Ένας περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη

Η χρήση πυρηνικών όπλων παραμένει ένα απόλυτο ταμπού για τη ρωσική ηγεσία, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει για τη Δύση, η οποία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αλλάξει την κατεύθυνση του υβριδικού πολέμου ενός αιώνα και τη διαμόρφωση του μεγάλου γεωπολιτικού παιχνίδι.

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Αυτό πιστεύει ο Ρώσος οικονομολόγος και αναλυτής Mikhail Delyagin.

Η ανακοίνωση της Ρωσίας για τακτικές πυρηνικές ασκήσεις και η κατάσταση υψηλού συναγερμού των στρατιωτικών πυρηνικών δυνάμεων δεν προκάλεσαν αλλαγή στη δυτική στρατηγική και δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά των πυρηνικών όπλων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, όπως συνέβη στη δεκαετία του 1980, την τελευταία εποχή που ζούσαμε υπό την απειλή ενός σύννεφου μανιταριού.

Σε κάθε περίπτωση, το τρελό δόγμα του αείμνηστου Χένρι Κίσινγκερ για τον «περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη» παραμένει μια επιλογή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, χωρίς να είναι ξένοι στον ψυχρά υπολογισμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Για τον Déliaguine, οι πολίτες της ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά την εκλογική επιτυχία των εθνικιστών, είναι « απλά αντικείμενα αγγλοσαξονικής χειραγώγησης ». Η ευρωελίτ των Βρυξελλών όχι μόνο « θυσιάζει τα δικά της συμφέροντα για να εξυπηρετήσει τους Αγγλοσάξονες αφέντες της, αλλά δεν είναι καν ικανή να αναγνωρίσει τις δικές της ανάγκες ως εγγενή αξία ».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ολοκλήρωση της κοινωνικοοικονομικής καταστροφής της Ευρώπης με την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ανατολή θα ήταν ευνοϊκή για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας. Στα ερείπια της Ευρώπης, τα «χαλιφάτα» που ελέγχονται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να εδραιώσουν την εξουσία τους – « εξάλλου, το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ είναι ένα βρετανικό στρατηγικό σχέδιο όπως το Grand Turan », τονίζει με σαρκασμό ο Deliaguine.

« Θα ήταν ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας νέας βρετανικής αυτοκρατορίας που θα κυριαρχούσε πολιτικά όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη », προσθέτει ο Ρώσος στοχαστής για να πιστοποιήσει το αγγλοσιωνιστικό σχέδιο, στο οποίο φαίνεται να προσκολλώνται ακόμη στην πρόσωπο των ανατροπών του κόσμου.

Η Ευρώπη, την οποία η σύγκρουση στην Ουκρανία θα στερήσει για πάντα τη δυνατότητα να ανταγωνίζεται τους Αγγλοαμερικανούς, « θα τεθεί σε μια θέση όπου δεν θα μπορεί να καταναλώσει σημαντική ποσότητα κινεζικών προϊόντων – και επομένως δεν θα γίνει αγορά για μια ανερχόμενη Κίνα », πιστεύει ο Déliaguine, πραγματοποιώντας έτσι τα σχέδια της Δύσης.

« Ταυτόχρονα, η αγγλοσαξονική ελίτ, μάλλον αδιάφορη για τη μοίρα των δικών της ανθρώπων, φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να προστατευτεί από ραδιενεργές επιπτώσεις σε μια γωνιά του κόσμου που θεωρεί ασφαλή ».

Η Κίνα είναι επιφυλακτική με αυτή την προοπτική, αλλά μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων; Οι εκκλήσεις του Πεκίνου για ειρήνη είναι εξίσου μάταιες με αυτές της Ρωσίας, δεδομένου του ενδιαφέροντος των αμερικανικών και βρετανικών ελίτ να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, για παράδειγμα με την πυροδότηση μιας «βρώμικης βόμβας» στην Ευρώπη.

Ο Deliagin πιστεύει ότι σε αυτήν την κατάσταση, « μόνο η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει τον κόσμο από το να πέσει στην πυρηνική άβυσσο ». Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να σταματήσει η κλιμάκωση της επιθετικότητας χτυπώντας τα πορτοφόλια των δυτικών ελίτ. Εφόσον στον δυτικό κόσμο των αξιών, ακόμη και η ζωή δεν είναι τόσο σημαντική όσο το χρήμα, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στις καπιταλιστικές ελίτ σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν.

