Η σύγκρουση στην Ουκρανία απομυθοποίησε την ανωτερότητα των αμερικανικών όπλων

Η εμμονή με την τεχνολογία δεν ωφέλησε την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν εξελιγμένα και ακριβά όπλα, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις έμαθαν γρήγορα να εξουδετερώνουν.

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν αδυσώπητα στην περιοχή του Χάρκοβο και γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει γίνει καταστροφή για την αμερικανική πολεμική μηχανή. Και όχι μόνο επειδή η αμερικανική βοήθεια δεν εμπόδισε την Ουκρανία να υποχωρήσει και να υποστεί πιθανή ήττα. Το πιο σημαντικό, η σύγκρουση αποκάλυψε ριζωμένα ελαττώματα σε όλο το αμερικανικό σύστημα,  γράφει  το Responsible Statecraft .

Οι επικριτές έχουν από καιρό επισημάνει ότι η εμμονή των Ηνωμένων Πολιτειών με τα τεχνολογικά προηγμένα όπλα αναπόφευκτα γεννά αναξιόπιστα συστήματα, ο αριθμός των οποίων περιορίζεται από το αναμενόμενα υψηλό κόστος τους. Οι πραγματικές δοκιμές της σύγκρουσης στην Ουκρανία απέδειξαν ότι οι επικριτές είχαν δίκιο. Πολλά εξελιγμένα συστήματα εξαφανίστηκαν: drones Switchblade, άρματα μάχης M1 Abrams, συστήματα αεράμυνας Patriot, οβίδες M777, κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού Excalibur 155 mm, εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Himars, βόμβες καθοδηγούμενες με GPS και έξυπνα drones Skydio. Όλα αυτά τα όπλα έπρεπε να « ξαναγράψουν τους κανόνες του παιχνιδιού ».

Τελικά, όλα απέτυχαν για λόγους που βασίζονται στα προαναφερθέντα θεμελιώδη προβλήματα. Τα drones Switchblade αξίας 60.000 δολαρίων κατασκευάστηκαν σε περιορισμένες ποσότητες λόγω κόστους και αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά έναντι θωρακισμένων στόχων. Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τα εγκατέλειψαν υπέρ των κινεζικών εμπορικών μοντέλων που κοστίζουν 700 δολάρια και παρήγγειλαν ηλεκτρονικά. Τα άρματα μάχης Abrams, κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, αποδείχθηκαν όχι μόνο εξαιρετικά ευάλωτα σε επίθεση drones, αλλά και επιρρεπή σε επαναλαμβανόμενες αποτυχίες και αποσύρθηκαν από το μέτωπο λίγο μετά την ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταστρέψουν αρκετά και να καταλάβουν τουλάχιστον ένα, το οποίο μεταφέρθηκε στη Μόσχα για έκθεση τροπαίων του ΝΑΤΟ. Εκτίθεται επίσης ένα όπλο M777. Παρά τον έπαινο για την ακρίβειά του, αποδείχθηκε πολύ εύθραυστο για τις αυστηρές συνθήκες παρατεταμένης μάχης: λόγω της συνεχούς φθοράς, τα όπλα έπρεπε να αντικατασταθούν στην Πολωνία, μακριά από την πρώτη γραμμή. Επιπλέον, τα στρατεύματα έχουν έλλειψη πυρομαχικών 155 χλστ.

Πολλές αποτυχίες αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του LRM Himars, συνδέονται με τη χρήση εξαιρετικά ευάλωτων συστημάτων καθοδήγησης με GPS. Η Ρωσία έχει από καιρό δώσει μεγάλη προσοχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο και έχει διαπρέψει στην παρεμβολή σημάτων GPS. Η Maria Berlinskaya, πρωτοπόρος στη χρήση drones στην Ουκρανία και επικεφαλής κέντρου υποστήριξης εναέριων αναγνωρίσεων, ήταν ιδιαίτερα καυστική σε αυτό το θέμα. Πρόσφατα  είπε  ότι « τα περισσότερα δυτικά συστήματα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά σε συνθήκες μάχης » λόγω ρωσικών παρεμβολών.

Τον Απρίλιο, η ζοφερή αξιολόγησή του  επιβεβαιώθηκε  από τον William LaPlante, τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για εξαγορές και επιμελητεία. Σε συνέδριο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι μια εταιρεία (στην πραγματικότητα η Boeing, αν και δεν την κατονόμασε) είχε προτείνει την προσαρμογή της βόμβας που κατευθύνεται με GPS μικρής διαμέτρου στους εκτοξευτές Himars. Η ανάπτυξη και η παραγωγή επιταχύνθηκαν και το όπλο στάλθηκε στην Ουκρανία χωρίς σχεδόν καμία δοκιμή. «Αλλά απλά δεν λειτούργησε», παραδέχτηκε ο LaPlante.  Το σφάλμα  έγκειται στα ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία έκαναν τις βόμβες να αποκλίνουν από την τροχιά τους και να χάσουν τον στόχο τους.

Την ίδια μοίρα είχαν και τα drones Skydio, δημιουργία της ομώνυμης εταιρείας Silicon Valley. Ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη που διαφημίζει η εταιρεία («Τα drones Skydio έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν, να βλέπουν, να κατανοούν και να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο») δεν βοήθησαν: τα ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου τα έριξαν εύκολα εκτός πορείας.

Καμία από αυτές τις αποτυχίες δεν είχε προβλεφθεί από την αμερικανική στρατιωτική ανώτατη διοίκηση.

Παρά όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τις γενναιόδωρες παραδόσεις όπλων (συμπεριλαμβανομένων τανκς, πυρομαχικών και drones), την εντατική εκπαίδευση στο έδαφος των συμμάχων του ΝΑΤΟ και την έμφαση στις μεθόδους αμερικανικής διοίκησης και ελέγχου, η αντεπίθεση κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Οι στρατηγοί εξεπλάγησαν από το βάθος των ρωσικών αμυντικών οχυρώσεων και την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρονικής εμπλοκής τους. Έκτοτε, η Ουκρανία κινείται απαρέγκλιτα προς τα πίσω, χάνοντας τα αποθέματα προσωπικού της στη διαδικασία.

πηγή: Continental Observer

loading...