδίωμα «Dodo, μαμούθ»… Colossal Biosciences, η εταιρεία βιοτεχνολογίας που θέλει να αναστήσει εξαφανισμένα είδη.

Η εξαφάνιση και η διατήρηση των ειδών συμβαδίζουν. «Αποκαθιστώντας το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον» είναι το σύνθημα της Colossal Biosciences, η οποία ειδικεύεται στην απελευθέρωση. Μια τεχνολογική, γενετική και οικολογική πρόκληση .5  Οι υπερβολές της τεχνητής νοημοσύνης

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα μπορούσε να γίνει μέχρι το 2030 Ένας ειδικός νευροχειρουργός αναπτύσσει μια ιατρική υπόθεση για τη μεταμόσχευση κεφαλής και αναμένει ότι θα είναι εφικτή μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Με λίγα λόγια, ο Mathew πιστεύει ότι οι χειρουργοί δεν πρέπει μόνο να μεταμοσχεύουν το κεφάλι ενός ατόμου, αλλά και να τοποθετούν ολόκληρο τον νωτιαίο μυελό σε άλλο σώμα.

Όμως ο 63χρονος Σκωτσέζος λέει ότι οι ανθρώπινες εξελίξεις στη νευροχειρουργική, τη ρομποτική και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την επανασύνδεση ενός ολόκληρου νωτιαίου μυελού (και προφανώς του αντίστοιχου κεφαλιού) με ένα άλλο σώμα πριν από το 2030. Το 2017, ο Δρ. Sergio Canavero, ανέφερε ότι είχε ολοκληρώσει επιτυχώς μια πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής σε πτώμα, εξαιρουμένου του νωτιαίου μυελού που ξεκινά από τη βάση του λαιμού.

Πρότεινε ότι η εργασία του στις μεταμοσχεύσεις κεφαλιού θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την αθανασία. « Προς το παρόν, μπορούμε να συνδέσουμε ένα ή δύο νεύρα, αλλά με τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, σύντομα θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε 200 νεύρα.

Θα απαιτήσει μια σειρά από προόδους και σταδιακά βήματα, αλλά η μεταμόσχευση κεφαλής πιθανότατα θα γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια .»6  Το Metaverse και ο κίνδυνος της εικονικής πραγματικότητας Τι θα γινόταν αν ήμασταν απλώς μαριονέτες σε μια τεράστια προσομοίωση; Σε κάθε περίπτωση, αυτό πιστεύει ότι έχει αποδείξει ένας φυσικός. Η ιδέα είναι ότι το σύμπαν στο οποίο ζούμε είναι απλώς μια τεράστια μηχανορραφία, μια απλή γραμμή κώδικα γραμμένη σε έναν τεράστιο υπολογιστή.

Με την ίδια έννοια, από τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, η ιδέα είναι ότι ζούμε όλο και περισσότερο σε μια εικονική πραγματικότητα. « Σύμπαντα παράλληλα με το δικό μας στα οποία θα εξελισσόμαστε και θα αλληλεπιδρούμε όπως στην πραγματική ζωή, συμμετέχοντας σε κοινωνικοποίηση, παιχνίδια ή ακόμα και εργασία. «Μέτα» σημαίνει πέρα από το σύμπαν . Ο Mark Zuckerberg, ο δημιουργός του Facebook, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τέτοιου παράλληλου κόσμου: « Εκεί θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε – να συγκεντρωθείτε με τους φίλους και την οικογένεια, να εργαστείτε, να μάθετε, να παίξετε, να κάνετε ψώνια, να δημιουργήσετε.

Μπορούμε να αγγίξουμε πράγματα και να τα νιώσουμε. Σε αυτόν τον βαθμό, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το μετασύμπαν με μια  εμπειρία εικονικής πραγματικότητας .»7   Τι μπορούμε να περιμένουμε από την ενσωμάτωση του μετασύμπαντος στον πολιτισμό; Ένας τεχνητός παράδεισος που σας επιτρέπει να ξεφύγετε από έναν πραγματικό κόσμο αντί να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά του;

Η τεχνητή νοημοσύνη δρα στο άτομο για να έχει μια ρευστή αντίληψη μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού και αυτός είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ενός μόνιμου εικονικού χώρου στον οποίο ο άνθρωπος δραπετεύει αρνούμενος τον πραγματικό κόσμο. Είναι σίγουρα ένα εργαλείο υποδούλωσης που μας οδηγεί να συμφωνήσουμε να μιλήσουμε σε μηχανές και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του συναισθήματος Έτσι, ένα από τα εμπόδια που εσφαλμένα πιστεύουμε ότι είναι αδιαπέραστο είναι ότι αρνούμαστε στα ρομπότ το ανθρώπινο μονοπώλιο στο συναίσθημα. Αυτό το φράγμα ανατινάζεται, ο άνθρωπος θα μοιραστεί με το ρομπότ τις εκδηλώσεις των συναισθημάτων.

