Το τείχος έπεσε, ο 20ός αιώνας τελείωσε

Πριν από δυόμισι χρόνια, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι εφημερίδες μας απαριθμούσαν τους λεγόμενους Πουτινιστές και εξήγησαν πώς οι διεθνείς κυρώσεις θα διέλυαν γρήγορα τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία έλαβε τα όπλα που χρειαζόταν για να αμυνθεί.

 

Δεν δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνει, οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Κίεβο (μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτή ήταν η πρόθεση, αλλά δεν είχε σημασία, ήταν η κοίτα), επρόκειτο να ηττηθούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Όσοι απομακρύνθηκαν από την ευθεία ήταν είτε κακοπροαίρετοι (πουτινιστές), είτε δεν κατάλαβαν, είτε και τα δύο: θυμηθείτε την άστοχη προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να μας ενοχοποιήσει με την οδυνηρή ερώτηση ” Θέλετε κλιματιστικά ή ελευθερία;” “.

Πιο απελπισμένος από πριν

Καλός. Στην πραγματικότητα, άσχημα. Δύο χρόνια μετά, εδώ είμαστε. Η αποτυχία των κυρώσεων είναι τόσο προφανής που δεν μιλάμε πλέον γι’ αυτήν. Και δεν το συζητάμε γιατί, tomo tomo cacchio, η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο που μεταπωλείται από την Ινδία, η Ρωσία αγοράζει από χώρες όπως η Αρμενία ή η Γεωργία τα αγαθά που πουλάνε οι Ευρωπαίοι γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα καταλήξουν στη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν (φέτος για 1 δισεκατομμύριο δολάρια) ρωσικό ουράνιο για πυρηνικούς σταθμούς.

Στο μέτωπο, τα πράγματα γίνονται ως έχουν. Και επιπλέον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, απαιτεί από τις δυτικές χώρες να εξουσιοδοτήσουν τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα πιο ισχυρά όπλα τους και για να χτυπήσουν το ρωσικό έδαφος και όχι πλέον απλώς να διώξουν τους Ρώσους από το ουκρανικό έδαφος. Αυτός ο όμορφος τύπος Emmanuel Macron, κάθε δεύτερη μέρα (την ημέρα που δεν λέει το αντίθετο) προτείνει να στείλει Ευρωπαίους στρατιώτες στην Ουκρανία. Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται σοβαρά να στείλουν πίσω στην Ουκρανία τους Ουκρανούς (περίπου 800.000) διασκορπισμένους στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, άνδρες που προφανώς έχουν λίγη επιθυμία να πάνε να πολεμήσουν (αλλιώς θα είχαν επιστρέψει μόνοι τους) και που, επιπλέον, είχαν πάει δεκτοί ως πρόσφυγες. Στη συνέχεια, σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία επανεξοπλισμού 730 δισεκατομμυρίων, η οποία θα αυξήσει τις οικονομικές ανισορροπίες και κατά συνέπεια τις διεθνείς εντάσεις.

Συνοπτικά: δυόμισι χρόνια αργότερα, είμαστε πολύ, πολύ πιο απελπισμένοι από πριν. Και φυσικά προτείνουμε ολοένα και πιο απελπισμένες λύσεις. Ευρωπαίοι στρατιώτες στην Ουκρανία: εάν πρόκειται να δώσουν οδηγίες, δεν είναι απαραίτητες, ιδίως επειδή είναι ήδη εκεί και είναι εδώ και πολύ καιρό. Αν πάνε να πολεμήσουν, θα πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτό είναι καλό, έτσι δεν είναι; Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Κι αν λέγαμε στους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν τους πυραύλους μας και στη Ρωσία; Έτσι θα υπάρχουν περισσότεροι πύραυλοι στις πόλεις της Ουκρανίας. Όπως είδαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια: ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο αδίστακτος (οι πόλεις βομβαρδίζονται πλέον ανοιχτά, χωρίς καν να βρίσκουμε δικαιολογίες) καθώς η στρατιωτική μας δέσμευση αυξάνεται. Είναι αυτό απλώς μια σύμπτωση; Τι θα συμβεί αν οι Ουκρανοί περάσουν τα ρωσικά σύνορα με F-16 που προμηθεύουμε εμείς;

