Ο Σι Τζινπίνγκ αναδιοργανώνει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη για συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του κινεζικού στρατού και ζήτησε “προσπάθειες για να εξασφαλιστεί μια σταθερή πολιτική εγγύηση για την οικοδόμηση ενός ισχυρού στρατού” στη διάσκεψη της Επιτροπής για το κεντρικό στρατιωτικό έργο για το πολιτικό έργο, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει κεντρικό

Η Κίνα έδωσε στο νησί της Ταϊβάν –και στον υπόλοιπο κόσμο– μια ένδειξη των αυξανόμενων στρατιωτικών της δυνατοτήτων τους τελευταίους μήνες, ιδίως πριν και μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Πράγματι, η σφαίρα πληροφοριών του νησιού έχει βομβαρδιστεί με κυβερνοεπιθέσεις και συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως την 23η επαρχία του και δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την επαναφορά του νησιού στην κυριαρχία της χώρας. Μετά τα εγκαίνια της κυβέρνησης της Ταϊβάν τον Μάιο, η στρατιωτική δύναμη της Κίνας αναπτύχθηκε πλήρως. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις περικύκλωσαν την Ταϊβάν σε ασκήσεις δύο ημερών, κατά τις οποίες τα κινεζικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που δείχνει πυραύλους να πέφτουν σε μεγάλες πόλεις της Ταϊβάν.

Μετά τις ασκήσεις, εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν πλήρως προετοιμασμένες, σε μεγάλη εγρήγορση και έτοιμες να αναλάβουν αποφασιστικά μέτρα όταν πρόκειται για την Ταϊβάν.

Αργότερα τον Μάιο, το νεότερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας άφησε επίσης τη Σαγκάη για τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές, τοποθετώντας το κινεζικό ναυτικό δεύτερο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον αριθμό των αεροπλανοφόρων του στόλου του.

Όμως, παρά την επίδειξη δύναμης του κινεζικού στρατού, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν πόση εμπιστοσύνη έχει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στις ένοπλες δυνάμεις του. Στη διάσκεψη, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι είναι απαραίτητο να αναλυθούν « τα βαθιά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο έργο της στρατιωτικής πολιτικής », τονίζοντας ότι « μία από τις βασικές αιτίες αυτών των προβλημάτων έγκειται στην έλλειψη ιδανικών και πεποιθήσεων .

Μεγάλη αναδιοργάνωση του κινεζικού στρατού

Η παρέμβαση ακολούθησε μια τελετή τον Απρίλιο, στην οποία αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του στρατού της Κίνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. « Αυτό προκάλεσε σοκ και δείχνει ότι ο Σι δεν είναι ικανοποιημένος με την υπάρχουσα δομή και τις τρέχουσες δυνατότητες του κινεζικού στρατού », δήλωσε ο Γιανγκ Ζι, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam (RSIS) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στο Σιγκαπούρη, στο Αλ Τζαζίρα .

Για πολλούς παρατηρητές, το πιο απροσδόκητο στοιχείο της αναδιοργάνωσης ήταν η εξάλειψη της Στρατηγικής Δύναμης Υποστήριξης (SSF). Πράγματι, ο Σι Τζινπίνγκ κατάργησε το FSS, το οποίο ο ίδιος είχε δημιουργήσει το 2015.

« Υπήρξαν προβλήματα, εκκαθαρίσεις και έρευνες διαφθοράς σε άλλα τμήματα του στρατού », δήλωσε στο Al Jazeera Αλλά δεν έχουμε ακούσει για παρόμοια θέματα εντός της Στρατηγικής Δύναμης Υποστήριξης, επομένως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πριν από αυτήν την ανακοίνωση ότι το FSS επρόκειτο να αναδιοργανωθεί .”

Το FSS ήταν ένα επίλεκτο σώμα επιφορτισμένο με την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων διαστήματος και κυβερνοπολέμου των ενόπλων δυνάμεων και τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών και των θεάτρων έως το 2020. Η κατάργηση του FSS υποδηλώνει απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα των μεταρρυθμίσεων του 2015 να προετοιμασία για τέτοιες συγκρούσεις και προτείνει ότι οι Κινέζοι ηγέτες θα διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με την Christina Chen.

