Πώς δισεκατομμυριούχοι που συνδέονται με το Ισραήλ φίμωσαν τις διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Χιλιάδες φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες για τη διαμαρτυρία για τη βία στη Γάζα.

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Ο Άλαν Μακλέοντ ερευνά τους ισχυρούς οικονομικούς και ιδεολογικούς δεσμούς με το Ισραήλ που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια φλέγονται. Ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη βία στη Γάζα και τη συνενοχή των αμερικανικών πανεπιστημίων έχει σαρώσει τη χώρα, με καταυλισμούς σε πανεπιστημιουπόλεις σε 45 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Η καταστολή ήταν γρήγορη: χιλιάδες φοιτητές συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα, έχασαν τα πτυχία τους ή ακόμη και εκδιώχθηκαν. Καθώς τα εταιρικά ΜΜΕ  ζητούν  ένα « Kent State  2.0 », αστυνομικές δυνάμεις ταραχών, τεθωρακισμένα οχήματα και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν όσους υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη.

Γιατί οι συντριπτικά ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά των ενεργειών μιας ξένης δύναμης αντιμετωπίστηκαν με τόσο βαριά απάντηση; Μια έρευνα του MintPress News αποκαλύπτει ότι αυτά τα ίδια ελίτ ιδρύματα έχουν βαθείς οικονομικούς και ιδεολογικούς δεσμούς με το Κράτος του Ισραήλ, χρηματοδοτούνται από δισεκατομμυριούχους υπέρ του Ισραήλ που απαίτησαν να λάβουν μέτρα για να συντρίψουν το φοιτητικό κίνημα, χρηματοδοτούνται εν μέρει από την ισραηλινή κυβέρνηση και υπάρχουν σε ένα κλίμα όπου η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαμαρτυρίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.

Δισεκατομμυριούχοι που υποστηρίζουν το Ισραήλ

Το κίνημα ξεκίνησε στις 17 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ιδρύθηκε ένας μέτριος καταυλισμός αλληλεγγύης στη Γάζα. Οι διαδηλωτές δεν περίμεναν να χαιρετιστούν από τις πανεπιστημιακές αρχές, αλλά σοκαρίστηκαν όταν ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Minouche Shafik κάλεσε αμέσως την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ήταν η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο επέτρεψε στην αστυνομία να καταστείλει τις διαφωνίες στην πανεπιστημιούπολη μετά τις περίφημες  διαδηλώσεις του 1968  κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Η απόφαση της κ. Shafik αναμφίβολα επηρεάστηκε από την τεράστια πίεση που της ασκήθηκε από τους μεγάλους χορηγούς του πανεπιστημίου, πολλοί από τους οποίους έχουν στενούς δεσμούς με το ισραηλινό κράτος και τον στρατό του.

Ρόμπερτ Κραφτ

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και στέλεχος του αθλητισμού Robert Kraft, για παράδειγμα, ανακοίνωσε δημόσια ότι αφαιρούσε τη γενναιόδωρη χρηματοδότησή του από το πανεπιστήμιο επειδή δεν είχε καταστείλει αρκετά αποτελεσματικά τις διαμαρτυρίες. « Είμαι βαθιά λυπημένος για το βίαιο μίσος που συνεχίζει να αυξάνεται στην πανεπιστημιούπολη και σε ολόκληρη τη χώρα μας », είπε  σε  μια δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η Κολούμπια δεν προστατεύει τους Εβραίους φοιτητές της.

Το σημείο καμπής, σύμφωνα με τον κ. Kraft, ήταν η παρατήρηση ενός διαφημιστικού κόλπου από τον Shai Davidai, Ισραηλινοαμερικανό ακαδημαϊκό στην Κολούμπια, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε ανακληθεί η πρόσβασή του στην πανεπιστημιούπολη. Ο κ. Νταβιντάι είχε προηγουμένως  αποκαλέσει  τους διαδηλωτές φοιτητές «Ναζί» και «τρομοκράτες» και ζήτησε να σταλεί η Εθνοφρουρά στον καταυλισμό, αναφέροντας έμμεσα  τη  σφαγή στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Η Kraft είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της Κολούμπια. Έδωσε   στο ίδρυμα εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Kraft για την Εβραϊκή Φοιτητική Ζωή .

Διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, όπου  έχει επισκεφθεί  περισσότερες από 100 φορές, μεταξύ άλλων για ένα ιδιωτικό γεύμα με τον φίλο του, πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είπε: « Το Ισραήλ δεν έχει πιο πιστό φίλο από τον Ρόμπερτ Κραφτ ».

Ο Νετανιάχου έχει δίκιο. Η Kraft είναι ένας σημαντικός ευεργέτης του ισραηλινού λόμπι, έχοντας δωρίσει εκατομμύρια σε ομάδες όπως η American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), το The Israel Project και το StandWithUs. Έχει δεσμευτεί για 100 εκατομμύρια δολάρια στο δικό του Ίδρυμα για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, μια ομάδα που κατηγορεί τους επικριτές των ισραηλινών πολιτικών για αντιεβραϊκό ρατσισμό. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει μια σειρά από φιλο-ισραηλινούς πολιτικούς σε αγώνες εναντίον προοδευτικών και αντιπολεμικών αντιπάλων. Μια πρόσφατη  έρευνα  του MintPress News εξέτασε πιο προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο η Kraft είναι βασικός παράγοντας στην προσπάθεια να ασπρίσει την εικόνα του Ισραήλ στην Αμερική.

Λέον Κούπερμαν

Ο Leon Cooperman είναι ένας άλλος δισεκατομμυριούχος ευεργέτης που έχει αποσύρει τη χρηματοδότηση από την Columbia. Ο διαχειριστής του hedge fund ανέστειλε τις δωρεές τον Οκτώβριο, επικαλούμενος την υποστήριξη των φοιτητών στην Παλαιστίνη. « Αυτοί οι νέοι είναι εντελώς τρελοί. Δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν ή τι μιλούν », εξοργίστηκε  , προσθέτοντας ότι « πρέπει να ελέγχονται ». Ένα άτομο που ξέρει τι μιλάει για αυτό το θέμα είναι ο καθηγητής της σύγχρονης αραβικής πολιτικής και πνευματικής ιστορίας στην Κολούμπια Τζόζεφ Μασάντ. Ωστόσο, ο Κούπερμαν ζήτησε να απολυθεί ο Μασάντ αφού ο ακαδημαϊκός πήρε θέσεις για την Παλαιστίνη τις οποίες αποδοκίμαζε.

Ο Κούπερμαν έχει τεράστια επιρροή στην Κολούμπια ακριβώς επειδή είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων της. Το 2012, για παράδειγμα,  δώρισε  25 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την κατασκευή της νέας πανεπιστημιούπολης του πανεπιστημίου στο Μανχάτανβιλ.

Ωστόσο, η Columbia απέχει πολύ από τον μοναδικό οργανισμό που λαμβάνει πλούσια χρήματα από τον Cooperman. Είναι επίσης  τακτικός δωρητής  στο Friends of the Israel Defense Forces (FIDF), μια ομάδα που συγκεντρώνει χρήματα για να αγοράσει προμήθειες, εξοπλισμό και υποστήριξη για Ισραηλινούς στρατιώτες εν ενεργεία. Επιπλέον, ήταν ο  πρώτος  που παρείχε δωρεά στην Birthright Israel, μια οργάνωση που παρέχει δωρεάν προπαγανδιστικά ταξίδια στο Ισραήλ για νεαρούς Εβραίους.

Λεν Μπλαβάτνικ

Ο Σοβιετικής καταγωγής ολιγάρχης Λεν Μπλαβάτνικ, ο οποίος απαίτησε  από  τους διαδηλωτές του πανεπιστημίου να είναι « υπεύθυνοι », είναι ο τρίτος δισεκατομμυριούχος που χρησιμοποίησε την οικονομική του επιρροή για να πιέσει την Κολούμπια. Τα μηνύματα που διέρρευσαν  αποκαλύπτουν ότι  για την Blavatnik, αυτό σήμαινε ότι χρησιμοποιούσε όλο το βάρος του νόμου κατά των διαδηλωτών.

Η Blavatnik ήταν  μέλος  μιας μυστικής ομάδας WhatsApp που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, η οποία περιλάμβανε πολυάριθμες αμερικανίδες προσωπικότητες, τους πρώην πρωθυπουργούς του Ισραήλ Naftali Bennett και Benny Gantz, καθώς και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Michael Herzog. Η αποστολή του ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, να « αλλάξει την αφήγηση » υπέρ του Ισραήλ και να « βοηθήσει να κερδίσει τον πόλεμο » για το αμερικανικό κοινό. Έχει κάνει δωρεές σε φιλο-ισραηλινούς πολιτικούς υποψηφίους και προσπάθησε να πιέσει μαύρες διασημότητες όπως η Alicia Keys, ο Jay-Z και ο LeBron James να ” καταδικάσουν δημόσια τον αντισημιτισμό – να πουν ότι προσπαθούν να αφομοιώσουν τους διαδηλωτές με ρατσιστές”.

