«Ο ισραηλινός στρατός είναι ένας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο!»

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ παρουσίασε τα ευρήματά της σχετικά με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής Chris Sidoti, ο ισραηλινός στρατός είναι ένας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο λόγω των ενεργειών του εναντίον των Παλαιστινίων. Καταγγέλλει επίσης παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από «τον πιο ηθικό στρατό στον κόσμο».

Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές κατά τις συγκρούσεις του Μαΐου 2021 στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη βία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές ήταν δυσανάλογες και προκάλεσαν το θάνατο πολλών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες αδιακρίτως προς κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η επιτροπή τόνισε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού ήταν πολύ πιο θανατηφόρες και καταστροφικές από αυτές των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων.

Σύμφωνα με τον Chris Sidoti, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από τον ισραηλινό στρατό είναι συστηματικές και εκτεταμένες και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματιστεί η ατιμωρησία που απολαμβάνει ο ισραηλινός στρατός και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η ομιλία του ολόκληρη και στα αγγλικά:

 

 

 

πηγή: Le Média en 4-4-2

Το Ισραήλ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ την Τρίτη για την προοπτική ενός « ολοκληρωτικού πολέμου » αφού η λιβανέζικη μαχητική ομάδα δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας 9 λεπτών, που φέρεται να τραβήχτηκε από drone, που δείχνει ισραηλινές στρατιωτικές και πολιτικές τοποθεσίες σε πολλές ισραηλινές πόλεις.

« Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ενάντια στη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο », δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς σε δήλωση στο X. « Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα να ξυλοκοπηθεί άγρια », πρόσθεσε.

Μέρη του πλάνα της Χεζμπολάχ, που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, δείχνουν το Krayot, ένα σύμπλεγμα από «πολύ κατοικημένες» οικιστικές πόλεις βόρεια της ισραηλινής πόλης της Χάιφα και 28 χλμ. (17 μίλια) νότια των λιβανικών συνόρων, καθώς και εμπορικά κέντρα και ψηλά -ανυψωμένα κτίρια.

Άλλα μέρη δείχνουν ένα στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χάιφα που ανήκει στον ισραηλινό κατασκευαστή όπλων Rafael – συμπεριλαμβανομένων μπαταριών Iron Dome, τοποθεσιών αποθήκευσης πυραύλων και ραντάρ – καθώς και στρατιωτικά σκάφη, πλοία και αποθήκες πετρελαίου στο λιμάνι της Χάιφα.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο ακολουθεί μήνες εντατικοποίησης των διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στη Γάζα που ακολούθησε.

Στην απάντησή του, ο Κατς τόνισε επίσης τις παγκόσμιες επιπτώσεις οποιασδήποτε πιθανής επίθεσης στη Χάιφα. « Ο (Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα καυχιέται τώρα ότι φωτογραφίζει τα λιμάνια της Χάιφα, τα οποία διαχειρίζονται τεράστιες κινεζικές και ινδικές διεθνείς εταιρείες, και απειλεί να τα βλάψει ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες τη Χεζμπολάχ, ένα κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και μια από τις πιο ισχυρές παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενάντια σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ανάλυση του CNN εντόπισε το βίντεο σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τη Χάιφα. Αυτές οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν μια σειρά από ευαίσθητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο στρατιωτικών εγκαταστάσεων: μια βάση βόρεια της Χάιφα και το λιμάνι της Χάιφα. Το drone πέταξε επίσης πάνω από δεξαμενές πετρελαίου βόρεια της Χάιφα, το αεροδρόμιο της Χάιφα και πολλές κατοικημένες περιοχές.

Το CNN ανέλυσε επίσης σκιές στα βίντεο, που δείχνουν ότι η αποστολή του drone πάνω από τη Χάιφα διήρκεσε αρκετές ώρες ή πραγματοποιήθηκε σε αρκετές ημέρες. Η ανάλυση δείχνει ότι ορισμένα μέρη του βίντεο έχουν επιταχυνθεί.

Ο εμπειρογνώμονας όπλων Wim Zwijnenburg, διευθυντής έργου για τον ανθρωπιστικό αφοπλισμό στην ολλανδική ειρηνευτική οργάνωση PAX, είπε στο CNN ότι ένα drone που φαίνεται στα πλάνα φαίνεται ότι είναι « ένα αυθεντικό ιρανικό μοντέλο ενός Qasaf -2k, ίσως κατασκευασμένο τοπικά ».

Η περιοχή του λιμανιού της Χάιφα φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χεζμπολάχ.

«Ψυχολογικός τρόμος»

Ο δήμαρχος της Χάιφα Γιόνα Γιαχάβ χαρακτήρισε το βίντεο « ψυχολογικό τρόμο » και ζήτησε ένα σχέδιο προστασίας για την πόλη του, επικρίνοντας τους διοικητές του Ισραηλινού Στρατού ότι δεν επισκέφτηκαν τη Χάιφα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

« Απαιτώ από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μαζική άμυνα της Χάιφα και να βρει μια στρατιωτική λύση για την εξάλειψη της απειλής που θέτει ο Βορράς », δήλωσε ο Γιαχάβ στο ισραηλινό ραδιόφωνο Reshet Bet .

Το CNN επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό για να σχολιάσει το βίντεο.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι το βίντεο ήταν το « πρώτο επεισόδιο », υποδηλώνοντας ότι άλλα βίντεο θα εμφανίζονταν από βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος.

Ένας βουλευτής της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο κοινοβούλιο, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίντεο σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρότεινε επίσης ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

« Αυτό ανακοίνωσε το κόμμα [η Χεζμπολάχ] και το είδατε, αλλά αυτό που κρύβεται είναι πολύ μεγαλύτερο! όχι μόνο η Χάιφα, αλλά πολύ πιο πέρα », είπε ο Ιμπραήμ Μουσαουί στο μήνυμά του.

Το μήνυμά του φαίνεται να είναι μια αναφορά σε μια φράση που επινοήθηκε από τον Νασράλα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, όταν ισχυρίστηκε ότι η μαχητική ομάδα θα εκτόξευε ρουκέτες στη Χάιφα ” και πέρα από τη Χάιφα “.

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται περισσότερο

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ. Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων έρχεται καθώς ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει « εγκρίνει και επικυρώσει » επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο και έχει λάβει αποφάσεις για την αύξηση της προετοιμασίας των στρατευμάτων στο έδαφος.

Τα σχέδια εγκρίθηκαν από τη Βόρεια Διοίκηση και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια κοινής αξιολόγησης της κατάστασης με στόχο την προετοιμασία για τη συνέχιση των μαχών, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση.

Η έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – αλλά δείχνει ότι το Ισραήλ σκοπεύει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 5.000 ρουκέτες, πύραυλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις της έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η Χεζμπολάχ έχει πει στο παρελθόν ότι θα σταματούσε να πυροβολεί κατά του Ισραήλ μόνο εάν το Ισραήλ σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες χτυπήματα στον Λίβανο και εκκένωσε περίπου 60.000 κατοίκους από τα βόρεια σύνορα. Περισσότεροι από 90.000 Λιβανέζοι έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζήτησαν μια διπλωματική οδό εξόδου για να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο που θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή, στέλνοντας τον ειδικό απεσταλμένο Amos Hochstein στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις.

loading...