Έτσι: « Στην Κίνα, οι μηχανικοί δημιούργησαν ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να εμφανίσουν συναισθήματα ακριβώς χάρη στις διαφοροποιημένες εκφράσεις του προσώπου. Φυσικά, η πραγματική δύναμη αυτών των ρομπότ είναι η ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν συναισθηματικά. Αυτά τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα  με μικρούς κινητήρες και προηγμένους αλγόριθμους .

Μαθαίνουν έτσι να αναγνωρίζουν και να αναπαράγουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, διευκολύνοντας τις φυσικές αλληλεπιδράσεις. Το μοντέλο που δημιουργούμε είναι πολυτροπικό και ικανό να εκφράζει συναισθήματα. Η έρευνα ενδιαφέρεται και για ψυχολογικές πτυχές. Αυτό καταδεικνύει τη δυνατότητα αυτών των μηχανών να εκτελούν εργασίες που παραδοσιακά προορίζονται για τον άνθρωπο .»8

« Καλύτερα ακόμα, για να μειώσει περαιτέρω την ανθρώπινη ιδιαιτερότητα, ένας αλγόριθμος που δημιουργήθηκε από ερευνητές του MIT είναι ικανός να μάθει γλώσσα παρακολουθώντας βίντεο και θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη μετάφραση της γλώσσας των ζώων στην ανθρώπινη γλώσσα! Εάν  έχετε ένα κατοικίδιο , πιθανότατα έχετε συνηθίσει να προσπαθείτε να ερμηνεύετε τα νιαουρίσματα, τα γαβγίσματα , τα γουργουρητά, τις τρίλιες, τα κακαρίσματα και άλλους ήχους που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει μαζί σας.

Ωστόσο , χάρη σε ένα νέο AI  που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μπορεί σύντομα να καταστεί δυνατή η κατανόηση και η μετάφραση  της γλώσσας των ζώων  ! Το DenseAV θα μπορούσε να μας βοηθήσει  να μεταφράσουμε αυτές τις γλώσσες που παρέμεναν πάντα παρεξηγημένες  από τους ανθρώπους .»9

Το να μιλάς με τους νεκρούς χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον «δυνατό»!! Με την τεχνητή νοημοσύνη «οτιδήποτε πάει»: Μίλα στους νεκρούς! Και αν μπορούσατε να συνομιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα που χάνετε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη Εκείνα που ονομάζονται ghostbots, ghost bots, αρχίζουν να στοιχειώνουν τις συσκευές μας, η επαναφορά του νεκρού στη ζωή είναι μια ανησυχία που μαστίζει την ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξής της. Αλλά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, η επικοινωνία με το υπερπέραν φαίνεται να αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση.

Πολύ πρόσφατα έγιναν οι πρώτες απόπειρες «αναζωογόνησης» νεκρών. Το 2019, ο Sun Kai, ένας άνδρας που είχε χάσει τη μητέρα του, στράφηκε στην εταιρεία Silicon Intelligence για να της ζητήσει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό διπλό του αποθανόντος. Από φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφήσεις, η εταιρεία κατάφερε να παράγει ένα αρκετά πειστικό ψηφιακό αντίγραφο της αγνοούμενης γυναίκας, με την οποία ο Sun Kai συνομιλεί τώρα στο tablet του. Αν αποτύχει να χρησιμεύσει ως λύση για τον πενθούντα, το bot θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να παίξει το ρόλο ενός προσωρινού δεκανίκι .»10

Αποκρυπτογράφηση ενός τμήματος της ζωής του Ιησού χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη Πώς καταφέρνει η τεχνητή νοημοσύνη να εδραιώσει τον Χριστιανισμό και την ύπαρξη του Ιησού; Αυτές οι πληροφορίες για τα πουλιά επιβεβαιώνονται από έναν στίχο από το Κοράνι. Οι παπυρολόγοι Lajos Berkes και Gabriel Nocchi Macedo αναγνώρισαν το θραύσμα χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπολογιστή ως το πρώτο σωζόμενο αντίγραφο του Ευαγγελίου του Θωμά.