Ένα παρόμοιο επιχείρημα μπορεί να προβληθεί για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Στόχος του, είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ήταν να σώσει τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά σήμερα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μας λένε ότι μετά από 35.000 θανάτους και οκτώ μήνες πολέμου, το 30% της πολιτοφυλακής της Χαμάς έχει εξαλειφθεί, όπως και οι σήραγγες που χρησιμεύουν ως βάση και καταφύγιο. Ενώ ο Paolo Mieli [συντηρητικός και ατλαντιστής δημοσιογράφος, που έχει γίνει η μόνη φωνή στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση για το θέμα της σύγχρονης ιστορίας και των πολέμων, παρόλο που έχει μόνο M2 στην ιστορία NdT] πετιέται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο για να υπαγορεύσει η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει, η πραγματικότητα είναι ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Οι όμηροι πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον και η Χαμάς απέχει πολύ από το να εξαλειφθεί, φαίνεται μάλιστα ότι δεν θα είναι. Αν ο στόχος ήταν «να εκδικηθώ για τους 1200 θανάτους μου που σφαγιάστηκαν από αυτούς τους τρομοκράτες της Χαμάς και να σφαγιάσω τους Παλαιστίνιους », καλά… μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό, αλλά η πολιτική είναι κάτι άλλο.

Αυτές οι δύο συγκρούσεις, τόσο μακρινές και όμως τόσο όμοιες, έπρεπε να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, τους κοροϊδέψαμε, πεπεισμένοι ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε, ότι μπορούσαμε να επιβάλουμε τη γραμμή μας. Ας κρατήσουν, είπαμε μέσα μας, οι άλλοι θα κουραστούν πιο γρήγορα. Στην Παλαιστίνη αφήνοντας εντελώς ελεύθερα το χέρι στο Ισραήλ και την πολιτική του ως κατοχικής χώρας (από το 1967) δεσμευμένη να κατέχει όλο και περισσότερο, χωρίς να σκεφτεί ότι αργά ή γρήγορα θα τελείωνε. Στην Ουκρανία, τρίβουμε τα χέρια μας στη σκέψη να δώσουμε μια καλή νίκη στη Ρωσία, για να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Το λυκόφως του «αμερικανικού αιώνα »

Παρακαλώ μην προσπαθήσετε να μας εξηγήσετε ότι η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι ο επιτιθέμενος. Το ξέρουμε, ευχαριστώ. Αλλά το γεγονός ότι είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο δεν μειώνει το γεγονός ότι επιλέξαμε τη λάθος λύση για να επιλύσουμε την κατάσταση. Έπρεπε να είχαμε τελειώσει τον πόλεμο, όχι να τον αναζωπυρώσουμε. Τουλάχιστον εμείς οι Ευρωπαίοι. Για τους Αμερικανούς, τα πράγματα είναι διαφορετικά: οι Ουκρανοί πεθαίνουν και οι Ευρωπαίοι αγοράζουν αέριο από την ΕΕ. ξοδεύοντας μεταξύ 3 και 5% του αμυντικού προϋπολογισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν τη Ρωσία και επιδοτούν τις βιομηχανίες όπλων της (το 90% της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο καταλήγει σε παραγγελίες σε αμερικανικές εταιρείες), κάτι που, κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής περιόδου, δεν βλάπτει ποτέ. Γιατί να αλλάξει πορεία ο Λευκός Οίκος;

Τις τελευταίες ημέρες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει εξαπολύσει ταραχή εναντίον της Κίνας που βοηθά τη Ρωσία. Είναι αλήθεια, πολύ αληθινό. Το γράψαμε εδώ πριν καν μιλήσει γι’ αυτό. Εκτός όμως από το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις του Στόλτενμπεργκ για τον Σι Τζινπίνγκ δεν τον γαργαλάνε καν, το σωστό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: γιατί; Γιατί η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και τον πόλεμό της; Η Κίνα, η οποία επενδύει 850 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό δημόσιο χρέος, η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 537 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος και που βρίσκει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον κύριο ξένο προμηθευτή ψηφιακών υπηρεσιών; Ομοίως, γιατί η Νότια Αφρική αποφάσισε να παραπέμψει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Και γιατί το 70% των κρατών μελών του ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ της αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης; Και γιατί καταρρέει και το ευρωπαϊκό τείχος, αφού η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο βήμα;

