Όλες οι μετρήσεις δείχνουν πρωτοφανή φθορά για τη ΝΔ – Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την 2η θέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να καταγράφει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, λίγες μόλις μέρες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα του ποσοστού που θα λάβει καθώς και της δεύτερης θέσης θα το κρίνουν οι αναποφάσιστοι.

Έχει αξία το τελικό ποσοστό της ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός έχει βάλει ως πήχη το 33% και αν το ποσοστό γράψει κάτω από αυτό, τότε δεν θα θεωρείται πετυχημένη η καμπάνια της ΝΔ.
Επίσης θα δείξει συσσωρευμένη φθορά καθώς πριν ένα χρόνο η ΝΔ κέρδισε την εξουσία περίπου με 41%.
Μπορεί να είναι κυρίαρχη έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων αλλά ένα ποσοστό που θα κινείται από 30%-32% θα δώσει το έναυσμα για κριτική και ενδοσκόπηση γιατί η ΝΔ έχασε τόσους ψηφοφόρους ή γιατί έστειλες τόσους πολλούς στην αποχή.

Στην Κεντροαριστερά οι αναποφάσιστοι

Όσον αφορά τη δεύτερη θέση η οποία παίζεται ακόμα, είναι χαρακτηριστικό το ποσοστό του 55%, που συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι που προέρχονται από την Κεντροαριστερά.
Αυτοί θα καθορίζουν αναλόγως αν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ, την δεύτερη θέση.
To πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την δεύτερη θέση…
Το ποσοστό αυτό όπως καταγράφει η δημοσκόπηση προέρχεται από την κεντροαριστερά, και συγκεκριμένα το ποσοστό της τάξης του 24,4% δήλωσαν κεντροαριστεροί, το 21,2% κεντρώοι και το 9,9% Αριστεροί.
Μόλις το 17,9% δεν δήλωσε πολιτική ταυτότητα ενώ 10% των αναποφάσιστων δήλωσε δεξιός, και 16,9% κεντροδεξιά.

Πρωταθλήτρια η ΝΔ στους αναποφάσιστους

Η κομματική προέλευση των αναποφάσιστων κατά την δημοσκόπηση της MARC καταγράφεται ως 32,7% από τη ΝΔ, 19,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 11,9% από το ΠΑΣΟΚ, το 7,7% από την Πλεύση Ελευθερίας, το 7% από το ΚΚΕ και το 5,9% από τους Σπαρτιάτες.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από όλα τα κόμματα έχουν δημιουργήσει τους περισσότερους απέχοντες, δηλαδή οι ηγεσίες τους έχουν κουράσει, έχουν δυσαρεστήσει και είναι απίθανο να καρπωθούν τη στήριξή τους.

Πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του το 34,8% των αναποφάσιστων απαντούν ότι δεν νιώθουν κοντά σε κανένα κόμμα.
Το 16,1% λένε ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ, το 10,5% στο ΠΑΣΟΚ, το 8,2% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 6,3% στο ΚΚΕ και το 6,1% στην Ελληνική Λύση.
Βλέπουμε δηλαδή μία στάση των αναποφάσιστων πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπλήξεις κρύβει η γκρίζα ζώνη 12,7%

Ανάλογα είναι τα χαρακτηριστικά για τους αναποφάσιστους και στη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.
Η «γκρίζα ζώνη» δηλαδή οι αναποφάσιστοι, τα άκυρα και το λευκό συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 12,7%, γεγονός που είναι οριακά αυξημένο από το 12,5% της προηγούμενης δημοσκόπησης της Pulse.
Αυτό το ποσοστό της γκρίζας ζώνης οριοθετεί σχεδόν το αποτέλεσμα της κάλπης ενώ δείχνει ή ενδεχομένως αυξημένη αποχή ή ίσως να κρύβει και κάποιες μικρές εκπλήξεις.
Η αδιευκρίνιστη, γκρίζα ζώνη ωστόσο μπορεί να ορίσει κάποιες μικρές εκπλήξεις χωρίς να αλλάζει όμως τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ενδεχομένως να είναι ένδειξη μεγάλης αποχής, όπως κρίνουν οι δημοκόποι.
Οι μισοί περίπου από την γκρίζα ζώνη, αρνούνται να απαντήσουν στα επιμέρους ερωτήματα.
Στα υψηλά και χαμηλά ποσοστά (το εύρος των κομμάτων) η Pulse δίνει στη Νέα Δημοκρατία από 29,1% ως 34,9%, στον ΣΥΡΙΖΑ από 14,2 ως 18,8%, στο ΠΑΣΟΚ από 11% ως 15%, στην Ελληνική Λύση από 6,9% ως 10,1% και το ΚΚΕ από 5,9% ως 9,1%.
Είναι ενδεικτικό ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινά διαστήματα και σε αυτή τη δημοσκόπηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

loading...