Η Blavatnik χρηματοδοτεί επίσης το Birthright και το British Friends of the Israeli Soldiers’ Welfare Association και έχει  χρηματοδοτήσει  τουλάχιστον 120 υποτροφίες για πρώην στρατιώτες του IDF. Μαζί, οι Kraft, Cooperman και Blavatnik  φέρεται να  έδωσαν σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια στην Columbia.

Idan Ofer

Ξεκινώντας από την Κολούμπια, οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων ιδρυμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ.

Από την αρχή, το πανεπιστήμιο ήταν ενεργά εχθρικό προς το κίνημα διαμαρτυρίας και ανέστειλε δεκάδες διαδηλωτές, εμποδίζοντάς τους να αποφοιτήσουν. Αυτή η εχθρότητα οφείλεται αναμφίβολα εν μέρει στο γεγονός ότι οι μεγάλοι χορηγοί του πανεπιστημίου έχουν αποσυρθεί μαζικά από τις 7 Οκτωβρίου. Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι ο Ισραηλινός ναυτιλιακός μεγιστάνας Idan Ofer, ο οποίος ανέφερε  αυτό που  ονόμασε « την έλλειψη ξεκάθαρων αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη της ηγεσίας του πανεπιστημίου προς τον λαό του Ισραήλ » και εξέφρασε την απογοήτευσή του που το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης δεν καταδίκαζε σθεναρά τη Χαμάς.

Ο Όφερ είναι βασικός παράγοντας στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Όπως αποκάλυψε  προηγούμενη έρευνα  του MintPress News , τα φορτηγά πλοία Zodiac Maritime της οικογένειάς του χρησιμοποιούνταν τακτικά για τη μυστική μεταφορά Ισραηλινών κομάντος στη Μέση Ανατολή για επιχειρήσεις δολοφονίας. Έτσι σκοτώθηκε ο Mahmoud al-Mabhouh, εκπρόσωπος της Hamas στο Ντουμπάι και ο Khalil al-Wazir, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στην Τυνησία.

Λέσλι Βέξνερ

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Victoria’s Secret,  Leslie Wexner, είναι ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που προφανώς « ζαλίζεται και αρρωσταίνει » από τις θέσεις του Χάρβαρντ υπέρ της Χαμάς. Εκτός από τους εξαιρετικά στενούς και υψηλού προφίλ δεσμούς του Wexner με διακινητές σεξουαλικών παιδιών και τον ισραηλινό πράκτορα πληροφοριών Jeffrey Epstein, ο Wexner είναι ένας σημαντικός δωρητής σε ισραηλινούς σκοπούς.

Μια  λίστα με  πιθανούς πολιτικούς δωρητές του 2007 που συνέταξε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρει εξέχοντα τον Wexner. (Εμφανίζονται επίσης ο Eyal, ο αδερφός του Ofer, ο Blavtnik και ο Donald Trump). Το 2023, ο Wexner δώρισε ένα εξαψήφιο ποσό στην AIPAC, την κορυφαία  φιλοϊσραηλινή δύναμη  στην αμερικανική πολιτική.

Μαρκ Ρόουαν

Ωστόσο, πουθενά η αντίδραση των ελίτ στις φοιτητικές διαμαρτυρίες δεν ήταν τόσο πικρή όσο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ήταν ο Marc Rowan που ηγήθηκε της κατηγορίας για την καταστολή του φιλοπαλαιστινιακού αισθήματος στην πανεπιστημιούπολη. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής απαίτησε από το στρατόπεδό του « να κάνει τους φοιτητές να πληρώσουν το τίμημα » για την έκφραση της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. « Αυτοί οι νέοι που διαδηλώνουν δεν το σκέφτονται γιατί δεν υπάρχει τίμημα », εξήγησε  , προτείνοντας να μην τους επιτραπεί ποτέ να εργαστούν ξανά: « Δεν θα σε προσλάμβανα αν ήσουν κατά των Μαύρων. Δεν θα σε προσλάμβανα αν ήσουν κατά των γκέι. Δεν θα σε προσλάμβανα αν ήσουν ενάντια σε οτιδήποτε. Γιατί να προσλάβω έναν αντισημίτη; » δήλωσε, συνδυάζοντας τον αντισημιτισμό και την κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ρόουαν αντιτάχθηκε σθεναρά στη διοργάνωση ενός φεστιβάλ παλαιστινιακής λογοτεχνίας από το UPenn το 2023, απαιτώντας να αδειοδοτηθούν η Πρόεδρος του πανεπιστημίου Λιζ Μάγκιλ και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του UPenn Σκοτ Μποκ. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο Ρόουαν και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη θέση τους.