Το κείμενο περιγράφει την αρχή της « αναβίωσης των σπουργιτιών », ένα επεισόδιο από την παιδική ηλικία του Ιησού που θεωρείται το «δεύτερο θαύμα». Ο Ιησούς παίζει στην προχώρα ενός ρυακιού και πλάθει δώδεκα σπουργίτια από τον μαλακό πηλό της λάσπης. Όταν ο πατέρας του Ιωσήφ τον επιπλήττει και τον ρωτά γιατί κάνει τέτοια πράγματα το άγιο Σάββατο, « Ο Ιησούς, όταν είναι πέντε ετών, χτυπά τα χέρια του και ζωντανεύει τις πήλινες μορφές ».11  Η ομερτά της αδυναμίας των θρησκειών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη Σε όλη αυτή την αμφισβήτηση της ανθρώπινης κατάστασης που κάνουν οι θρησκείες μπροστά στην τεχνητή νοημοσύνη; Στο Μπάρι, στις 14 Ιουνίου 2024, στη σύνοδο κορυφής της G7, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που δεν διατάσσεται προς το «κοινό καλό».

Παρατηρεί ότι η εμφάνιση του «πυρόλιθου» ήταν χρήσιμη για την καθημερινή ζωή, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης για να «σκοτωθεί ο ένας τον άλλον». Ομοίως, η πυρηνική σύντηξη μπορεί να παράγει ενέργεια καθώς και « να μειώσει τον πλανήτη μας σε ένα σωρό στάχτες ».

Ο Κυρίαρχος Ποντίφικας κάλεσε να μην καταδικαστεί η ανθρωπότητα να εξαρτάται από τις επιλογές των μηχανών, διασφαλίζοντας έναν χώρο σημαντικού ανθρώπινου ελέγχου επί της τεχνητής νοημοσύνης. « Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται από αυτό ». Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο να δούμε τον κόσμο να χάνει « το βαθύ νόημα » του ανθρώπου, καμία καινοτομία δεν είναι ουδέτερη. « Ξεχάστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι άλλος άνθρωπος ».12  Τεχνητή νοημοσύνη, ο νέος μεσσίας των θρησκειών; Αντιμέτωπες με το ατμόπλοιο που αποδυναμώνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, φαίνεται ότι οι θρησκείες προσπαθούν να συμπεριλάβουν την τεχνητή νοημοσύνη στην ιεροσύνη τους για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Έτσι: « Αν η θρησκεία και οι νέες τεχνολογίες φαίνονται να ανήκουν σε δύο εντελώς αντίθετους κόσμους, φαίνεται να ενώνονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να συμφιλιώσει την πίστη και τον νεωτερισμό, σε μια εποχή που πολλά άτομα απομακρύνονται από την πίστη. Το AI Jesus (AI Jesus, στα αγγλικά) ενσαρκώνει αυτή την προσέγγιση μεταξύ θρησκειών και τεχνολογικών καινοτομιών.

Είναι ένα ρομπότ συνομιλίας (ή chatbot) που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ζωντανέψει τον Ιησού. Κηρύττει τον καλό λόγο και απαντά σε ερωτήσεις χρηστών του Διαδικτύου για πληθώρα θεμάτων. Κάποιοι τον αμφισβητούν για τη θρησκεία, αλλά και για τη γεωπολιτική και τις προτιμήσεις του στο αυτοκίνητο. Αυτός ο σύγχρονος Ιησούς μοιάζει πολύ με τις παραδοσιακές εικόνες του Χριστιανισμού, δηλαδή με έναν γενειοφόρο άνδρα στα τριάντα του, με λευκό δέρμα, ανοιχτόχρωμα μάτια και μακριά, σπαστά μαλλιά. Μιλάει με ήρεμη, μονότονη φωνή όταν μιλά σε χρήστες του Twitch.