Δημιουργία της Δύναμης Υποστήριξης Πληροφοριών

Αντί για το FSS, οι τομείς του χώρου, των πληροφοριών και του κυβερνοπολέμου τοποθετούνται στα δικά τους τμήματα, απευθείας υπό την εποπτεία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Σι Τζινπίνγκ.

Αντίθετα, δημιούργησε τη Δύναμη Υποστήριξης Πληροφοριών (ISF), « τη νέα δύναμη υποστήριξης πληροφοριών του νέου στρατηγικού βραχίονα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) », σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua .

” Η ίδρυση της Δύναμης Υποστήριξης Πληροφοριών μέσω της αναδιάρθρωσης είναι μια σημαντική απόφαση που ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (CMC) για την οικοδόμηση ενός ισχυρού στρατού και ένα στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υπηρεσιών και όπλων και βελτιώστε τη δομή της σύγχρονης στρατιωτικής δύναμης με κινεζικά χαρακτηριστικά », δήλωσε ο Wu Qian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο τελευταίος ανέφερε κατά την εναρκτήρια διάσκεψη της PLA Information Support Force στο Bayi Building στο Πεκίνο στις 19 Απριλίου 2024 ότι αυτή η δύναμη είναι « μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και για την αποτελεσματική εκπλήρωση των αποστολών και των καθηκόντων του λαϊκού στρατού στη νέα εποχή . Η νέα δομή θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τον στρατό της Κίνας « να πολεμήσει και να κερδίσει στον σύγχρονο πόλεμο », είπε ο Σι Τζινπίνγκ όταν ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις.

Ο σύγχρονος πόλεμος είναι μια περιοχή που κυριαρχείται επί του παρόντος από τον αμερικανικό στρατό, είπε η Κριστίνα Τσεν, η οποία θεωρεί την αναδιοργάνωση ως μια περαιτέρω ένδειξη της αποφασιστικότητας του Πεκίνου να καλύψει τη διαφορά με την Ουάσιγκτον.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεταμένες για πολλά ζητήματα, όπως οι διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τα στενά της Ταϊβάν. Χωρίς να ξεχνάμε, τις εμπορικές εντάσεις, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τον τεχνολογικό ανταγωνισμό.

Τα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων αναφέρονταν σε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. Ένα από αυτά έχει μια φωτογραφία ενός μαχητικού αεροσκάφους που απογειώνεται. Το δεύτερο δείχνει ένα πολεμικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού να φέρει κινεζική σημαία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Κίνα, που εμπλέκεται σε πολυάριθμες συγκρούσεις με τις Φιλιππίνες για αρκετούς αμφισβητούμενους υφάλους, ότι απειλεί την περιφερειακή ειρήνη με την επιθετική συμπεριφορά της, ενώ το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για παρέμβαση στις ασιατικές υποθέσεις. « Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Xi είναι να ξεπεράσει στρατιωτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και να κάνει την Κίνα ηγετική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή και στον κόσμο », δήλωσε η Christina Chen.

Μια ακραία αναδιοργάνωση

Η στρατιωτική αναδιοργάνωση έρχεται εν μέσω εκκαθάρισης εντός του κινεζικού στρατού, με την απόλυση ή την εξαφάνιση βασικών ηγετών. Μεγάλο μέρος της αναδιοργάνωσης λαμβάνει χώρα εντός της ελίτ των ενόπλων δυνάμεων “Rocket Force”, η οποία επιβλέπει τους τακτικούς και πυρηνικούς πυραύλους της Κίνας. Αυτή η δύναμη υποτίθεται ότι ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές μονάδες.

« Οι εκκαθαρίσεις της Πυραυλικής Δύναμης του περασμένου έτους έδειξαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας δεν είναι τόσο έτοιμες για την πρώτη στιγμή όσο φανταζόμασταν προηγουμένως », είπε ο Γιανγκ Ζι.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν επίσης εξαφανιστεί, όπως ο υπουργός Άμυνας Li Shuangfu, ο οποίος ήταν προηγουμένως αναπληρωτής διοικητής των SSF και θεωρήθηκε πιστός του Xi Jinping. Ο τελευταίος διαγράφηκε πρόσφατα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για σοβαρή παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας και του νόμου.

