Κάλεσμα συμμαχιών από Le Pen – Θα κυβερνήσουμε τη Γαλλία, ευπρόσδεκτοι οι υποψήφιοι των Les Republicains

Η Le Pen αναζητά συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση

 

 

 

Ότι θα αναζητήσει συμμάχους στο κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν τα εκλογικά αποτελέσματα δεν δώσουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, ανέφερε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen και το κόμμα της Rassemblement National.
Το κάλεσμα σηματοδοτεί μια αλλαγή από την προηγούμενη θέση του RN ότι θα έπαιρνε την πρωθυπουργία και τα ηνία της κυβέρνησης μόνο εάν οι ψηφοφόροι της έδιναν απόλυτη πλειοψηφία 289 από τις 577 ψήφους.
«Θέλουμε να κυβερνήσουμε, για να είμαστε εξαιρετικά σαφείς.
Και αν μας λείπουν λίγοι βουλευτές από την πλειοψηφία …θα πάμε να δούμε άλλους και θα πούμε: είσαι έτοιμος να συμμετάσχεις μαζί μας;», είπε η Le Pen στο France Inter Radio, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σύμμαχοι στα αριστερά και στα δεξιά, ιδίως στο συντηρητικό κόμμα Les Republicains.

ADVERTISEMENT
Μέχρι σήμερα στις 6 το απόγευμα οι τελικοί υποψήφιοι

Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Emmanuel Macron και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν μέχρι σήμερα το απόγευμα για να αποσύρουν στρατηγικά τους υποψηφίους από τον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών της Γαλλίας την Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν την κυρίαρχη ακροδεξιά εκτός εξουσίας.
Η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφίων για την είσοδο στον δεύτερο γύρο είναι στις 6 μ.μ. σήμερα, Τρίτη.
Μέχρι στιγμής, 190 υποψήφιοι είχαν αποχωρήσει – 123 από τα αριστερά και 64 από την ομάδα του Macron – σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, σε έναν τακτικό ελιγμό για τη μείωση των πιθανοτήτων της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Le Pen.
Η απόπειρα χρήσης τακτικής ψηφοφορίας έρχεται αφότου η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και οι σύμμαχοί της κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών την Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων.
Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο πήρε 28% και ο συνασπισμός του Macron 20,8%.
Σε περισσότερες από τις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, τρία άτομα προκρίθηκαν στους δεύτερους γύρους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρίτος υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί για να ενισχύσει τις πιθανότητες κάποιου άλλου κυρίαρχου κόμματος να νικήσει την Εθνική Συσπείρωση.
Ο πρωθυπουργός Gabriel Attal και ο Jordan Bardella, ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, προσπάθησαν και οι δύο να προσελκύσουν ψηφοφόρους από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων σε ξεχωριστές ζωντανές συνεντεύξεις στη γαλλική τηλεόραση TF1 αργά τη Δευτέρα.
Στην προσπάθειά του για απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Bardella κάλεσε τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τους υποψηφίους του κόμματός του στον δεύτερο γύρο την Κυριακή, προσεγγίζοντας ακόμη και τους «μετριοπαθείς αριστερούς ψηφοφόρους που δεν αποδέχονται τον εξτρεμισμό και τον ριζοσπαστισμό».
Από την πλευρά του, ο Attal ζήτησε από όλες τις ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Αναζήτησε μια «πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» που θα ενώνει κόμματα από τη δεξιά και την αριστερά που θα εργάζονται για τη νομοθεσία «νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο».
«Πρέπει να κυβερνήσουμε διαφορετικά», είπε ο Attal, παρόλο που η απερχόμενη κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει με βάση αυτές ακριβώς τις αρχές.
«Είναι ένα σημάδι ότι ακούσαμε το μήνυμα από τους Γάλλους και από την κάλπη».

Όλοι για την απόλυτη πλειοψηφία

Η απόλυτη πλειοψηφία για την Εθνική Συσπείρωση θα έδινε την πρωθυπουργία στον Bardella και θα διασφάλιζε την ικανότητα του κόμματός του να ψηφίσει εύκολα τη νομοθεσία.
Ιστορικά, το κυρίαρχο ρεύμα της Γαλλίας έχει συσπειρωθεί για να κρατήσει την ακροδεξιά – η οποία δεν είχε ποτέ την εξουσία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία – εκτός κυβέρνησης.
Το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του θα χρειάζονταν 289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.
Κέρδισαν ή πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε 485 περιφέρειες από τις 577.
Οι υποψήφιοι τους ήρθαν πρώτοι ή εξελέγησαν σε 297 από αυτές, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Franceinfo.
Ο Raphael Glucksmann, ηγέτης του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο οποίος ήταν επίσης στο TF1 TV, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα υποστήριζε μια διακομματική κυβέρνηση.
Αλλά συμμετείχε στο κάλεσμα του Attal που παροτρύνει τους Γάλλους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την Εθνική Συσπείρωση να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία.
Περιέγραψε τις εκλογές ως «δημοψήφισμα» για το αν οι Γάλλοι θέλουν μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

loading...