Ένα τεχνικό επίτευγμα που οφείλουμε στο The Singularity Group. Επί του παρόντος, ο IA Jesus έχει περισσότερους από 43.000 ακόλουθους στην πλατφόρμα ροής .13  « Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το AI Jesus δεν είναι το μόνο εργαλείο που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη που εξυπηρετεί τη θρησκευτική πίστη. Το HadithGPT βασίζεται επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη για να απαντά στις ερωτήσεις των χρηστών του Διαδικτύου με βάση το χαντίθ και τη σούννα, τα λόγια και τις θρησκευτικές συνήθειες του Προφήτη Μωάμεθ. Ενώ  το GitaGPT  βασίζεται στις αρχές της Bhagavad-Gita, ενός τεράστιου επικού ποιήματος που περιγράφεται ως η Βίβλος του Ινδουισμού.

Έτσι, η εκκλησία του Saint Paul Lutheran στο Fürth της Γερμανίας, διοργάνωσε μια λειτουργία στις 9 Ιουνίου υπό την ηγεσία τεσσάρων αβατάρ. Ο τελευταίος δήλωνε για περίπου σαράντα λεπτά προσευχές, τραγούδια και κηρύγματα γραμμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ChatGPT .» [13]  Ο απόλυτος κίνδυνος: Η τεχνητή νοημοσύνη κυριεύει τον εαυτό μας Με έναν ύπουλο τρόπο ο άνθρωπος σταδιακά εγκαταλείπει την ανθρώπινη κληρονομιά του. « Η τεχνολογία», γράφει ο Yuval Harari, «δεν είναι κακή από μόνη της. Αν ξέρεις τι θέλεις στη ζωή, μπορεί να σε βοηθήσει να το αποκτήσεις.

Αν δεν το ξέρετε, θα είναι παιδικό παιχνίδι για να διαμορφώσει τους στόχους σας για εσάς και να πάρει τον έλεγχο της ύπαρξής σας. Καθώς η τεχνολογία καταλαβαίνει καλύτερα τους ανθρώπους, μπορεί να βρεθείτε να την υπηρετείτε όλο και περισσότερο αντί να σας εξυπηρετεί. Με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας θα είναι πιο εύκολο να χειριστείτε τα συναισθήματα και τις βαθύτερες επιθυμίες Από εδώ και πέρα, οι αλγόριθμοι σας παρακολουθούν.

Παρατηρούν τις κινήσεις σας, τις αγορές σας, τις συναντήσεις σας. Σύντομα θα παρακολουθούν τα βήματά σας, την αναπνοή σας, τους παλμούς της καρδιάς σας. Βασίζονται στα Big Data και στη μηχανική μάθηση για να σας γνωρίζουν όλο και καλύτερα .»14  Και συνεχίζεται η μέρα Yuval Harari, όταν αυτοί οι αλγόριθμοι θα σας γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι γνωρίζετε τον εαυτό σας, θα μπορούν να σας ελέγχουν και να σας χειραγωγούν χωρίς να μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό. Συνολικά, αν οι αλγόριθμοι καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σας καλύτερα από ό,τι καταλαβαίνετε εσείς, η εξουσία θα είναι μαζί τους.

Πρέπει να τρέχεις πιο γρήγορα από τους αλγόριθμους, πιο γρήγορα από το Amazon και την πολιτεία και να γνωρίσεις τον εαυτό σου πριν το κάνουν. Για να τρέχετε γρήγορα, μην πάρετε πολλές αποσκευές. Εγκαταλείψτε όλες τις ψευδαισθήσεις σας. Είναι πολύ βαριά .» [14]  Κινέζοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ζωντανούς εγκεφάλους για να ελέγχουν ρομπότ και λειτουργεί! Αυτό είναι ! βιολογικά ρομπότ αρχίζουν να εμφανίζονται! : « Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να συνδέσουν μίνι εγκεφάλους που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο με ρομπότ, επιτρέποντάς τους να ελέγχουν τις κινήσεις και τις ενέργειές τους.

Ένας εγκέφαλος φυτεύτηκε σε ένα ρομπότ η δημιουργία ενός συστήματος που επιτρέπει σε ζωντανούς μίνι εγκεφάλους, που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, να ελέγχουν τα ρομπότ. Αυτή η καινοτομία, που ονομάζεται MetaBOC (Brain-On-Chip), ανοίγει το δρόμο για μια νέα γενιά ρομπότ εξοπλισμένων με βιολογική νοημοσύνη.

