Μεγάλη» ή «μικρή» πίεση: Ποια από τις δύο εκτοξεύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ανάμεσα στη «μικρή» και τη «μεγάλη» τιμή της πίεσης, οι ερευνητές εστιάζουν σε εκείνη που αποδεικνύεται πιο επιζήμια για εγκεφαλικό επεισόδιο

Είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μια μελέτη με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Michigan εστιάζει στις σωρευτικές επιπτώσεις των ετών υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης – γνωστής ως «μεγάλη» πίεση – διαπιστώνοντας ότι μια υψηλότερη μέση μέτρηση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους δύο πιο κοινούς τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε τη μέση συστολική αρτηριακή πίεση χρόνια πριν από το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο σε περισσότερα από 40.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές κάλυψαν τρεις τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό -η αιτία για πάνω από το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων- την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, μια αιμορραγία εντός του εγκεφάλου- και την υπαραχνοειδή αιμορραγία, μια αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου και των ιστών που τον καλύπτουν.

Διαπίστωσαν ότι η μέση συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg υψηλότερη από το μέσο όρο σχετίζεται με 20% υψηλότερο κίνδυνο συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και με 31% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ειδικότερα, οι μαύροι ασθενείς είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 67% υψηλότερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς, ενώ αντίστοιχα οι ισπανόφωνοι ασθενείς διέτρεχαν 281% υψηλότερο κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, αλλά όχι άλλου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο διαρκής έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, ιδίως σε μαύρους και ισπανόφωνους ασθενείς, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Deborah A. Levine, M.D., M.P.H., καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan.

Ενώ οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές εντόπισαν ελάχιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η φυλή και η εθνικότητα επηρέασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αθροιστικής συστολικής αρτηριακής πίεσης και του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου που έπληξε κάθε ασθενή.

«Η εξέταση των φυλετικών ανισοτήτων προάγει την κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δομών που επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων», δήλωσε ο Δρ Kimson E. Johnson, Ph.D., M.A., M.S.W., πρώτος συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Ενώ η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ένας τροποποιήσιμος στόχος για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, μια εθνική μελέτη που διεξήχθη το 2020 διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκε από το 2013 έως το 2018, ιδίως για τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ενήλικες.

Αν και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει τη διάγνωση και τον έλεγχο της υπέρτασης και είναι ακριβές και οικονομικό μέτρο, παραμένει ένα εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς, επισημαίνει η Δρ Levine. «Δύο σημαντικά εμπόδια στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι η έλλειψη εκπαίδευσης των ασθενών και η ασφάλιση που δεν καλύπτει τα οικιακά πιεσόμετρα, τα οποία κοστίζουν 50 δολάρια ή περισσότερο» συμπληρώνει.

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι πάροχοι πρέπει να εκπαιδεύουν και να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να μετρούν την αρτηριακή πίεση στο σπίτι» καταλήγει η καθηγήτρια.

ygeiamou.gr/