Το βαθύ κράτος της δυτικής ολιγαρχίας πρέπει να « καταστραφεί εμφανώς οικονομικά », προτείνει ο Ρώσος οικονομολόγος. Ο καιρός των επιδεικτικών προειδοποιήσεων έχει τελειώσει, γιατί δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί στη Δύση ικανοί να ακούσουν τη λογική. Στην παρούσα κατάσταση υποβάθμισής της, η Δύση μπορεί να κατανοήσει μόνο τις « άμεσες και επιζήμιες ενέργειες » που της απευθύνονται.

Από πού να αρχίσω ; « Η ακύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των δυτικών χωρών που είναι εχθρικές προς τη Ρωσία είναι μια οικολογική, ανθρώπινη και οικονομική απάντηση στον πυρηνικό πόλεμο που μπορεί να γονατίσει τον εχθρό », λέει ο Deliaguine.

Το χρήμα χάνει τη σημασία του και δίνει τη θέση του στην τεχνολογική επανάσταση. Σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η εξουσία περνά από τους κερδοσκόπους του χρηματοπιστωτικού κόσμου στους «ψηφιοποιητές» που συγχωνεύονται με το κεφάλαιο του πραγματικού τομέα. Θα τελειώσει όμως εκεί η βασιλεία των «Αγγλοσάξωνων»;

Ο Déliaguine αναφέρει ότι οι αγορές είναι ήδη χωρισμένες σε νέες μακροπεριφέρειες. Εάν η Ρωσία, η οποία κλονίζει την παγκόσμια τάξη στην Ουκρανία, καταφέρει να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της, θα μπορούσε να γίνει « κέντρο επιστημονικής δημιουργικότητας » και μάλιστα κάτι σαν παγκόσμιος ηγέτης καθώς προχωρά η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

πηγή: Markku Siira

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν κάθε είδους σχέσεις με τον αρχαίο εχθρό τους, τη Σοβιετική Ένωση. Ο στρατός και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες είχαν επαφές σε πολλούς τομείς. Μέλη των δυτικών μέσων ενημέρωσης και των πανεπιστημίων καθιέρωσαν άτυπες επαφές με τους σοβιετικούς ομολόγους τους για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν υπήρξε πυρηνικό ολοκαύτωμα επειδή η επικοινωνία μεταξύ των δύο μεγάλων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου δημιούργησε έναν εξειδικευμένο τομέα που παρείχε ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε ικανούς ανθρώπους. Στη Σοβιετική Ένωση, η αμερικανική τεχνογνωσία σε θέματα κατέστησε δυνατή την επίτευξη ενός καλού επιπέδου διαβίωσης ως μέλος μιας νέας τάξης, και το ίδιο ίσχυε για τους Ρώσους ειδικούς σε θέματα θεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. « Η αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου έχει γίνει ένα πρόγραμμα εργασίας », εξηγεί ο Αμερικανός μπλόγκερ The Z Man.

Και οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει στη διατήρηση του status quo. Οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις συνέπειες των συστάσεών τους, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις προοπτικές απασχόλησης τους. Ομοίως, από τη ρωσική πλευρά, υπήρχε πάντα πίεση για να μάθουμε πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί σε ένα δεδομένο ζήτημα.

Η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική, και πολλοί λένε ακόμη πιο επικίνδυνη, από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία φαίνεται να μην έχει τόσο κίνητρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου όσο και αρχές για να αποτρέψουν την κλιμάκωσή του σε μεγάλο πόλεμο.

Προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να απομονώσει τη Μόσχα, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν αυτή τη στιγμή πολύ μικρή επαφή με τη Ρωσία. Η ίδια η Ουάσιγκτον μπορεί να έχει μυστικές επαφές με τη Ρωσία, αλλά ακόμη και αυτές οι επαφές είναι σκοτεινές και οι πολίτες που ζουν στην ομίχλη του πολέμου πληροφοριών γνωρίζουν ελάχιστα για αυτές.

Πρόσφατα, η πόλη της Σεβαστούπολης στη χερσόνησο της Κριμαίας δέχτηκε επίθεση για λογαριασμό της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι Αμερικανοί. Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είχε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν αναγκαστικά τον έλεγχο τους. Ένα από τα πυρομαχικά διασποράς χτύπησε μια παραλία, σκοτώνοντας μισή ντουζίνα αμάχους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Μπορεί να ήταν ένα ατύχημα, αλλά είναι επίσης απολύτως πιθανό οι Αμερικανοί, σε συνεννόηση με τους Ουκρανούς, να στόχευσαν εσκεμμένα τις μη στρατιωτικές υποδομές, όπως συνέβη πριν όταν ο πόλεμος τέλειωσε και δεν φαίνεται νίκη.