Το σύστημα βασίζεται επομένως στη χρήση εγκεφαλικών οργανοειδών, μικροσκοπικών τρισδιάστατων κυτταρικών δομών που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτά τα οργανοειδή συνδέονται με έναν μικροελεγκτή που χρησιμεύει ως διεπαφή μεταξύ του βιολογικού εγκεφάλου και του ρομπότ. Τα οργανοειδή του εγκεφάλου μπορούν να μάθουν και να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους .»15

«Τι γίνεται με την ηθική σε όλα αυτά; Το ερώτημα είναι αν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται επομένως στους οργανικούς εγκεφάλους; Το σύστημα MetaBOC ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών των υπολογιστών με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των βιολογικών εγκεφάλων, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα μορφή υβριδικής νοημοσύνης

Αυτή η τεχνολογία εγείρει επίσης σημαντικά ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα, ιδίως σχετικά με τη φύση της συνείδησης και της νοημοσύνης. καθώς και τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης στον τομέα της ζωής. Σίγουρα λοιπόν αυτοί οι εγκέφαλοι δεν έχουν συνείδηση ή συναισθήματα αυτή τη στιγμή, αλλά ποιος λέει ότι αυτό δεν θα συμβαίνει σε λίγα χρόνια; » [15]

Ο πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης δηλώνει υπέρ της καταστροφής της ανθρωπότητας Έχουμε τον τελευταίο λόγο για τη διανθρωπιστική φιλοδοξία του ανθρώπου, που επιδιορθώνεται και στη συνέχεια αυξάνεται, μπορεί ή πρέπει:  να γυρίσουμε σελίδα στην ανθρωπότητα . Σε ένα πρόσφατο συνέδριο, ο Geoffrey Hinton, είχε μια εκπληκτική απάντηση όταν τέθηκε μια ερώτηση σχετικά με την αντικατάσταση των ανθρώπων με υπερευφυή AI. Λέει ότι είναι υπέρ της αντικατάστασης των ανθρώπων με την τεχνητή νοημοσύνη. « Στην πραγματικότητα, είμαι υπέρ, Υπάρχουν πολλές καλές και κακές πτυχές της ανθρωπότητας.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε η καλύτερη μορφή νοημοσύνης που υπάρχει ».16  Τι μας κάνει ανθρώπους; Έτσι, η επιστήμη είναι χωρίς ενδοιασμούς: η τεχνητή νοημοσύνη, η γενετική, οι νανοτεχνολογίες, η πληροφορική προσφέρουν στην ανθρωπότητα τις σύγχρονες φλόγες της φωτιάς του Προμηθέα για να γίνει ισότιμος με τους θεούς. Το να μοιράζεσαι την ανθρώπινη ταυτότητα σε κομμάτια απονομιμοποιεί την ανθρώπινη κατάσταση. Για τον καθηγητή Mattei, « ο πραγματικός κίνδυνος είναι το συνεχιζόμενο έργο της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου σώματος και, πέρα από αυτό, του μυαλού και της συνείδησής του.

Με τον πειρασμό να αναχθεί το ανθρώπινο σώμα σε ένα απλό σύνολο οργάνων που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν μέχρι να επιτευχθεί η «αθανασία». Είμαστε ιδιοκτήτες του σώματός μας ή είμαστε θεματοφύλακες μιας εξέλιξης που το υπερβαίνει; Είναι η μοίρα μας εξ ολοκλήρου γραμμένη στα γονίδιά μας; Απειλείται πραγματικά η ανθρώπινη περιπέτεια από τον μεταανθρωπισμό που ενισχύεται από την αχαλίνωτη ανθρώπινη νοημοσύνη; (…) ».17

Συμπέρασμα: Πώς μοιάζει το Μέλλον; Πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ; Δεν ξέρουμε πώς θα είναι το έτος 2050, δεν ξέρουμε πραγματικά τι δεξιότητες θα χρειαστούν οι άνθρωποι από την τεχνητή νοημοσύνη. Τι πρέπει να διδάξουμε; Ο Yuval Noah Harari αναφέρει ότι: « Πολλοί ειδικοί στην εκπαίδευση λένε ότι τα σχολεία πρέπει να προχωρήσουν στη διδασκαλία των 4C: κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργικότητα. Γενικότερα, τα σχολεία θα πρέπει να ευνοούν τις γενικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αλλαγής: η εκμάθηση νέων πραγμάτων θα απαιτεί όχι μόνο την εφεύρεση ιδεών και προϊόντων αλλά, πρωτίστως, τη συνεχή επανεφεύρεση του εαυτού μας.