Ο Rowan έχει σημαντική επιρροή στο alma mater του, κυρίως λόγω των εξαιρετικά βαθιών τσέπες του. Το 2018, για παράδειγμα,  δώρισε  50 εκατομμύρια δολάρια στο Wharton School of Business της Πενσυλβάνια. Αλλά όπως οι ευεργέτες της Κολούμπια και του Χάρβαρντ, απέχει πολύ από το να είναι ουδέτερος παράγοντας στο ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Στην πραγματικότητα, έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα   στο Ισραήλ. Περιέγραψε  τον εαυτό του   ως κάποιον που έχει μια « ισχυρή, μαζική δέσμευση » στη χώρα και που « στηρίζεται στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και σε αυτό που κάνει το Ισραήλ » για κατεύθυνση.

Ο Rowan και οι ολιγάρχες Jonathon Jacobson και Ronald Lauder βοήθησαν να οργανωθεί μια απεργία χρηματοδότησης πανεπιστημίου μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ο Τζέικομπσον, ο οποίος είπε ότι το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να υποστηρίξει τις αμερικανικές αξίες, είναι ο  πρόεδρος του  Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μιας ισραηλινής δεξαμενής σκέψης του οποίου ο σημερινός διευθυντής είναι ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του IDF, Άμος Γιαντλίν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για έναν άνθρωπο αυτού του υπόβαθρου, έχει μακρά ιστορία δωρεών σε φιλο-ισραηλινές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Lauder, εν τω μεταξύ, είναι ακόμη πιο συνδεδεμένη με το ισραηλινό κατεστημένο από τον Jacobson. Στενός έμπιστος και υποστηρικτής του Νετανιάχου, ονομάστηκε διαπραγματευτής του Ισραήλ με τη συριακή κυβέρνηση το 1998. Η  παρουσία του σε μια  συγκέντρωση ” One Jerusalem ” μπροστά σε θρησκευόμενους και εθνικιστές εξτρεμιστές το 2001 οδήγησε σε μποϊκοτάζ της μάρκας Estée Lauder στη μουσουλμανική κόσμος.

Πανεπιστημιακή συνεργασία

Εκτός από την πίεση από δωρητές, τα ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια διατηρούν στενούς ακαδημαϊκούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Για παράδειγμα, η Columbia ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα ανοίξει ένα « παγκόσμιο κέντρο » στο Τελ Αβίβ, το οποίο θα λειτουργούσε ως ερευνητικός κόμβος για ακαδημαϊκούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αυτό θα επιτρέψει στο πανεπιστήμιο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Ισραήλ, όπου οι φοιτητές μπορούν ήδη να αποκτήσουν ένα κοινό πτυχίο με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό στο Τελ Αβίβ ή στο εξωτερικό. Αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει μόνο τους Ισραηλινούς, ωστόσο, καθώς οι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και αλλού γενικά απαγορεύεται να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Το σχέδιο για ένα νέο παγκόσμιο κέντρο έχει προκαλέσει  έντονη κριτική  από μέλη ΔΕΠ της Κολούμπια, σχεδόν 100 από τα οποία υπέγραψαν μια επιστολή ζητώντας από το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει την απόφασή του, δεδομένης της ιστορίας του Ισραήλ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς ακαδημαϊκούς της Κολούμπια απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ, πιθανότατα λόγω των πολιτικών τους απόψεων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Ρασίντ Καλίντι, ο καθηγητής σύγχρονων αραβικών σπουδών του Έντουαρντ Σάιντ και η Κάθριν Φράνκε, καθηγήτρια νομικής, η οποία κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τις ισραηλινές αρχές για 14 ώρες πριν απελαθεί.