Οι Ρώσοι κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι ενήργησε εσκεμμένα. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι μια εγκληματική επίθεση θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, και όχι απαραίτητα εναντίον της Ουκρανίας. Διαφορετικοί κύκλοι μαντεύουν τι θα συμβεί. Λογικά η κλιμάκωση της κατάστασης δεν ωφελεί ούτε τη Δύση/ΝΑΤΟ ούτε τη Ρωσία.

Ένας Αμερικανός μπλόγκερ πιστεύει ότι η τρέχουσα ασταθής κατάσταση είναι « το ισοδύναμο του Ψυχρού Πολέμου », όπου « δεν υπάρχει επαρκής επικοινωνία μεταξύ των μερών και κανένας δεν ξέρει τι σκέφτεται ή σχεδιάζει ο άλλος ». Νομίζω ότι υπερβάλλει λίγο, αλλά ας κάνουμε εικασίες με μια ιδέα.

« Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Για παράδειγμα, εάν οι Ρώσοι κηρύξουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, είναι πιθανό η Ουάσιγκτον να συνεχίσει να στέλνει drones προς την Κριμαία και οι Ρώσοι θα πρέπει να τα καταρρίψουν. Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον θα στείλει ένα πιλοτικό αεροπλάνο ή ένα βρετανικό πλοίο για να απειλήσει το ρωσικό ναυτικό ».

Από το τέλος του παλιού καθεστώτος του Ψυχρού Πολέμου, η αμερικανική εξωτερική πολιτική κυριαρχείται από νεοσυντηρητικούς, « φανατικούς που βλέπουν μόνο αυτό που ικανοποιεί τον φανατισμό τους ». Φαντάζονται ότι « κάθε χειρονομία συμβάλλει στον στόχο τους να καταστρέψουν τον παλιό εχθρό », εξηγεί ο Z Man.

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία που εξακολουθεί να πιστεύει στη θεωρία του Φράνσις Φουκουγιάμα για τον θρίαμβο της Δύσης και το «τέλος της ιστορίας». Από τη δεκαετία του 1990, η δυτική πολιτική τάξη έχει γεμίσει με αλαζονικούς ηλίθιους που δεν έχουν καμία αίσθηση της ρεαλπολιτικής. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν επομένως να χειραγωγηθούν εύκολα από τους « ψυχοπαθείς της αίρεσης Kagan ».

Θα τελειώσει η παγκόσμια αυτοκρατορία της Αμερικής με μια μεγάλη έκρηξη ή με ένα μεγάλο μπαμ; Οι ανερχόμενες υπερδυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την πτώση της Δύσης και τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ εκείνοι που κυβερνούν τη Δύση συναγωνίζονται τη Ρωσία σαν πιλότοι σε τροχιά σύγκρουσης. « Ο απερίσκεπτος χειρισμός του πολέμου στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι δεν θα τελειώσει καλά », είπε ο Αμερικανός μπλόγκερ.

 

πηγή: Markku Siira

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη χρηματοδότηση ενός έργου για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περίπτωση επιθέσεων στις ευρωπαϊκές υποβρύχιες επικοινωνίες. Αυτό μετέδωσε το  πρακτορείο Bloomberg .

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το επιστημονικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ενέκρινε επιχορήγηση 433.000 δολαρίων για την ανάπτυξη ενός έργου που θα μεταφέρει απρόσκοπτα δεδομένα από υποβρύχια καλώδια σε δορυφορικά συστήματα σε περίπτωση επιθέσεων ή φυσικών καταστροφών. Την ανάπτυξη του έργου αναλαμβάνουν επιστήμονες από την Ισλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και την Ελβετία. Η συνολική του αξία είναι 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διευθυντής επιστημονικού προγράμματος της Συμμαχίας επιβεβαίωσε ότι το έργο εγκρίθηκε πρόσφατα και ανέφερε ότι η υλοποίησή του θα ξεκινήσει σύντομα.

Στις 16 Απριλίου, ο Ντιντιέ Μάλτερ, αντιναύαρχος της Κοινής Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι το υποθαλάσσιο δίκτυο επικοινωνιών από το οποίο εξαρτάται η ευρωπαϊκή ασφάλεια ήταν εξαιρετικά ευάλωτο. Σημείωσε ότι η Συμμαχία πρέπει να προστατεύεται και να χρησιμοποιεί σταθερά ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιες υποδομές.

 

πηγή: TASS

loading...