Για να παραμείνει κοινωνικά επίκαιρος, ένας 50χρονος γεννημένος το 2000 θα πρέπει να μπορεί να μαθαίνει και να επανεφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό του ». [14]  « Καθώς η παραξενιά γίνεται ο νέος κανόνας, οι προηγούμενες εμπειρίες σας θα γίνονται λιγότερο αξιόπιστοι οδηγοί.

Τα άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πράγματα που κανείς δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν Για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει σε έναν τέτοιο κόσμο, χρειάζεστε πολλή ψυχική ευελιξία γα να μην είστε σκλάβοι, πρέπει να είστε σε εγρήγορση γιατί με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας και την αυτόματη εκμάθηση. είναι πιο εύκολο να χειριστείτε τα συναισθήματα.

The Gafa: Η Coca-Cola Amazon ή Baidu θα ξέρουν πώς να τραβήξουν τα νήματα της καρδιάς σας πώς θα διαφοροποιούσατε τον εαυτό σας από τον ειδικό του μάρκετινγκ; Όλοι συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου για να χακάρουν όχι μόνο το smartphone, τον υπολογιστή ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αλλά και εσείς οι ίδιοι, στην πραγματικότητα, έχουμε μπει στον αέρα του χακάρισμα των ανθρώπινων όντων ». [14]  Σε αυτόν τον 21ο αιώνα γεμάτο κινδύνους, όπου μιλάμε για αποδόμηση όλη την ώρα, ιδιαίτερα με τον Covid που έχει καταφέρει να φέρει τον πλανήτη σε αδιέξοδο ηθικό οπλοστάσιο, που οδηγεί στην κατασκευή cyborg που είναι μισός άνθρωπος, μισή μηχανή, η γενετική καταστροφή της ανθρωπότητας προς όφελος ενός νέου ανθρωποειδούς είδους όπου η μηχανική διάσταση θα κυριαρχεί θα ήταν ίσως η μία από τις αιτίες της εξαφάνισης της ανθρωπότητας από τότε που εμφανίστηκε.

« Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ του αξεσουάρ της ανάγκης να κλείσουμε τις τάξεις των γήινων και του ουσιώδους που του ανατίθεται μια για πάντα να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε μια ανθρωπότητα που υπονομεύεται από μια Τεχνητή Νοημοσύνη που βρίσκεται στο σημείο ενός αδυσώπητου τρόπου αποδόμησης 10.000 πολιτισμών συνηθειών και έθιμα για ένα υποθετικό Humanity 2.0 που μας υπόσχονται οι γκουρού του διανθρωπισμού και που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό, να ακούσουν τον αρχηγό τους να αλλάζει ανθρωπιά!!!

Οι κίνδυνοι του ανταγωνισμού μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και των ανθρώπων στον τομέα που εσφαλμένα πιστεύεται ότι προορίζεται για τον άνθρωπο. Λάθος ! Στην Κίνα, τα ρομπότ είναι σε θέση να «προσομοιώνουν» τις ανθρώπινες εκφράσεις σε σημείο που να δημιουργούν σύγχυση πεταχτεί περαιτέρω ανάμεσα στην πραγματικότητα και το εικονικό.  Ωστόσο, αντιμέτωποι με το μυστήριο της μυστικής συμφωνίας του απείρως μικρού αλλά και του απείρως μεγάλου που μας θυμίζει ότι όλα είναι «υπολογισμένα» για να φαίνεται η ζωή, ότι υπάρχει μέρα, ότι υπάρχει νύχτα, ας υπάρχουν εποχές.

Ότι η θερμοκρασία είναι υποφερτή από τον άνθρωπο. Το ερώτημα «πού πηγαίνει η ανθρωπότητα» έχει απάντηση αν εμπιστευτούμε το πεπρωμένο της ανθρωπότητας στην τεχνητή νοημοσύνη. Η αχαλίνωτη βιοτεχνολογική επανάσταση κινδυνεύει να οδηγήσει στην αντικατάστασή μας από μετα-ανθρώπους ».18  Τι πρέπει να κάνει η Αλγερία όσον αφορά την ποιοτική κατάρτιση για να είναι σύμφωνη με αυτές τις νέες προκλήσεις; Ο κόσμος στον οποίο ζούμε φέρει μέσα του τους σπόρους του παντός ανταγωνισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή αν μπορούμε να την εφαρμόσουμε με ορθολογικό τρόπο στον τομέα της υγείας αλλά και νέες τεχνικές στον τομέα της ασφάλειας. Ο στρατιώτης του μέλλοντος δεν θα έχει πολλή σχέση με αυτόν του 20ου αιώνα, θα είναι όλο και περισσότερο επιστήμονας και η σωματική δύναμη θα απαιτείται όλο και λιγότερο, επειδή ο αντίπαλος είναι συχνά αόρατος, το όπλο μάχης του είναι ένας υπολογιστής, μια σύνδεση GPS με ένα απρόβλεπτο και συχνά μη ανιχνεύσιμο φονικό όπλο!

