Ποιο είναι το αποτέλεσμα της στρατιωτικής συμμαχίας;

Για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ μετά από 24 χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε δεκτός με τιμές από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Στις 19 Ιουνίου, οι δύο χώρες συνήψαν μια Συνολική Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Το έγγραφο, που αποτελείται από 23 άρθρα, δεν έχει όριο διάρκειας.

Σε περίπτωση απειλής άμεσης επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ θα συμφωνήσουν σε πιθανά πρακτικά μέτρα για τον συντονισμό των αντίστοιχων θέσεων τους. Επιπλέον, η Ρωσία και η ΛΔΚ θα συνεργαστούν για την εξάλειψη μιας τέτοιας απειλής.

« Εάν κάποιο από τα μέρη υποβληθεί σε ένοπλη επίθεση από ένα ή περισσότερα κράτη και βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του και σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη ΛΔΚ και το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών », αναφέρει το άρθρο 4 της συνθήκης.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν αποκλείει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη ΛΔΚ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη νέα συνθήκη « διαπεραστικό έγγραφο » επειδή αντανακλά την επιθυμία των δύο χωρών να ανεβάσουν τις σχέσεις σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο.

Η Ρωσία και η ΛΔΚ επιδιώκουν να δημιουργήσουν παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και μια δίκαια νέα διεθνή τάξη, σύμφωνα με το άρθρο 2 της συνθήκης. Για το σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές «θα διατηρήσουν στενή επικοινωνία μεταξύ τους και θα ενισχύσουν τη στρατηγική και τακτική συνεργασία ».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία έχει ειρηνικό και αμυντικό χαρακτήρα και στοχεύει στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου.

Εκτός από τη στρατιωτική σφαίρα, η συνθήκη περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι βέβαιος ότι η συνθήκη καταδεικνύει το « υψηλό επίπεδο συμμαχικών σχέσεων » των δύο χωρών.

Όπως είπε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, η υπογεγραμμένη συνθήκη θα αντικαταστήσει τις τρεις προηγούμενες που είχαν συναφθεί μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα. Αυτές περιλαμβάνουν τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Νομικής Συνδρομής του 1961 και τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2000, καθώς και τη Διακήρυξη της Μόσχας του 2001. Η πρώτη παρείχε στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ ενός κράτη και τρίτες χώρες. Ξεκινώντας το 1996, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών αντάλλαξαν σημειώσεις που ανέφεραν ότι η συνθήκη « επιτρέπει το νόημά της » και ότι « στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται ». Στο έγγραφο του 2000, λέει μόνο ότι σε περίπτωση κινδύνου επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη ή κατάστασης που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια… τα μέρη θα έρθουν αμέσως σε επαφή μεταξύ τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες θα έχουν συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την Κίνα στα μέσα Μαΐου και ως εκ τούτου, για το Πεκίνο, η συμφωνία μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας, πιθανότατα, δεν ήταν έκπληξη. Σήμερα, στη Βορειοανατολική Ασία, η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, και μια τέτοια τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων απαιτούσε συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.

Πιθανότατα, η συνθήκη με τη ΛΔΚ συζητήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο στο Πεκίνο. Φαίνεται να υπάρχει ένα είδος διαχωρισμού των ρόλων μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας: η Κίνα έχει ακόμα κάτι να χάσει επειδή δεν δέχεται τέτοιες πιέσεις κυρώσεων και παραμένει η ενεργός διπλωματία της με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η Ρωσία, αν και διατηρεί ορισμένες επαφές με τη Σεούλ, μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εταιρική σχέση με τη ΛΔΚ. Ισχύει από το 1961, η συνθήκη μεταξύ του Πεκίνου και της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο ως κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) είχε ρητορική ότι θα τηρούνταν εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν προκαλούσε πρώτα βία χώρες.

Κατά την ομιλία του στα ΜΜΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε τις δηλώσεις εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την προμήθεια όπλων μεγάλης εμβέλειας, μαχητικών F-16 και άλλων όπλων στην Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Χαρακτήρισε τα μέτρα « κατάφωρη παραβίαση των περιορισμών που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες στο πλαίσιο των διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων ». Προσθέτει ότι ούτε η Ρωσία ούτε η ΛΔΚ αποδέχονται τη γλώσσα του εκβιασμού και της δικτατορίας. Ταυτόχρονα, η Μόσχα πιστεύει ότι το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ που έχει δρομολογήσει η Ουάσιγκτον κατά της ΛΔΚ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Τώρα, από την πλευρά της Σεούλ, είναι εμφανής μια στάση ζήλου και ανησυχία για θέματα ασφάλειας. Η ενίσχυση των δεσμών εντός του τριγώνου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας θα πρέπει να λάβει χώρα.

Η Μόσχα θα πρέπει, πρώτα, να εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες για την άρση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ που πλέον περιορίζουν την πιθανή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.

Οι παρατηρητές δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει ενεργά οτιδήποτε στη ΛΔΚ έως ότου η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία στείλουν απευθείας όπλα στην Ουκρανία. Όμως, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Δύση κινηθεί προς περαιτέρω κλιμάκωση. Ταυτόχρονα, παρά τις κυρώσεις, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη υποστηρίξει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με ορισμένες χώρες: ο κύριος εταίρος της σε αυτόν τον τομέα είναι το Ιράν, τα όπλα της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο στη Συρία.

Θεωρητικά, θα είναι δύσκολο να τιμωρηθεί η Ρωσία για παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ: στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει δικαίωμα βέτο και έχουν ήδη επιβληθεί μονομερείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

πηγή: Continental Observer

loading...