Επιβίωση από την υβριδική απειλή : Ίδρυση σχολείων μηχανοκίνητου αθλητισμού με το Φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης.

Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής.

Στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί το Φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης με πυρήνα την Αριστόκλεια παιδεία. Ειδικά για τα σχολεία μηχανοκίνητου αθλητισμού για τα οποία προσπαθώ σε προσωπικό επίπεδο εδώ και 20 χρόνια να ιδρυθούν στην Ελληνική επικράτεια.

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197Οι τρεις παγκόσμιες καινοτομίες μου-Project Manager.

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

Η χρήση όπλων σε ιστορικό επίπεδο ξεκινά από την αρχαιότητα και προηγείται της εμφάνισης των εθνών-κρατών και των δύο παγκόσμιων πολιτισμών (Αριστόκλειος-Διονυσιακός). Η νόμιμη άμυνα επιτρέπεται και είναι δίκαιη όταν τεθούν σε κίνδυνο οι βασικές ανθρώπινες αξίες η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η τιμή, η επιβίωση και η ζωή. Τo πώς ορίζεται η έννοια του δικαίου διαφέρει με βάση τις αξίες του Αριστόκλειου και του Διονυσιακού πολιτισμού και τις θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πεποιθήσεις ενός έθνους. Επίσης δύο αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του πολέμου, είναι λογικό να παρουσιασθούν ως δίκαιες. με αξιόπιστα επιχειρήματα επιχειρήματα από την κάθε πλευρά.

Οι πόλεμοι αποδοκιμαζόταν εν μέρη στην αρχαία Ελλάδα. Εν τούτοις η νομι­μότητα τους ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Oι αρχαίες Ελληνικές πόλεις έδιναν μεγάλη βαρύτητα στις αιτίες για την προσφυγή σε πόλεμο. “Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεοὺς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε   τους δε ελευθέρους.”

Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων, ο βασιλεύς των πάντων, και άλλους τους κατέστησε θεούς και άλλους ανθρώπους, άλλους τους έκανε δούλους και άλλους ελεύθερους. (Ηράκλειτος Fragmenta, απόφθεγμα 53, H. Diels and W. Kranz, «Die Fragmente der Vorsokratiker», vol. 1, 6th edn.,Berlin: Weidmann, 1951: 150-182).  (1) Στα πλαίσια της αιώνιας σύγκρουσης των δύο παγκόσμιων πολιτισμών του Αριστόκλειου και του Διονυσιακού παρά τα θαύματα, τις διδασκαλίες και την Ανάσταση του Χριστού, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι κατά κύριο λόγο στρατιωτική, γραμμένη με αίμα και φρικτά μαρτύρια-καταστροφές. Διαχρονικά το μέλλον της ανθρωπότητας καθορίζεται από τα μεγάλα πολεμικά γεγονότα.

Τα υπόλοιπα γεγονότα έχουν δευτερεύουσες συνέπειες, σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στα πεδία των μαχών. Πατήρ πάντων ο πόλεμος, όπως δίδαξε ο Μέγας προσωκρατικός Φιλόσοφος Ηράκλειτος. Μερικούς αιώνες αργότερα ο υποστράτηγος των ΗΠΑ Smedley Butler στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έγραψε ότι ο πόλεμος είναι μια απάτη. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υποστράτηγο Butler στους πολέμους μόνο μια μικρή ομάδα μυημένων είναι ενημερωμένοι για την πραγματικότητα.

Οι πόλεμοι είναι μια πραγματική απάτη που οργανώνεται προς όφελος ενός μικρού αριθμού ατόμων που ελέγχουν την εξουσία. Όλοι αυτοί οι πόλεμοι πραγματοποιούνται σε βάρος των λαών και παράλληλα δίνουν το δικαίωμα σε έναν μικρό αριθμό να αυξήσει την περιουσία του. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου. Όλοι οι αξιόλογοι καθηγητές Γεωστρατηγικής-Γεωπολτικής και οι αναλυτές του κλάδου συμφωνούν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του υβριδικού πολέμου.

Κατά την εκδήλωση υβριδικών απειλών έχουμε πολλές μορφές πολέμου. Ο υβριδικός πόλεμος είναι ένα είδος πολέμου που εξελίσσεται διαρκώς και η αντιμετώπιση του απαιτεί πολλές γνώσεις και ειδικές ικανότητες. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο μελέτης. Όλες οι στρατιωτικές σχολές υβριδικού πολέμου παρακολουθούν με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον την εξέλιξη των υβριδικών απειλών στην Ελληνική επικράτεια και τις τακτικές που εφαρμόζονται στην χώρα μας από τις μεγάλες δυνάμεις,

Δυστυχώς η πολιτιστική κατάπτωση-παρακμή και η άγνοια αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες στην απώλεια αθώων συνανθρώπων μας. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει πλήρη άγνοια περί υβριδικής απειλής και πολέμου. Η έννοια του αμυντικού-επεκτατικού και του υβριδικού πολέμου στο διεθνές δίκαιο αναφέρεται στην ένοπλη σύρραξη μεταξύ των εθνών.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, πανδημίες, μνημόνια, απώλειες ανθρώπων με τα θανατηφόρα-σοβαρά τροχαία ατυχήματα και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών, ταραχή και διχασμός.

Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τις πανδημίες, τα μνημόνια, τα θανατηφόρα-σοβαρά τροχαία δυστυχήματα και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, στην Διονυσιακή Κουλτούρα.

Κατά την εκδήλωση υβριδικών απειλών έχουμε πολλές μορφές πολέμου. Πνευματικό-πολιτιστικό, ηθικό, κοινωνικό, αθλητικό, οικονομικό, διαδικτυακό, μεταναστευτικό, εγκληματικό, υγειονομικό-βιολογικό,μεταφορικό (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-οχήματα-τροχαία), ψυχολογικό, περιβαλλοντικό και Διονυσιακό.

Οι υβριδικές απειλές-δραστηριότητες είναι πολυποίκιλες και δαιδαλώδεις. Ποτέ δεν είναι μονόπλευρες και βασίζονται στις καινοτομίες και τους αιφνιδιασμούς-τρομοκρατία.. Κατά την διάρκεια των υβριδικών πολέμων γίνεται χρήση όλων των ειδών του εις βάρος του αντιπάλου έθνους. Υψηλή Τεχνολογία-ΜΜΕ, ψυχολογία, μπούλινγκ, απειλές, τρομοκρατία-βία, οικολογικές καταστροφές, κοινωνικός ρατσισμός, πολιτιστική εκμηδένιση και δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα.

 

Παράμετροι του υβριδικού πολέμου αποτελούν οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η ενεργειακή-οικονομική υποτέλεια, η πολιτική επιρροή, ο έλεγχος των μειονοτήτων, οι παραστρατιωτικές- εγκληματικές οργανώσεις εντός της επικράτειας του έθνους. Οι τακτικές περιλαμβάνουν συμβατικές και ενέργειες όπως  γεωστρατηγικούς-Γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, πνευματική-οικονομική εξαθλίωση τρομοκρατικές ενέργειες, τυφλή βία και φοβερή εγκληματική δραστηριότητα. Η παράλληλη χρήση αυτών των μεθόδων σε όλο το εύρος παραλύει σταδιακά το αντίπαλο κράτός το οποίο ανίσχυρο υποτάσσεται στα κελεύσματα των επιβούλων.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό, μεταναστευτικό, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-οχήματα (θανατοφόρα-σοβαρά τροχαία ατυχήματα), αθλητικό, υγειονομικό-βιολογικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή.

Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η έλλειψη παιδείας, η εγκληματικότητα, η ερωτική ελευθεριότητα, η μετανάστευση, και τα τροχαία ατυχήματα. Χωρίς βία-εγκλήματα, διαφθορά, ερωτική ανηθικότητα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση επικρατεί στους πολίτες του επιτιθέμενου κράτους. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και τα Διονυσιακά Αξιώματα, επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα και τα υποτιθέμενα ατυχήματα τύπου σε συνδυασμό με την Διονυσιακή-ηθική ελευθεριότητα, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα, τα βίαια τροχαία ατυχήματα και τον ψυχολογικό πόλεμο. Βαλλόμενοι πανταχόθεν σαστισμένοι οι Έλληνες δεν έχουν δυνάμεις να αντισταθούν, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτουν στην βούληση του αντιπάλου.

Στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου έχουμε την ανάγκη να μειώσουμε αισθητά τα σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και να δημιουργήσουμε αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις στα μηχανοκίνητα σπορ. Η Ουσιαστική-δημιουργική δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει την ίδρυση σχολείων και πανεπιστημιακών τμημάτων που θα λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Οι μεταρρυθμίσεις και η προσαρμογή των δεδομένων στις ανάγκες του Ελληνικού έθνους επιβάλλουν την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η κατάρτιση και η στελέχωση των πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το κοινό όφελος.