Ωστόσο, όσον αφορά τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ισραηλινή συνεργασία της Κολούμπια δεν είναι ασυνήθιστη. Το 2003, το Πανεπιστήμιο Cornell και το Διεθνικό Ταμείο Γεωργικής Έρευνας και Ανάπτυξης Ισραήλ-ΗΠΑ  δημιούργησαν  ένα κοινό πρόγραμμα γεωργικής έρευνας. Το 2014, η Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων Woodrow Wilson στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον  ανακοίνωσε  ένα κοινό πρόγραμμα με τη Σχολή Διακυβέρνησης, Διπλωματίας και Στρατηγικής Lauder στο IDC Herzliya στο Ισραήλ. (Η Σχολή Lauder πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή και ευεργέτη της, Ronald Lauder,  έναν μακροχρόνιο υποστηρικτή  της Σιωνιστικής υπόθεσης). Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  υπέγραψε  μνημόνιο κατανόησης με την Ισραηλινή Εθνική Αρχή για την Τεχνολογική Καινοτομία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών.

Παρά το αυξανόμενο κίνημα που καλεί σε ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων, η πνευματική συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών ακαδημαϊκών έχει αυξηθεί. Μεταξύ του 2006 και του 2015, ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συντάχθηκαν από ερευνητές συνδεδεμένους με αμερικανικά και ισραηλινά πανεπιστήμια αυξήθηκε  κατά  45%.

Αυτή η συνεργασία αφορά κυρίως θεσμούς ελίτ. Στην κορυφή της λίστας των σχολείων βρίσκεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), το οποίο μεταξύ 2006 και 2015 δημοσίευσε 1.835 εργασίες σε συνεργασία με ερευνητές από ισραηλινά ιδρύματα. Το MIT ακολουθούν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϋ, η Κολούμπια, το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, αντίστοιχα. Οι πιο συνηθισμένοι τομείς έρευνας είναι η ιατρική, η φυσική και η αστρονομία, η βιοχημεία και η βιολογία. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ είναι ο πιο συχνός συνεργάτης του Ισραήλ.

Πληρώθηκε από το Ισραήλ

Ωστόσο, περισσότερο από την ακαδημαϊκή συνεργασία, είναι η άμεση χρηματοδότηση αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση που προκαλεί διαμάχη. Το MIT, για παράδειγμα, είναι γεμάτη από ισραηλινά χρήματα. Το Scientists Against Genocide, μια ομάδα του MIT, αναφέρει ότι από το 2015, το πανεπιστήμιο έχει  λάβει  περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια σε εγκεκριμένη ερευνητική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Αυτά τα χρήματα έχουν φτάσει σε διάφορα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστήμης υπολογιστών, της βιολογικής μηχανικής, της φυσικής, της αεροναυπηγικής και αστροναυτικής, της επιστήμης και μηχανικής υλικών και της πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής.

Τα εργαστήρια και τα κέντρα του MIT που λαμβάνουν χρηματοδότηση περιλαμβάνουν το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφοριών και Αποφάσεων, το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης και το Εργαστήριο Έρευνας Ηλεκτρονικών.

Αυτά τα χρήματα βοήθησαν στη χρηματοδότηση έρευνας που ωφελεί άμεσα τον ισραηλινό στρατό και τον βοηθά στις εκστρατείες του εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Παλαιστίνης. Για παράδειγμα, ένα  έργο  του MIT που χρηματοδοτείται από το Ισραήλ από το 2022 ονομάζεται “Autonomous Robotic Swarms: Distributed Coordination and Perception”. Σύμφωνα με το Scientists Against Genocide, αυτή η έρευνα βοήθησε τον IDF να πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς με αεροσκάφη με drone, να παρακολουθεί διαδηλωτές και να εκτοξεύει δακρυγόνα στους Παλαιστίνιους.  Το Ισραήλ είναι γνωστό ότι αναπτύσσει σμήνη μικρών αυτόνομων drones που καθοδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό στόχων, την άμεση αεροπορική επιδρομή και τη διευκόλυνση στρατιωτικών προελεύσεων.

