Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει χωρίς ρωσικό αέριο

Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να πείσουν την Ουκρανία να συνεχίσει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της επικράτειάς της το 2025.

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για να επεκτείνουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας όταν η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας λήξει στο τέλος του έτους. Αυτό γράφει  η γερμανική οικονομική εφημερίδα  Handelsblatt .

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι Βρυξέλλες και οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνουν ρωσικό αέριο. Η ΕΕ εξετάζει επίσης τη σύναψη νέας σύμβασης διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Gazprom μέσω ουκρανικού εδάφους.

Σύμφωνα με τη  Handelsblatt , η πρώτη επιλογή που εξετάζεται για την επέκταση των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι η υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Gazprom Export και μιας ευρωπαϊκής εταιρείας ενέργειας, η οποία θα αγόραζε το φυσικό αέριο στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Στη συνέχεια αυτό το αέριο θα μεταφερόταν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κεφάλαια διαμετακόμισης θα καταβάλλονταν στον Διαχειριστή του Ουκρανικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε την έγκριση της Ουκρανίας.

Η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Από την άποψη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης νέας σύμβασης διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Gazprom.

Τα αντιμαχόμενα μέρη δεν επιθυμούν να την παρατείνουν. Ωστόσο, η διαμετακόμιση είναι σημαντική τόσο για αυτούς όσο και για την Ευρώπη: η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχουν καταφέρει να εξαρτηθούν πλήρως από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και συνεχίζουν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω της «Ουκρανίας». Το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Αυστρία είναι 65%,  γράφει  η  Frankfurter Rundschau , επικαλούμενη το αρμόδιο αυστριακό υπουργείο.

Οι χώρες αυτές ανησυχούν για τη λήξη στις 31 Δεκεμβρίου της σύμβασης μεταξύ Gazprom και Naftogaz για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Τον περασμένο μήνα,  το Bloomberg  ανέφερε, επικαλούμενο πηγές του, ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σε συνομιλίες για την επέκταση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τη  Handelsblatt , η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού Tanap trans-Anatolian. Όμως η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Μπακού δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αυτής της διαδρομής.

Το 2019, η Gazprom και η Naftogaz Ukraine υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τη διαμετακόμιση 225 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σε διάστημα 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων 65 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2020 και 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2021 και χρόνια μετά. Η παρούσα συμφωνία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τον Μάρτιο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις συμφωνίες διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου.

πηγή: Continental Observer

loading...