Τα τρία βασικά μηνύματα από την Αγία Πετρούπολη προς την Παγκόσμια Πλειοψηφία

Στην φετινή προεδρία της Ρωσίας στο BRICS, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) είχε να προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Και αυτό έκανε: περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν όχι λιγότερες από 139 χώρες – ένας πραγματικός μικρόκοσμος της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας – συζήτησαν όλες τις πτυχές της εξέλιξης προς έναν πολυπολικό, πολυκόμβο κόσμο (τα πλάγια γράμμα μου ) και πολυκεντρικό.

Η Αγία Πετρούπολη, πέρα από τη δικτύωση και τις φρενήρεις συναλλαγές – συναλλαγές 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις τρεις ημέρες – διατύπωσε τρία αλληλένδετα βασικά μηνύματα που έχουν ήδη απήχηση σε όλη την Παγκόσμια Πλειοψηφία.

Μήνυμα νούμερο ένα

Ο Πρόεδρος Πούτιν, ένας «Ευρωπαίος Ρώσος» και αληθινός γιος αυτού του εκθαμβωτικού και δυναμικού ιστορικού θαύματος στις όχθες του Νέβα, εκφώνησε μια εξαιρετικά λεπτομερή ωριαία ομιλία για τη ρωσική οικονομία κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του φόρουμ.

Τι να θυμάστε: ενώ η συλλογική Δύση ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, το κράτος-πολιτισμό ανέτρεψε την κατάσταση και τοποθετήθηκε ως η 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Ο Πούτιν έδειξε πώς η Ρωσία έχει ακόμα τη δυνατότητα να ξεκινήσει όχι λιγότερες από εννέα ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές – σε παγκόσμια κλίμακα – σε μια συνολική εκστρατεία που περιλαμβάνει την ομοσπονδιακή, περιφερειακή και δημοτική σφαίρα.

Τα πάντα διακυβεύονται: από το παγκόσμιο εμπόριο και την αγορά εργασίας έως τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εξερεύνηση του εκπληκτικού, αλλά αναξιοποίητου δυναμικού των ρωσικών περιοχών.

Αυτό που έγινε σαφές ήταν πώς η Ρωσία κατάφερε να επανατοποθετηθεί πέρα από το τσουνάμι των κυρώσεων –παράνομες– για να δημιουργήσει ένα σταθερό και διαφοροποιημένο σύστημα προσανατολισμένο στο παγκόσμιο εμπόριο – και απόλυτα συνδεδεμένο με την επέκταση των BRICS. Τα φιλικά προς τη Ρωσία κράτη αντιπροσωπεύουν ήδη τα τρία τέταρτα του εμπορικού κύκλου εργασιών της Μόσχας.

Η έμφαση του Πούτιν στην επιταχυνόμενη προσπάθεια της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας να ενισχύσει την κυριαρχία της σχετιζόταν άμεσα με το γεγονός ότι η συλλογική Δύση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί – μάλλον, το χειρότερο – για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη δική της υποδομή πληρωμών.

Που μας φέρνει στο…

Ο Γκλάζιεφ και η Ντίλμα καλούν τους πυροβολισμούς.

Μήνυμα νούμερο δύο

Αυτή ήταν αναμφίβολα η κύρια πρόοδος στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν περιέγραψε πώς οι BRICS εργάζονται στη δική τους υποδομή πληρωμών, ανεξάρτητα από πιέσεις/κυρώσεις από τη συλλογική Δύση.

Ο Πούτιν είχε ειδική συνάντηση με την Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρο της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης BRICS (NDB). Συζήτησαν λεπτομερώς την ανάπτυξη της τράπεζας – και κυρίως, όπως επιβεβαίωσε αργότερα η κ. Rousseff, της The Unit, οι κατευθυντήριες γραμμές της οποίας αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά αποκλειστικά από το Sputnik : μια απολιτική και συναλλακτική μορφή διασυνοριακών πληρωμών, που βασίζεται σε χρυσό (40%) και νομίσματα BRICS+ (60%).