Με την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής μηχανοκίνητου αθλητισμού, δημιουργούνται συνθήκες διασφάλισης της ποιότητας και του επιπέδου των Ελληνικών πανεπιστημίων και παράλληλα θα μειωθούν ουσιαστικά βάθος χρόνου τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα έχουν εξελιχθεί σε μέγιστη εθνική μάστιγα. Ταυτόχρονα με την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής μηχανοκίνητου αθλητισμού, θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και προσφοράς των πανεπιστημίων προς τους πολίτες. Κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανώτατη κατάρτιση, την δημιουργικότητα, την εξέλιξη,  την  ποιότητα και να αποτελεί πυλώνα του έθνους και της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα τα σοβαρά-θανατηφόρα ατυχήματα έχουν εξελιχθεί σε ανώτατο κλάδου του υβριδικού πολέμου. Η έλλειψη παιδείας και πολιτισμού αποτελούν καθαριστικούς παράγοντες για αυτή την τραγική κατάσταση. Η υβριδική απειλή σε πολλαπλές μορφές και οι προκλήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία-ευρηματικότητα και ουσιαστικές κινήσεις.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιβάλλεται να εξειδικεύονται, να συμβάλλουν στην βελτίωση της διδασκαλίας, να προάγουν το ήθος, να δίνουν κίνητρα για εξέλιξη και αριστεία. Δεν επιτρέπετε να μην εξελίσσονται και να μην προσφέρουν την μέγιστη δυνατή κατάρτιση. Καθώς η θλιβερή κατάσταση με τα θανατηφόρα τροχαία θα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πανεπιστημιακή στρατηγική είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί.

Η Ελληνική εκπαίδευση ως θεσμός έχει απωλέσει οριστικά τα αξιώματα της κλασικής Ελληνικής παιδείας. Όλοι οι κλάδοι και οι κοινωνικές τάξεις υποκύπτουν σταδιακά στον Διονυσιακό πολιτισμό. Κατά γενική ομολογία η εθνική ανεξαρτησία και η δυνατότητα επιλογών των Ελλήνων για ανεξάρτητη παιδαγωγική-πολιτική μειώθηκε δραματικά και κινδυνεύει να απαγορευτεί. Η Ελληνική πολιτεία έχει ιερό χρέος να αναπτύξει την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια-τριτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων.

Ενδεικτικό της καταστάσεως που επικρατεί στην Ελληνική επικράτεια είναι ότι εν ενεργεία καθηγητές και των δύο βαθμίδων πιστεύουν ακράδαντα ότι το εκπαιδευτικό σύστηµα διέπεται από ασφυκτικό κομματικό-πολιτικό έλεγχο,  συγκεντρωτισµό, εσωστρέφεια, έλλειψη διαφάνειας, δημιουργικότητας και χαµηλό βαθµό κοινωνικής λογοδοσίας. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα τι θα απαντήσουν στους Έλληνες πολίτες εάν δεν ιδρύσουν γυμνάσια-λύκεια και πανεπιστημιακές σχολές μηχανοκίνητου αθλητισμού ; Τι θα ισχυριστούν για τους άτυχους ανθρώπους που θα συνεχίσουν να χάνονται στα τροχαία ατυχήματα ; Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι οι αρχαίοι Σοφοί δίδασκαν το ισχύς δια της γνώσεως. Η γνώση είναι δύναμη σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο. Η σωστή παιδεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την δυναμική ενός έθνος και των πολιτών που το αποτελούν. Δυστυχώς η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν είναι σε υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με άλλα κράτη.

Η µεταρρύθµιση της παιδείας πρέπει να είναι και στοχευµένη και μεταξύ άλλων επιβάλλεται η δημιουργία σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι απαραίτητη η ιεράρχηση και η διαμόρφωση των πραγματικών προτεραιοτήτων-αναγκών στην εκπαίδευση με βάση την αλόγιστη απώλεια των ανθρώπινου δυναμικού στους Ελληνικούς δρόμους. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν προσφέρει κατάρτιση, εξέλιξη και προστασία δεν έχει καμία απολύτως αξία. Η θεσμική προστασία είναι υπέρτατη προτεραιότητα ενός κράτους που προσφέρει πραγματική παιδεία.

Η γνώση αποτελεί κοινωνικό-εθνικό κεκτημένο. Επίσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή προσαρµογή της Ελλάδας απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις, ειδικά αυτή την εποχή που βρισκόμαστε στην κορύφωση του υβριδικού πολέμου. Με βάση τα νέα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθεί η σωστή παιδεία στο έπακρο. Αποδεδειγμένα η θεσμική παιδεία αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο των κρατών-εθνών για να είναι ισχυρά-βιώσιμα και να ευημερούν.

Οι σηµερινές δοµές λειτουργίας στην εκπαίδευση δεν προσφέρουν τα εχέγγυα για την πολιτική-στρατιωτική, οικονομική, αθλητική, κοινωνική, πνευματική εξέλιξη των Ελλήνων. Οι πολιτικές-κομματικές επεμβάσεις καταστρέφουν την Ελληνική παιδεία. Σε σύγκριση με τα εκπαιδευτικά συστήματα των ξένων κρατών υπάρχει ουσιαστικό μειονέκτημα. Οι επιστημονικές-διεθνείς διακρίσεις προέρχονται από μια μειοψηφία η οποία επιβεβαιώνει το κανόνα και το χαμηλό επίπεδο.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις στην Ελλάδα σχετικά με τα θανατηφόρα τροχαία είναι απαραίτητη η δημιουργία Σχολείων Μηχανοκίνητου αθλητισμού-πανεπιστημιακών σχολών. Μετά τα μουσικά-καλλιτεχνικά και τα αθλητικά σχολεία ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την δημιουργία Σχολείων και πανεπιστημίων για τα μηχανοκίνητα αγωνίσματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα διοργανώνεται το Rally Αcropilis το οποίοι δεν αξιοποιείται στα πλαίσια αποφυγής των τροχαίων ατυχημάτων. Το wrc μαζί με το Rally dacar είναι οι κορυφαίοι αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Είναι θλιβερό να διοργανώνει ένα κράτος αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος και στο εσωτερικό να επικρατούν τριτοκοσμικές και άθλιες συνθήκες.

