Η Νοτιοανατολική Ασία στρέφεται στους BRICS

Αυτό που ανησύχησε τα δυτικά γενικά επιτελεία στη δήλωση του Ρώσου προέδρου κατά τη διάρκεια της ασιατικής περιοδείας του δεν ήταν μόνο η σύνδεση με τη ΛΔΚ, αλλά το γεγονός της διεκδίκησης αυτού του ασιατικού ρόλου από το Βιετνάμ, διότι αυτό σημαίνει ότι οι χώρες ASEAN,δεν είναι πλέον στην ζώνη επιρροής των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Αυτές οι  Ασιατικές χώρες παρασύρονται στην τροχιά των BRICS που ευνοούν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε ένα πολιτικό κίνημα ανεξάρτητο από την επιρροή της Ουάσιγκτον. Αυτό το άρθρο από τους Asia Times κάνει αυτή την παρατήρηση. Παρεμπιπτόντως, η πιο προβληματική πτυχή της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνει άγνοια για τα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ωστόσο, όλα τα προγράμματα, όλες οι επιλογές εξαρτώνται από αυτή την κίνηση. Αυτή η τύφλωση είναι αυτή της Γαλλίας, αλλά επιβάλλεται στο όλο και πιο στενό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς καθιστά τη στρατηγική του Μπάιντεν και την εντολή του παρωχημένη. Η Ιστορία και η Κοινωνία θα προσανατολίζονται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον νέο κόσμο που γεννιέται, τον οποίο δυστυχώς ένα σύστημα γαλλικής πολιτικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ επιμένει να αγνοεί ή να αντιλαμβάνεται μέσα από το στενό πρίσμα της μικροπρέπειας και των υστερισμών των εθνών που έχουν μπει σε βαθιά κρίση.

Η ξαφνική στροφή της Νοτιοανατολικής Ασίας προς τις χώρες BRICS αλλάζει τον κόσμο με τρόπο που λίγοι στην Ουάσιγκτον είδαν να έρχεται.

Τις τελευταίες ημέρες, η Μαλαισία έχει σηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες της να ενωθεί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ είναι επίσης μεταξύ των μελών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας που εκφράζουν παρόμοιο ενδιαφέρον.

Στην Ινδονησία, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του  Νότου  έχουν συμφέρον να ενταχθούν σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο διακυβερνητικό οργανισμό.

Σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης ενόψει της επίσκεψης του Li Qiang στη Μαλαισία, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραήμ δήλωσε την πρόθεσή του να επανέλθει στο μπλοκ αφού διπλασιάστηκε σε μέγεθος τον περασμένο χρόνο. Αυτή η δυναμική απευθύνεται στον Παγκόσμιο Νότο – εν μέρει παρέχοντας πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά και προσφέροντας ένα πολιτικό κίνημα ανεξάρτητο από την επιρροή της Ουάσιγκτον.

Αυτό το κίνημα της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικό για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής Μπάιντεν από το 2021 ήταν η δημιουργία ενός περιφερειακού προπύργιου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και τις προσπάθειές της να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση.

Αυτό που βλέπουμε είναι μια σαφής κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών μελών του ASEAN. Αυτό, τη στιγμή που  η Σαουδική Αραβία  επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά το «πετροδολάριο», το Ριάντ εντείνει τις προσπάθειές του για αποδολαριοποίηση καθώς η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν ευθυγραμμίζονται ενάντια σε παλιές συμμαχίες.

« Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σταδιακός εκδημοκρατισμός του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου, δίνοντας τη θέση του σε έναν κόσμο στον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα τοπικά νομίσματα για διεθνείς συναλλαγές », λέει ο αναλυτής Hung Tran του Κέντρου Γεωοικονομίας του Atlantic Council. « Παγκοσμίως, το δολάριο θα παρέμενε σημαντικό, αλλά χωρίς την υπερμεγέθη επιρροή του, θα συμπληρωθεί από νομίσματα όπως το κινεζικό ρενμίνμπι, το ευρώ και το γιεν Ιαπωνίας με τρόπο ανάλογο με το διεθνές αποτύπωμα των οικονομιών τους ».

Ο Τραν σημειώνει ότι « σε αυτό το πλαίσιο, η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας στο πετροδολάριο παραμένει ένας σημαντικός προάγγελος του χρηματοοικονομικού μέλλοντος ».

Η εξέλιξη της Μαλαισίας περιγράφει αυτή την τροχιά. Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραήμ άφησε το παγκόσμιο στίγμα του ως φιλοδυτικός υπουργός Οικονομικών. Αυτό συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι μεταρρυθμιστικές τάσεις του Ανουάρ συγκρούστηκαν με τις απόψεις του τότε πρωθυπουργού Μαχατίρ Μοχάμαντ.

