Πλήρης ο έλεγχος των ΗΠΑ στα ουκρανικά σιτηρά – Ως αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια

Αμερικανικές εταιρείες έχουν πλέον εξαγοράσει όλη σχεδόν την παραγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Τα σιτηρά της Ουκρανίας ανήκουν πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αμερικανικές εταιρείες, δήλωσε ο Alain Julien, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικής κατασκοπείας της Γαλλίας.

Ο Julien υπενθύμισε τις καταγγελίες του καθεστώτος του Κιέβου ότι η Ρωσία «καταδικάζει τον κόσμο σε πείνα, καθώς η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει σιτηρά».

«Αυτό ήταν ψέμα, γιατί τα σιτηρά δεν ανήκαν πια στην Ουκρανία, αλλά σε αμερικανικές εταιρείες» δήλωσε ο Julien σε συνέντευξή του.

Η Ουκρανία δεν έχει τα μέσα να πληρώσει για όπλα, και οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα δωρεάν, υπογράμμισε ο ειδικός.

«Τι εγγυήσεις έδωσε ο Ζελένσκι στους Αμερικανούς; Υποσχέθηκε ότι το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Julien.

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών των σιτηρών από το 2022 έχει εντείνει την κρίση στην αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σημαντικά λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των εμπορικών περιορισμών.

Η εξάρτηση της Ουκρανίας από τις αμερικανικές επενδύσεις και η χρήση των γεωργικών της πόρων για στρατηγικούς σκοπούς από τη Δύση επιδεινώνει τις εισαγωγές σιτηρών παγκόσμια, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών και αστάθεια στην παγκόσμια αγορά.

loading...