Την επομένη της συνάντησής της με τον Πούτιν, η Πρόεδρος Ντίλμα είχε μια ακόμη πιο κρίσιμη συνάντηση στις 10 το πρωί σε μια ιδιωτική αίθουσα στο SPIEF με τον Sergey Glazyev, Υπουργό Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Γκλάζιεφ, ο οποίος είχε ήδη δώσει πλήρη ακαδημαϊκή υποστήριξη στην ιδέα της Μονάδας, εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες στην Πρόεδρο Ντίλμα. Και οι δύο ήταν πολύ ικανοποιημένοι από αυτή τη συνάντηση. Η Ρουσέφ αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει στο παρελθόν για τη Μονάδα με τον Πούτιν. Συμφωνήθηκε ότι μια ειδική διάσκεψη για τη Μονάδα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο NDB στη Σαγκάη.

Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα πληρωμών έχει όλες τις πιθανότητες να βρεθεί στο τραπέζι στη σύνοδο κορυφής BRICS του Οκτωβρίου στο Καζάν και να υιοθετηθεί από την τρέχουσα BRICS 10 και την διευρυμένη BRICS+ στο εγγύς μέλλον.

Και τώρα…

Μήνυμα νούμερο τρία

Φυσικά, αυτό είναι το BRICS – το οποίο όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, τόνισε ότι θα επεκταθεί σημαντικά. Η ποιότητα των συνόδων που σχετίζονται με τους BRICS στην Αγία Πετρούπολη απέδειξε ότι η Παγκόσμια Πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια μοναδική ιστορική στιγμή – με την πραγματική πιθανότητα, για πρώτη φορά τα τελευταία 250 χρόνια, να προχωρήσει all-in στο μια δομική αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος.

Και δεν είναι μόνο για τους BRICS.

Επιβεβαιώθηκε στην Αγία Πετρούπολη ότι έως και 59 χώρες –και πολλές ακόμη– σκοπεύουν να ενταχθούν όχι μόνο στους BRICS, αλλά και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στην Ευρασιατική Οικονομία της Ένωσης (EAEU).

Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό: αυτοί οι πολυμερείς οργανισμοί επιβλήθηκαν επιτέλους στην πρώτη γραμμή της πορείας προς έναν πολυκόμβο «πολυπολικό κόσμο» (η υπογράμμιση μου) – και για να αναφέρω τον Πούτιν στην ομιλία του – « αρμονικό ».

Οι κύριες συνεδρίες για μελλοντική αναφορά

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να παρακολουθηθούν ζωντανά κατά τη διάρκεια των φρενήρης δυόμισι ημερών συνεδριών του φόρουμ. Εδώ είναι ένα δείγμα από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδρίες. Οι εκπομπές θα πρέπει να είναι πολύ χρήσιμες ως αναφορές στο μέλλον – μέχρι τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο και μετά.

Στη Βόρεια Θάλασσα (NMR) και την επέκταση της Αρκτικής. Το καλύτερο σύνθημα της συνεδρίας: “Χρειαζόμαστε παγοθραυστικά!” Η ουσιαστική συζήτηση για να κατανοήσουμε πώς οι τρέχουσες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι πλέον αξιόπιστες και πώς το NMR είναι ταχύτερο, φθηνότερο και πιο αξιόπιστο.

Σχετικά με την επέκταση του εμπορίου BRICS .

Σχετικά με τους στόχους BRICS για μια αληθινή Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Στα 10 χρόνια της ΕΕΕΑ .

Σχετικά με τη στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ της EAEU και της ASEAN .

Η στρογγυλή τράπεζα BRICS+ για τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC).

Αυτή η συνεδρία ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι βασικοί παίκτες στο INSTC είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία, όλα μέλη των BRICS. Οι περιθωριακόι παίκτες που θα επωφεληθούν από το INSTC – από τον Καύκασο μέχρι την Κεντρική και Νότια Ασία – ενδιαφέρονται ήδη να γίνουν μέλη του BRICS+. Ο Igor Levitin, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Πούτιν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη σύνοδο.

Η Μεγάλη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση (GEP).

