Ο υπερηχητικός πύραυλος των Χούτι αλλάζει τα δεδομέναι στην Ερυθρά Θάλασσα

Αυτή είναι η εκδίκηση του Ιράν; Έτσι ανταμείβει το Ιράν το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό στα τέλη Μαρτίου; παρέχοντας στους Χούτι υπερηχητικούς πυραύλους για να πολεμήσουν τον «Μεγάλο Σατανά»;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Στις 26 Ιουνίου, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση σε εμπορικό σκάφος στην Αραβική Θάλασσα χρησιμοποιώντας έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, στερεού καυσίμου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα χρησιμοποίησε αυτόν τον προηγμένο πύραυλο στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η σημασία αυτής της εξέλιξης δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τα υπερηχητικά βλήματα, τα οποία διαθέτουν τεχνολογικές προόδους που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στη Δύση, είναι πιο ακριβή, πιο δύσκολο να καταρριφθούν και διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προηγούμενα μοντέλα.  

Αυτά τα μοναδικά και αιχμής όπλα αποτελούν έναν πολλαπλασιαστή δύναμης που δίνει στους Χούτι αποφασιστικό πλεονέκτημα σε μελλοντικές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και πέρα από αυτήν . 

Θα επιτρέψουν στους Χούτι να σφίξουν τον έλεγχο της εμπορικής κυκλοφορίας, ενώ θα θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Θα βελτιώσουν επίσης σημαντικά τις πιθανότητες των Χούτι να επικρατήσουν στον πόλεμο τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο συνασπισμό. Αυτό είναι από ένα άρθρο στο  Maritime Executive  :

« Οι Χούτι (…) ισχυρίζονται ότι εκτόξευσαν για πρώτη φορά έναν υπερηχητικό πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC στην ανοικτή θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν . (…)

Για πρώτη φορά, η ταυτότητα του πυραύλου που στόχευε το… MSC Sarah V στην Αραβική Θάλασσα, αποκαλύφθηκε σύμφωνα με μήνυμα του εκπροσώπου των Χούτι, Yahya Saree. «Είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος εγχώριας κατασκευής που διαθέτει τεχνολογία αιχμής, είναι ακριβής στα χτυπήματά του και επιτυγχάνει μεγάλη εμβέλεια».

Τον Μάρτιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Χούτι είχαν αρχίσει να κατασκευάζουν τον υπερηχητικό πύραυλο τους… ικανό να φτάσει τα 8 Mach.  Οι αναφορές ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει περαιτέρω τη ναυτιλία στον Ινδικό Ωκεανό.

Καταρχάς, οι Χούτι δεν διαθέτουν προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων, επομένως όποιον υβριδικό βαλλιστικό πύραυλο χρησιμοποιούν σήμερα στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, δεν το έφτιαξαν οι ίδιοι.

Δεύτερον,  οι ειδικοί προτείνουν ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στην Αραβική Θάλασσα νωρίτερα την εβδομάδα ήταν πιθανότατα μια έκδοση του ιρανικού Fattah-1,  ικανό να ταξιδεύει με ταχύτητες έως και 3 Mach, τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου. Το Fattah-1 αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τους πυραύλους που χρησιμοποιούν οι Χούτι, αλλά  δεν αποτελούν την ίδια σοβαρή απειλή για την εμπορική ναυτιλία με τους προηγμένους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους αιχμής .

Οι προηγμένοι υπερηχητικοί πύραυλοι στερεού καυσίμου ανήκουν στη δική τους κατηγορία. Μερικά από αυτά κινούνται με ταχύτητες πάνω από 5 Mach και είναι πολύ ευέλικτα και ικανά να αλλάζουν πορεία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εδώ είναι κάποιο πλαίσιο:

«Η ικανότητα εκτόξευσης όπλων υψηλής ευελιξίας σε υπερηχητικές ταχύτητες δίνει σε κάθε χώρα ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς αυτά τα όπλα μπορούν να αποφύγουν σχεδόν οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή.

«Δεν έχει σημασία ποια είναι η απειλή. Εάν δεν μπορείτε να το δείτε, δεν μπορείτε να αμυνθείτε εναντίον του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Χάιτεν, πρώην αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, σε ακρόαση στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2020.

Ως διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ το 2018, ο Hyten είπε: « Δεν έχουμε καμία άμυνα που θα μπορούσε να αναιρέσει την ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου εναντίον μας  . … Η άμυνά μας είναι αποτρεπτική ικανότητα ».

Συμπέρασμα: Εάν οι Χούτι είχαν αυτά τα «προηγμένα» όπλα, η Ερυθρά Θάλασσα θα ήταν γεμάτη με φλεγόμενα αμερικανικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονταν προς το  ντουλάπι του Ντέιβι Τζόουνς . Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, επομένως πρέπει να υποθέσουμε ότι όσοι προμηθεύουν τους Χούτι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να τους προμηθεύσουν με τους υπερηχητικούς πυραύλους υψηλής τεχνολογίας. Δείτε περισσότερα από το Business Insider :

Ο Markus Schiller, διευθυντής της ST Analytics, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Μόναχο που μελετά πυραύλους και διαστημική τεχνολογία, είπε στο Business Insider ότι  ο πύραυλος πιθανότατα σχεδιάστηκε στο Ιράν.

