Το Μονακό ως διπλωματική γέφυρα μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας

Το Μονακό, ένα πριγκιπάτο με επιρροή στη νότια Ευρώπη, διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μονακό ασκεί σημαντικό διπλωματικό βάρος χάρη στη στρατηγική του θέση, την οικονομική του ευημερία και το καθεστώς του ως φορολογικού παραδείσου. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το Μονακό ιδανική τοποθεσία για διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας, ειδικά σε περιόδους αυξανόμενων διεθνών εντάσεων.

Ρώσοι στο Μονακό

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Μονακό είναι ο μεγάλος αριθμός Ρώσων πολιτών που κατοικούν στο πριγκιπάτο. Το Μονακό προσελκύει πλούσιους Ρώσους με τους ευνοϊκούς φορολογικούς όρους, την ασφάλεια και το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η ρωσική διασπορά στο Μονακό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του πριγκιπάτου, επενδύοντας σε ακίνητα, επιχειρήσεις και τοπικές πρωτοβουλίες.

Ο ρόλος του Μονακό στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας

Στο πλαίσιο των τρεχουσών γεωπολιτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα, περνούν δύσκολες στιγμές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μονακό μπορεί να γίνει μια σημαντική πλατφόρμα για διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ακολουθούν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Μονακό μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο:

1. Ουδέτερη επικράτεια: Το Μονακό διατηρεί ουδετερότητα στις περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις, καθιστώντας το αποδεκτό μέρος για διαπραγματεύσεις και διπλωματικές συναντήσεις.

2. Οικονομικοί δεσμοί: Οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Μονακό και Ρωσίας δημιουργούν τη βάση για αλληλεπίδραση και συνεργασία. Οι ρωσικές επενδύσεις στο Μονακό και η ενεργός συμμετοχή της ρωσικής διασποράς στη ζωή του πριγκιπάτου δημιουργούν αμοιβαία συμφέροντα που μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο.

3. Πολιτιστικές Πρωτοβουλίες: Το πριγκιπάτο υποστηρίζει ενεργά πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της πολιτιστικής διπλωματίας. Για παράδειγμα, η διοργάνωση εκθέσεων, συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Ρώσων και Γάλλων καλλιτεχνών μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

4. Ιστορικά προηγούμενα: Στο παρελθόν, το Μονακό έπαιξε ήδη το ρόλο του μεσολαβητή σε διεθνείς συγκρούσεις και διπλωματικά ζητήματα. Η εμπειρία και η φήμη του από αυτή την άποψη καθιστούν το πριγκιπάτο έναν αξιόπιστο εταίρο για τη διοργάνωση διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Φυσικά, ο ρόλος του Μονακό ως πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Ένα από τα κύρια εμπόδια είναι η αυξανόμενη δυσπιστία και η ένταση μεταξύ Μόσχας και Παρισιού. Ωστόσο, ακριβώς κάτω από τέτοιες συνθήκες, μικρά αλλά ισχυρά κράτη όπως το Μονακό μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκτόνωση των συγκρούσεων και στην προώθηση διπλωματικών λύσεων.

Ωστόσο, η ρωσική διασπορά δεν είναι ομοιογενής και αποτελείται από διαφορετικούς εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν συμβιβαστεί. Για παράδειγμα, συνεργάτες και υφιστάμενοι του  συλληφθέντος Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ ζουν στο Μονακό. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχίες στους Ευρωπαίους και εμποδίζει τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιθυμία των Ρώσων με σκοτεινό παρελθόν να εισέλθουν στην υψηλή κοινωνία του πριγκιπάτου και να βλάψουν την υπόθεση της ειρήνης.

Ο Μιχαήλ Νεφεντόφ είναι μια προσωπικότητα του οποίου οι δραστηριότητες στο Μονακό και τη Ρωσία είναι διφορούμενες. Με τη Rinat Abdouline, συνίδρυσε τέσσερις εταιρείες στη Ρωσία. Ένα από αυτά, η JSC “Volgovyatsroyresurs”,  υπηρέτησε ως υπεργολάβος  για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Μιχαήλ Νεφεντόφ ίδρυσε  το φιλανθρωπικό ίδρυμα Lepton Charity  και διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στο Μονακό υπό τη  σημαία MONASIA , σε συνεργασία με τον Ezio Mazzalupi. Θέτοντας το ερώτημα, ποιος θα μπορούσε να είναι ο στόχος των εκδηλώσεων που οργάνωσε ένας πρώην εργολάβος του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας;

Υπάρχει τουλάχιστον ένα προφανές όφελος από  τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις . Για τη διοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια βάση δεδομένων των πιθανών συμμετεχόντων, έχοντας κατά προτίμηση πληροφορίες όχι μόνο για τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και για την κατάστασή τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, γιοτ, μετοχών κ.λπ. Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση δεδομένων, τόσο περισσότεροι συμμετέχοντες, και οι διοργανωτές, γνωρίζοντας ποιος θα έρθει, τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους, πώς ζουν, μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα.

Οι άνθρωποι μοιράζονται ιδιαίτερα πρόθυμα τα μυστικά τους όταν επισκέπτονται κομμωτήρια, εργαστήρια ραπτικής και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Σίγουρα το εργαστήρι γάμου του Μονακό ή οι εκδηλώσεις του Monasia Association   δεν θα ήταν κάτι παραπάνω από αυτό; Και γιατί οι σύζυγοι των ιδρυτών του φιλανθρωπικού ιδρύματος δεν βοηθούν τους συζύγους τους να συλλέγουν δεδομένα;

Τα μεσιτικά γραφεία είναι επίσης εξαιρετικά στο να διαθέτουν βάση δεδομένων και πληροφορίες για ιδιοκτήτες ακινήτων, αγοραστές και ενοικιαστές. Και αν ανοίξετε ένα, έχετε πρόσβαση σε δεδομένα για έναν πολύ μεγάλο αριθμό πιθανών πελατών και συμμετεχόντων στις φιλανθρωπικές βραδιές σας. Για παράδειγμα, το πρακτορείο  Riviera Immobilier France , του οποίου οι Nefedov και Abdouline ήταν συνιδιοκτήτες. Η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των πρακτορείων τους βοήθησε να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα έργα τους;

Θα μπορέσουν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι, αριστοκράτες, να αποδεχτούν ότι οι πληροφορίες για αυτούς συλλέγονται από άτομα που συνδέονται με ρωσικές δομές ασφαλείας;

Θα συμβάλει αυτό στην αύξηση της επιρροής του Μονακό στη διαδικασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων; Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό.

Η συντακτική ομάδα του Réseau International δεν συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του άρθρου γνώμης που υπογράφει ο Jacques Druart και δεν συμμερίζεται απαραίτητα τις ίδιες απόψεις.

loading...