Μια ολόκληρη παγκόσμια τάξη τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι ο λεγόμενος «αμερικανικός αιώνας» (ενάμιση αιώνας μάλιστα), με τα πολλά του πλεονεκτήματα και τα σίγουρα ελαττώματα του, που κινείται στο λυκόφως. Αντιμέτωποι με φαινόμενα τέτοιου μεγέθους (όπως ήταν το τέλος της ΕΣΣΔ), υπάρχουν μόνο δύο πιθανοί δρόμοι. Αναγνωρίστε την κλίμακα και την αναπόδραστη φύση του και προχωρήστε συντονισμένα προς νέες ισορροπίες, σώζοντας τις αξίες μας και ίσως αναγνωρίζοντας κάποιους καλούς λόγους για τους «άλλους». Ή, όπως συμβαίνει σήμερα, πείτε μας τα ψέματα των κακών που μας μισούν, που μισούν τον τρόπο ζωής μας, τις αρχές μας και που διεξάγουν πόλεμο για να αντισταθούν στην αλλαγή για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να το κάνουν πιο τραυματικό και αναπόφευκτο. Ευχόμαστε καλά, το χρειαζόμαστε.

πηγή: Inside Over

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ΑΕΠ δείχνει ότι η Κίνα αναπτύσσεται ελαφρά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το μέτρο ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό. Η θέση αυτού του άρθρου είναι ότι οι στατιστικές της Παγκόσμιας Τράπεζας υποτιμούν την κινεζική ανάπτυξη παραβλέποντας ιδιαίτερα την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών. Αλλά ο άτακτος οικονομολόγος δεν αποδίδει αυτό το «λάθος» στην Παγκόσμια Τράπεζα αλλά στην Κίνα που κρύβει την πραγματικότητα των επιδόσεων της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να διογκώνουν τη δική τους για να κρύψουν καλύτερα αυτό που στην πραγματικότητα είναι αφιερωμένο στον στρατό. Σκεφτόμαστε τη σύσταση του Deng Xiaoping να αποκρύψει την απόδοση της Κίνας για όσο το δυνατόν περισσότερο και την παρατήρηση του Xi ότι είμαστε πολύ μεγάλοι και ότι πρέπει να αναλάβουμε τη δύναμή μας σε διεθνές πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ωστόσο, η Κίνα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στατιστικά μια αναπτυσσόμενη χώρα τόσο για να ξεφύγει από το δυτικό μίσος όσο και για να επιβληθεί ως ηγέτης του Νότου… Ενώ οι Δυτικοί υπερεκτιμούν τον εαυτό τους…

Danielle Bleitrach

*

από τον Han Feizi

Η οικονομία της Κίνας είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύει η Παγκόσμια Τράπεζα.

(Μεγάλη στιγμή) Είμαι στο δρόμο μου, το κάνω (Μεγάλη στιγμή)
(Μεγάλη στιγμή) Πρέπει να το κάνω να φανεί, ναι (Μεγάλη στιγμή)
(Μεγάλη στιγμή) Τόσο πολύ μεγαλύτερη από τη ζωή
(Μεγάλη στιγμή) Θα το δω να μεγαλώνει (Μεγάλη ώρα)

Πιερ Γκαμπριέλ

Τον Μάιο, η Παγκόσμια Τράπεζα ολοκλήρωσε μια από τις περιοδικές αξιολογήσεις της για το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης (ICP) – την έρευνα τιμών που «επίσημα» καθορίζει το ΑΕΠ στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Όπως και οι κατατάξεις των πανεπιστημίων, έτσι και οι κατατάξεις των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αλλάξει αρκετά ώστε όσοι ενδιαφέρονται με εμμονή να το παρατηρήσουν χωρίς ιδιαίτερο συναγερμό. Το Χάρβαρντ θα είναι Χάρβαρντ και αν το Πρίνστον θα είναι πάνω ή κάτω από το Γέιλ φέτος δεν έχει σημασία.

Για τους ειδικούς που παρακολουθούν τα στοιχεία, το προβάδισμα της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αυξηθεί κατά 5,6%, η Ινδία έχει πλησιάσει την Κίνα, η Ιαπωνία διατήρησε την κατάταξή της ενώ πέφτει, η Ρωσία έχει μπροστά από τη Γερμανία, η Γαλλία μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδονησία έπεσε δύο θέσεις και η Βραζιλία ανέβηκε μία θέση. Το top 10 παρέμεινε το top 10.

Ενώ οι λάτρεις της Ρωσίας μπορεί να χαίρονται με την αύξηση κατά 13% του ΑΕΠ PPP και οι Βρετανοί μπορεί να ανησυχούν μήπως πέσουν έξω από το top 10, ο τελευταίος KPI δεν προκάλεσε αξιοσημείωτες αποκαλύψεις. Και δεν θα έπρεπε.

