Οικονομική απελευθέρωση από την Δύση

Οι συνεχιζόμενες διαδικασίες στο παγκόσμιο γεωοικονομικό μέτωπο καταδεικνύουν ότι η πολιτική των μονομερών κυρώσεων που πηγάζει από μια προφανή πλανητική μειονότητα έχει εισέλθει στη φάση του εγκεφαλικού θανάτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Επιτυχημένα παραδείγματα αντίστασης επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνο δυνατό να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις εν λόγω κυρώσεις και άλλους περιορισμούς, αλλά ακόμη περισσότερο, να το χρησιμοποιήσουμε για επιβεβαιωμένη οικονομική ανάπτυξη.

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μιας από τις κύριες διεθνείς δομές του ευρύτερου ευρασιατικού χώρου και της σύγχρονης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, ξεκινά στο Καζακστάν, έχουν γίνει ειδήσεις χωρίς καν να έχουν αναφερθεί τα όργανα προπαγάνδας του μικρού δυτικού κόσμου το προς το παρόν. Καμία έκπληξη πάντως.

Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ρωσία  έχει περάσει  από την «ανώτερη μεσαία» κατηγορία σε αυτήν μιας χώρας υψηλού εισοδήματος. Έτσι, η Ρωσία  εμφανίζεται πλέον  στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ). Αυτό χωρίς να ξεχνάμε ότι ακόμη στο πλαίσιο των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ρωσία  κατατάχθηκε  στα τέλη του 2023, τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP-PPP), ξεπερνώντας έτσι την Ιαπωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα αφορούν τη χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, με χιλιάδες θέσεις κυρώσεων και περιορισμούς όλων των ειδών συνολικά. Επιπλέον, παράνομες και μονομερείς κυρώσεις που αφορούν τόσο την οικονομική όσο και απλώς την ανθρώπινη πτυχή, σε μια εποχή που ακόμη και ο αθλητισμός, η τέχνη, ο πολιτισμός, μεταξύ άλλων, δεν έχουν γλιτώσει από τους εκπροσώπους της δυτικής πλανητικής μειονότητας.

Τι μάθημα μπορούμε να πάρουμε από αυτό; Πρώτα απ ‘όλα, προφανώς οι επιτυχίες του ρωσικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού μετώπου, θα έχουν καταδείξει τη σημασία μιας χώρας όπως η Ρωσία σε παγκόσμια κλίμακα. Και αυτό παρά όλες τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές χειρονομίες του παρελθόντος σχετικά με μια θέση αποκλειστικά ως «περιφερειακής δύναμης» και δήθεν υπερβολικά οικονομικά εξαρτημένης από τη Δύση.

Μιλώντας για εξάρτηση, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό ποιος εξαρτάται περισσότερο από τον άλλον. Και κυρίως, ακόμα κι αν το γνώριζαν όσοι ήθελαν να το μάθουν πραγματικά εδώ και πολλά χρόνια, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τον μικρό χώρο που ονομάζεται Δύση. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης τέλεια στο πλαίσιο των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών της Ρωσίας με ορισμένες χώρες που αντιπροσωπεύουν μαζί της την παγκόσμια πλειοψηφία της ανθρωπότητας.

Είναι πράγματι τόσο ενδιαφέρον να μπορούμε να δούμε τα αποτρόπαια πρόσωπα των εκπροσώπων των ΝΑΤΟϊκών καθεστώτων, που επί χρόνια δεν σταμάτησαν να φωνάζουν για το «αναντικατάστατο» της Δύσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομικές ανταλλαγές το ρωσικό κράτος, μετά τον όγκο των σινο-ρωσικών οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έφτασε de facto και ξεπέρασε αυτές της Μόσχας με την ΕΕ πριν από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Πρέπει να διευκρινιστεί, βασιζόμενο αποκλειστικά στις ανταλλαγές της Ρωσίας με μια μόνο χώρα, την Κίνα, και όχι με τριάντα ευρωπαϊκά καθεστώτα. Και αν έπρεπε να λάβουμε υπόψη τις οικονομικές-εμπορικές ανταλλαγές, στα τέλη του 2023, της Ρωσίας με τρεις χώρες: Κίνα, Τουρκία, Ινδία, ο εν λόγω όγκος των ανταλλαγών  υπερβαίνει  κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ισοδύναμο εκείνου με τις Βρυξέλλες Ευρώπης στο τέλος του 2021.

Αλλά πέρα από αυτές τις επιτυχίες της Ρωσίας και του πολυπολικού κόσμου γενικά, αυτό το παράδειγμα θα πρέπει σίγουρα να εμπνεύσει πολλά άλλα έθνη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θεωρούνται διεθνείς ή ακόμη και περιφερειακές δυνάμεις και που εξακολουθούν να φοβούνται τον μικρό δυτικό χώρο και τον εκβιασμό που προκύπτει από αυτόν, παρά την επιθυμία των εν λόγω χωρών να τηρήσουν πλήρως την πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν.

Τα συμπεράσματα που πρέπει να συναχθούν για τις εν μέρει αναποφάσιστες χώρες είναι ότι πρώτον οι παράνομες και μονομερείς κυρώσεις που πηγάζουν από μια πλανητική μειονότητα δεν αποτελούν πλήρη καταδίκη, αν και είναι πιθανό να χρειαστεί να περάσουν κάποιες στιγμές δυσκολίας. Από την άλλη πλευρά, η δυτική ρητορική ότι είμαστε αναντικατάστατοι παίκτες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα δεν ήταν παρά ένας μύθος που επίσης καταρρέει. Η απόδειξη είναι ότι παρά την οικονομική εγγύτητα πολλών ετών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, οι συνέπειες του διαζυγίου έγιναν αισθητές πολύ περισσότερο από εκείνους που δικαίως ισχυρίστηκαν ότι είναι αναντικατάστατοι. Και για να το πούμε ειλικρινά, η Ρωσία έπρεπε να κάνει αυτό το διάλειμμα μάλλον χρόνια νωρίτερα.

Τέλος, εναλλακτικές υπάρχουν πάντα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε το θάρρος να αδράξετε τις τεράστιες ευκαιρίες του σύγχρονου κόσμου. Και σε μια εποχή ολοένα και πιο σταθερής και αυξανόμενης συμπληρωματικότητας μεταξύ των εθνών που διεκδικούν πλήρως τους κανόνες της πολυπολικότητας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των BRICS και του SCO καθώς και του Παγκόσμιου Νότου, όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες και να απελευθερωθούν οριστικά από τις αλυσίδες και μύθους που διατηρούνται από καιρό από μια ακραία παγκόσμια μειονότητα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κατανοήσει το μήνυμα.

πηγή: Continental Observer

loading...