« Αυτός είναι σίγουρα ένας πύραυλος από την ιρανική οικογένεια Φατάχ, ο οποίος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και από τότε βελτιώνεται συνεχώς », είπε ο Σίλερ.  Η Τεχεράνη παρουσίασε πρόσφατα τις τελευταίες εκδόσεις των πυραύλων της Fattah ως υπερηχητικούς .

Στην πραγματικότητα είναι καλύτερα αν οι Χούτι ΔΕΝ έχουν τους καλύτερους βαλλιστικούς πυραύλους διαθέσιμους. Άλλωστε, ο στόχος του αποκλεισμού τους δεν είναι να εξαφανίσουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και να σκοτώσουν χιλιάδες,  αλλά να πείσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ασκώντας πίεση στην ισραηλινή οικονομία. Στην πραγματικότητα, η επιτυχία της στρατηγικής των Χούτι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, γι’ αυτό και ο σκοπός τους έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Αυτό είναι από  άρθρο της Foreign Policy  :

« (…)  Οκτώ μήνες αργότερα, οι διακοπές των θαλάσσιων μεταφορών επιδεινώθηκαν ξαφνικά.  Στα τέλη Ιουνίου, οι Χούτι βύθισαν ένα πλοίο -το δεύτερο από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τους- και προκάλεσαν ζημιές σε ένα άλλο. Η λίστα με τις απόπειρες και τις επιτυχημένες επιθέσεις ήταν μια λιτανεία από την αρχή του έτους. Τα δημόσια μηνύματα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ είναι ένας σχεδόν καθημερινός τυμπάνος αναφορών για πλοία των ΗΠΑ που αποκρούουν τα drones, τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα πλοία επιφανείας. Οι Χούτι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία πυραύλους κατά πλοίων, βασίζονται τώρα όλο και περισσότερο σε αυτά τα επιφανειακά drones, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων Houthi’s Blowfish. (…)

Οι συνεχείς αναπτύξεις και αναχαιτίσεις έχουν καταβροχθίσει τα περιοδικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Βοηθοί του Κογκρέσου είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παράγουν αρκετά από τους τυπικούς πυραύλους αεράμυνας που χρησιμοποιούνται από πλοία συνοδείας των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα για να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Χούτι . « 

Εφόσον ο ρυθμός καύσης παραμένει τόσο υψηλός όσο ήταν εκεί, είμαστε σε λίγο πιο επισφαλή θέση», είπε ένας βοηθός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει ειλικρινά για τις ελλείψεις αμερικανικών πυρομαχικών .

Αισθανόμαστε την απογοήτευση στην ανάλυση του συγγραφέα και καταλαβαίνουμε γιατί. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να βαλτώσει στην Ερυθρά Θάλασσα πολεμώντας μια ομάδα ανταρτών που δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δεν θέλει επίσης να αφιερώσει περισσότερους πόρους ή χερσαία στρατεύματα σε μια προσπάθεια που δεν προωθεί την ευρύτερη γεωπολιτική φιλοδοξία των ΗΠΑ για ανατροπή της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία ή περιορισμό της Κίνας. 

Εν ολίγοις,  ο αγώνας στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται γενικά ως ενόχληση που τα μεγάλα ονόματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θέλουν να «φύγουν». Αλλά αντί να φύγει, η κατάσταση χειροτερεύει, αναγκάζοντας τον Μπάιντεν να κάνει επιλογές που δεν θέλει να κάνει.  Αυτό είναι από ένα άρθρο του gCaptain  :

« Η ναυτική δύναμη που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Τέσσερα πλοία της ΕΕ περιπολούν στα ύδατα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης από τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρείχαν «στενή βοήθεια» σε 164 πλοία, κατέρριψαν περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κατέστρεψαν τέσσερις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ο Αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης σε συνέντευξή του την Τετάρτη.

Οι Χούτι με έδρα την Υεμένη… έχουν αναστατώσει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας πολλά πλοία να πλεύσουν χιλιάδες μίλια γύρω από τη νότια Αφρική – παρά την επιχείρηση της ΕΕ και τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. (…)

«Υπάρχουν περίπου 40 με 50 πλοία που ανεβοκατεβαίνει στα στενά κάθε μέρα, επομένως χρειάζεστε έναν σημαντικό αριθμό πλοίων για να μπορέσετε να παρέχετε αυτή τη στενή προστασία», είπε.  «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτή τη στενή προστασία,  αλλά προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον όγκο». (…)

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές βομβαρδιστικές εκστρατείες απέτυχαν να σταματήσουν τις επιθέσεις  και αντ’ αυτού οδήγησαν στο να στοχοποιούνται συχνότερα πλοία που συνδέονται και με τις δύο χώρες. Οι Χούτι έχουν προειδοποιήσει για μια εκτεταμένη επιχείρηση που πιθανώς στοχεύει στην επίθεση σε πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα. (…)

« Δεν πιστεύουμε ότι χτυπώντας τους Χούτι μπορεί να λύσει το πρόβλημα», είπε. «Κάποιες άλλες χώρες δοκίμασαν παρόμοιες ενέργειες πριν από μερικά χρόνια και άλλες το κάνουν ακόμα και βλέπουμε ότι αυτό δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος ».