Οι περιοδικές έρευνες τιμών είναι απαραίτητες για τη βαθμονόμηση και τη διατήρηση της ακρίβειας των προσαρμογών ΙΑΔ. Ωστόσο, εάν οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές, αυτό δεν είναι πραγματικά ορατό είτε επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος μεταξύ των ερευνών είτε επειδή οι μεθοδολογίες έχουν καταστεί ακατάλληλες για την αποτύπωση των αλλαγών.

Η PCI είναι ένα κολοσσιαίο εγχείρημα. Σύμφωνα με το The Economist , ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέφτηκαν 16.000 καταστήματα μόνο στην Κίνα για να συλλέξουν δεδομένα τιμών. Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση PCI συνέλεξε δεδομένα το 2021, τέσσερα χρόνια μετά την έρευνα του 2017 και το συμπέρασμα είναι ότι το ΑΕΠ της Κίνας ήταν υποεκτιμημένο κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ωθώντας το ΑΕΠ PPP από την Κίνα το 2022 από 119% σε σχέση με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Economist , το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS) δεν εντυπωσιάστηκε, υποβαθμίζοντας τα αποτελέσματα δηλώνοντας: « Πρέπει να ερμηνεύσουμε το… αποτέλεσμα με προσοχή και να κατανοήσουμε σωστά το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο και την κατάσταση κάθε οικονομίας που αποτελεί μέρος του », ενώ τόνισε ότι η Κίνα παρέμεινε μια « αναπτυσσόμενη οικονομία ». Αν στο BES δεν άρεσε μια τόσο μέτρια ανοδική προσαρμογή στο ΙΑΔ του ΑΕΠ της Κίνας, σίγουρα θα μισήσει το υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Το ΑΕΠ της Κίνας σε ΙΑΔ είναι μόνο 25% υψηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών; Έλα, ποιον κοροϊδεύουμε; Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 12,6 φορές περισσότερο χάλυβα και 22 φορές περισσότερο τσιμέντο. Τα κινεζικά ναυπηγεία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η αμερικανική παραγωγή ήταν αμελητέα. Το 2023, η Κίνα παρήγαγε 30,2 εκατομμύρια οχήματα, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τα 10,6 εκατομμύρια οχήματα που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της ζήτησης, 26 εκατομμύρια οχήματα πωλήθηκαν στην Κίνα πέρυσι, 68% περισσότερα από τα 15,5 εκατομμύρια που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 434 εκατομμύρια smartphone, τρεις φορές περισσότερα από τα 144 εκατομμύρια που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως χώρα, η Κίνα καταναλώνει διπλάσιο κρέας και οκτώ φορές περισσότερα θαλασσινά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Κινέζοι αγοραστές ξόδευαν διπλάσια χρήματα σε πολυτελή είδη από τους Αμερικανούς αγοραστές.

Το 2023, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν 620 εκατομμύρια πτήσεις, 25% λιγότερες από τις 819 εκατομμύρια πτήσεις των Αμερικανών, αλλά οι Κινέζοι ταξιδιώτες έκαναν επίσης 3 δισεκατομμύρια σιδηροδρομικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας (και 685 εκατομμύρια με παραδοσιακό τρένο), σημαντικά περισσότερα από τα 28 εκατομμύρια Amtrak ταξίδια.

Με εξαίρεση τα προϊόντα πολυτελείας, όλα τα παραπάνω είναι μετρήσεις όγκου ή μονάδας και θα πρέπει να προσαρμόζονται έτσι ώστε η ποιότητα/τα χαρακτηριστικά να είναι συγκρίσιμα από τη μια πρίζα στην άλλη. Θα ήταν πολύ αλαζονικό εκ μέρους μας να αγνοήσουμε τις 16.000 επισκέψεις σε καταστήματα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα και να τις κατηγορήσουμε ότι υποτίμησαν κατάφωρα το ΙΑΔ ΑΕΠ της Κίνας.

Αλλά αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Εκ πρώτης όψεως είναι γελοίο το γεγονός ότι η παραγωγή και η κατανάλωση της Κίνας, σε πολλαπλάσια επίπεδα των ΗΠΑ, μπορούν ρεαλιστικά να μειωθούν για χαμηλότερη ποιότητα και χαρακτηριστικά για να φτάσουν μόνο το 125% του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε όρους ΙΑΔ.