Ο Μαχαθίρ μπλόκαρε τον Ανουάρ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Anwar απολύθηκε και αργότερα φυλακίστηκε. Οι προσπάθειες του Anwar για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των ίσων ευκαιριών αναιρέθηκαν επίσης. Ο Mahathir επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων και έκανε κύκλους στα βαγόνια γύρω από τη Malaysia Inc.

Τώρα είναι ο Anwar που απομακρύνεται από τις εμπνευσμένες από τον Adam Smith πολιτικές που υποστήριξε κάποτε – και στρέφεται προς  τους BRICS .

« Έχουμε καταστήσει σαφή την πολιτική μας και έχουμε πάρει την απόφασή μας », είπε ο Ανουάρ στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης  Guancha . « Σύντομα θα ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία. Όσο για τις χώρες του Νότου, τις στηρίζουμε πλήρως ».

Ο Ανουάρ επαίνεσε τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τερματίσει την κυριαρχία του δολαρίου.

« Πέρυσι, η Μαλαισία έκανε την υψηλότερη επένδυση στην ιστορία της, αλλά το νόμισμα εξακολουθούσε να δέχεται επίθεση », λέει ο Anwar. « Λοιπόν, αυτό έχει χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν έχει νόημα, έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές οικονομικές αρχές ».

Ο Anwar σημειώνει ότι το ερώτημα είναι: γιατί; « Ένα νόμισμα που είναι εντελώς έξω από το εμπορικό σύστημα και των δύο χωρών και είναι άσχετο από την άποψη των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, έχει γίνει κυρίαρχο, απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιείται ως διεθνές νόμισμα », λέει.

Μεταξύ των πολλών λόγων για την ιδεολογική μετατόπιση του Anwar είναι η εμφάνιση της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή, παρέχοντας έναν περιφερειακό κινητήρα ανάπτυξης. Ένα άλλο: η «δυτική αφήγηση» γύρω από γεγονότα όπως η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ μίλησε
με θετικά λόγια για τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο στις 31 Μαρτίου 2023.

« Ο κόσμος συνεχίζει να μιλάει για την 7η Οκτωβρίου, κάτι που με εκνευρίζει », λέει ο Anwar. « Θέλετε να σβήσετε 70 χρόνια ιστορίας επαναλαμβάνοντας ένα γεγονός; Αυτή είναι η δυτική αφήγηση. Βλέπετε, αυτό είναι το πρόβλημα με τη Δύση. Θέλουν να ελέγχουν την ομιλία, αλλά δεν μπορούμε πλέον να το δεχτούμε γιατί δεν είναι πλέον αποικιακή δύναμη και οι ανεξάρτητες χώρες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να εκφραστούν ».

Στα τέλη Μαΐου, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να συμπεριληφθεί στους  BRICS  εν μέρει για να ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια σκηνή. Εάν εγκριθεί, η Μπανγκόκ πιθανότατα θα γίνει η πρώτη οικονομία της ASEAN που θα προστεθεί.

« Η Ταϊλάνδη θεωρεί ότι οι BRICS έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου, που ανταποκρίνεται στα εθνικά μας συμφέροντα », σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Nikorndej Balankura. Όσον αφορά τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη, η ένταξη στους BRICS θα ενισχύσει τον ρόλο της Ταϊλάνδης στην παγκόσμια σκηνή και θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία της με τις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ασφάλειας των τροφίμων και της ενέργειας .

Η Soumya Bhowmick, επιστημονική συνεργάτης στο think tank Observer Research Foundation, είπε ότι η προσφορά της Ταϊλάνδης υποστήριξε τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου για επέκταση της κινεζικής οικονομικής επιρροής στη Νοτιοανατολική Ασία.

« Για την Κίνα », σημειώνει ο Bhowmick, « η συμμετοχή της Ταϊλάνδης αντιπροσωπεύει μια επέκταση της περιφερειακής της επιρροής, συμπληρώνοντας την πρωτοβουλία Belt and Road. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας για την προώθηση στενότερων οικονομικών δεσμών και ανάπτυξης υποδομών στη Νοτιοανατολική Ασία ».