« Το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι προφανώς κοντά στον Σι δεν γλίτωσαν στην εκκαθάριση υπογραμμίζει το μεταβαλλόμενο τοπίο πίστης και ισχύος στην πολιτική ελίτ της Κίνας », δήλωσε ο Shaoyu Yuan, ειδικός στις κινεζικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Ηνωμένες Πολιτείες.

« Αυτοί που εκδιώχθηκαν μπορεί αρχικά να σηκώθηκαν υπό την αιγίδα του Xi, αλλά η απόλυσή τους σηματοδοτεί μια επαναβαθμονόμηση της πίστης και της εμπιστοσύνης καθώς εξελίσσεται το στρατηγικό του όραμα και η αντίληψή του για πιθανές απειλές », δήλωσε ο Shaoyu Yuan, ειδικός στις κινεζικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Yang Zi, οι εκκαθαρίσεις και η πρόσφατη στρατιωτική αναδιοργάνωση υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Xi Jinping έχει λίγη εμπιστοσύνη στους διοικητές που ανέβηκαν τον τελευταίο καιρό, ούτε σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι τελευταίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις προαγωγές και στις δομικές αλλαγές τους στο στρατό.

Ο Shaoyu Yuan είπε στο Al Jazeera ότι οι αντιδράσεις του Κινέζου προέδρου στην έλλειψη πίστης του έδειξαν την αδίστακτη προσαρμοστικότητά του καθώς και την προθυμία του να επαναβαθμονομήσει την προσέγγισή του για να διατηρήσει τον έλεγχο και να επιδιώξει το όραμά του. « Η αποφασιστικότητά του να εξαλείψει οποιαδήποτε δομή ή άτομο που δεν ευθυγραμμίζεται με τους τρέχοντες στρατηγικούς του στόχους, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες συνεισφορές τους, μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του ως αποφασιστικού ηγέτη που δίνει προτεραιότητα στις σημερινές ανάγκες του κράτους έναντι των προηγούμενων πίστεων », δήλωσε.

Ο τελευταίος έδειξε ότι στη δυναμική εξουσίας γύρω από τον Πρόεδρο Xi Jinping, η πίστη πρέπει να κερδίζεται συνεχώς. « Αυτή η προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο στον οποίο η εμπιστοσύνη είναι διαρκώς υπό όρους, οδηγώντας στην ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση της πίστης », είπε.

Στη στρατιωτική διάσκεψη, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ειδικά οι υψηλόβαθμοι, πρέπει να έχουν το θάρρος να παραμερίσουν το κύρος τους και να αναγνωρίσουν τις ελλείψεις τους. Κάλεσε επίσης τους ανώτερους στρατιωτικούς να επωμιστούν τις ευθύνες που τους εμπιστεύονται το Κόμμα και ο λαός, για να συνεχίσουν να ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, « το αρμόδιο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, να επιδείξουν ενδοσκόπηση, να εμπλακούν σε αναστοχασμό ψυχής και να κάνουν σοβαρές διορθώσεις ».

Η πολιτική δουλειά εντός των ενόπλων δυνάμεων εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος βασίζεται στην περσινή έμφαση στη σκέψη Xi Jinping, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική φιλοσοφία του προέδρου.

« Τέτοια πολιτική δουλειά θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που δαπανάται για κρίσιμη στρατιωτική εκπαίδευση », σύμφωνα με τον Yang Zi, ή να ενθαρρύνει τους ταλαντούχους αξιωματικούς να κρατούν χαμηλά το κεφάλι τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο να γίνουν στόχοι μελλοντικών εκκαθαρίσεων. Ο Σι Τζινπίνγκ « δεν διστάζει να ταρακουνήσει τα πράγματα και να αφήσει τα κεφάλια να κυλήσουν », είπε ο ερευνητής, ο οποίος βεβαιώνει ότι « μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτές οι αλλαγές θα βελτιώσουν πραγματικά τις μαχητικές ικανότητες του κινεζικού στρατού ».

πηγή: China Magazine

loading...