Στα Σχολεία Μηχανοκίνητης αγωγής και στις πανεπιστημιακές σχολές, θα πρέπει να δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με την συμμετοχή του στην Αριστόκλεια παιδεία σε συνδυασμό με  το Φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης, την οδηγική αγωγή και την πρακτική προετοιμασία για αγωνιστική οδήγηση στην μοτοσυκλέτα-αυτοκίνητο αλλά και την ασφαλή οδήγηση στους Ελληνικούς δρόμους. Οι μηχανές και τα αυτοκίνητα θα είναι μικρού κυβισμού για παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ποιοτικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Τα Σχολεία μηχανοκίνητης εκπαίδευσης θα πρέπει να αναπτύσσουν την προσωπικότητα, το ήθος, την δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα κοινωνικά και πολιτισμού. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ως Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος είμαι ο μοναδικός σε όλη την επικράτεια  που καταβάλει προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια συστηματοποίησης της διδασκαλίας των μηχανοκίνητων σπορ στην Ελλάδα.

Τα νέα σχολεία και οι πανεπιστημιακές σχολές είναι απαραίτητο να υποστηρίζουν την συνέχιση του Ελληνικού  πολιτισμού και την εξειδικευμένη μηχανοκίνητη εκπαίδευση. Τα νέα σχολεία θα απευθύνονται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν οδηγοί. Στα μηχανοκίνητα σχολεία θα γίνονται ακριβώς τα ίδια μαθήματα γενικής παιδείας με τα υπόλοιπα σχολεία, συν τα μαθήματα για τον μηχανοκίνητο κλάδο.

Από την δεκαετία 2000-2010 μέσα από την δική μου ραδιοφωνική εκπομπή δίνω αγώνες για να ιδρυθούν σχολεία μηχανοκίνητου αθλητισμού και να αποκτήσουν οι αγωνιζόμενοι στην μοτοσυκλέτα προπονητές. Διότι δεν υπάρχουν προπονητές και σχολεία μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε την Ευρωλίγκα και την καλαθοσφαίριση μέχρι την δημιουργία αθλητικών σχολείων για τα μηχανοκίνητα σπορ. Εκτιμώ ότι όσοι έχουν κάνει υψηλό αθλητισμό είναι σε θέση να αντιληφθούν την πρόταση μου.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί πρότυπο καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της, ανταγωνίζονται αυτές της Γερμανίας. Είναι ένα κράτος το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια.  Μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία πέρασε μία διετή περίοδο εμφύλιου πολέμου. Ακολούθησαν δεκαετίες με μεγάλη φτώχεια, όπου το μόνο εξαγώγιμο προϊόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων ήταν η ξυλεία που κατευθυνόταν κυρίως προς την χαρτοποιία.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΟι άνθρωποι στην Φινλανδία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του έθνους. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν εξαιρετική εκπαίδευση, η οποία θα συμβάλει στην μεγιστοποίηση της δυνατότητας, να γίνουν ότι επιθυμούν. Αυτή είναι η βασική αρχή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως περιγράφεται σε βιβλίο του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας. Το μοντέλο αυτό υπήρξε η βάση, για την διαμόρφωση, ενός από τα πιο επιτυχημένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

Η σωστή εκπαίδευση συνέβαλε καθοριστικά ώστε μετά από 100 χρόνια από την ανεξαρτησία ήταν από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, να εξελιχθεί σε χώρα-παράδειγμα, με εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των μηχανοκίνητων σπορ. Όλοι οι μαθητές στην Φινλανδία έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και το οικονομικό τους επίπεδο. Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντί να ευνοεί τον ανταγωνισμό και την σύγκριση, παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε μαθητή ξεχωριστά, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Για χρόνια, η Φινλανδία αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, με τους μαθητές της να διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεχωρίζει ως μια από τις χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του ΟΟΣΑ, με τους καλύτερους δεκαπεντάχρονους μαθητές της υφηλίου. Για αυτό πολιτικοί και εκπαιδευτικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο διενεργούν συνέχεια έρευνες στην σκανδιναβική χώρα, με την ελπίδα να εντοπίσουν το μυστικό της επιτυχίας της.

