Ο ρόλος των Βρετανών στηn Γάζα

Στις 8 Ιουνίου, οι ισραηλινές δυνάμεις οργάνωσαν μια  αιματοβαμμένη επιχείρηση «διάσωσης»  στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail

Η βάναυση, ωμή επίθεση βίας απελευθέρωσε τέσσερις αιχμαλώτους, σκότωσε άλλους τρεις –μεταξύ των οποίων και έναν Αμερικανό υπήκοο– και άφησε νεκρούς 274 Παλαιστίνιους και πολλούς άλλους τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός υπέστη επίσης απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός ανώτερου διοικητή.

Παρά το γεγονός ότι η Χαμάς  προσφέρθηκε  από τις 8 Οκτωβρίου να απελευθερώσει αβλαβείς τους κρατούμενους στη Γάζα με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την πλήρη απόσυρση των δυνάμεων κατοχής, αυτή η επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια δαπανηρή αποτυχία για το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής γκάφας.

Ο στρατός της δεν κατάφερε να επιτύχει κανέναν από τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου   σε οκτώ μήνες σύγκρουσης και η αυξανόμενη διεθνής απομόνωση του Τελ Αβίβ κατέστησε αναγκαία ένα δραματικό θέαμα δημοσίων σχέσεων.

Χύσιμο των φασολιών

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν ανυπόμονα το δόλωμα,  επευφημώντας  ευρέως την «ηρωική» προσπάθεια.  Ένα κατάστημα  αποκάλεσε το φιάσκο «θαυματουργό θρίαμβο».  Ένας άλλος γιόρτασε  την «τολμηρή» ανάκτηση των «βαριά φρουρούμενων» ομήρων.

Οι φωτογραφίες και οι βιογραφίες των τεσσάρων απελευθερωμένων έχουν διαδοθεί ευρέως . Οι τρομακτικές  ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος  αφθονούν. Από αυτόν τον ενοχλητικό κατακλυσμό, ωστόσο, οι  New York Times  εξέδωσαν αθόρυβα μια  αποκάλυψη βόμβα . Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών και ειδικοί της «ανάκτησης ομήρων» έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση «διάσωσης».

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτοί οι πράκτορες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έχουν σταθμεύσει στο κράτος κατοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, «παρέχοντας πληροφορίες και άλλη υλικοτεχνική υποστήριξη» και «συλλέγοντας και αναλύοντας πληροφορίες» για την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων και τον εντοπισμό των υψηλότερων βαθμίδων της Χαμάς.

Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον, φέρεται ότι «μπόρεσαν να παράσχουν πληροφορίες από τον αέρα και τον κυβερνοχώρο που το Ισραήλ δεν μπορεί να συλλέξει μόνο του». Εν τω μεταξύ, «το Πεντάγωνο και η CIA παρείχαν πληροφορίες που συλλέγονται από πτήσεις drone πάνω από τη Γάζα, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλες πηγές».

«Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»

Το ότι αυτός ο λογαριασμός είναι ένα παραπλανητικό εξώφυλλο θα πρέπει να είναι αυτονόητο. Εάν οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται πραγματικά, από τις 7 Οκτωβρίου, από το Τελ Αβίβ για να εντοπίσουν τους ηγέτες της Χαμάς και να απελευθερώσουν κρατούμενους, οι προσπάθειές τους ήταν τόσο αναποτελεσματικές όσο η ίδια η επιχείρηση «διάσωσης».

Οι κύριες πηγές  αναγνωρίζουν  ότι η Χαμάς παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη και εκπρόσωποι της IOF ισχυρίζονται ότι  120 κρατούμενοι  εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Αυτό υποδηλώνει ένα διαφορετικό σκεπτικό για τη μυστική βρετανική παρουσία στο Ισραήλ.

Μια  ειδοποίηση D  από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στις 28 Οκτωβρίου 2023 έδωσε εντολή στα εγχώρια ειδησεογραφικά πρακτορεία να μην αναφέρουν ότι η επίλεκτη Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία (SAS) «αναπτύχθηκε σε ευαίσθητες περιοχές» της Δυτικής Ασίας, πραγματοποιώντας «επιχειρήσεις διάσωσης/εκκένωσης ομήρων».

Το Υπουργείο Άμυνας] στοχεύει να αποτρέψει την ακούσια αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τις Ειδικές Δυνάμεις και άλλες μονάδες που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ασφάλειας, πληροφοριών και αντιτρομοκρατικών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων, των τεχνικών και των δραστηριοτήτων τους.