Ο αρχικός όμιλος BRIC επινοήθηκε το 2001 από τον Jim O’Neill, τότε οικονομολόγο στην Goldman Sachs. Τα μέλη ένωσαν επίσημα τις δυνάμεις τους το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, πρόσθεσαν το «S» όταν εντάχθηκε η Νότια Αφρική. Το 2023, οι BRICS θα διπλασιαστούν σε μέγεθος προσελκύοντας περισσότερες χώρες  από το Νότο .

Σήμερα, οι χώρες BRICS+ αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο πέμπτα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών και εισαγωγέων ενέργειας. Οι χώρες BRICS+ αντιπροσωπεύουν επίσης το 38% των παγκόσμιων εισαγωγών πετρελαίου, με την Κίνα και την Ινδία να πρωτοστατούν.

« Καθώς περισσότερες μεγάλες αναδυόμενες αγορές εντάσσονται στις χώρες BRICS+, ο όμιλος θα μπορούσε να δώσει στον Παγκόσμιο Νότο μεγαλύτερη φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις και να αμφισβητήσει την κυριαρχία των υπαρχόντων ιδρυμάτων », λέει ο Daniel Azevedo, αναλυτής στο Boston Consulting Group.

Το BRICS+, προσθέτει ο Azevedo, « δημιουργεί ένα φόρουμ που, τουλάχιστον, δίνει στις αναδυόμενες αγορές την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν με παγκόσμια ζητήματα και νέες ευκαιρίες για την προώθηση της αμοιβαίας οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης. Και αυτό εξελίσσεται τακτικά ».

Ο Azevedo σημειώνει ότι καθώς οι BRICS δημιουργούν πολιτικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και έναν μηχανισμό πληρωμών για την εκτέλεση συναλλαγών, ” υπάρχουν σημαντικές πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον του ενεργειακού εμπορίου, της διεθνούς χρηματοδότησης, των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, της νομισματικής πολιτικής και της τεχνολογικής έρευνας “.

Επομένως, σύμφωνα με τον Azevedo, « οι παγκόσμιες εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις νέες γεωπολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες στις επενδυτικές τους στρατηγικές. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες και να μετριάζουν τους κινδύνους που δημιουργούν ».

Οι BRICS δεν αποδείχθηκαν πάντα βιώσιμοι οικονομικό μπλοκ. Εδώ είναι πέντε κύριες χώρες που έχουν λίγα κοινά στοιχεία εκτός από τη φαντασία ορισμένων οικονομολόγων. Συχνά, οι BRICS φαίνεται να θέλουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας και τίποτα άλλο.

Ο Paul McNamara, επικεφαλής επενδύσεων στην GAM Investments, μιλά για πολλούς όταν παρατηρεί ότι το BRICS  εξακολουθεί να είναι  ένα ακρωνύμιο σε αναζήτηση ενός συνεκτικού οικονομικού επιχειρήματος. Χωρίς την Κίνα στο επίκεντρο, ρωτά ο McNamara, οι περισσότερες από τις σημερινές παγκόσμιες ελίτ θα νοιάζονταν για τους BRICS;

Ως εκ τούτου, λέει ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, η « ανικανότητα των BRICS » κάνει την ένταξη στον όμιλο « ένα στοίχημα χαμηλών στοιχημάτων με κάποιες ανοδικές δυνατότητες». Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ταϊλάνδη να κερδίσει την εύνοια της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου και της πιο ανησυχητικής στρατιωτικής απειλής. Αλλά, διαφορετικά, τι έχει χάσει πραγματικά η Μπανγκόκ; »

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Βιετνάμ έστειλε αντιπροσωπεία στη Ρωσία για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS. Εκεί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Nguyen Minh Hang είπε ότι το Ανόι ήθελε να συνεργαστεί με ομοϊδεάτες αναπτυσσόμενες χώρες.

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο επιδείνωσης των οικονομικών των ΗΠΑ – και σε μια περίοδο κορύφωσης της πολιτικής δυσλειτουργίας. Καθώς το εθνικό χρέος πλησιάζει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια – σε τροχιά να φτάσει  τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια  – οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν μιλούν μετά βίας.

Αυτό προμηνύεται άσχημα για κρατική χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμα ή για την εφαρμογή αναβαθμίσεων για την αύξηση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα. Σημαίνει επίσης την απειλή μιας άλλης εξέγερσης στο Καπιτώλιο του τύπου που σημειώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Αυτό το γεγονός έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόφαση της Fitch Ratings τον Αύγουστο του 2023 να ανακαλέσει την πιστοληπτική ικανότητα AAA της Ουάσιγκτον. Η ακραία πόλωση, εξηγεί ο Ρίτσαρντ Φράνσις, αναλυτής της Fitch, « είναι κάτι που τονίσαμε γιατί απλώς αντανακλά την επιδείνωση της διακυβέρνησης, είναι ένα από τα πολλά ».