Παρά τις επιτυχίες τους, οι Φινλανδοί δεν επαναπαύονται, και αναζητούν συνεχώς νέα παιδαγωγικά πρότυπα εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και πρόοδος.  Οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τους στόχους τους, και είναι ανοιχτοί πάντα σε νέα προγράμματα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία παίζει και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απόφοιτοι του καλύτερου 10% των τάξεων τους. Περίπου το 70% των καθηγητών που εργάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ελσίνκι, έχουν ήδη λάβει ειδική εκπαίδευση για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανανεωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Υπάρχουν και οικονομικά οφέλη υπό την μορφή μπόνους ή αυξήσεων στον μισθό, για όσους εκπαιδευτικούς δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία. Παράλληλα τα σχολεία είναι αρκετά μικρά ώστε οι δάσκαλοι να γνωρίζουν κάθε μαθητή.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η συνεργασία. Η Φιλοσοφία τους είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων, δεν βοηθά τα παιδιά όσο η συνεργασία. Η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο σεβαστά επαγγέλματα. Για να γίνουν δάσκαλοι στην Φινλανδία, οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να λάβουν τουλάχιστον το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα. Συχνά οι δάσκαλοι διδάσκουν σε σχολικά ιδρύματα, που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποκτούν την καλύτερη παιδαγωγική έρευνα, σχετικά με την εκπαίδευση. Oι Φινλανδοί ερευνούν και εξελίσσονται Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της για την εκπαίδευση, βασιζόμενη όχι σε πολιτικές βλέψεις ή συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά με βάση την αποτελεσματικότητα. Το χρήμα και η πολιτική επιρροή δεν διαδραματίζουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στον Φινλανδική παιδεία.

Oι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαστήρια για διδασκαλία, με στόχο να διατηρήσουν ότι είναι σημαντικό και να απορρίψουν ότι διαπιστώνεται ότι αποτυγχάνει.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ. Ο Φινλανδικός νόμος απαιτεί από τους δασκάλους να δίνουν στους μαθητές αρκετό χρόνο παιχνιδιού για κάθε 45 λεπτά διδασκαλίας.

Οι Φινλανδοί μαθητές έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο και κάνουν καλύτερα τις εργασίες, εξαιτίας των μεγάλων διαλειμμάτων για παιχνίδι. Η Τακτική αυτή απορρέει από την βαθιά πεποίθηση των Φινλανδών, ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν σε αντιστοιχεία με την ηλικία τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουν γρήγορα. Τα παιδιά στην Φινλανδία έχουν ελάχιστες εργασίες για το σπίτι. Η φιλοσοφία προέρχεται από το αμοιβαίο επίπεδο εμπιστοσύνης των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Οι γονείς γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που χρειάζονται στο σχολείο ενώ η επιπλέον εργασία θεωρείται συχνά περιττή.

Ο χρόνος που μένει στο σπίτι είναι αποκλειστικά για οικογένεια, όπου τα μόνα μαθήματα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι για την ζωή. Υψηλής ποιότητας σχολικές εγκαταστάσεις και προσχολική εκπαίδευση. Στην Φινλανδία, οι σχολικές μονάδες είναι σε υψηλό επίπεδο, όπως επίσης η προσχολική και η ημερήσια φροντίδα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα νηπιαγωγεία προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών μεταξύ τους και προετοιμάζουν κατάλληλα τα παιδιά. Το σχολείο ξεκινάει μετά τα 7 χρόνια ενώ οι μαθητές του δημοτικού σπάνια δίνουν εξετάσεις ή να κάνουν εργασίες και δεν έχουν βαθμολόγηση. Υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό τυποποιημένο τεστ, που γίνεται στην ηλικία των 16 ετών.

Η διδασκαλία των θετικών επιστημών ξεκινά στα 16 έτη ώστε να μπορούν οι μαθητές να διεξάγουν πρακτικά πειράματα.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Τα εθνικά σπόρ των Φινλανδών. είναι το Χόκευ επί πάγου και τα μηχανοκίνητα αθλήματα (wrc-enduro). Συνέχεια αυτή η χώρα βγάζει παγκόσμιους πρωταθλητές στο wrc και στο enduro. Τόμι Μάκινεν, Άρι Βάτανεν, Μάρκους Γκρόνχολμ, Γιούχα Κάνκουνεν (wrc), Σαμούλι Αρό, Γιούχα Σάλμινεν (enduro), Κίμι Ραικόνεν F1, είναι μερικοί από τους Φινλανδούς παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Φινλανδός Γιάρι Μάτι Λάτβαλα χωρίς να έχει κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει 3 φορές την νίκη στον γρηγορότερο αγώνα στον κόσμο, το Finland wrc Neste oil. Δίπλα σε όλους αυτούς υπάρχουν πολλοί χιλιάδες αξιόλογοι Φινλανδοί αθλητές-οδηγοί. Oι Φινλανδoί στον μηχανοκίνητο κλάδο λειτουργούν το ίδιο σοβαρά όπως στην εκπαίδευση και τους άλλους τομείς.

