Η Wall Street έχει βρει τον αντικαταστάτη του Biden – Ακόμη και οι NY Times βλέπουν πιθανότητες στην Υπουργό Raimondo

Συντηρεί τα σενάρια για αντικατάσταση του Biden η ίδια η Wall Street – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

 

 

 

Τις δικές τους λίστες με πιθανούς αντικαταστάτες του Joe Biden έχει φτιάξει η Wall Street, πλέον, μετά την τραγική παρουσία του Αμερικανού προέδρου στο debate της περασμένης Πέμπτης που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την καταλληλότητά του για δεύτερη θητεία.
Κυμαίνονται από τις προφανείς – Αντιπρόεδρος Kamala Harris – έως λιγότερο προφανείς αλλά πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις επιλογές όπως η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo.
Αυτά τα ονόματα που κυκλοφορούν από αυτούς τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν πολλές ομοιότητες με λίστες που κυκλοφορούν από εκείνους στον πολιτικό κόσμο.
Αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφορές που είναι διδακτικές σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης της κυβέρνησης Biden με την εταιρική Αμερική — και ποιοι από τους συμμάχους του Biden έχουν εισβάλει μεταξύ των C-suites.
«Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσετε με την αντιπρόεδρο», είπε ο Brian Gardner, επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής της Stifel στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας τα ενσωματωμένα πλεονεκτήματά της ως η τρέχουσα δεύτερη στην εξουσία.
«Τότε νομίζω ότι είναι ένα πολύ ανοιχτό πεδίο».
ADVERTISEMENT

Αυτό που όλοι στον επιχειρηματικό κόσμο λένε ότι θέλουν είναι η σταθερότητα και μια αντικατάσταση που δεν θα ταράξει τις αγορές φέτος καθώς και το 2025 και μετά.
Από την πλευρά του, ο Biden και οι στενοί του σύμμαχοι έχουν επανειλημμένα και δυναμικά δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραμερίσει.
Αυτό έχει περιορίσει ελάχιστα τις εικασίες μετά την απόδοσή του.
«Δεν υπάρχει ξεκάθαρος αντικαταστάτης», είπε ο Clayton Allen, διευθυντής του Ομίλου Eurasia για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέντευξη βίντεο στο Yahoo Finance την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε επιλογή κινδυνεύει να απενεργοποιήσει «μεγάλα τμήματα του Δημοκρατικού συνασπισμού».
Ο 81χρονος πρόεδρος έχει εκφωνήσει μια σειρά από πιο δυναμικές ομιλίες τις ημέρες μετά το debate που περιόρισε ορισμένες από τις ανησυχίες, όπως και υποστηρικτικά μηνύματα από προσωπικότητες όπως ο Barack Obama και ο Bill Clinton.

