Οι πόλεις BRICS+ ενώνονται στο Καζάν,

Η ιδέα του δημάρχου του Καζάν Ilsur Metshin είναι τόσο απλή όσο και επαναστατική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος γεωστρατηγικός-γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivorellas@gmail-6945294197

Γιατί να μην επωφεληθείτε από το έτος της ρωσικής προεδρίας των BRICS – με την πρώτη σύνοδο κορυφής BRICS+ να πραγματοποιείται στο Καζάν τον ερχόμενο Οκτώβριο – για να δημιουργήσετε μια νέα ένωση που θα συγκεντρώνει πόλεις BRICS+;

Ο δήμαρχος Metshin είναι ένθερμος υποστηρικτής της « ανάπτυξης οριζόντιων δεσμών μεταξύ των πόλεων ». Η εμπειρία του Καζάν στη διαδημοτική συνεργασία καλύπτει ήδη περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, με τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και συμφωνίες αδελφοποίησης που έχουν συναφθεί με 71 πόλεις.

Στόχος της νέας ένωσης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς: οικονομία, πολιτισμός, εκπαίδευση, οικολογία, διαχείριση απορριμμάτων και τουρισμός. Είναι ένα είδος γιγάντιου διαλόγου από πόλη σε πόλη, που βασίζεται ουσιαστικά, στα λόγια του συντρόφου Xi Jinping, στις « ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους ».

Αυτό συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Καζάν, όπου περισσότεροι από 100 δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αρχηγοί δημοτικών ενώσεων και τοπικοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στο υπέροχο Δημαρχείο του Καζάν για το πρώτο φόρουμ της Ένωσης Πόλεων και Δήμων BRICS+.

Ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε ειδικό μήνυμα στην τελετή έναρξης, υπό την προεδρία του δημάρχου Metshin, και παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavash και ο Yang Dong, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου του κινεζικού λαού για τη φιλία με ξένες χώρες.

Τα μέλη των BRICS, η Κίνα, το Ιράν, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έστειλαν τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες στο Καζάν, από μικρές βραζιλιάνικες πόλεις έως μεγάλες ιρανικές πόλεις όπως το Ισφαχάν και το Μασχάντ, καθώς και μια δύναμη όπως το Χαρμπίν στην Κίνα, η πύλη για το εμπόριο με τη Ρωσία. Απω Ανατολή.

Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής – της οποίας ο νέος πρόεδρος, ο Χαβιέρ «Αλυσοπρίονο» Μιλέι, αρνήθηκε να συμμετάσχει στους BRICS – περιλάμβανε έναν πραγματικό αντιφρονούντα, τον Χουάν Χαβιέ Γουίλιπαν, τον δήμαρχο του Μορένο. Ο μετασοβιετικός χώρος εκπροσωπήθηκε πλήρως από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, τη Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις αλληλένδετα ενδιαφέροντα να εκφράζονται σε πολλαπλά γεωγραφικά πλάτη, από τον νεαρό αντιδήμαρχο της Τεχεράνης, Hamidreza Natanzi, μέχρι την εξαιρετικά ενεργητική Bernadia Tjandradevi, κατάγεται από τη Yogyakarta, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ινδονησίας, και γενικό γραμματέα του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού ο οργανισμός Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων.

Κρουαζιέρα στον Βόλγα

Ήταν περισσότερο από κατάλληλο το πρώτο βήμα ενός δυναμικού νέου πολυμερούς οργανισμού, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, να πραγματοποιήθηκε στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, το παράθυρο της Ρωσίας στα εδάφη του Ισλάμ και την πρωτεύουσα των BRICS+ το 2024.

Η πλούσια ιστορία της πόλης που ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα από τους Μογγόλους/Τάταρους της Χρυσής Ορδής μετά την απαλλαγή από το βουλγαρικό βασίλειο στο μέσο Βόλγα εκτείνεται από την πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου χανάτου μέχρι την κατάληψη το 1552 από τον Ιβάν Δ’ ( «The Terrible») του παλιού φρουρίου των Τατάρων που ξαναχτίστηκε ως Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής του Τολστόι και του Λένιν ως φοιτητές.

Άρα, ταίριαζε που οι εξαιρετικά ευγενικοί και άψογα οργανωμένοι οικοδεσπότες του Καζάν πήγαν το πλήθος των πολυεθνικών BRICS+ σε μια κρουαζιέρα στον Βόλγα – το ιστορικό λίκνο του ρωσικού κράτους.

Στην πορεία, μοιράστηκα ένα τραπέζι με τον Mikhail Solomentsev, έναν εξαιρετικά καλλιεργημένο διπλωμάτη, ειδικό στην Αφρική και τώρα μόνιμο εκπρόσωπο της Δημοκρατίας της Κριμαίας στον Πρόεδρο Πούτιν. Η βαθιά κατάδυσή μας σε όλα τα πράγματα στην Κριμαία –και πέρα από αυτήν– έγινε μια ημέρα πριν από την επίθεση της ATACMS στη Σεβαστούπολη, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Ο προορισμός μας ήταν η νησιωτική πόλη Sviyazhsk, περιτριγυρισμένη από ποτάμια από όλες τις πλευρές: το Pike, το Sviyaga και το Volga. Ο αρχικός οικισμός ιδρύθηκε το 1551 από τον Ιβάν Δ’ ως φρούριο για να βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν και να πάρουν το Καζάν από τη Χρυσή Ορδή.

Το Sviyazhsk είναι εξαιρετικά πολύτιμο, ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ξύλου, όπου το αρχικό χωριό, που διατηρείται στη λάσπη, αποκαθίσταται, όλα σε συνδυασμό με μια τοιχογραφία μήκους 21 μέτρων που απεικονίζει τη ζωή του χωριού όπως ήταν, αναδημιουργημένη από την AI.

Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι εμπλουτισμένος με υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός «Αγίου Χριστόφορου με κεφάλι αλόγου» – κυριολεκτικά, κάτι που θα είχε απαγορευθεί σε μια βασιλική στη Ρώμη.

Το κερασάκι στην ταταρική τούρτα ήταν το Sabantuy – ένας συνδυασμός λαϊκών διακοπών Τατάρ και γεωργικής έκθεσης: μια ψυχεδελική αισθητηριακή εμπειρία – με την αναπαράσταση ενός ταταρικού έπους, της ιστορίας του Azamat, που παρουσιάζει έναν ήρωα έφιππο που καλλιεργεί τη γη και κερδίζει κόρη ενός αρχηγού χωριού κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού.

Το Sabantuy στην πραγματικότητα ενσαρκώνει τις κλασικές Ταταρικές αξίες: γη, οικογένεια, φιλοξενία, παραδοσιακά έθιμα, όλα κάτω από το βλέμμα του Tengri, του θεού του ουρανού. Όλα είναι θέμα αρμονίας, την οποία τα μέλη της ομάδας BRICS+ κατάλαβαν αμέσως και την οποία τονίστηκε όταν ο Πούτιν, στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τόνισε την ανάδυση ενός πολυπολικού και «αρμονικού» κόσμου.

Τώρα εναπόκειται στις πόλεις BRICS+, κατά δεκάδες, σύντομα κατά εκατοντάδες, μετά σε χιλιάδες, να συζητήσουν και να εναρμονίσουν τις στρατηγικές ανάπτυξης και επίλυσης προβλημάτων τους.

πηγή: Sputnik Globe

loading...