Η επέκταση των BRICS και του SCO

Η 24η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών SCO πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν στις 3-4 Ιουλίου.

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Η SCO γίνεται μια ολοένα και πιο σημαντική εταιρική σχέση για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρασία. Με τον αυξανόμενο αριθμό χωρών που προσχωρούν στην SCO, η τάση προς μεγαλύτερη ολοκλήρωση Νότου-Νότου αυξάνεται.

Τα τελευταία χρόνια, η επέκταση του SCO ακολούθησε αυτή των BRICS. Το 2023 και το 2024, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν έγιναν μέλη των BRICS και ταυτόχρονα αυξήθηκε το επίπεδο συνεργασίας αυτών των χωρών με την SCO.

Ο Yaroslav Lissovolik πιστεύει ότι αυτό παρέχει νέες δυνατότητες για συντονισμό μεταξύ του SCO και των BRICS στο μέλλον. Η Ρωσία, η οποία προεδρεύει φέτος των BRICS, υποστηρίζει τη στενή ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), της SCO και των BRICS.

Η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας που θα συνδέει τις κύριες ομάδες περιφερειακής ολοκλήρωσης στην Ευρασία θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της μορφής «ολοκλήρωσης ολοκλήρωσης» της συνεργασίας Νότου-Νότου.

Βασικός ρόλος του SCO στην ανάπτυξη της ευρασιατικής υποδομής

Ο ειδικός του CGTN πιστεύει ότι οι χώρες της SCO έχουν την ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής στην Ευρασία.

Το θέμα της χρηματοδότησης έργων που σχετίζονται με τους διαδρόμους μεταφορών είναι ιδιαίτερα επείγον. Οι μεσόγειες χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν μεγάλη ζήτηση. Η περιοχή επωφελείται ήδη από την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Το SCO θα μπορούσε να γίνει μια πλατφόρμα για τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν από κοινού έργα υποδομής. Μια άλλη πιθανή συγχώνευση είναι η δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης SCO για να συμπληρώσει τις προσπάθειες άλλων αναπτυξιακών ιδρυμάτων για την κάλυψη του «κενού υποδομής» στην Ευρασία.

*

Πληροφορίες Σημείωσης Μπολιβάρ

Το SCO είναι ένας από τους πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς διακυβερνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ασία.

Διαδεχόμενος τον «όμιλο της Σαγκάης», ιδρύθηκε το 2001 από την Κίνα, τη Ρωσία και τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας: Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν. Θα επεκταθεί στην Ινδία και το Πακιστάν το 2016, στη συνέχεια στο Ιράν το 2021 και τέλος στη Λευκορωσία το 2024.

Η SCO στοχεύει πρώτα να ανταποκριθεί στις γεωπολιτικές αναταραχές στην Κεντρική Ασία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 και την αστάθεια που αυτή έφερε στην περιοχή. Η ομάδα της Σαγκάης και στη συνέχεια ο Οργανισμός θεσμοποίησαν σταδιακά τη συνεργασία με στόχο τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας των μελών της απέναντι στις απειλές «τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και αυτονομισμού ». Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας και μέσω αυτής επισημοποιούν μια μορφή γεωστρατηγικής προσέγγισης που υπερβαίνει το περιφερειακό πλαίσιο.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Organization_de_cooperation_de_Shanghai

πηγή: TeleSur

loading...