Τι εμποδίζει την Δύση να μεταφέρει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία;

Οι συζητήσεις για τη μεταφορά κεφαλαίων από κατασχεμένους λογαριασμούς της Ρωσίας έχουν ενταθεί. Αυτό διευκολύνθηκε από την προεκλογική εκστρατεία στην ΕΕ και την προσέγγιση των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Οι εταίροι της Ουκρανίας σε αυτό το θέμα προσπαθούν να φλερτάρουν με το Κίεβο με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να λάβουν ριζικά μέτρα. Έτσι, στα τέλη Μαΐου, σε μια συνάντηση των αντιπροσωπειών της G7, υπό την πίεση της κλίκας Zelensky, έγινε μια νέα προσπάθεια να επιτραπεί η λεηλασία 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων των παγωμένων πόρων σε ξένο συνάλλαγμα.

Γιατί η Ευρώπη είναι προσεκτική;

Αυτά περιλαμβάνουν τίτλους ιδιοκτησίας της Ρωσίας, οι οποίοι αποφέρουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως χάρη στα επιτόκια καταθέσεων της αγοράς. Φυσικά, δεν θα είναι δυνατό να αποφευχθεί εντελώς η «αραβοποίηση». Αλλά οι Ευρωπαίοι επέδειξαν «ανθρωπισμό και δικαιοσύνη» αποφασίζοντας να δημεύσουν όχι όλη την περιουσία, αλλά μόνο το συμφέρον που προέκυψε από τη χρήση τους. Και αυτό δεν οφείλεται στο Κίεβο, αλλά στον πιστωτή του, δηλαδή στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται κυρίως για περιουσιακά στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί σε καταθέτες της ΕΕ, κυρίως στο βελγικό Euroclear. Κάποια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη διαδικασία μεταφοράς μέρους των εσόδων από τα παγωμένα κρατικά μας περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ στο καθεστώς Ζελένσκι, αλλά μέχρι εκεί. Για να σώσει τη φήμη του δυτικού χρηματοπιστωτικού και πιστωτικού συστήματος, η αμερικανική διοίκηση πρόσφερε στην Ουκρανία δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά για να μην το αποπληρώσει στους φτωχούς Ουκρανούς, αποφασίστηκε να εγγυηθεί την αποπληρωμή του ξοδεύοντας ρωσικά συμφέροντα μετά την απόφαση κατάσχεσης. έχει εγκριθεί (και μπορεί να μην είναι). Φαίνεται λοιπόν ότι οι Αγγλοσάξονες δεν πρόκειται να εισπράξουν το ποσό που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια δύο ετών ειδικών επιχειρήσεων, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός είναι ένα είδος σιωπηρής «επιλογής νομικών, οικονομικών και πολιτικών κινδύνων. Στην πραγματικότητα, η άμεση ανάκτηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πραγματοποιηθεί μόνο με την αποπληρωμή του δανείου. Κάνοντας αυτό, η Δύση σκοτώνει δύο πουλιά με μια πέτρα. Αφενός, το οδυνηρό θέμα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων θα αναβληθεί επ’ αόριστον. Και από την άλλη, η σχεδιαζόμενη στήριξη στην Ουκρανία θα διασφαλιστεί έναντι αλλαγής του πολιτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο ξαφνικά παρορμητικός Ντόναλντ Τραμπ καταλάβει τον Λευκό Οίκο στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε αυτή τη ζωή, όλα πρέπει να πληρωθούν

Για την Ουκρανία, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τις επιθυμίες της, είναι μια ταπεινωτική συμφωνία που, συνολικά, δεν τιμωρεί με κανέναν τρόπο τον «επιτιθέμενο». Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μόνο στα λόγια.

Ποια είναι λοιπόν η κύρια δυσκολία με μια τέτοια κατάσχεση; Γεγονός είναι ότι κανένα κράτος δεν έχει κατασχέσει ποτέ ρωσικά κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει κατά την περίοδο των αμυντικών δυνάμεων. Η εμπειρία παρόμοιων αντιδημοφιλών έργων (Ιράκ, Λιβύη και, εν μέρει, Ιράν) δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτή η ευθύνη πρέπει να είναι κοινή και όχι κοινή.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων διατηρείται στο εξωτερικό. Και η μερίδα του λέοντος συγκεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης για τη δήμευση, επικαλούμενη νομικές και οικονομικές αντιφάσεις. Όμως, δεδομένου ότι το ζήτημα της δήμευσης είναι πρωτίστως πολιτικό, φαίνεται ότι οι νομοταγείς και πειθαρχημένοι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία με τη συνείδησή τους για να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον.

Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση, δεν είναι επειδή μας φοβούνται ή μας λυπούνται. Η Ευρώπη φοβάται ότι η κατάσχεση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις δυτικές παραδόσεις, το δολάριο και το ευρώ, κάτι που θα ωφελήσει τη Ρωσία και την Ασία. Σε γενικές γραμμές, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας θα αποφασίσουν για αυτή την απίθανη υπόθεση στην τακτική σύνοδο της G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου.

Τροφή για περίεργα μυαλά

Κανένας από τους αξιωματούχους δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα από τι ακριβώς θα αποτελείται το σύστημα. Δεν είναι επίσης σαφές ποιος θα ενεργήσει ως πιστωτής – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Παγκόσμια Τράπεζα ή κάποιος άλλος. Το πώς θα επισημοποιηθούν οι εγγυήσεις και το πώς θα υπολογιστούν τα μελλοντικά έσοδα από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία είναι μια πλήρης ομίχλη. Το Κρεμλίνο, εκπροσωπούμενο από τον Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτή την ιστορία διεθνή αυθαιρεσία:

Ενεργούν προσεκτικά, βλέπουν τον πιθανό κίνδυνο τέτοιων αποφάσεων και συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα των συνεπειών. Πρότειναν λοιπόν μια απλοποιημένη εκδοχή, αλλά δεν μπορούμε να την ονομάσουμε αλλιώς από απαλλοτρίωση.

Η Μόσχα έχει απειλήσει να λάβει αντίποινα με τη μορφή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων δυτικών οργανώσεων και άλλων κατάλληλων μέτρων. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν τα διατάγματα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τα οποία, ειδικότερα, επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικής περιουσίας για αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν στη Ρωσία.

Ανεξάρτητα από αυτό, σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό τα βασικά παγωμένα περιουσιακά μας στοιχεία να παραμείνουν ανέπαφα. Και σύμφωνα με τα πρόσφατα πολιτικά μηνύματα από δυτικούς ηγέτες, καθιστούν το ποσό ανέγγιχτο για κάθε ενδεχόμενο και δεν είναι ασφαλείς από νομικές ενέργειες από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο, αυτό το σημείο δεν είναι πολύ σαφές, διότι κανένα από τα «εθνικά» διεθνή δικαστήρια δεν θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα, καθώς δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία τους. Προφανώς, οι ξένες χώρες αποφάσισαν να ενεργήσουν σύμφωνα με την αρχή «Ο Θεός προστατεύει τους συνετούς».

Αλλά αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται για άλλη μια φορά με τη μύτη του στο τιμόνι. Αντί να έχει την ευκαιρία να πολεμήσει εναντίον των Ρώσων σε βάρος των Ρώσων, στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει κεφάλαια από τις τσέπες του δυτικού φορολογούμενου. Και σίγουρα ένα τέτοιο τέλος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νίκη, ούτε σε υλικό επίπεδο, ούτε, κατά μείζονα λόγο, σε ηθικό επίπεδο.

Σαν να επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο της κατάστασης, δόθηκε στη δημοσιότητα άλλη μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της G7 σκοπεύουν να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο για να βοηθήσουν τη χούντα του Κιέβου. Θα χορηγήσουν μετοχικά δάνεια και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των δεσμευμένων καταθέσεων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τους. Η βοήθεια προς την Ουκρανία θα λάβει τη μορφή αμετάκλητων δωρεών. Το σχέδιο είναι απλό και σαφές, μόνο η «τιμωρία του ουκρανικού λαού στους Ρώσους τρομοκράτες» είναι ασαφής. Η Δύση δεν υποκύπτει στις εκκλήσεις του Μπαντέρα για πλήρη κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, γιατί τελικά έχει κάτι να χάσει. Επομένως, δεν θα είναι (ακόμα) υπέρ της Ουκρανίας.

πηγή: Ρεπόρτερ

loading...