Προσέγγιση στελεχών

Ένα όνομα κοντά στην κορυφή των λιστών τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών επαγγελματιών είναι η Harris.
Η αντιπρόεδρος είναι σαφώς σε ισχυρή θέση ως το νούμερο 2 της Ουάσιγκτον με την υποστήριξη πολλών πτερύγων του Δημοκρατικού συνασπισμού.
Σε ένα πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες, ο επικεφαλής στρατηγικής στρατηγικής της AGF Investments στις ΗΠΑ, Greg Valliere, χαρακτήρισε τη Harris «όχι απαραιτήτως υποψήφια» δίνοντας μια λίστα αδυναμιών, αλλά την αποκάλεσε ωστόσο «το πρώιμο φαβορί για την αντικατάσταση του Biden» εάν ο πρόεδρος επιλέξει να κάνει στην άκρη.
Οι αναφορές στη Harris αποτελούν ένδειξη της ισχυρής της θέσης μέσα στο κόμμα αλλά και, σε κάποιο βαθμό, της προσέγγισής της στους αξιωματούχους.
Τον Μάρτιο, η Harris γευμάτισε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan, Jamie Dimon, ως μέρος μιας τακτικής σειράς συναντήσεων με ηγέτες επιχειρήσεων που διευθύνει.
Στη συνέχεια, η Harris επισκέφθηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον τον Μάιο, όπου συναντήθηκε με μια σειρά επιχειρηματιών, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, Michael Miebach και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.
Το Bloomberg περιέγραψε τη Harris ως «προσφέροντας ένα κλαδί ελιάς» σε μια κοινότητα που είναι επιφυλακτική απέναντι στον Biden.
Μια άλλη φιγούρα του Biden που συγκεντρώνει τουλάχιστον μερικές αναφορές είναι η Raimondo, η επικεφαλής του Υπουργείου Εμπορίου.
Η πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ έχει περιγράψει στο Yahoo Finance στο παρελθόν πόσο χρόνο αφιερώνει στο τηλέφωνο μετρώντας τη θερμοκρασία της επιχειρηματικής κοινότητας.
Είπε ότι είναι ένα ουσιαστικό μέρος του ρόλου της ως Υπουργός Εμπορίου.
Η Raimondo έχει επίσης αποσπάσει επαίνους για τη διαχείριση των βασικών οικονομικών προγραμμάτων του Biden, ειδικά για την εφαρμογή του νόμου CHIPs και Science Act του 2022 που βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής δισεκατομμυρίων για την ανανέωση της βιομηχανίας ημιαγωγών.
«Σε πολλές επιχειρήσεις αρέσει αυτή», σημείωσε ο Steve Pavlick της Renaissance Macro σε μια συνέντευξη στο Yahoo Finance.
Το όνομά της έχει εμφανιστεί και σε άλλες λίστες, συμπεριλαμβανομένου του αρθρογράφου των New York Times, Nicholas Kristof, ο οποίος την περιέγραψε ως μια από τις φιγούρες που «θα ήταν σε καλή θέση να νικήσουν τον Trump».
Η Raimondo ήταν ψηλά στη λίστα των υποψηφίων που συνέταξε ο Economist και ακόμη και πάνω από άλλα ονόματα που αναφέρονται συχνότερα στους πολιτικούς κύκλους, όπως η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer.
Αυτό που ίσως παραβλέπεται είναι οι επικρίσεις που πιθανότατα θα δεχόταν η Raimondo μεταξύ της δημοκρατικής βάσης επειδή είναι πολύ φιλική με τις επιχειρήσεις.
Ως ένα μόνο παράδειγμα, η γερουσιαστής Elizabeth Warren έστειλε στην Raimondo μια σειρά επιστολών τους τελευταίους μήνες σχετικά με ζητήματα όπως η Big Tech και το εμπόριο που συχνά έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το αν η Raimondo (η οποία είχε καριέρα στα οικονομικά πριν μπει στην πολιτική) ήταν πολύ ανοιχτή σε επιχειρηματικές ανησυχίες.

Υπάρχει θέμα αναγνώρισης ονόματος

Η Raimondo μπορεί να είναι πολύ γνωστή στα C-suites, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Blueprint 2024 διαπίστωσε ότι το 85% των Αμερικανών δεν έχουν γνώμη γι ‘αυτήν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καθιστώντας την ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Biden με το λιγότερο εθνικό όνομα.
Σε ένα σημείωμα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurasia Group Ian Bremmer τόνισε ότι ένα βασικό εμπόδιο για την Raimondo και τον Whitmer (καθώς και τον Υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg) είναι ότι «είναι όλοι μέτρια δημοφιλείς και μη δοκιμασμένοι στην εθνική σκηνή».
Οι λίστες του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά προσωπικοτήτων που είναι στο μυαλό και στον πολιτικό κόσμο.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom είναι ξεκάθαρα φαβορί, αλλά οι παρατηρητές σημειώνουν ότι αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια αμφιλεγόμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Καλιφόρνια που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις πιθανότητές του.
Δύο άλλοι κυβερνήτες των πολιτειών πεδίου μάχης, ο Whitmer του Μίσιγκαν καθώς και ο Josh Shapiro από την Πενσυλβάνια, αναφέρονται επίσης συχνά.
Όπως και ο κυβερνήτης του Ιλινόις J.B. Pritzker και άλλοι.
Όλες αυτές οι εικασίες είναι, φυσικά, αβάσιμες εάν ο Biden παραμείνει στην κούρσα, όπως έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να κάνει.
Οι πολιτικοί του σύμμαχοι και τα μέλη της οικογένειάς του -για να μην αναφέρουμε σχεδόν όλους τους δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους καθώς και τους υποψηφίους που αναφέρονται για να τον αντικαταστήσουν- προσπάθησαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα να δικαιολογήσουν την απόδοση της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας και να κατηγορήσουν άλλους παράγοντες.

www.bankingnews.gr

loading...