Σκεφτείτε τι λέει ο συγγραφέας: λέει ότι η τρέχουσα προσέγγιση δεν λειτουργεί και επομένως πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την ίδια στρατηγική. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της παραφροσύνης;

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη εξωτερικής πολιτικής τους: στρατιωτική δύναμη. Και όταν αυτό το εργαλείο αποδειχθεί αναποτελεσματικό, τότε εφαρμόζεται περισσότερη δύναμη. Πρέπει να καταλάβουμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην έκβαση της τρέχουσας αντιπαράθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου ο θείος Σαμ χτυπάει το κεφάλι του σε έναν βράχο και δεν παίρνει τίποτα.  Δεν θα ήταν καλύτερο να πιέσουμε το Ισραήλ να άρει την πολιορκία στη Γάζα;

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουν στους εαυτούς τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι προφανές: υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Η απάντηση είναι όχι” . Ούτε υπάρχει ξεκάθαρα καθορισμένος στρατηγικός στόχος ή στρατηγική εξόδου, που και οι δύο έχουν αγνοηθεί στη βιασύνη προς τον πόλεμο και την αποφασιστικότητα των μανταρινιών της εξωτερικής πολιτικής να εφαρμόσουν την επιχειρησιακή θεωρία τους: « Πυροβολήστε πρώτα και κάντε ερωτήσεις αργότερα ». Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται σε μια άλλη άσκοπη πυρκαγιά που δεν μπορεί να κερδηθεί με συμβατικά μέσα. Αυτό είναι από  το Business Insider  :

« Οι Χούτι σημείωσαν μια σειρά από χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων –ακόμη και βυθίζοντας ένα–  και απέδειξαν την ικανότητά τους να χτυπούν αποτελεσματικά στόχους με σκάφη drone, σηματοδοτώντας ότι γίνονται πιο έξυπνοι στις επιθέσεις τους. (…)

Ορισμένα περιστατικά αποκάλυψαν επίσης επικίνδυνες νέες τακτικές. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου, οι  Χούτι χτύπησαν ένα εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα με ένα drone γεμάτο εκρηκτικά για πρώτη φορά  από τότε που άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο. (…)

Η πρώτη επίθεση drone στο εμπορικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Tutor προκάλεσε πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο. Ώρες αργότερα, ένας πύραυλος των Χούτι χτύπησε το πλοίο. Το διπλό χτύπημα ανάγκασε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο, το οποίο τελικά βυθίστηκε. (…)

Την ίδια εβδομάδα, οι Χούτι εκτόξευσαν δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους, χτυπώντας το MV Verbena στον Κόλπο του Άντεν. Μόλις 24 ώρες αργότερα, το φορτηγό χύδην φορτίου χτυπήθηκε από άλλο πύραυλο, σηματοδοτώντας το δεύτερο διπλό χτύπημα της εβδομάδας. Το πλήρωμα του πλοίου τελικά εγκατέλειψε το πλοίο λόγω των ζημιών που υπέστη από τις επιθέσεις.

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey είπε ότι οι επιθέσεις στο Tutor και στο Verbena, εκτός από τα επιτυχημένα χτυπήματα σε δύο άλλα πλοία τις προηγούμενες ημέρες,  ήταν ενδεικτικές μιας «σημαντικής αύξησης της αποτελεσματικότητας» των επιχειρήσεων των Χούτι.

«Με κάθε επίθεση των Χούτι, οι Χούτι πιθανότατα μαθαίνουν κάτι για το τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί», είπε ο Κάρτερ. «Αν σκεφτείτε πώς λειτουργεί μια στρατιωτική οργάνωση, σίγουρα μαθαίνουν από τα διαφορετικά προγράμματα απεργίας που χρησιμοποιούν». (…)

Είναι δύσκολο όχι μόνο να εμποδίσεις τους αντάρτες να αποκτήσουν τα «χαμηλής τεχνολογίας, φθηνά» μέσα επίθεσης τους, αλλά και να τους αποτρέψεις από το να εξαπολύσουν επιθέσεις, είπε  ο Άλεξ Σταρκ  , συνεργάτης ερευνητής πολιτικής που καλύπτει την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στην RAND Corporation. BI.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν « ένα διαρκές πρόβλημα χωρίς προφανή ή χρήσιμη λύση »,  πρόσθεσε.

Η κυρία Σταρκ κάνει λάθος. Υπάρχει « μια προφανής λύση… στο χέρι ». Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αναστείλει όλες τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ έως ότου άρει τον αποκλεισμό τροφίμων, νερού και ιατρικής βοήθειας προς τον λαό της Γάζας. Αυτή είναι η μόνη πολιτική που θα τερματίσει την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι το σωστό.

πηγή: The Unz Review 

loading...