Έχουν προπονητές, γυμναστές, δασκάλους και σχολές-σωματεία που λειτουργούν στο πιο υψηλό επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους είναι μια χώρα με τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουν υψηλό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν έφτασαν τυχαία να γίνονται παγκόσμιοι πρωταθλητές στα μηχανοκίνητα σπόρ. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ελλάδα με τα τροχαία ατυχήματα, είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου, να υιοθετήσουμε το Φινλανδικό μοντέλο εκπαιδεύσεως προσαρμοσμένο στην κλασική Ελληνική παιδεία.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Οι βασικές πτυχές του χαρακτήρα όπως είναι το ήθος, η κοινωνική συμπεριφορά, η αντίληψη, η ικανότητα, τα συναισθήματα, η αυτοπεποίθεση, η καλοσύνη και άλλα αναπτύσσονται μέσα από την συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα.

Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό, και την αθλητική δημιουργικότητα, οι εμπλεκόμενοι θα είναι σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με όλες τις δυσκολίες της ζωής. Ο αθλητισμός προσφέρει τα πάντα σε έναν άνθρωπο. Αυτό διότι εξευγενίζει, ισορροπεί, καλλιεργεί, ηρεμεί, ομορφαίνει τις ανθρώπινες ψυχές, τις γεμίζει με αγάπη για τον συνάνθρωπο, την ζωή και κάθε τι ωραίο. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση είσαι γεμάτος δημιουργικότητα και θετική ενέργεια.

Είναι απαραίτητη η άθληση σε υψηλό-σοβαρό επίπεδο διότι είναι το μόνο αντίδοτο κατά της ηθικής-πνευματικής και της οικονομικής κρίσης. Μέσα από τις τεχνικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες οδηγούνται μονίμως σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες (Πανελλήνιες εξετάσεις, πτυχία ξένων γλωσσών κλπ). Αυτό διότι οι τεχνικές ασκήσεις διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το διάβασμα και την συναισθηματική ανάπτυξη. Η εφαρμογή των πρότυπων προπονητικών μεθόδων, αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει πολλoύς αθλητές σε μεγάλες ακαδημαϊκές, και όχι μόνον επιτυχίες.

Αποτελεί θέσφατο πλέον η ευεργετικότατη επίδραση της αθλητικής παιδείας, στην μάθηση και τις σχολικές επιτυχίες. Η σωστή και πρότυπη προπονητική, σε υψηλό επίπεδο αναπτύσει το ήθος, το ταλέντο, την διανοητική ικανότητα, ολοκληρώνει και ισχυροποιεί την προσωπικότητα, στον μέγιστο βαθμό. Έχουμε ισχυρούς χαρακτήρες, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία, κάθε δυσκολία εντός και εκτός αθλητισμού. Οι μέθοδοι διδασκαλίας, καλύπτουν κάθε δυνατό τρόπο μετάδοσης της αθλητικής γνώσεως. Ο υψηλός αθλητισμός συνδράμει σημαντικά στην συνέχιση του Ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την εξειδικευμένη αθλητική εκπαίδευση.

Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό μηδενίζεται, είτε μετριάζεται η παραβατικότητα, ανάλογα με το επίπεδο των προπονητών, το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον του κάθε παιδιού. Ποιες είναι οι συνέπειες για τα παιδιά που δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ; Δυστυχώς είναι καταστροφικές. Υπάρχουν τρομερές συνέπειες όχι μόνον για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για την κοινωνία. Αυτό διότι δημιουργούνται άτομα, τα οποία δεν είναι σε θέση να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Τα παιδιά αυτά αρκετές φορές, κάνουν πάρα πολύ κακές πράξεις, ενώ διακατέχονται από αισθήματα κατωτερότητας-κακοήθειας και εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές.

Καθοριστικό εμπόδιο για την εξέλιξη και την πνευματική δημιουργία όλων των παιδιών, είναι οι κακοί είτε αδιάφοροι δάσκαλοι και προπονητές. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι από τους λίγους τυχερούς που γνώρισαν τον Ντούσαν ϊβκοβιτς την αγωνιστική σεζόν 2000-2002.  Κυριολεκτικά ήταν απίστευτα τυχεροί οι λίγοι που τον γνώρισαν στις αθλητικές ομάδες ως προπονητή. Άλλαξαν οι ζωές τους και ωφελήθηκαν στον μέγιστο βαθμό,  όπως ορθά επισήμανε ο καλοθοσφαιριστής Θεόδωρος Παπαλουκάς. Όσοι θήτευσαν δίπλα στον σοφό της καλαθοσφαίρισης, έγιναν τρομερά δημιουργικοί-εξελίξιμοι και ξεχωριστοί άνθρωποι.

