Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά και περισσότερες στρατηγικές συνεργασίες. Γράφει ο Π. Εσκομπάρ.

Ο «περιορισμός» των ΗΠΑ στη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας ξετυλίγεται ήδη σε πραγματικό χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προσέφερε μια σειρά από κρίσιμες συνεδριάσεις σχετικά με τους διαδρόμους συνδεσιμότητας. Ένα από τα πιο σημαντικά αφορούσε τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NMR) – ή, με την κινεζική ορολογία, τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού: η μελλοντική νούμερο ένα εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Με την παρουσία στην αίθουσα των βασικών βιομηχανικών παραγόντων (Rosneft, Novatek, Norilsk Nickel κ.λπ.), καθώς και κυβερνητών και υπουργών, τέθηκε το σκηνικό για μια εις βάθος συζήτηση.

Ο Igor Levitin, σύμβουλος του Πούτιν, έδωσε τον τόνο: για να διευκολυνθεί η συνεχής μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει σε θαλάσσια λιμάνια και παγοθραυστικά. Έγινε σύγκριση –από άποψη τεχνολογικής πρόκλησης– με την κατασκευή του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου. Ο Λεβίτιν τόνισε επίσης τις ατελείωτες δυνατότητες επέκτασης για αστικά κέντρα όπως το Μούρμανσκ, το Αρχάγγελσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Επιπλέον, το NMR θα συνδεθεί με έναν άλλο αναπτυσσόμενο διευρασιατικό διάδρομο συνδεσιμότητας: τον INSTC (Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου), του οποίου οι κύριοι παίκτες είναι τα μέλη των BRICS, Ρωσία, Ιράν και Ινδία.

Ο Alexey Chekunkov, υπουργός Ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής, εγκαινίασε μια δοκιμαστική φάση του NMR, το κόστος της οποίας είναι το ίδιο με τις σιδηροδρομικές μεταφορές, χωρίς τα σημεία συμφόρησης. Επαίνεσε το NMR ως « υπηρεσία » και επινόησε το απόλυτο σύνθημα: « Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά ». Η Ρωσία θα είναι φυσικά ο κύριος παράγοντας σε αυτό το έργο, από το οποίο θα ωφεληθούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Βορρά.

Ο Sultan Sulayem, Διευθύνων Σύμβουλος της DP World, μιας εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι που ειδικεύεται στα logistics και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, επιβεβαίωσε ότι «οι τρέχουσες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον αξιόπιστες » και είναι αναποτελεσματικές. Το NMR είναι « γρηγορότερο, πιο αξιόπιστο και φθηνότερο ». Από το Τόκιο στο Λονδίνο, το ταξίδι είναι 24.000 χλμ. μέσω NMR είναι μόνο 13.000 χλμ.

Ο Sulayem είναι ανένδοτος ότι το NMR αλλάζει το παιχνίδι και « πρέπει να εφαρμοστεί τώρα ».

Ο Vladimir Panov, ο ειδικός εκπρόσωπος της Rosatom για την Αρκτική, επιβεβαίωσε ότι η Αρκτική είναι ” ένα σεντούκι θησαυρού ” και το NMR θα το “ξεκλειδώσει “. Η Rosatom θα θέσει σε εφαρμογή όλη την απαραίτητη υποδομή « μέσα σε περίπου πέντε χρόνια ». Απέδωσε την ταχύτητα των εξελίξεων στον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ Πούτιν και Σι, που συμπληρώθηκε από τη δημιουργία ομάδας εργασίας Ρωσίας-Κίνας.

Ο Andrey Chibis, κυβερνήτης του Murmansk, σημείωσε ότι αυτό το βαθύ και απαραίτητο λιμάνι για το NMR – τον κύριο κόμβο εμπορευματοκιβωτίων της Αρκτικής – ” δεν παγώνει “. Αναγνώρισε το τεράστιο μέγεθος των υλικοτεχνικών προκλήσεων, αλλά ταυτόχρονα θα προσελκύσει πολλούς ειδικευμένους εργαζόμενους, δεδομένης της υψηλής ποιότητας ζωής στο Μούρμανσκ.

Ένας λαβύρινθος διασυνδεδεμένων διαδρόμων

Η κατασκευή του RMN μπορεί πράγματι να ερμηνευθεί ως μια επιταχυνόμενη έκδοση του 21ου αιώνα της κατασκευής του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εντός του συνολικού πλαισίου της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, οι διασυνδέσεις με άλλους διαδρόμους θα είναι ατελείωτες – από το INSTC έως τα έργα BRI που αποτελούν μέρος των Νέων Δρόμων του Μεταξιού της Κίνας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του ASEAN.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου αφιερωμένης στη Μεγάλη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση (GPE), ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Πάνκιν επαίνεσε αυτή την έννοια της Ευρασίας « χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ενώνοντας αρχαίους πολιτισμούς, διαδρόμους μεταφοράς και έναν ενιαίο κοινό χώρο 5 δισεκατομμυρίων κατοίκων ».

Έχουν δημιουργηθεί αναπόφευκτοι δεσμοί – από το GPE με την EAEU και την SCO, με τη διάδοση των πολυτροπικών μεταφορών και των εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών. Ο Khan Sohail, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της SCO, σημείωσε ότι υπήρχαν ουσιαστικά « νέες ανακοινώσεις από την Κίνα κάθε μέρα » – πολύ μακριά « από τη δημιουργία της SCO 21 χρόνια », η οποία τότε βασιζόταν αποκλειστικά στην ασφάλεια. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής της SCO που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Αστάνα.