Δεν είναι ότι πιστεύουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κάνει κακή δουλειά. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι το BES της Κίνας, σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, έχει μειώσει το ΑΕΠ εδώ και δεκαετίες και ότι η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να εργαστεί εντός των ορίων των δεδομένων που αναφέρει το BES. Ήταν πολιτικά σημαντικό πριν από δεκαετίες για τις παραχωρήσεις του ΠΟΕ και είναι πολιτικά σημαντικό σήμερα να διατηρήσουμε το καθεστώς της αναπτυσσόμενης οικονομίας ενώ η Κίνα θέλει να είναι ο πρωταθλητής του Νότου.

Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ και το ΑΕΠ της ΙΑΔ της Κίνας αποδυναμώνονται λόγω της ατελούς μετάβασης από το σύστημα υλικών προϊόντων (MPS) των εθνικών λογαριασμών, το οποίο εξαιρεί τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η Παγκόσμια Τράπεζα πιθανώς κάνει ευσυνείδητα τους υπολογισμούς της με την κατανάλωση αγαθών από την Κίνα πολλαπλασιασμένη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μετρά την κατανάλωση υπηρεσιών σαν να ήταν ένα κλάσμα αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών των Ηνωμένων Εθνών (UNSNA) παρέχει εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές και δηλώνει συγκεκριμένα ότι οι χώρες πρέπει να βασίζουν τους εθνικούς τους λογαριασμούς σε τοπικές συνθήκες. Αυτό που σημαίνει αυτό στη Δύση είναι η υιοθέτηση όλων των «καινοτομιών» του ANNU που εισήχθησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Πράγματα όπως το πλασματικό ενοίκιο, οι νομικές αμοιβές και η Ε&Α περιλαμβάνονται πλέον στο ΑΕΠ. Το ΗΒ έχει προχωρήσει σε έξαρση με τα παράνομα ναρκωτικά και την πορνεία να γίνονται πλέον μέρος του ΑΕΠ του γιατί… Γεια, γιατί όχι; Οι κατευθυντήριες γραμμές της UNSNA του 2008 συνιστούν ρητά τη συμπερίληψη της παράνομης δραστηριότητας της αγοράς στο ΑΕΠ.

Η κινεζική NBS άντεξε εννοιολογικά. Δικαίως ή κακώς, το λενινιστικό MPS βλέπει τις υπηρεσίες ως αναγκαίο κόστος υλικής παραγωγής και όχι ως δημιουργία πραγματικής αξίας. Στην πρώτη προσπάθεια της Κίνας να μετατρέψει το MPS σε SNA το 1985, πρόσθεσε ένα γελοία χαμηλό ποσοστό 13% στο MPS και το ονόμασε China’s Services GDP.

Με τα χρόνια, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στρίψει τον βραχίονα του BES για να επιτύχει μέτριες αυξήσεις στο ΑΕΠ των υπηρεσιών της Κίνας – με περιορισμένη επιτυχία.

Η κρίση οικονομικής προσιτότητας στις δυτικές οικονομίες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό των απαραίτητων υπηρεσιών –ενοικίαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών– και όχι στα μεταποιημένα αγαθά. Αν και αυτά τα κόστη έχουν επίσης αυξηθεί στην Κίνα, έχουν αυξηθεί λιγότερο και πολλοί μένουν ούτως ή άλλως εκτός ΑΕΠ.

Η έρευνα ICP του 2021 αποτυγχάνει επίσης να καταγράψει τους πολέμους τιμών και υπηρεσιών που έχουν ξεσπάσει σε όλους τους τομείς και τα προϊόντα – μια μάστιγα για τις επιχειρήσεις αλλά ένα όφελος για τους καταναλωτές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων, με τους OEM να μειώνουν τις τιμές μέχρι το κόκκαλο (Hyundai Sonata από 42.000 $ σε 17.000 $) ή να προσφέρουν τεχνολογία αιχμής για τα φιστίκια (ένα plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα BYD Q 2.000 χιλιομέτρων αυτονομίας για 14.000 $ ). Η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 50% το 2023 και συνεχίζει να μειώνεται το 2024. Η CATL ανακοίνωσε σχέδια να μειώσει στο μισό τις τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου μέχρι το τέλος του 2024.

Τα εστιατόρια προσφέρουν προνόμια με λευκά γάντια, όπως ζεστές πετσέτες, λοσιόν δίπλα στο νεροχύτη και κομψή ανακαινισμένη διακόσμηση. Οι κομμωτές μοιράζουν εμφιαλωμένο νερό και πιάτα με φρούτα. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν μειώσει τις τιμές των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) σε σχεδόν δωρεάν. Η ποιότητα των υπηρεσιών στην Κίνα, που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, είναι πλέον ανώτερη από αυτή της Δύσης και πιθανώς ακόμη και της Ιαπωνίας.