Σε ένα άλλο έργο, που ονομάζεται «Σχεδιασμός και Ανίχνευση Αλγόριθμων για Υποβρύχια Μόνιμη Παρακολούθηση», το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ χορήγησε στη MIT 1,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα τη βοηθήσει να παρακολουθεί τη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι επιστήμονες κατά της γενοκτονίας πρότειναν ότι αυτό το έργο βοήθησε το Ισραήλ να εφαρμόσει έναν ναυτικό αποκλεισμό κατά της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του στόχου αλιευτικών σκαφών για να αποτρέψει τους κατοίκους της Γάζας να τραφούν.

Το Ισραήλ έχει από καιρό περιορίσει την ποσότητα τροφίμων που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, κρατώντας τους κατοίκους σε «δίαιτα». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της επίθεσης σε αυτή την πυκνοκατοικημένη λωρίδα, η επισιτιστική κρίση έφτασε σε κρίσιμο επίπεδο. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν  προειδοποιήσει  ότι ο λιμός είναι επικείμενος και ο ύπατος αρμοστής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk, έχει  προτείνει ότι το Ισραήλ διαπράττει έγκλημα πολέμου χρησιμοποιώντας τον λιμό ως όπλο.

Σύνδεσμοι με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η MIT θα μπορούσε εύλογα να κατηγορηθεί ότι ήταν άμεσα συνένοχος στη γενοκτονία στη Γάζα. Ωστόσο, το MIT και άλλα ελίτ ιδρύματα υφίστανται τεράστια κυβερνητική πίεση από την άλλη πλευρά. Η πρόεδρός της, Sally Kornbluth, μαζί με την Claudine Gay, πρόεδρο του Harvard, και Magill, την πρόεδρο της Pennsylvania, οδηγήθηκαν ενώπιον του Κογκρέσου και ρωτήθηκαν για την υποτιθέμενη υποστήριξη των πανεπιστημίων τους στη Χαμάς και την αδιαφορία τους για τον αντισημιτισμό. Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο και πυροδότησε κύματα πίεσης στα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βέβαια, διατηρούν εξαιρετικά στενές σχέσεις με το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιούν ως φυλάκιο της ισχύος τους στη Μέση Ανατολή. Η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε διαδοχικά νομοσχέδια στα Ηνωμένα Έθνη που προσπαθούσαν να διορθώσουν τη δεινή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία ενός πλήρους παλαιστινιακού κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Τελ Αβίβ κάθε χρόνο και τον Απρίλιο το Κογκρέσο ψήφισε να στείλει επιπλέον 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων στους Αμερικανούς. Οι επικριτές έχουν καταγγείλει τη βοήθεια ως, στην καλύτερη περίπτωση, περιττή και, στη χειρότερη, υποστήριξη της γενοκτονίας. Αλλά ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει ότι κάθε δεκάρα που δίνεται στο Ισραήλ είναι χρήματα που ξοδεύονται καλά και έχει πει ότι αν δεν υπήρχε το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να εφεύρουν ένα.

Η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ δεν έχει μόνο χρηματικό κόστος. Η διεθνής φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών βυθίζεται. Μια πρόσφατη  δημοσκόπηση  δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία θα επέλεγε πλέον την Κίνα αντί των Ηνωμένων Πολιτειών εάν αναγκαζόταν να επιλέξει, με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτή τη στροφή. Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης παραιτηθεί δημόσια από τις θέσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Λίλι Γκρίνμπεργκ Κολ, η πρώτη Εβραία διορισμένη από τον Μπάιντεν που  παραιτήθηκε δημόσια  για τη Γάζα, άφησε τη θέση της ως ειδική βοηθός του επιτελάρχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξηγώντας την απόφασή της, η Lily Greenberg Call  έγραψε :

« Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη να ζητήσει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ και να βάλει όρους για βοήθεια. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν καμία τακτική πίεσης για να καταστήσουν υπεύθυνο το Ισραήλ, το αντίθετο μάλιστα. Επιτρέψαμε και νομιμοποιήσαμε τις ενέργειες του Ισραήλ ασκώντας βέτο σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούσαν να το θέσουν υπόλογο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει στα χέρια του το αίμα αθώων .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτρέψει εδώ και καιρό στους Ισραηλινούς να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και να διατηρήσουν το status quo του απαρτχάιντ και της κατοχής. Αυτό το status quo δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των Ισραηλινών, ούτε των Εβραίων σε όλο τον κόσμο ».