Αυτή ήταν μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό που είναι κατεξοχήν πολιτισμικό έργο, σε αντίθεση με τη συλλογική προσέγγιση αποκλεισμού της Δύσης. Η συζήτηση δείχνει πώς το GEP ταιριάζει με την SCO, την EAEU και την ASEAN και υπογραμμίζει την αναπόφευκτη συμπληρωματικότητα των δομών μεταφορών, logistics, ενέργειας και πληρωμών σε όλη την Ευρασία. Ο Glazyev, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexey Overchuk και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl –πάντα πολύ διορατικές– είναι βασικοί συμμετέχοντες. Έξτρα – εκπληκτικό – μπόνους: Ο Adul Umari, εν ενεργεία υπουργός Εργασίας στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλληλεπιδρά με τους εταίρους του στην Ευρασία.

Σχετικά με τη φιλοσοφία της πολυπολικότητας .

Εννοιολογικά, αυτή η συνεδρία αλληλεπιδρά με τη συνεδρία GEP. Προσφέρει την προοπτική ενός συνοπτικού διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο των BRICs+. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο Alexander Dugin, η ακαταμάχητη Maria Zakharova και ο καθηγητής Zhang Weiwei από το Πανεπιστήμιο Fudan.

Σχετικά με την πολυκεντρικότητα . Αυτό αφορά όλους τους θεσμούς της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας: BRICS, OCS, EAEU, CIS, OTSC, CICA, Αφρικανική Ένωση, ανανεωμένο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Ο Glazyev, η Maria Zakharova, ο γερουσιαστής Pushkov και ο Alexey Maslov – διευθυντής του Ινστιτούτου Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – συζητούν πώς να οικοδομήσουμε ένα πολυκεντρικό σύστημα διεθνών σχέσεων.

Το έργο της Ουκρανίας στο χείλος της αβύσσου…

Τέλος, είναι αναπόφευκτο να αντιπαρατεθεί η ατμόσφαιρα –γεμάτη ελπίδα και καλό οιωνό– του SPIEF με τη συλλογική υστερία της Δύσης μπροστά στην αποτυχία του ουκρανικού εγχειρήματος. Ο Πούτιν ήταν πολύ ξεκάθαρος: Η Ρωσία θα κερδίσει, ό,τι κι αν συμβεί. Η συλλογική Δύση μπορεί να αναβιώσει «τη λύση της Κωνσταντινούπολης», όπως σημείωσε ο Πούτιν, αλλά τροποποιημένη « με βάση τη νέα πραγματικότητα » στο πεδίο της μάχης.

Ο Πούτιν έχει επίσης εκτονώσει επιδέξια όλη την προκατασκευασμένη και παράλογη πυρηνική παράνοια που μολύνει τους ατλαντικούς κύκλους.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Στους πολυσύχναστους διαδρόμους του SPIEF και σε άτυπες συναντήσεις, οι συμμετέχοντες είχαν πλήρη επίγνωση της πολεμοκαπηλίας του Ηγεμόνα , που τροφοδοτούνταν από την απόγνωση και παρουσιάζονταν ως «άμυνα». Δεν υπήρχε αυταπάτη ότι η σημερινή τρέλα, που παρουσιάζεται ως «εξωτερική πολιτική», ποντάρει στη γενοκτονία όχι μόνο για χάρη του «αεροπλανοφόρου» στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως για να αναγκάσει την Παγκόσμια Πλειοψηφία να υποταχθεί.

Αυτό θα αυξήσει τη σοβαρή πιθανότητα ότι η Παγκόσμια Πλειοψηφία θα πρέπει να οικοδομήσει μια στρατιωτική συμμαχία για να αποτρέψει αυτόν τον – προγραμματισμένο – παγκόσμιο πόλεμο.

Ρωσία-Κίνα, φυσικά, συν το Ιράν και η αξιόπιστη αραβική αποτροπή – με την Υεμένη να πρωτοστατεί: όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν απαραίτητα. Μια στρατιωτική συμμαχία της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας θα πρέπει να εκδηλωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: είτε πριν από την καταστροφή –επικείμενη και σχεδιαζόμενη– για να την μετριάσει, είτε αφού έχει τυλίξει εντελώς τη Δυτική Ασία σε έναν τερατώδη πόλεμο και φαύλο.

Είναι ανησυχητικό ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά τουλάχιστον η Αγία Πετρούπολη πρόσφερε ελπίδες. Πούτιν: « Η Ρωσία θα είναι η καρδιά του αρμονικού πολυπολικού κόσμου ». Έτσι ολοκληρώνεται μια ωριαία ομιλία.

πηγή: Sputnik Globe

loading...