Πρέπει η Αλγερία να σταθεί στο περιθώριο της επιστημονικής προόδου; Δεν θα έπρεπε να επενδύσει πολλά στη γνώση και την τεχνολογία; Πάνω απ’ όλα, αυτή η επόμενη πενταετία πρέπει να αφιερωθεί στην αύξηση του μεριδίου των μαθηματικών από το 2% επί του παρόντος των κατόχων απολυτηρίου σε τουλάχιστον 20% τα επόμενα πέντε χρόνια, δηλαδή περίπου 100.000 κάτοχοι απολυτηρίου μαθηματικών το 2030 . Πρέπει να δείξουμε φαντασία δεσμεύοντας τουλάχιστον 20 λύκεια ετησίως για τα μαθηματικά Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον έξω κόσμο και να μην χάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες των μαθηματικών, οι οποίοι θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντες εάν εφαρμόσουμε μια πολιτική αναζήτησης ταλαντούχων νέων σε όλους. wilayas.

Με αυτή τη δεξαμενή επιστημόνων, θα είμαστε σε θέση να εκπαιδεύσουμε τεχνολόγους (μηχανικούς) που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα, η προβολή της χώρας μας στον τομέα αυτό διακυβεύεται εγγραφείτε στις χώρες BRICS που εκπαιδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μηχανικούς κάθε χρόνο όπως η Ρωσία (450.000 μηχανικοί), η Κίνα (450.000 μηχανικοί) το Ιράν 250.000 μηχανικοί/έτος. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα εκπαίδευσης για να πάμε από τους σημερινούς 3.000 στους  50.000 μηχανικούς/έτος έως το 2030) .

Με την ίδια σειρά, μια σχολή βιοτεχνολογίας θα πρέπει να καταστήσει δυνατή τη συγκέντρωση ενός προσωπικού δεξιοτήτων ικανού να ακολουθήσει αυτή τη νέα επιστήμη που συνδυάζει την επιστήμη των υπολογιστών, τη μοριακή βιολογία, τη ρομποτική, εκτός από την ηλεκτρονική. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι η επόμενη πενταετής θητεία θα επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας στο επιστημονικό κέντρο του Sidi Abdallah και θα συνεχίσει τη δυναμική των δύο σχολών μαθηματικών και τεχνητής νοημοσύνης με τη δημιουργία των μεγάλων σχολών πληροφορικής, και αυτοί οι κλάδοι εισέρχονται σε συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Για παράδειγμα,  πρέπει να γνωρίζουμε τους γενετικούς κώδικες των πόρων μας για να γνωρίζουμε πώς να ανιχνεύουμε ΓΤΟ και ακόμη περισσότερο, να προστατεύσουμε επιστημονικά την ταυτότητά μας χάρη στην κυριαρχία της βιοτεχνολογίας.  Το μυστικό της επιτυχίας είναι η δημιουργία των υλικών και κοινωνικών συνθηκών ανταγωνισμού ανεξάρτητα από την οικονομική υγεία της χώρας.  Η ευφυΐα και η γνώση είναι που θα κρατήσουν την ελίτ μας στη χώρα προσφέροντάς τους κοινωνικές καταστάσεις ανάλογες της προσφοράς τους .

Αυτό θα ηθικοποιούσε την τρέχουσα κοινωνική κλίμακα που υπονομεύεται από τους παράφρονες μισθούς για όσους δεν φέρνουν πολλά από την άποψη της προστιθέμενης αξίας στη χώρα. Αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη γνώση και θα μας επέτρεπε να πιστέψουμε ότι η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από επιστήμονες και ορθολογισμό για να εξασφαλίσει την ανοσολογική της άμυνα στο μέλλον.  Ομότιμος καθηγητής Chems Eddine Chitour

loading...