Ανέπτυξε τις ικανότητες του κάθε αθλητή και συνεργάτη-στελέχους στον μέγιστο βαθμό με μοναδικές προπονητικές μεθόδους και φιλοσοφία. Ήταν ένα πανεπιστήμιο της ζωής όπως δήλωσε και ο Δημήτρης Ιτούδης.

Ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικά την πιο σημαντική- δημιουργική ασχολία μικρών και μεγάλων. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς στοχεύει στην σωματική και την ηθική-πνευματική και την ψυχική εξέλιξη  των νέων παιδιών.

Τα ομαδικά αθλήματα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των νέων καθώς επικρατεί ένα κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη που προκύπτουν από την άθληση είναι πολύπλευρα. Τα ομαδικά αθλήματα συμβάλλουν στη σωματική και στην ψυχική ευεξία. Ο άνθρωπος που αθλείται αποκτά υγεία, ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Τονώνεται η αυτοπεποίθησή του, αποκτά θετική εικόνα και υιοθετεί μια αισιόδοξη στάση ζωής. Για αυτό είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να αντιμετωπίσει με ψυχικό σθένος τις δυσκολίες που προκύπτουν. Παράλληλα με την ψυχική αυτή ανάταση συντελείται και η αναζωογόνηση του πνεύματος. Ικανότητες όπως η αντίληψη, η προσοχή, η αυτοσυγκέντρωση και η μνήμη καλλιεργούνται με τον αθλητισμό.

Για την επίτευξη του στόχου σε ένα άθλημα είναι απαραίτητη η εγρήγορση του σώματος και του πνεύματος. Ο αθλητισμός μας προσφέρει τον έλεγχο και την πειθαρχία. Ο νέος που αγωνίζεται ατομικά ή ομαδικά μαθαίνει να είναι συνεπής, εργατικός, επίμονος και υπομονετικός. Αυτά αναφέρουν μεταξύ πολλών άλλων οι ειδήμονες.

Η πειθαρχία στους κανόνες και ο σεβασμός των συναθλητών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Με την απόκτηση αυτών των αρετών μετριάζεται ο εγωισμός και ο ατομισμός και ο νέος αντιλαμβάνεται την αξία της αλληλεγγύης και της κοινωνικότητας. Σε μια ομάδα οι αθλητές μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να ανταμείβονται για αυτό και να είναι υπομονετικοί. Όταν υπάρχει ανάγκη, θυσιάζονται και κάνουν το καλύτερο δυνατό για την ομάδα τους.

Μαθαίνουν όσοι ασχολούνται με τα ομαδικά αγωνίσματα να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση ενός τραυματισμού και μιας ήττας, καθώς και τις διάφορες μεταξύ προσπάθειας και ικανότητας. Αναπτύσσεται η αυτοπειθαρχία και η ανάγκη για καλή προετοιμασία, καθώς βλέπουν την διαφορά στην απόδοσή τους. Μαθαίνουν από τα λάθη τους και δέχονται πιο εύκολα την εποικοδομητική κριτική ως εργαλείο προόδου. Για όλους αυτούς τους λόγους ο αθλητισμός αποτελεί μια διαχρονική αξία.

Σε κάθε υγιή έκφανσή του προβάλλει τις αξίες τις ζωής, διαπαιδαγωγεί, ολοκληρώνει και προάγει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες. Είναι απαραίτητο οι νέοι να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η σαγηνευτική εικόνα της τηλεόρασης, ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου και τα εθιστικά παιχνίδια δεν είναι η πραγματική ζωή.

Η αληθινή ζωή, η ουσιαστική επικοινωνία, οι φίλοι, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα είναι μέσα στις αθλητικές κοινωνίες. Ο αθλητισμός αποτελεί μια σημαντική πτυχή στην ζωή πολλών ανθρώπων. Όταν αθλείσαι ξεχνιέσαι από τα προβλήματα της καθημερινότητας, το άγχος και την πίεση που προκαλείται συστηματικά. Γενικότερα ο αθλητισμός είναι μέσο απόδρασης από επιβαρυντικές καταστάσεις και πολλά αρνητικά πράγματα. Μέσα από τον αθλητισμό καλλιεργείς σώμα -πνεύμα και ψυχή.

Οι θέσεις του Αριστοκλή, για τη φυσική αγωγή και τον ρόλο της που διαδραμάτισε στην αρχαία Αθήνα, είναι πολύ αξιόλογες, και διαχρονικές. Για αυτό ακόμη και σήμερα μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, ώστε να αντιληφθούμε την σχέση μεταξύ του σώματος και του πνεύματος.