Κάθε εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη είναι διαφορετική. Αλλά γενικά μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να πιέζουν τα πανεπιστήμιά τους να εκχωρήσουν τα κληροδοτήματά τους από το Ισραήλ και τις εταιρείες που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή. Κάποιοι έχουν ζητήσει τη διακοπή των ακαδημαϊκών δεσμών με τα ισραηλινά πανεπιστήμια, ενώ άλλοι, όπως το Cornell και το Yale, ζήτησαν από τα σχολεία τους να σταματήσουν να επενδύουν σε εταιρείες όπλων που επωφελούνται από την αιματοχυσία.

Αυτά τα αιτήματα έχουν προηγούμενο. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ένας πλήθος θεσμών των ΗΠΑ διέκοψε τη συνεργασία με τη Ρωσία σχεδόν εν μία νυκτί. Πιο πίσω στο χρόνο, οι φοιτητικές διαδηλώσεις ανάγκασαν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια να κόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Αλλά το Ισραήλ και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι τόσο συνυφασμένα με την οικονομία των ΗΠΑ που ένα μεγάλης κλίμακας μποϊκοτάζ θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, ειδικά δεδομένου των στενών δεσμών που έχουν τα πανεπιστήμια της ελίτ των ΗΠΑ με την αμυντική βιομηχανία. Το MIT, για παράδειγμα, έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλο αριθμό κορυφαίων κατασκευαστών όπλων, συμπεριλαμβανομένων  των RTX  (πρώην Raytheon),  Lockheed Martin  και Boeing, η οποία έχει  μισθώσει  100.000 τετραγωνικά μέτρα ερευνητικού χώρου και εργαστηρίου στο νέο κτίριο μικτής χρήσης του MIT στην πλατεία Kendall στο Cambridge, MA.

Ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν δαιμονοποιήσει τους μαθητές κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, απολαμβάνουν ευρείας υποστήριξης από τους συνομηλίκους τους. Οι φοιτητές ενέκριναν ένα  ψήφισμα  που καλεί το MIT να διακόψει όλους τους ερευνητικούς και οικονομικούς δεσμούς με τον ισραηλινό στρατό, με το 63,7% των προπτυχιακών και το 70,5% των αποφοίτων να ψηφίζουν υπέρ. Οι ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 44 ετών  υποστηρίζουν τις  διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο με αναλογία 4 προς 3.

Η κατάρρευση

Ωστόσο, οι αρχές ήταν απρόθυμες να διαπραγματευτούν και οι εικόνες των μαυροφορεμένων ΜΑΤ να χτυπούν και να σέρνουν φοιτητές και μέλη ΔΕΠ έγιναν viral σε όλο τον κόσμο.

Το MintPress μίλησε με  τον Bryce Greene , έναν διοργανωτή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Bloomington, ο οποίος μας είπε πώς η διοίκηση συνεργάστηκε με την αστυνομία για να καταστείλει το αυξανόμενο κίνημα:

« Το βράδυ πριν δημιουργήσουμε στρατόπεδο, η διοίκηση άλλαξε τους κανόνες του χώρου που χρησιμοποιούσαμε και τους χρησιμοποίησε για να εξαπολύσει μια αστυνομική επίθεση σε στρατιωτικό επίπεδο σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Το πανεπιστήμιο εξουσιοδότησε τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατευμάτων ταραχών, όπλων επίθεσης, κυνηγετικών όπλων, εκτοξευτών χειροβομβίδων, ενός ελικοπτέρου που κυκλοφόρησε από πάνω, ενός drone παρακολούθησης και ακόμη και ενός ελεύθερου σκοπευτή στην οροφή.

Την πρώτη μέρα, η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία εισέβαλε στον καταυλισμό και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους », είπε ο Γκριν. Απτόητοι, οι διαδηλωτές επέστρεψαν δύο μέρες αργότερα και συναντήθηκαν από παρόμοια δύναμη. Ο Γκριν συνελήφθη και του απαγορεύτηκε από την πανεπιστημιούπολη για πέντε χρόνια, κάτι που αποδίδει στη μακροχρόνια δραστηριότητά του ως διοργανωτής φοιτητών.