Οι δυτικές δυνάμεις σε ετοιμότητα

Αυτή η λογοκρισία πιθανότατα προκλήθηκε από βρετανικά ταμπλόιντ  που αποκάλυψαν  ότι η SAS ήταν «σε ετοιμότητα» σε βάσεις στην Κύπρο «για τη διάσωση ομήρων που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Γάζα». Ένας βετεράνος της SAS περιέγραψε μια τέτοια προσπάθεια ως σχεδόν αναπόφευκτα αυτοκτονική:

Αυτή η κατάσταση στη Γάζα είναι μοναδική, όσον αφορά την προσπάθεια εντοπισμού των ομήρων και εύρεσης ασφαλούς διέλευσης. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση με το τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή. Η εύρεση του κατάλληλου οχυρού όπου κρατούνται όμηροι θα είναι δύσκολο – τότε θα πρέπει να μετακομίσετε με ασφάλεια σε αυτήν την τοποθεσία, να βρείτε τους ομήρους και μετά να φύγετε. Από την άποψη του σχεδιασμού, θα είναι ένας πλήρης και απόλυτος εφιάλτης. Θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή.

Παρά τους κινδύνους, η ισραηλινή επιχείρηση «διάσωσης» προχώρησε, με στόχο να εξασφαλίσει μια προπαγανδιστική νίκη για το Τελ Αβίβ και να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων στη Γάζα. Η  έρευνα των New York Times  υπαινίχθηκε ανεπαίσθητα για έναν δημόσια διευρυμένο ρόλο της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην επίθεση στη Γάζα, ενώ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν τις ενέργειες του Ισραήλ.

Δικαιολογώντας την εμπλοκή της Ουάσιγκτον, η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι αυτή η υποστήριξη παρασχέθηκε «σε μεγάλο βαθμό… επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο είναι να πάρει πίσω τους ομήρους του και να συλλάβει ή να σκοτώσει κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς».

Ένα άρθρο στην  Daily Telegraph  απηχούσε αυτό το συναίσθημα σε ένα πρωτόκολλο με τίτλο «Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Ισραήλ για διάσωση ομήρων »  , δηλώνοντας  «[η] επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση του τι μάχεται το Ισραήλ και το θεμελιώδες δικαιοσύνη του σκοπού της», ενώ διαμαρτύρεται ότι οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ έχουν υποβληθεί σε ένα επίπεδο ελέγχου που είναι εντελώς αδύνατο να ικανοποιηθεί»:

Η σταθερή δέσμευση του Ισραήλ για τη διάσωση των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την αδυναμία της Δύσης να υποστηρίξει τις προσπάθειές της.

Φαίνεται ότι, παρόμοιο με το πώς οι δυτικές δυνάμεις παραβίασαν συστηματικά τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας, η άμεση συμμετοχή τους στη Γάζα προορίζεται να ομαλοποιηθεί σταδιακά.

Οι ανοιχτές  γαλλικές απειλές  τον Μάρτιο για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Οδησσό ανατράπηκαν  από  Ρώσους αξιωματούχους. Έκτοτε, μια ροή  δημόσιων δηλώσεων και ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης έδειξε ότι αυτοί οι στρατιώτες θα  φτάσουν ωστόσο  με τη μορφή  «συμβούλων» και  εκπαιδευτών .

Η στρατηγική σημασία του Λιβάνου

Το άλλοτε φοβισμένο ισραηλινό στρατιωτικό μεγαθήριο έχει  ταπεινωθεί σταθερά  σε άμεσες μάχες με την παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα και την ανταλλαγή σφοδρών πυρών με το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ. Όπως   ανέφερε το The Cradle , το κράτος κατοχής  κρύβει  μεγάλες απώλειες σε κάθε μέτωπο που εμπλέκεται.

Παρόλα αυτά, το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται ανοιχτά για έναν  ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Λίβανο .  Το Cradle  αποκάλυψε  επίσης  τις βρετανικές προσπάθειες να αποκτήσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα εδάφη του Λιβάνου –εδάφους, αέρα και θαλάσσιο έδαφος– για τους στρατιώτες του, παρακάμπτοντας την ανάγκη για «προηγούμενη διπλωματική εξουσιοδότηση» για τις «αποστολές έκτακτης ανάγκης».

Στην αναφερόμενη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βηρυτού – που εγκαταλείφθηκε μετά τη διαρροή της πρότασης στα λιβανικά μέσα ενημέρωσης – οι Βρετανοί στρατιώτες θα είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με στολή με τα όπλα τους οπουδήποτε στον Λίβανο, ενώ απολαμβάνουν ασυλίας από σύλληψη ή δίωξη για διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος.

Μπορεί να υποτεθεί ότι το Λονδίνο προέβλεψε ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα επεκταθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και προσπάθησε να εδραιώσει την παρουσία του στο Λεβάντε εκ των προτέρων, ενδεχομένως για να εξασφαλίσει αυτό το αποτέλεσμα. Η ήττα του Ισραήλ  από τη Χεζμπολάχ  το 2006, μαζί με τα σημερινά στρατιωτικά δεινά του, υπογραμμίζει ότι το Τελ Αβίβ θα ήταν ανίκανο να νικήσει τη λιβανική αντίσταση χωρίς εκτεταμένη ξένη υποστήριξη.

Η στρατηγική τοποθέτηση των βρετανικών και των αμερικανικών δυνάμεων αποκαλύπτει την ακάλυπτη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν το Ισραήλ παρά τους σημαντικούς κινδύνους πολιτικής ανατροπής και την πιθανότητα περαιτέρω περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνες του Mytilenepress.

loading...