Ο Πλάτωνας-Αριστοκλής, όπως και οι Πυθαγόρειοι δίδασκαν ότι η ψυχή του ανθρώπου ανήκει στον θεϊκό και αιώνιο κόσμο, από όπου και προήλθε, σε αντίθεση με το φυσικό σώμα, που ανήκει στην φθαρτή γη. Ο ύπατος των Φιλοσόφων κάνει τον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ πνεύματος και φθαρτής ύλης, χωρίς όμως να απαξιώνει το σώμα στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία και πιστεύει ότι από μικρή ηλικία θα πρέπει να καλλιεργείται και να συμβαδίζει με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να συμβαδίζει η πνευματική με την σωματική καλλιέργεια και μέσα από τη σωστή διαπαιδαγώγηση και των δύο επιπέδων να φτάνει ο πολίτης στην κατάκτηση του καλού και αγαθού. Ο ανώτατος όμως σκοπός της παιδείας είναι να καταστήσει τον άνθρωπο έτοιμο να συμμετέχει στα κοινά και να μπορεί να εξουσιάζει τον εαυτό του και τους άλλους, πάντοτε με άξονα την δικαιοσύνη.

Δύο είναι οι τρόποι για την επίτευξη της γενικότερης αγωγής. Η καλλιέργεια του σώματος μέσω της γυμναστικής και η καλλιέργεια της ψυχής μέσω της μουσικής. Με τον όρο μουσική ο Πλάτωνας δεν εννοεί απλά την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου αλλά και την Γεωμετρία, την Φιλοσοφία και την μουσική. Ως γυμναστική μας διδάσκει την αρμονική ανάπτυξη του σώματος, καθώς και της κινητικής πείρας, οι οποίες είναι απαραίτητες, για να μπορεί ο πολίτης να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τις αντιξοότητες της ζωής.

Στην μουσική-γεωμετρία δίνει προτεραιότητα εφόσον ως επιστήμες ασχολούνται με τα ανώτερα ηθικά-πνευματικά ψυχικά ανθρώπινα στοιχεία. Η φυσική αγωγή είναι απαραίτητη για την βελτίωση της υγείας και την επίτευξη της ψυχικής-πνευματικής αρμονίας. Η καλλιέργεια και η υγεία του πνεύματος είναι ο κύριος στόχος κάθε Έλληνα χωρίς να παραμελεί το σώμα. Δεν γίνεται ένα υγιές πνεύμα να κατοικεί σε ένα αδύνατο-άρρωστο σώμα.  Απαραίτητη ήταν η άσκηση και εκγύμναση του σώματος, ώστε να επιτευχθεί το Μηδέν Άγαν-Μέτρον Άριστον.

Άξιος τιμής σε μία πόλη, είναι όποιος δεν αδικεί. Όμως όλα τα αξιώματα και τις τιμές μιας πόλεως, της αξίζουν όσοι εμποδίζουν τις αδικίες που γίνονται (Αριστοκλής-Νόμοι). Είναι προτιμότερο να αδικηθείς, παρά να αδικήσεις, και να κάνεις κάτι κακό, μας δίδαξε μεταξύ πολλών άλλων ο Ύπατος των Φιλοσόφων. Εάν δεν υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη-αξιοκρατία θα καταρρεύσει το κράτος  (Άγιος-αυτοκράτορας Νικηφόρος).

Για αυτό αναφερόταν στους νόμους του Imperium Romanum. Oι Έλληνες-Ρωμαίοι υπήκοοι εκτός από ελεύθεροι πρέπει να αντιμετωπίζονται από ένα κράτος δικαίου, να μην ταπεινώνονται-ατιμάζονται και να μην αδικούνται. Οι Έλληνες που αγωνίζονται για τον πολιτισμό και την πίστη πρέπει να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση από τους αξιωματικούς, καθώς και από τους πολιτικούς-δημοσίους υπαλλήλους.

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ. Η ΣΩΣΤΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Όπως αναφέρω σε κάθε σχετική εργασία μου από το 2010, οι επιτυχίες των μεγάλων οδηγών-αθλητών στο wrc και στην F1 σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έγιναν ποτέ εις βάρος της σωματικής ακεραιότητας, των συνανθρώπων τους. Μια αγωνιστική-αθλητική, μια πολιτική, κοινωνική, επιστημονική επιτυχία, για να έχει ηθική αξία, δεν πρέπει ποτέ να επιτυγχάνεται, εις βάρος της ευημερίας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της υγείας των άλλων ανθρώπων. Οι μεγάλοι αθλητές-οδηγοί, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές (wrc και f1), δεν συμμετείχαν ποτέ σε αυτοσχέδιους αγώνες, και δεν μετέτρεψαν ποτέ τις εθνικές οδούς και άλλους δρόμους, σε πίστες φόρμουλα ένα και σε ειδικές διαδρομές wrc. Αυτή η παρατήρηση μου θα πρέπει να αποτελεί στο βασικό δόγμα των σχολείων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΑΓΓΕΛΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ THE TIMES OF VOULGAROKTONOS 

loading...