Το ερώτημα τώρα είναι πώς η Moody’s Investors Service, η οποία εξακολουθεί να αξιολογεί την Ουάσιγκτον AAA, ανταποκρίνεται στο χάος της προεκλογικής χρονιάς καθώς ο Τραμπ προσβλέπει στην επιστροφή στην εξουσία. Και καθώς ο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεπεράσει τον Τραμπ με νέες εμπορικές κυρώσεις.

Αυτό θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τους τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Μόνο η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν δημόσιο χρέος των ΗΠΑ 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση του δολαρίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκπτώσεις, εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ΗΠΑ στα ύψη.

Εδώ, η απροθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια όπως ευρέως αναμενόταν αυξάνει τον κίνδυνο λάθους πολιτικής. Ιστορικά, ένα από τα πιο διαβόητα λάθη της Fed ήταν η αποτυχία να φτάσει στο επίπεδο της ανησυχίας στις πιστωτικές αγορές το 2007 εν μέσω της κρίσης των subprime.

Καθώς η ομάδα του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ επεκτείνει την εποχή των αποδόσεων « υψηλών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα », οι αναπτυσσόμενες οικονομίες κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς το δολάριο στα ύψη απορροφά το παγκόσμιο κεφάλαιο.

Αυτές οι ανησυχίες αποτελούν μέρος του ευρύτερου στόχου των BRICS να συγκεντρώσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα νομίσματα για να μετριάσει τα χρηματοοικονομικά σοκ. Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στα μέλη να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 2015, η τράπεζα που δημιουργήθηκε από τους BRICS έχει εγκρίνει δάνεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές, μεταφορές και νερό.

Το  σχέδιο νομίσματος BRICS  κερδίζει δυναμική από τα μέσα του 2022, όταν πραγματοποιήθηκε η 14η σύνοδος κορυφής BRICS στο Πεκίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η BRICS ετοιμάζει ένα « νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα » και είναι ανοιχτό να επεκτείνει τη χρήση του.

Ο Λούλα της Βραζιλίας υποστήριξε επίσης μια νομισματική μονάδα BRICS. Γιατί ένα ίδρυμα όπως η τράπεζα BRICS δεν μπορεί να έχει νόμισμα για τη χρηματοδότηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, μεταξύ Βραζιλίας και όλων των άλλων χωρών BRICS; “, ρωτάει. « Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το νόμισμα μετά το τέλος της ισοτιμίας χρυσού; »

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λούλα, Φερνάντο Χαντάντ, τόνισε την αυξημένη χρήση τοπικών νομισμάτων σε διμερή εμπορικά μέσα, όπως οι πιστωτικές εισπράξεις. Στόχος, λέει, πρέπει να είναι η σταδιακή κατάργηση της χρήσης τρίτου νομίσματος.

« Το πλεονέκτημα είναι να αποφευχθεί το ζουρλομανδύα που επιβάλλεται από την αναγκαστική διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών στο νόμισμα μιας χώρας που δεν εμπλέκεται στη συναλλαγή », λέει.

Ο οικονομολόγος Vikram Rai της TD Bank σημειώνει ότι, μέσα σε μια ή δύο δεκαετίες, ” υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την εμφάνιση περιφερειακών κυρίαρχων νομισμάτων και ενός πολυπολικού διεθνούς καθεστώτος, με τους ρόλους που σήμερα καλύπτονται από το δολάριο να μοιράζεται με το ευρώ, ένα πιο ανοιχτό γιουάν , μελλοντικά ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας και ίσως άλλες επιλογές που δεν έχουμε δει ακόμα .»

Οι αναλυτές της Moody’s προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τους δασμούς, οι ανησυχίες για χρεοκοπία και η αποδυνάμωση των ιδρυμάτων απειλούν την  κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος  του δολαρίου .

« Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τη θέση του δολαρίου προέρχεται από τον κίνδυνο πολιτικών λαθών που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των ίδιων των αμερικανικών αρχών, όπως μια χρεοκοπία για το αμερικανικό χρέος για παράδειγμα », λέει ο Moody’s. « Η αποδυνάμωση των θεσμών και η πολιτική στροφή προς τον προστατευτισμό απειλούν τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου ».

Σήμερα, καθώς η Νοτιοανατολική Ασία γέρνει προς τους BRICS, είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι η Αμερική πρόκειται να χάσει πολύ περισσότερα από την οικονομική πλοκή.

πηγή: Asia Times

loading...