Η ιδιότητα μέλους του ANNU προκάλεσε διακοπή στην έννοια του ΑΕΠ. Ενώ οι απαραίτητες υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο σημαντικό μέρος των δυτικών οικονομιών, η ανάπτυξή τους δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε αισθητές βελτιώσεις στο βιοτικό επίπεδο.

Είναι η αμερικανική υγειονομική περίθαλψη και τα πανεπιστήμια δύο φορές καλύτερα από το 2000; Ενώ τα αμερικανικά νοικοκυριά δεν επωφελήθηκαν από σημαντικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τη φροντίδα των παιδιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο πληθωρισμός υποτιμήθηκε συστηματικά και η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να ήταν μικρότερη από 1% ετησίως (αντί για 2%). ισοδυναμεί με στασιμότητα δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης 0,8% ετησίως. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη λαϊκή οργή και την κατάρρευση της αμερικανικής πολιτικής.

Το ΑΕΠ της Κίνας που βασίζεται στα υλικά είναι ίσως καλύτερος δείκτης μέτρησης της οικονομίας καθώς σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή που η UNSNA έχει ξεκάθαρα χάσει το μυαλό της να προτείνει επίσημα την ένταξη ναρκωτικών, πορνείας, παράνομου τζόγου και κλοπής στο ΑΕΠ.

Οι δυτικοί αμυντικοί αναλυτές βρίσκονται στο σωστό δρόμο όταν προσφέρουν υπερβολικά διογκωμένες εκτιμήσεις για τις αμυντικές δαπάνες της Κίνας. Αλλά δεν είναι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας που υποτιμώνται – είναι οι αμυντικές δαπάνες της Δύσης, ιδιαίτερα αυτές του Πενταγώνου, που πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως που δαπανούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων πληροφοριών και του Υπουργείου Ενέργειας) οδήγησαν σε μείωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας κατασκεύασε το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο σε αριθμό πλοίων.

Ομοίως, οι αναλυτές που θρηνούν ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας μεταποιητικής παραγωγής αλλά μόνο το 13% της οικιακής κατανάλωσης απέχουν πολύ από την αλήθεια. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 20 έως 40 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης για όλα σχεδόν τα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά πολλές από τις υπηρεσίες που καταναλώνει έχουν αποκλειστεί από τους εθνικούς λογαριασμούς.

Λοιπόν, πόσο κοστίζει; Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της κινεζικής οικονομίας; Πριν από περίπου έξι μήνες, ο συγγραφέας αυτού του άρθρου εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 25 έως 40% για να υπολογιστεί με βάση το ANNU.

Αλλά μετά από αγορές αυτοκινήτων, αγοράζοντας ένα ποδήλατο δρόμου από ανθρακονήματα εθνικής μάρκας με όλες τις καμπάνες και σφυρίχτρες για 2600 $ (που ισοδυναμεί με 15.000 $ Trek), πληρώνοντας 7,65 $ για ακουστικά Bluetooth (πολύ καλύτερα από το PowerBeats Pro 250 $ που αντικατέστησαν), νοικιάσαμε αυτοκίνητα για 20 $ την ημέρα, έμεινα σε boutique ξενοδοχεία για 30 $ τη νύχτα, αγόρασα μια εξαιρετικά δυνατή και στιβαρή ομπρέλα για 2,20 $ (και την έχασε αμέσως) και υπέστη μια ατυχή σειρά ιατρικών διαδικασιών (μείζονες και δευτερεύουσες) για λιγότερο από την έκπτωση της ασφάλισης υγείας των εκπατρισμένων και λαμβάνοντας κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών για τις μικρότερες αγορές, ο διανοητικός χάρτης τιμής και αξίας του Han Feizi κατέρρευσε.

Όχι, το ICP δεν έκανε κακή δουλειά. Παρέλυσαν από τις αρχικές συνθήκες στις οποίες τους υπέβαλε η κινεζική NBS. Και τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν το 2024 ελήφθησαν το 2021 – η αρχαία ιστορία της Κίνας. Η πρόσφατη προσαρμογή μερικών ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της Κίνας PPP σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει αναστάτωση στην NBS.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μια ακριβής προσαρμογή θα ήταν πολλαπλάσιο ή δύο.

 

πηγή: Asia Times

loading...