Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία μας διδάσκει το πόσο σημαντική είναι η παιδεία. 

 

Γράφει η Μaria Μunitis απόφοιτη της φιλοσοφικής-Δασκάλα Tantric Yoga και μέλος της Ταntric Yoga Team

Τα υπέρτατα αγαθά στην Πλατωνική πολιτεία είναι η παιδεία-δικαιοσύνη και η ελευθερία. Για αυτό μας παρουσιάζει τον μύθο του Σπηλαίου. Μέσα από αυτό τον μύθο επιθυμεί να μας δείξει ότι όσοι δεν είναι μέτοχοι της Ελληνικής σοφίας ζούνε στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό μας δείχνει με τον μύθο του σπηλαίου.  

Σε ένα σπήλαιο κάτω από τη γη βρίσκονται μερικοί αλυσοδεμένοι άνθρωποι. Μέσα στην σπηλιά τους επιτρέπουν να δουνε μόνο τον απέναντί τους τοίχο. Δεν μπορούν να δούν τίποτε άλλο.. Πίσω τους ωστόσο βρίσκεται μια αναμμένη φωτιά. Οτιδήποτε διαδραματίζεται πίσω από την πλάτη τους αναπαριστάνεται ως σκιά στον απέναντι τους τοίχο. Καθώς οι άνθρωποι αυτοί σε ολόκληρη τη ζωή τους τα μόνα πράγματα που έχουν δει είναι οι σκιές των πραγμάτων, έχουν την εντύπωση ότι αυτά που βλέπουν ότι είναι αληθινά. Εάν όμως ένας από τους αλυσοδεμένους του σπηλαίου κατορθώσει να δραπετεύσει από τη σπηλιά και να ανέβει πάνω στη γη, θα καταλάβει γρήγορα την πλάνη στην οποία ζούσε όσο ήταν μέσα στη σπηλιά. Θα αντιληφθεί ότι οι σύντροφοι του, που εξακολουθούν να βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο σπήλαιο, ζουν βυθισμένοι μέσα στις ψευδαισθήσεις.

Η αλληγορία του σπηλαίου είναι μια προσπάθεια τεκμηρίωσης της θέσης του φιλόσοφου για την Ιδεώδη Πολιτεία. Ο μεγάλος σοφός εξηγεί πως ο φιλόσοφος είναι σαν φυλακισμένος που απελευθερώθηκε από την σπηλιά και βρίσκεται στο επίπεδο όπου καταλαβαίνει ότι οι σκιές δεν είναι η πραγματικότητα, καθώς μπορεί να καταλάβει την αληθινή μορφή της πραγματικότητας και όχι την κατασκευασμένη πραγματικότητα, που είναι οι σκιές για τους φυλακισμένους. Οι κρατούμενοι αυτής της περιοχής δεν επιθυμούν καν να φύγουν από τη φυλακή τους, διότι δεν γνωρίζουν καλύτερη ζωή.

Αν κάποιοι πάντως καταφέρουν να λυθούν από τις αλυσίδες και βγουν από το σπήλαιο, θα τυφλωθούν από τη λάμψη του Ήλιου και θα επιστρέψουν πίσω. Αν όμως συνηθίσουν το φως, θα δουν καθαρά τον Ήλιο που συμβολίζει το Αγαθό, και θα καταλάβουν ότι όσα έβλεπαν μες στο σπήλαιο ήταν απλά αντίγραφα των αληθινών. Εν τούτοις κάποιοι θα επιστρέψουν πίσω λυπούμενοι τους φυλακισμένους συντρόφους τους. Πίσω στο σπήλαιο δε θα μπορούν να συνηθίσουν στο σκοτάδι και προσπαθώντας να διδάξουν στους υπόλοιπους την αλήθεια ίσως δεχτούν το μίσος και την αντίδρασή τους. Ωστόσο όσοι ελευθερώθηκαν, έχουν χρέος να επιστρέψουν πίσω και να διδάξουν και τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μύθος του σπηλαίου αφορούσε και τις καταπιεσμένες γυναίκες της αρχαιότητας.  Ο πιο πρωτοπόρος φιλόσοφος στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα πάψει ποτέ να μας δείχνει τον δρόμο της παιδείας, της δικαιοσύνης και της ηθικής.

Η συμβολή του Πλάτωνα στην ανθρωπότητα και στην μεταστροφή από μια κοινωνία πολεμιστών σε μια κοινωνία έρωτα-πολιτισμού και σοφίας ήταν τεράστια. Σήμερα, εξαιτίας του Έλληνα φιλοσόφου άλλαξαν τα πάντα στα δυτικά έθνη.

Ο Πλάτωνας ο μέγας διδάσκαλος της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας και όχι μόνο θεωρείται ως υπέρμαχος του σεξ. Ο Έλληνας σοφός σηματοδότησε μια στροφή στην ιστορία της σεξουαλικότητας στον δυτικό κόσμο και θεωρείται ο δάσκαλος του σύγχρονου Gangbamg.

Ο Πλάτωνας φοβούμενος ότι θα είχε το ίδιο τέλος με τον δάσκαλό του τον Σωκράτη ο οποίος κατηγορήθηκε για διαφθορά των νέων. Για αυτό έκρυψε τις διδαχές του μέσα σε μουσικούς συμβολισμούς. Διαίρεσε κάθε έργο του σε 12 μέρη, συμβολίζοντας το καθένα με μια μουσική νότα. Στις αρμονικές νότες τοποθετούσε τις θετικές ιδέες την αγάπη-καλοσύνη, και στις παράφωνες τις αρνητικές η απόρριψη, η φιλονικία και το κακό. Στο ‘Συμπόσιο’ μεταξύ των ‘παραφωνιών’ ήταν το εμπόριο του σεξ, όχι όμως και το ερωτικό πάθος που γεννιέται από την αγάπη για την ψυχή του άλλου και το οποίο βρισκόταν κάτω από τις πιο μελωδικές νότες.

Οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί οι Διονυσιακές κοινωνίες προοδεύουν και εξελίσσονται σε όλους τους τομείς. Πρώτος διδάξας για το ελεύθερο σεξ ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας.

Από τις διδαχές των Φιλοσόφων που με την σκέψη και το έργο τους χάραξαν βαθιά την ιστορία του Πολιτισμού και επέδρασαν στη διαμόρφωσή του χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους, ξεχωρίζει ως ο ποιο σημαντικός ο Πλάτωνας. Στο έργο του συναντάμε τις ηθικές-φιλοσοφικές του διδασκαλίες για την ζωή, τον άνθρωπο, την ηθική, την γενναιότητα, την τιμιότητα και την ισότητα των δυο φύλων και τον έρωτα.

Ο Πλάτωνας μέσα από την Πολιτεία δίνει σε εμάς τις γυναίκες θέσεις που είναι ισάξιες με αυτές των ανδρών. Δίδαξε ότι οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν εξίσου καλά με τους άνδρες, επειδή η σωφροσύνη, η λογική, η ανδρεία, η αρετή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ψυχής, εκπαίδευσης και μόρφωσης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι μία πολιτεία που δεν δίνει παιδεία στις γυναίκες της, μοιάζει με τον άνθρωπο που δεν εξασκεί και δε γυμνάζει παρά μονάχα το δεξί του χέρι.

Το Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται στην ισότιμη παιδεία και στην πνευματική κατάρτιση των ατόμων αλλά και την ηθική διάπλασή τους που διαμορφώνεται από το ιδεώδες της ανδρείας, της τιμής, του σεβασμού και αφοσίωσης στην πατρίδα, και την υπακοή στους νόμους. Τότε μόνο η Πολιτεία λειτουργεί ως αρωγός της κοινωνικής ευδαιμονίας ενώ οι άνθρωποι δεν πέφτουν θύματα της κακοδαιμονίας ένεκα της αμάθειας τους.

Βασικοί στόχοι στο Πλατωνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι η ύπαρξη δημόσιας εκπαίδευσης. Η κοινή εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες, με σκοπό την ισότητα των δύο φύλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στόχος του μεγάλου φιλοσόφου η διαμόρφωση ακμαίου πνεύματος αλλά και σώματος, η ηθική αναμόρφωση των δύο φίλων ενισχύοντας τις αρετές της δικαιοσύνης, της σοφίας και της σωφροσύνης. 

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν το παρόν. Απολάμβαναν τις ηδονές της ζωής και του έρωτα Οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν ήταν εξ αρχής δομημένες με βάση την υπεροχή του άνδρα και την πατριαρχική κληρονομική διαδοχή. Είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αγνοούν τον αναπαραγωγικό ρόλο του άνδρα, που δεν υπάρχει αιτιακή σύνδεση ανάμεσα στην σεξουαλική επαφή και τη γέννηση του παιδιού. 

Στις κοινωνίες αυτές επικρατεί το καθεστώς του ελεύθερου σεξ. Η γυναίκα έρχεται σε σεξουαλική επαφή με πολλούς άνδρες και τα παιδιά που γεννιούνται ξέρουν πολύ καλά από μια μητέρα γεννήθηκαν, αγνοούν όμως τον πατέρα. Για αυτό και ο προσδιορισμός της διαδοχής είναι μητριαρχικός. Την θεωρία αυτή ανέπτυξε πρώτος ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Σημαντικό ρόλο στην φιλοσοφία του Πλάτωνα αποτελεί η έννοια της κοινοκτημοσύνης.

Ο μεγαλύτερος φιλόσοφος όλων των εποχών επεκτείνει την έννοια της κοινοκτημοσύνης σε σχέση με το οικογενειακό δίκαιο. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι οι δεν πρέπει οι Έλληνες να έχουν προσωπική ατομική ιδιοκτησία και οικογένεια. Κατά τον φιλόσοφο όσοι εκπαιδεύονται για να προστατεύουν την πολιτεία, κάποιοι από τους οποίους θα κληθούν αργότερα να κυβερνήσουν, δεν μπορούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ούτε να σχηματίζουν οικογένειες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Όλοι οι Έλληνες είναι υποχρεωμένοι να τρώνε και να ζούνε μαζί όπως ζούνε οι στρατιώτες σε ένα στρατόπεδο, ενώ για την ανατροφή των παιδιών τους θα φροντίζουν δημόσια ιδρύματα. Η κοινή αυτή ζωή όπως και η κοινή κατοχή και χρήση των υλικών αγαθών συνιστά ένα βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γενικότερα της αλληλεγγύης στα πλαίσια της πολιτείας. Αντίθετα, η ατομική ιδιοκτησία δημιουργεί ανισότητες και αντιθέσεις που καταστρατηγούν την αρμονία της πολιτείας. Εκτός από την κοινοκτημοσύνη των γυναικών ο Πλάτωνας έγραψε και για την προετοιμασία του σώματος και της ψυχής.

Η εφαρμογή των διδαχών του Πλάτωνα στην σύγχρονη εποχή εφαρμόζεται σε κοινωνικές τάξεις και κλάδους. 

loading...