Η ιστορία της Ιντιάνα απέχει πολύ από το να είναι μοναδική. Στο MIT, περισσότεροι από 200 ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στον καταυλισμό διαδηλώσεων στις 4 το πρωί της 11ης Μαΐου, καταστρέφοντας τον καταυλισμό και συλλαμβάνοντας ειρηνικούς διαδηλωτές. Το Χάρβαρντ ανέστειλε την Επιτροπή Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης του πανεπιστημίου και ανέλαβε δράση κατά ορισμένων φοιτητών. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν πλέον με έξωση από το φοιτητικό τους κατάλυμα ή ακόμα και έξωση. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο UPenn απέκλεισε την πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη σε ηγέτες διαμαρτυρίας. Οι τελειόφοιτοι  πιστεύουν ότι  αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά τους να αποφοιτήσουν. Από τις 22 Μαΐου   έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Η καταστροφή της Πρώτης Τροποποίησης

Μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία βίας στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Ο ανελέητος βομβαρδισμός αυτής της στενής λωρίδας γης άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκτόπισε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό που συνιστά το χειρότερο επεισόδιο γενοκτονικής βίας στην Παλαιστίνη από τη  Νάκμπα του  1948, όταν τρία τέταρτα εκατομμυρίων Παλαιστινίων εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο όπλο για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους. Πολλοί διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των  Ηνωμένων Εθνών , του  Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  και  της Διεθνούς Αμνηστίας , έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο « γενοκτονία » για να περιγράψουν τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ωστόσο,  απέρριψε  αυτή την ερμηνεία και έδωσε την πλήρη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Αυτή η άνευ όρων υποστήριξη βλάπτει σοβαρά τη βαθμολογία του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων  θεωρεί  τις ενέργειες του Ισραήλ ως γενοκτονία και οι νεαροί Αμερικανοί εγκαταλείπουν συντριπτικά την υποστήριξή τους στον Μπάιντεν.

Αυτές οι ομάδες, ειδικότερα, βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές πληροφοριών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι που λαμβάνουν τα νέα τους από το TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και όχι μέσω του φίλτρου των θεσμικών πληροφοριών) είναι πιο πιθανό να έχουν αρνητική γνώμη για τις ενέργειες του Ισραήλ. Η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να απειλήσει να κλείσει πλήρως το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το αυταρχικό μέτρο θα καταφέρει να ανακόψει το  αυξανόμενο κύμα της  παλαιστινιακής αλληλεγγύης που οικοδομείται εδώ και χρόνια, εν μέρει χάρη στην ακούραστη δουλειά των ακτιβιστών σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

Αν και οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές, οι αρχές επέλεξαν να τις καταστείλουν σκληρά, αψηφώντας την Πρώτη Τροποποίηση στη διαδικασία. Γιατί τα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση έχουν δείξει σχεδόν μηδενική ανοχή σε όσους διαμαρτύρονται για τη γενοκτονία; Πρώτον, επειδή πολλοί πολύ πλούσιοι ευεργέτες πανεπιστημίων είναι οι ίδιοι πιστοί Σιωνιστές και έχουν στενούς δεσμούς με το κράτος του Ισραήλ.

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν αυτές οι λεγόμενες φιλανθρωπικές δωρεές είναι πραγματικά τόσο φιλανθρωπικές. Από τη μία πλευρά, οι πλούσιοι Αμερικανοί επωφελούνται συχνά από φορολογικές εκπτώσεις για τις εισφορές τους. Από την άλλη, τους δίνουν υπερβολική εξουσία να ελέγχουν τους προσανατολισμούς των ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν. Θα έπρεπε οι πλούσιοι να μπορούν να υπαγορεύουν την πανεπιστημιακή πολιτική σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους; Πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό.

Όπως είδαμε, τα ίδια τα πανεπιστήμια έχουν στενούς ακαδημαϊκούς και ακόμη και οικονομικούς δεσμούς με το Κράτος του Ισραήλ, καθιστώντας τις απαιτήσεις των φοιτητών για αποεπένδυση ιδιαίτερα ευαίσθητες. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο όπου η κυβέρνηση συνεχίζει να δεσμεύεται για την πλήρη υποστήριξή της για το Ισραήλ και τους πολεμικούς του στόχους και έχει λάβει μέτρα για να καταστείλει τον αντι-ισραηλινό λόγο, επιχειρώντας να καταστήσει την ανοιχτή αντίθεσή του λειτουργικά παράνομη στις επεκτατικές πολιτικές του Ισραήλ. Το Ισραήλ αποτελεί εδώ και καιρό μια τρίτη πολιτική σιδηροδρομική γραμμή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χιλιάδες φοιτητές που συνελήφθησαν το μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο.

πηγή: MintPress News

loading...