Ο Sergey Glazyev, υπουργός Μακροοικονομίας στην Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, μέρος της EAEU, εξήρε τη σταδιακή ενοποίηση της EAEU και του SCO και την ταχεία ανάπτυξη των συναλλαγών σε καλάθια εθνικών νομισμάτων, κάτι που « ήταν αδιανόητο πριν από δέκα χρόνια ».

Παραδέχτηκε ότι παρόλο που το GPE δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, τα γεγονότα επί τόπου αποδεικνύουν ότι η Ευρασία μπορεί να είναι αυτάρκης. Η GPE μπορεί να βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, αλλά προχωρά με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία της « εναρμόνισης του ελεύθερου εμπορίου ».

Μια άλλη βασική σύνοδος στην Αγία Πετρούπολη επικεντρώθηκε ειδικά στη σύνδεση μεταξύ της EAEU και του ASEAN . Οι 10 χώρες της ASEAN αποτελούν ήδη το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, αξίας 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 7,8% του παγκόσμιου εμπορίου ετησίως. Η ΕΑΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με το Βιετνάμ και βρίσκεται στη διαδικασία σύναψης άλλης με την Ινδονησία.

Και μετά υπάρχει η Βορειοανατολική Ασία. Κάτι που μας φέρνει στην άνευ προηγουμένου επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη ΛΔΚ.

Μια νέα έννοια της ασφάλειας στην Ευρασία

Αυτό ήταν ένα επικό επαγγελματικό ταξίδι. Η Ρωσία και η ΛΔΚ έχουν υπογράψει τίποτα λιγότερο από μια νέα Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης.

Από την εμπορική πλευρά, αυτό θα ανανεώσει τη ροή των όπλων της ΛΔΚ προς τη Ρωσία – από οβίδες πυροβολικού έως βαλλιστικά -, μαγνητικό μετάλλευμα, βαριά βιομηχανία και εργαλειομηχανές, καθώς και τον επερχόμενο στρατό των πολύ-ειδικευμένων ειδικών της πληροφορικής.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τη συμφωνία « ειρηνική » και « αμυντική ». Και πολλά άλλα: θα γίνει « η κινητήρια δύναμη που θα επιταχύνει τη δημιουργία ενός νέου πολυπολικού κόσμου ».

Όταν πρόκειται για τη Βορειοανατολική Ασία, η συμφωνία δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια συνολική αλλαγή παραδείγματος.

Αρχικά, πρόκειται για δύο ανεξάρτητους και κυρίαρχους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα εκβιαστούν. Αντιτίθενται πλήρως στις κυρώσεις ως ηγεμονικό εργαλείο. Ως αποτέλεσμα, μόλις αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ΛΔΚ που θεσπίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βασική ρήτρα που καθιερώνει την αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση ξένης επίθεσης κατά της Ρωσίας ή της ΛΔΚ σημαίνει, στην πράξη, τη δημιουργία μιας στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας – αν και η Μόσχα, προσεκτικά, προτιμά να λέει ότι « δεν αποκλείει τη δυνατότητα στρατιωτικού -τεχνική συνεργασία .

Η συμφωνία συγκλόνισε εντελώς το Exceptionalistan γιατί είναι μια βάναυση αντίσταση όχι μόνο στους παγκόσμιους στόχους του ΝΑΤΟ αλλά και στον ίδιο τον Ηγεμόνα, ο οποίος, για δεκαετίες, έχει δημιουργήσει μια συνολική στρατιωτικοπολιτική συμμαχία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Μετάφραση: από εδώ και πέρα, δεν υπάρχει πλέον καμία στρατιωτικοπολιτική ηγεμονία στη Βορειοανατολική Ασία – και σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το Πεκίνο θα ενθουσιαστεί. Αυτό αλλάζει τη στρατηγική κατάσταση. Και αυτό, χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς μια ευρύτερη έννοια της «ασφάλειας» θα ισχύει πλέον τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πράξη, στον πολιτικό Πούτιν που προτείνει μια νέα ολοκληρωμένη και σφαιρική έννοια της ευρασιατικής ασφάλειας (η υπογράμμιση δική μου). Δεν είναι περίεργο που η συλλογική Δύση με ψυχικά προβλήματα μένει έκπληκτη.

Ο Gilbert Doctorow παρατήρησε σωστά ότι « ο Πούτιν θεωρεί αυτό που πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ στα δυτικά του σύνορα ως την ίδια την πράξη επιθετικότητας που θα πυροδοτήσει τη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και θα παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια συγκεκριμένη απειλή για τις στρατιωτικές τους βάσεις » στην Κορέα, την Ιαπωνία και σε όλη την Ασία-Ειρηνικό.

Και δεν έχει σημασία αν η ρωσική απάντηση είναι συμμετρική ή ασύμμετρη. Το συμπέρασμα είναι ότι ο «συγκρατισμός» των ΗΠΑ της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας ήδη ξετυλίγεται σε πραγματικό χρόνο.

Με ευνοϊκούς όρους, στο στυλ της Ευρασίας, είναι πλέον θέμα εστίασης στους διαδρόμους συνδεσιμότητας. Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκδόσεων του φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: πώς να συνδέσετε τη ΛΔΚ με τη ρωσική Άπω Ανατολή και, πέρα από αυτό, με τη Σιβηρία και την Ευρασία γενικότερα. Η ιδρυτική ιδέα της ΛΔΚ, ο Juche (“αυταρκία”, “αυτονομία”), πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα εποχή, παράλληλα με την εδραίωση του NMR στην Αρκτική.

Όλοι χρειάζονται παγοθραυστικά, με περισσότερους από έναν τρόπους

loading...